Forum » AROS
[#31] Re: AROS x86_64 na każdym nowym sprzęcie?

@retrofaza, post #1

Mam kilka uwag.
Ekran otworzył się w proporcjach 4:3 i gdy próbowałem to zmienić po stronie AROSa to się tylko brzydko rozciagał. Pewnie trzeba to sobie ustawić po stronie linuksa?
Uruchamianie programów (od dwukliku do pojawienia się okna) trwa baaardzo długo. najpierw myślałem, że za słabo klikam i waliłem w ikonę ile wlezie, po kilku/nastu sekundach zaczęły się otwierać okna jedno po drugim. To wszystko na AMD Ryzen Pro 7 3GHz. Trochę dziwne. Czy wirtualna maszyna tak spowalnia? Po uruchomieniu programu działanie jest ok, tylko ten czas uruchamiania strasznie długi.
W katalogu C brak programu EmuV0. Jest EmuV0-linux i gdy go użyłem by uruchomić program 32bitowy to cały system się zawiesił.
[#32] Re: AROS x86_64 na każdym nowym sprzęcie?

@Bohun, post #31

Nic nie ustawiasz po stronie linuksa, wybierz rozdzielczosc taka jak ma natywnie twój monitor i powinno byc ok. Moze tapeta Ci sie rozciagnela :) Wejdz w Prefs/Wanderer i sobie ustaw inna, wrzucilem pare w roznych rozdzielczosciach.

Uruchamianie programow, szczegolnie tych ciezkich jak przegladarka trwa dlugo. Problemem jest tutaj sterownik IDE w qemu. Są jakieś prace nad sterownikami virtio, więc w następnej wersji może się to poprawić, ale na razie jest jak jest.

Powinien byc emuv0-pc i z niego musisz korzystac. Jesli nie ma (nie jestem pewien ktory obraz ostatecznie testujesz) to sciagnij z archives pakiet emuv0 i wgraj pliczek emuv0-pc do C.
[#33] Re: AROS x86_64 na każdym nowym sprzęcie?

@retrofaza, post #1

Daje rade ustawic 50 Hz jak moge na Windzie
[#34] Re: AROS x86_64 na każdym nowym sprzęcie?

@Elvis, post #33

Byc może dałoby sie wymusic 50Hz na monitorze przez Qemu (o ile monitor to obsługuje, do przetestowania). A do czego jest ci potrzebne te 50Hz?
[#35] Re: AROS x86_64 na każdym nowym sprzęcie?

@retrofaza, post #34

Do plynnego scrollingu. Moze zrobisz filmik z Pinball Fantasies pomysł
[#36] Re: AROS x86_64 na każdym nowym sprzęcie?

@Elvis, post #33

Tak z ciekawości - a jak się ustawi NTSC pod emulacją i ekran laptopa ma też 60Hz, to czy wtedy będzie full płynnie ?
[#37] Re: AROS x86_64 na każdym nowym sprzęcie?

@karolb, post #36

Plynnie jak plynnie ale przereklamowane doswiadczenie. Niektore gry trudno uruchomic a inne znow dzialaja jakies 20 % szybciej.
Forum » AROS
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem