Forum » AROS
[#1] AROS x86_64 na każdym nowym sprzęcie?

AROS 64bit, bootowanie z pendrive, obsługa wifi, działa na nowych laptopach, które macie w domu.
Co o tym myślicie?
13
[#2] Re: AROS x86_64 na każdym nowym sprzęcie?

@retrofaza, post #1

Super. OK Trzymam kciuki.
4
[#3] Re: AROS x86_64 na każdym nowym sprzęcie?

@retrofaza, post #1

5
[#4] Re: AROS x86_64 na każdym nowym sprzęcie?

@retrofaza, post #1

Gdzie do zassania?
[#5] Re: AROS x86_64 na każdym nowym sprzęcie?

@retrofaza, post #1

Jak ruszy z palucha to sprawdzę w końcu ten system, kto wie jak YT będzie śmigał i internet to trzeba będzie ograniczyć czas poświęcony na zabawę z MorphOS.
1
[#6] Re: AROS x86_64 na każdym nowym sprzęcie?

@retrofaza, post #1

Linux, startuje Plymouth pokazując logo z UEFI by nie było widać zbytnio że system startuje, potem odpala się QEMU (mignięcie SeaBIOS) a w nim AROS.

Dość ładnie złożone. Prosta metoda by odpalić AROS-a na każdym sprzęcie.
2
[#7] Re: AROS x86_64 na każdym nowym sprzęcie?

@hrw, post #6

Czyli HOST, VESA itd?
[#8] Re: AROS x86_64 na każdym nowym sprzęcie?

@hrw, post #6

Dokładnie :) Myślę, że fajna opcja dla tych co chcieliby wyprobować, "no ale musi działać na moim sprzęcie" :)
Jeszcze to trochę dopracuję żeby było jak najbardzej bezobsługowe i udostępnię obraz do testów dla chętnych.
4
[#9] Re: AROS x86_64 na każdym nowym sprzęcie?

@don_rafito, post #7

VESA to umarła lata temu.
[#10] Re: AROS x86_64 na każdym nowym sprzęcie?

@hrw, post #6

@hrw
I tak o wiele lepiej schowany ten Linux niż w AmiKIT z Rabbot Hole.
1
[#11] Re: AROS x86_64 na każdym nowym sprzęcie?

@retrofaza, post #8

Masz już betkę do przetestowania?
[#12] Re: AROS x86_64 na każdym nowym sprzęcie?

@Bohun, post #11

[#13] Re: AROS x86_64 na każdym nowym sprzęcie?

@retrofaza, post #12

Dzięki.
Odwdzięczam się filmikiem mojego PiAROS-a sprzed niecałych 10 lat
[#14] Re: AROS x86_64 na każdym nowym sprzęcie?

@Bohun, post #13

Z tego co wiem, aktualnie jeden z developerów pracuje nad wersją ARM, więc już niedługo ostatni niezadowoleni zostaną zadowoleni :D
3
[#15] Re: AROS x86_64 na każdym nowym sprzęcie?

@retrofaza, post #14

Pytanko.
A pójdzie na moim lapku szeroki uśmiech ?

Jestem teraz na urlopie w Ustrzykach Dolnych i mógłbym przetestować dopiero jak wrócę do domu. Ale to dopiero około za 2 tygodnie szeroki uśmiech Pozdro
[#16] Re: AROS x86_64 na każdym nowym sprzęcie?

@Piotr Myszkowski, post #15

Pytanko.
A pójdzie na moim lapku szeroki uśmiech ?

Jestem teraz na urlopie w Ustrzykach Dolnych i mógłbym przetestować dopiero jak wrócę do domu. Ale to dopiero około za 2 tygodnie szeroki uśmiech Pozdro

Ale co chciałbyś przetestować? AROS Portable? Z tego co kojarzę, już chyba testowałeś :)
[#17] Re: AROS x86_64 na każdym nowym sprzęcie?

@retrofaza, post #14

Odnotowałem tą informację na aros.org ale nie byłem pewny czy jest aktualna. Dzięki za potwierdzenie.
Rozumiem, że chodzi o natywny port na Malinę? Bo linux hosted istnieje od wielu lat...
[#18] Re: AROS x86_64 na każdym nowym sprzęcie?

@Bohun, post #17

Tak, chodzi o natywny port na maline
1
[#19] Re: AROS x86_64 na każdym nowym sprzęcie?

@retrofaza, post #18

Ano tak. Testowałem i chodzi elegancko. No to Ok. Pozdro
[#20] Re: AROS x86_64 na każdym nowym sprzęcie?

@retrofaza, post #1

Pytasz co o tym myślicie. Uważam, że to bardzo dobry pomysł, żeby taka dystrybucja się rozwijała. Trudno się spodziewać w pełni wspieranego natywnie laptopa a taka hybryda, daje amigowy look'n'feel. Nie mam na razie możliwości sprawdzenia jak to działa ale gdybym ją przygotowywał dla siebie to ograniczyłbym linuksa do samych sterowników, tak, jak to kiedyś wykombinowano w AMIthlonie. Niewątpliwa przewaga nad AMIthlonem jest taka, że arosowe programy uruchamiane są w takiej dystrybucji natywnie, bez utraty szybkości. No bardzo jestem ciekaw, czy uruchomię w tym środowisku moje hollywoodzkie kompilacje. Sieć działa z wykorzystaniem sterowników linuksa czy skupiłeś się na grach i sieć nie miała priorytetu?
[#21] Re: AROS x86_64 na każdym nowym sprzęcie?

@Bohun, post #20

To jest dystrybucja 64-bit. Sieć działa. Aplikacje Hollywood są 32-bitowe, więc możesz próbować jedynie przez Emuv0.
[#22] Re: AROS x86_64 na każdym nowym sprzęcie?

@retrofaza, post #21

Możesz to rozwinąć? Muszę w jakiś specjalny sposób uruchamiać aplikacje 32-bitowe, czy emulator zadziała automatycznie?
[#23] Re: AROS x86_64 na każdym nowym sprzęcie?

@Bohun, post #22

Emuv0 jest załączony do najnowszych dystrybucji. A jeśli nie ma to jest do ściągnięcia z Archives:
https://archives.arosworld.org/?function=showfile&file=emulation/computer/emuv0.x86_64-aros-v11.zip

Odpalasz w shellu:
emuv0-pc <nazwa_apki_32_bit>

Szczegóły w README.
Znane ograniczenie w aktualnej wersji - nie działa sieć w Emuv0. Poza tym wiele aplikacji Hollywood się odpala i działa poprawnie.
[#24] Re: AROS x86_64 na każdym nowym sprzęcie?

@retrofaza, post #23

ok, czyli airscannera nie potestuję. No szkoda.
[#25] Re: AROS x86_64 na każdym nowym sprzęcie?

@Bohun, post #24

Airscannera nie, ale ten edytor tekstu ma szanse działać :)
[#26] Re: AROS x86_64 na każdym nowym sprzęcie?

@retrofaza, post #23

@retrofaza
Odpalasz w shellu:
emuv0-pc <nazwa_apki_32_bit>

Ale to można wsadzić w ikonkę, prawda?
[#27] Re: AROS x86_64 na każdym nowym sprzęcie?

@R-Tea, post #26

No jasne, robisz ikonke z IconX i śmiga
[#28] Re: AROS x86_64 na każdym nowym sprzęcie?

@R-Tea, post #26

W systemie AROS One 1.3 64-bitowym znajduje się folder w katalogu Extras/AROS-32bit, w którym znajdują się aplikacje 32-bitowe gotowe do uruchomienia za pomocą ikony.
W praktyce ikona uruchamia mały skrypt; jeśli się mu przyjrzysz, zrozumiesz procedurę pozwalającą wykonać to z wszystkimi aplikacjami 32-bitowymi „obsługiwanymi” przez emulator 32-bitowy zintegrowany z AROS One 64-bit.
[#29] Re: AROS x86_64 na każdym nowym sprzęcie?

@retrofaza, post #1

jednak nie na każdym. Laptop Lenovo zgłosił podczas wymuszonego startu z USB zgłosił mi "bad signature" nie uruchomił się :(
Obraz wypalony na dysku Kingston 64GB w balenaEtcher
[#30] Re: AROS x86_64 na każdym nowym sprzęcie?

@Bohun, post #29

OK, poszedł po wyłączeniu secure boot. test in progres
Forum » AROS
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem