Forum » AROS
[#1] airScanner
po wersjach na MorphOS i OS4 przyszła pora na AROS-a

program do skanowania dla urządzeń wspierających eSCL link

niestety nie mam jak przetestować więc jakby komuś się udało uruchomić to poproszę o obrazek

Ostatnia aktualizacja: 14.04.2026 19:40:42 przez Bohun
[#2] Re: airScanner

@Bohun, post #1

Ja sprawdziłem u siebie na Arosie One 1.3
Ale się nie uruchamia z powodu nie zainstalowanego całego środowiska Hoolywood i klas i bibliotek.

Ja nie wiem czy przerzucenie z Morphosa środowiska Hoolywood coś da na Arosie.

Może się tu wypowie Retrofaza. szeroki uśmiech

Może elegancoko by było jak Ikonka programu byłaby w dwóch postawach!
Defaultowa - klapka zamknięta
I po kliknięciu - otwarta

Tak tylko pomyślałem- niestety zrobić nie umiem .
Ostatnia aktualizacja: 14.04.2026 22:56:22 przez Piotr Myszkowski

Ostatnia aktualizacja: 14.04.2026 23:01:59 przez Piotr Myszkowski
[#3] Re: airScanner

@Piotr Myszkowski, post #2

Programy 32-bit Hollywood można odpalać na AROS 64-bit poprzez EmuV0 (w Shellu: EmuV0 <program>)

Ten program jednak z tego co rozumiem korzysta z sieci, a EmuV0 nie ma jeszcze zaimplementowanej obsługi sieci. W takim wypadku ten program najlepiej przetestować na 32-bit wersji dystrybucji AROS One.
[#4] Re: airScanner

@Bohun, post #1

niestety nie mam jak przetestować więc jakby komuś się udało uruchomić to poproszę o obrazek

Dzięki za wydanie wesji dla AROSa. :) Jeśli nie masz działającego sprzętu a potrzebujesz platformy do testów, to AROSa możesz uruchomić też na maszynach virtualnych: VirtualBox/VMWARE/QEMU.

Ostatnia aktualizacja: 15.04.2026 06:04:10 przez deadwood
1
[#5] Re: airScanner

@Bohun, post #1

GUI się wyświetla, dalej nie wiem, nie mam skanera niestety
[#6] Re: airScanner

@retrofaza, post #5

Ja podejdę do tego dopiero wieczorkiem .
[#7] Re: airScanner

@retrofaza, post #5

nie miałeś błędu cURL?
Uruchomiłem starego Acera One ale niestety GUI nie zobaczyłem: Failed initialize cURL

Ostatnia aktualizacja: 15.04.2026 19:46:43 przez Bohun
[#8] Re: airScanner

@Bohun, post #7

hurl.hwp z hollywood zdaje się oczekuje, że będzie dostępny AmiSSL. Ja odpaliłem na 32-bitowym AROSOne 2.9, tam na pewno AmiSSL jest już zainstalowany w systemie, więc polecam testy na tej wersji.

Jeszcze dograłem z archives MCC_TextEditor, bo wymagasz wersji 15.55, a w systemie jest jakaś starsza:
https://archives.arosworld.org/?function=showfile&file=library/mui/mcc_texteditor-15.56.lha
[#9] Re: airScanner

@Bohun, post #7

Sprawdziłem i u mnie też jest to samo - błąd curl
Na Arosieone 1.3.
Mogę sprawdzić jutro wieczorkiem na Arosie 2.9 .
Bo wieczorem mam trochę czasu.

Ostatnia aktualizacja: 15.04.2026 22:06:18 przez Piotr Myszkowski
[#10] Re: airScanner

@retrofaza, post #8

wgrałem amissl 4.12 i najnowszy texteditor. nie woła już o cURL ale za to mam Guru
[#11] Re: airScanner

@Bohun, post #10

Stawiam wirtualne piwo że u mnie będzie to samo szeroki uśmiech
[#12] Re: airScanner

@Bohun, post #10

Wrzuć zdjęcie tego guru po kliknięciu przycisku "More..." na requsterze - może coś razem wymyślimy.

PS. Masz działającą sieć przed uruchomieniem programu? ping 1.1.1.1 odpowiada?
[#13] Re: airScanner

@deadwood, post #12

Sieć działająca. Ping na 1.1.1.1 odpowiada.

1
[#14] Re: airScanner

@Bohun, post #13

Ok, widzę, że używasz Icaros Desktop - system bazowy który jest w nim ma ponad 10 lat. Możliwe, że widzisz jakiś bug który został już dawno naprawiony. Sugeruję zainstalować AROS One 2.9 (albo na sprzęcie albo na maszynie wirtualnej)
3
[#15] Re: airScanner

@deadwood, post #14

Zaktualizowałem Icarosa w oparciu o NB z AROS One - pokazuje że jest z 2025 roku. Niestety błędy dalej są najwięcej związanych z SSL.
[#16] Re: airScanner

@Bohun, post #15

Nie wiem w którym momencie u Ciebie się wywala, ale tak to wygląda na AROS One 2.8 (na maszynie wirtualnej). Spreparowałem na serwerze odpowiedź ScannerCapabilities i zarówno "Connect", jak i "ScannerCapabilities" po HTTPS nie wywaliły aplikacji.

[#17] Re: airScanner

@deadwood, post #16

U mnie się w ogóle GUI nie otwiera. Trochę mi szkoda Icarosa a szczególnie Directory Opusa 5 ale chyba będę musiał przejść na Aros One żeby mieć platformę testową.
1
[#18] Re: airScanner

@deadwood, post #16

a tak na marginesie to wrzuciłem najnowszą wersję z zapisem konfiguracji i obsługą podajnika:

link
[#19] Re: airScanner

@Bohun, post #18

U mnie na AROS portablegames ( Aros One 1.3 ) po uruchomieniu wyszło tak .

Przydałoby się spróbować uchuchomić z debugerem.
Może wspólnie by się udało go uruchomić u mnie to mógłbym
sprawdzić z moją drukarką .

Najważniejsze aby uruchomić. szeroki uśmiech
[#20] Re: airScanner

@Bohun, post #18

No niestety - jedyne co mi jeszcze przychodzi do głowy to zainstalować na czysto AROS One w maszynie wirtualnej - tak mój test powyżej. Być może na dysku Work (widzę, że ma ikonę z Icarosa) są jakieś pozostałości które powodują ten problem.
[#21] Re: airScanner

@Piotr Myszkowski, post #19

Ten program w tej chwili nie zadziła na AROSie 64-bit, ponieważ EmuV0 nie ma dodanej emulacji sieci.
[#22] Re: airScanner

@deadwood, post #21

Ok. Dzięki.
[#23] Re: airScanner

@deadwood, post #20

More od Guru pokazuje Privileges violation i sypie wpisami z AmiSSL.
[#24] Re: airScanner

@Bohun, post #1

Pod niezmienionym linkiem umieściłem najnowszą wersję airScannera (0.65 z wczoraj). Z nowości obsługa jasności, kontrastu, wyostrzenia i progu (tylko tryb B&W). Wartości minimalne, normalne i maksymalne dla tych parametrów są odczytywane z właściwości skanera oraz zapisywane do ustawień podczas pierwszego połączenia ze skanerem (przycisk Połącz). Powinna się też trochę poprawić kompatybilność.
[#25] Re: airScanner

@Bohun, post #18

Na tę chwilę mam zainstalowany VirtualBox 6.1.38 ze względu na system który mam na lapku ( Windows 8 ) .
Muszę zainstalować 10 i wgrać VB v7.2 i potestować.

Uruchomiłem ArosOne 2.9 .
Ściągnołem najnowszą wersję dla Arosa ( 0.65 ) .
Po uruchomieniu mam takie samo guru co Ty.

Okazało się że zamiast uruchomić wersję z USB pendrive
To ja uruchomiłem wersję z DVD i nie mogę nic zapisać
Bo DVD ma zablokowany zapis

Muszę teraz ściągnąć wersję na USB
[#26] Re: airScanner

@Piotr Myszkowski, post #25

Deadwood sprawdzał na AO 2.8 i na nim nie było guru
[#27] Re: airScanner

@Bohun, post #26

Tak wiem . Ale On dodał nowsze wersje apek a ja w tej chwili nie mogę nic zmienić.

W następnym tygodniu ściągne sobie ArosOne 2.9 ale na USB i będę mógł wtedy zapisać i skonfigurować system i dopiero wtedy spróbuję uruchomić AirScannera

A tak swoją drogą myślałem że wersja na DVD uruchomiona na virtualu będzie można zapisywać.
Przecież nie uruchomiłem z prawdziwego nośnika DVD.
Wygląda na to że stworzone .iso ma zamkniętą SESJĘ i już nie można na niej nic zapisać.
[#28] Re: airScanner

@Piotr Myszkowski, post #27

Użyj InstallAROS i zainstaluj z "płyty" na "twardym dysku" wirtualnej maszyny.
Forum » AROS
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem