[#31] Re: Karta turbo do GBA1000

@mschulz, post #30

no byłby, taki LM1084 przy 5V > 3,3V grzeje przyzwoicie
[#32] Re: Karta turbo do GBA1000

@wali7, post #26

Zniknęło w czeluściach wątku, więc daję jeszcze raz - dzisiaj zamawiam części w UTSource poprzez ebay: ja, lukzer, krisba, voyager i strim dzielimy sie solidarnie kosztami wysyłki, zamówię 74ALVT16543, 68030 dla strima i może jeszcze cos znajdę w ofercie UTSource. Zapłacę od razu ze swojej kasy, przeliczę ile na każdego wypada i wyślę każdemu informację ile jest mi winien, oraz nr konta. Prosiłbym o szybką wpłatę. Nie wiem kiedy dostaniemy części (z tego co pamietam UTSource, jak na Chińczyków, nie ma specjalnie długiej dostawy).
W międzyczasie (postaram się w tym tygodniu) zrobię zamówienia na drobnicę (głównie kondensatory ceramiczne, bo rezystory i tantale już mam) w Sławmirze i cewki w Mariteksie, i podobnie jak przy UTSource wyśle informacje o wpłatach. Tu części powinny dotrzeć szybko.
Będą więc minimum trzy paczki u mnie, nie ma sensu rozsyłać tego osobno, jak dojdzie wszystko, to złożę każdemu paczkę i wyślę. OK?
Spodziewajcie się zatem dziś późnym wieczorem/jutro pierwszego maila z prośba o wpłatę :) Wyjdzie w okolicach 40 zł za 74ALVT16543 x 4.
Aha, jeśli ktoś chce jakąś konkretną rzecz z wymienionych firm, to proszę o wysłanie mi linka z daną ofertą. Dorzucę do zamówienia.
Zamawiam głównie rzeczy do karty turbo, bo Thylacine juz prawie zrobiłem (w każdym razie brakujace części mam zamówione), a o k. graficznej zaczynam mysleć (może cos tam zamówię....).
[#33] Re: Karta turbo do GBA1000

@mschulz, post #27

Ja to pisałem wcześniej ale kolega Kilos nie zrozumiał mało tego zaczął coś "poprawiać" z dławikiem.
[#34] Re: Karta turbo do GBA1000

@Dziadziomiecio, post #33

no mój błąd, wziąłem to za układ ze stabilizatorem liniowym gdzie dioda na wyjściu zazwyczaj pełni taką funkcję o jakiej napisałem, natomiast o żadnym dławiku nie pisałem... co najwyżej o ferrytach EMI
[#35] Re: Karta turbo do GBA1000

@Kilos, post #34

Ja w każdym razie wszystkim dziękuję za konstruktywną dyskusję. Kiedy sprzeczają się profesjonaliści, laik może sie uczyć ;) ...więc się nauczyłem.
Jak rozumiem, dioda Shottky'ego w tym układzie zastosowana jest dzięki dużej max częstotliwości pracy, oraz dzięki niskiemu spadkowi napięcia (o ile dobrze interpretuję tekst z Wiki, wpływa to na wzrost sprawności). A co do napięcia wstecznego, to spokojnie może być więcej, czyli 60 V. Skoro w układzie referencyjnym jest 25 V, to 40 V pewnie też może być. Ja dam 60.
[#36] Re: Karta turbo do GBA1000

@wali7, post #35

Bardzo słuszne spostrzeżenie. Twórca już dał stosowną nadwyżkę napięcia dioda nie będzie większa gabarytowo a na pewno nie zaszkodzi. Dodam tylko że w mojej drukarce właśnie padła taka dioda był to stabilizator 3.3 V producent dał diodę 50v i no właśnie padła na szczęście drukarka pracuje po wymianie diody. Jakoś tak mam że jak przyjadą moje córeczki to zawsze coś "samo " padnie . Kibicuje wam koledzy w budowie tego komputerka no cóż sam nie mam funduszy choć sprzętu i umiejętności nie braknie życzę powodzenia i w miarę skromnych możliwości będę się starał pomagać.
[#37] Re: Karta turbo do GBA1000

@wali7, post #35

ja mam teraz problem z fastem w GBA jak się okazało kiedy odpaliłem parę programów naraz, od razu zacząłem pchać do ram dysku i zwis po 2 MB, odpaliłem memcheck i wysypał mi błędy od $400000 w ADDRESS TEST przy czym w SEGMENT TEST żadnych błędów nie pokazuje.
teraz jak tu ogarnąć który układ niedomaga... masakra
[#38] Re: Karta turbo do GBA1000

@Kilos, post #37

A które SRAM dałeś? Jeśli te od kippera, to one były na 3.3V, a powinny być 5V (chociaż niektórzy twierdzą, że im te 3.3V działają).
[#39] Re: Karta turbo do GBA1000

@wali7, post #38

kupowałem sam nówki sztuki fabrycznie zapakowane na bank 5V, na dzień dobry 3 były walnięte co można było stwierdzić organoleptycznie bo mocno grzały, zdjąłem, postawiłem nowe i zahulało, zdążyłem postawić OS i nawet pokatować Deluxe Galaga i wszystko ok, bo cały czas wyrabiałem się w 2 MB, dopiero dziś trochę czasu na grubszą zabawę znalazłem i zonk...
[#40] Re: Karta turbo do GBA1000

@Kilos, post #39

nówki sztuki fabrycznie zapakowane

Od Chinola?
[#41] Re: Karta turbo do GBA1000

@strim_, post #40

no ba
[#42] Re: Karta turbo do GBA1000

@Kilos, post #41

Coś takiego jak "nówki sztuki fabrycznie zapakowane" u chińczyka nie występuje. Też przez to przechodziłem, nawet reklamować się nie opłaca, a ile czasu straconego?

Przy tych 68030 które teraz zamawiam też jest "New: A brand-new, unused, unopened, undamaged item in its original packaging". Ale to jest oczywiste, że to bzdura kompletna, jak tych proców z 15 lat już nie produkują. Więc biorę 10 sztuk żeby zobaczyć ile z nich w ogóle będzie działać .
[#43] Re: Karta turbo do GBA1000

@strim_, post #42

To ja chyba miałem szczęście bo jakiś czas temu kupiłem 120 sztuk ZIP RAMów do A3000 z UTsource i wszystkie działają :) No i faktycznie wyglądają na nowe lub przynajmniej nie używane :)

Ostatnia aktualizacja: 20.01.2015 01:01:51 przez Davka
[#44] Re: Karta turbo do GBA1000

@strim_, post #42

też jestem po różnych przejściach w tym z 060, ale człowiek się łudzi... ciężko niektóre rzeczy kupić gdziekolwiek indziej, że nie wspomnę o cenach
[#45] Re: Karta turbo do GBA1000

@Davka, post #43

Mi chłopaki z UTSource ostatnio przysłały 4 sztuki 74ALVT16543 w obudowie SSOP zamiast TSOP. W zamówieniu stoi że TSOP, w papierach które dostałem z chipami TSOP... a same chipy są SSOP. Może gdybym sparzył wrzątkiem, to by się skurczyły.
Ale przy 4 sztukach nie opłaca się reklamować..... mam nadzieję, że przy tej okazji wyślą co trzeba.
Bez wątpienia w UTSource oni mają różne cuda w ofercie, np. 68060RC75. Zdaje mi się, że takich procków nie ma.... a oni mają pomysł
Ale widać u nich to norma, od miesiąca męczę w robocie nową metodę analizy pewnej substancji... na podstawie chińskiej publikacji. I, echem, jakoś nie wychodzi. W ostatni piątek spróbowałem innej procedury, z amerykańskiej pracy (nie zacząłem od niej, bo z pewnych względów była bardziej kłopotliwa), i poszło od kopa. Ot Chińczycy.....
[#46] Re: Karta turbo do GBA1000

@strim_, post #42

Coś takiego jak "nówki sztuki fabrycznie zapakowane" u chińczyka nie występuje.

Czasami się zdarza. Aż się sam zdziwiłem.
[#47] Re: Karta turbo do GBA1000

@Kilos, post #44

Ogarnąłem temat z pomocą autora projektu za co jestem mu bardzo wdzięczny, Georg podesłał mi info w jakich zakresach są poszczególne banki i przy pomocy memcheck nauczyłem się określać który konkretnie układ jest walnięty, 5 sztuk do wyrzucenia... sporo się przy tym nauczyłem, to plus całej operacji.
Bilans jest taki, że z 20 zakupionych układów 8 jest walniętych, sprzedają jakieś partie z odrzutu które nie przeszły kontroli jakości, bo w normalnych warunkach jest to niemożliwe...
3 układy miałem w zapasie, już postawione i są ok, jednego niestety mi brakuje, ale już znalazłem na all*gro po 25zł, dla porównania te z chin kupowałem po $2, ale nie polecam
[#48] Re: Karta turbo do GBA1000

@Kilos, post #47

A na allegro z skąd mają?
[#49] Re: Karta turbo do GBA1000

@amizet, post #48

tego nie wiem, ale skąd mogą mieć... układy są produkowane na Tajwanie i w Korei, ale nie o to chodzi, głowę daje, że te moje to po prostu są odrzuty z kontroli jakości, jeśli coś jest nie halo to spuszczają całą serię, ktoś to jakoś bierze i sprzedaje, niekoniecznie zawsze chińczycy
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem