Forum » AROS
  kategorie: Broadway, Icaros Desktop
[#121] Re: Jak zacząć przygodę z arosem sprzęt i dystrybucja

@retrofaza, post #101

@ retrofaza
Powiedziałbym, że twój AROS wygląda o wiele bardziej amigowo niż ten "fabryczny"
3
[#122] Re: Jak zacząć przygodę z arosem sprzęt i dystrybucja

@R-Tea, post #121

Powiedziałbym, że twój AROS wygląda o wiele bardziej amigowo niż ten "fabryczny"

Jakby ktoś chciał wypróbować tak wyglądającą wersję, to można się zgłaszać tutaj lub na priv, podeślę link do pobrania mojego obrazu (opakowane w AROS Portable, więc każdy ma szansę spróbować :) )
3
[#123] Re: Jak zacząć przygodę z arosem sprzęt i dystrybucja

@deadwood, post #105

Czy AROS Portable ma coś takiego jak Rabbit Hole w AmiKIT?
[#124] Re: Jak zacząć przygodę z arosem sprzęt i dystrybucja

@R-Tea, post #123

Czy AROS Portable ma coś takiego jak Rabbit Hole w AmiKIT?

Nie ma i w założeniu nie miał mieć. Chciałem żeby to było doświadczenie jak najbliższe AROSowi na natywnym sprzęcie (tyle, że na nowym kompie czy laptopie, którego większość z nas już posiada, a do którego natywnie AROS nie ma jeszcze sterowników).

A myślisz, że powinien mieć? Byłoby to dla ciebie w jakiś sposób atrakcyjniejsze?
[#125] Re: Jak zacząć przygodę z arosem sprzęt i dystrybucja

@retrofaza, post #124

Rabbit Hole nie jest niczym szczególnym – to po prostu polecenie dla WinUAE o nazwie „WinLaunch”, które za pośrednictwem WinUAE uruchamia aplikacje Windows.

Korzystałem z „WinLaunch” również na moim AfA One, zobacz załączony film:

https://www.youtube.com/watch?v=oJbnSKXW8tA

WinLaunch znajdziesz na Aminet, http://aminet.net/package/util/misc/winlaunch

Rabbit Hole, czyli „WinLaunch”, mógłby działać również na AROS-ie, gdyby był obsługiwany przez JanusUAE lub Amiberry, choć jest to skomplikowane, ponieważ AROS działa w maszynie wirtualnej, ale mógłby działać na AROS 68k.

Aros Hostet to praktycznie to samo :)

Ostatnia aktualizacja: 19.03.2026 22:52:49 przez AMIGASYSTEM
[#126] Re: Jak zacząć przygodę z arosem sprzęt i dystrybucja

@retrofaza, post #124

A myślisz, że powinien mieć? Byłoby to dla ciebie w jakiś sposób atrakcyjniejsze?

Głównie z uwagi na webbrowser, który, jak wiadomo, na wszystkich amigowych systemach jest zawsze "do tyłu", fajnie by było mieć na pulpicie Wanderera ikonkę prowadzącą do Firefoksa z Linuksa siedzącego pod spodem.
[#127] Re: Jak zacząć przygodę z arosem sprzęt i dystrybucja

@R-Tea, post #126

Takie coś było w Icaros Desktop Hosted. Przy czym lepiej to działało na Linuxie. Była nawet apka w ID która wyszukiwała aplikacje w Host i dorzucała ikonkę. Ale to wymagało mieć cały system pod spodem. A tu idea jest zupełnie inna. Ma być jak najbliżej natywnie.
[#128] Re: Jak zacząć przygodę z arosem sprzęt i dystrybucja

@retrofaza, post #122

Mam już zainstalowany na pendrive Arosa ten co mi podesłałeś linka .
Na teraz jest na razie na penku ale planuję ( chcę go ) zainstalować na SSD na SATA2 w lapku.
Zdążyłem go chwilę przeglądnąć i ten mi się bardziej
Podoba, jest czytelniejszy i wyraźniejszy jak dla mnie.
Tak uważam.
Wymieniłem pamięć z 4GB na 8GB i wydaje mi się że chyba programy nie oddają pamięci po wyjściu. Chyba że się mylę. Jak go zgram na dysk i skonfiguruję to go przetestuję dłużej ale wydaje mi się że może spokojnie iść w tą stronę.

1
[#129] Re: Jak zacząć przygodę z arosem sprzęt i dystrybucja

@Piotr Myszkowski, post #128

Zdążyłem go chwilę przeglądnąć i ten mi się bardziej
Podoba, jest czytelniejszy i wyraźniejszy jak dla mnie.
Tak uważam.
Wymieniłem pamięć z 4GB na 8GB i wydaje mi się że chyba programy nie oddają pamięci po wyjściu. Chyba że się mylę. Jak go zgram na dysk i skonfiguruję to go przetestuję dłużej ale wydaje mi się że może spokojnie iść w tą stronę.

Programy oddają pamięć po wyjściu, gdyby jakiś nie oddawał to by oznaczało buga w tym programie, jak znajdziesz taki to daj znać.
Jeśli chodzi o to, że na belce nie wyświetla się całe 8GB - to prawidłowe zachowanie, część pamięci (procentowo) jest rezerwowana dla hosta.

Chyba możesz spokojnie zwiększyć rozdzielczość na natywną dla swojego lapka. Dodatkowo w Prefs/Wanderer możesz zmienić tapetę - jest przygotowanych kilka w wyższych rozdzielczościach.
[#130] Re: Jak zacząć przygodę z arosem sprzęt i dystrybucja

@retrofaza, post #129

Rozdzieczość już dostosowałem do natywnej ekranu. Teraz trochę jeszcze po testuję.
szeroki uśmiech
1
[#131] Re: Jak zacząć przygodę z arosem sprzęt i dystrybucja

@retrofaza, post #129

Zainstalowałem Arosa na SSD na natywnym SATA w lapku szeroki uśmiech

1
[#132] Re: Jak zacząć przygodę z arosem sprzęt i dystrybucja

@Piotr Myszkowski, post #131

Zainstalowałem Arosa na SSD na natywnym SATA w lapku szeroki uśmiech

2
[#133] Re: Jak zacząć przygodę z arosem sprzęt i dystrybucja

@Piotr Myszkowski, post #132

Ładnie :)

Ostatnia aktualizacja: 26.03.2026 18:30:59 przez retrofaza
[#134] Re: Jak zacząć przygodę z arosem sprzęt i dystrybucja

@AMIGASYSTEM, post #125

@ AMIGASYSTEM
Rabbit Hole, czyli „WinLaunch”, mógłby działać również na AROS-ie, gdyby był obsługiwany przez JanusUAE lub Amiberry, choć jest to skomplikowane, ponieważ AROS działa w maszynie wirtualnej, ale mógłby działać na AROS 68k.

Czy masz na myśli to, że WinLaunch nie zadziała w JanusUAE?
Forum » AROS
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem