[#1] RTC msm6242b
Być może lamerskie pytanie - skąd wziąć w miarę tanio SPRAWNY RTC msm6242b ? Potrzebny mi do wyposażenia mojej ami rev 8a w zegar... Gdzie takie układy były jeszcze stosowane i mam szanse je znaleźć ?
[#2] Re: RTC msm6242b

@sunater, post #1

Tych układów już nie znajdziesz w sklepach raczej, ale są ich klony do kupienia.

Np. AX5210S stosowany na rozszerzeniach Jensa. Spokojnie możesz tego użyć (tylko to ma obudowę SMD, więc potrzebna byłaby jakaś mała płytka do zaadaptowania w DIL). Jeśli ten nie jest już dostępny, to podejrzewam, że istnieją inne takie układy ;).

Ostatnia aktualizacja: 02.03.2015 16:38:55 przez strim_
[#3] Re: RTC msm6242b

@sunater, post #1

A ze starego rozszerzenia pamięci do A500 z zegarem nie da się adaptować ?
[#4] Re: RTC msm6242b

@KrisbA, post #3

Da się, to ten sam układ.
[#5] Re: RTC msm6242b

@strim_, post #4

Można je kupić u Chińczyków. Tylko oni jeszcze świętują Nowy Rok
[#6] Re: RTC msm6242b

@sunater, post #1

[#7] Re: RTC msm6242b

@strim_, post #2

Dzięki wszystkim za odpowiedzi :) Mam już jakieś rozeznanie w sytuacji :)
[#8] Re: RTC msm6242b

@sunater, post #1

Jak by ktoś szukał to znalazłem tutaj tyle że bez adapterka do DIL się nie obejdzie
http://allegro.pl/m6242b-dir-bus-connected-cmos-real-time-clock-cal-i5227662829.html
[#9] Re: RTC msm6242b

@sebar27, post #8

Dzięki ! Adapterek to już mniejszy problem jak sądze :) Musze sie wreszcie za to zabrać...
[#10] Re: RTC msm6242b

@sunater, post #9

Wlasnie znalazłem też ten projekt zastanawiam się czy gerberow nie wysłać do fabryki
Warto by było się dowiedzieć czy układ działa
Możesz powiedzieć czy udało Ci się uruchomić ten moduł RTC ?
Robiłeś może moduł z tego link

Ostatnia aktualizacja: 14.03.2019 22:15:22 przez Kulamario
[#11] Re: RTC msm6242b

@Kulamario, post #10

Przy okazji podczepię się pod temat.
Można do A500 rev8 wlutować RTC-72421 i baterię pomijając układ oscylatora(piny 16 i 17 NC)?

Jak rozwiązujecie problem z baterią? Na schemacie widzę, że "firmowo" ładowanie idzie przez diodę D912.

W swojej A500+ gdzie zegar już był zrobiłem tak jak na prawym górnym shcemacie. Nie jest to przerost formy?

Z tego co ja wywnioskowałem ze schematu to R913 jest do ograniczenia prądu ładowania. Skoro nie ma ładowania, to jest zbędny.
Czy dioda przy bateri jest potrzebna skoro nie ma napięcia ładowania? Mógłbym zrobić to tak jak na schemacie w prawym dolnym rogu? Czy może układ zegara dostaje jeszcze zasilanie na innym pinie, które może dojść do baterii?

Które rozwiązanie najlepsze? Może jakieś inne propozycje?

[#12] Re: RTC msm6242b

@snifferman, post #11

Dioda musi być bo jak jej nie dasz będzie napięcie szło na płytę i bateria będzie padać za moment
[#13] Re: RTC msm6242b

@Kulamario, post #12

Którędy to napięcie będzie szło?
[#14] Re: RTC msm6242b

@snifferman, post #13

Z baterii na płytę
Dioda puszcza tylko w jedną stronę
[#15] Re: RTC msm6242b

@Kulamario, post #14

Z baterii na płytę
Dioda puszcza tylko w jedną stronę

Przecież dioda jest ustawiona w kierunku przewodzenia z baterii do U9, bo ma przecież zasilać układ zegara. Dioda zabezpiecza przed ładowaniem.

To znalazłem na lemonamiga:
If you want to prevent the Amiga from charging the new battery at the root, simply remove diode D912 from the board.

After that, the RTC will only be fed from the battery, but no longer from the power supply.

-Catboy

Ostatnia aktualizacja: 15.03.2019 03:08:01 przez snifferman
[#16] Re: RTC msm6242b

@snifferman, post #15

No masz rację układ jest błędnie zaprojektowany

Ostatnia aktualizacja: 15.03.2019 19:16:04 przez Kulamario
[#17] Re: RTC msm6242b

@Kulamario, post #16

No masz rację układ jest błędnie zaprojektowany

Co masz na myśli?
Oryginalnie A500+ ma akumulator, który jest ładowany. Wstawiając baterię trzeba odciąć możliwość ładowania, albo u źródła, albo ograniczyć diodą przepływ w jedną stronę (przynajmniej ja tak to rozumiem).
[#18] Re: RTC msm6242b

@snifferman, post #17

Bateria nie podtrzymuje pamięci przez diode koło baterii nic nie przechodzi z baterii
[#19] Re: RTC msm6242b

@Kulamario, post #18

Bateria nie podtrzymuje pamięci przez diode koło baterii nic nie przechodzi z baterii

Chyba gadamy w innych językach, albo mieszkamy w różnych wszechświatach z różnymi prawami fizyki.

zamówiłem RTC-72421. Przyjdą, to się pobawię.
[#20] Re: RTC msm6242b

@snifferman, post #19

Zobacz projekt z mojego linka z 10 postu
Płytki zamawiasz do tego swojego zegarka ?
[#21] Re: RTC msm6242b

@Kulamario, post #20

Nie. W A500 rev8 jest miejsce na mobo na zegar. Muszę tylko wlutować części.
[#22] Re: RTC msm6242b

@snifferman, post #21

Układ zegara to 62421 to samo co 72421 i 62X42 czyli z wbudowanym układem rezonatora kwarcowego. Jeśli chodzi o podtrzymanie to tak jak widać - D911 zwora, D912 dioda np. 4148 (odwrotnie z stosunku do opisu na płycie), bo dlaczego układ ma być podtrzymywany przez cały czas z baterii jeśli podczas pracy może być zasilany z płyty. Dalej pusto i na samym dole dioda Schottky’ego np. BAT85.
Minusy takiego rozwiązania to stosunkowo krótki czas podtrzymania. Te układy RTC to nie jest klasa A+++++. . Ciągną swoje i jeśli wrzuci się Amigę do szafy na rok, to po wyciągnięciu może okazać się, że napięcie jest już poniżej minimalnego niezbędnego do podtrzymania nawet z diodą Schottky’ego.

[#23] Re: RTC msm6242b

@Kilos, post #22

Układ 72421 ma tendencję do upływu przez pin CS, w A600 musiałem odseparować to wejście dwoma tranzystorami od Amigi, inaczej bateria trzymała może miesiąc przy wyłaczonej Amidze.
[#24] Re: RTC msm6242b

@sanjyuubi, post #23

To już wiem po co te tranzystory na Piggybacknot!.
[#25] Re: RTC msm6242b

@sanjyuubi, post #23

Układ 72421 ma tendencję do upływu przez pin CS, w A600 musiałem odseparować to wejście dwoma tranzystorami od Amigi, inaczej bateria trzymała może miesiąc przy wyłaczonej Amidze.

To już chyba prościej będzie mi odtworzyć oryginalny układ z 6242b. Mam rozserzenia po wylewach bateri jako dawców.
Gorzej z kalibracją.
[#26] Re: RTC msm6242b

@snifferman, post #25

Amiga ze zdjęć powyżej leży już ~7 miesięcy nieużywana, bateria cały czas >3V także, albo układ 62421 nie jest dotknięty upływami, albo nie wiem...
[#27] Re: RTC msm6242b

@Kilos, post #26

hej, czy tu:
D912 dioda np. 4148

tez mozna dac diode szotkiego BAT85? czy musi byc zwykla np 4148?
[#28] Re: RTC msm6242b

@ami2019, post #27

Bat85 ma mniejszy spadek napięcia więc zegar dłużej będzie trzymał czas. Obie się tak naprawde nadają
[#29] Re: RTC msm6242b

@ami2019, post #27

Możesz dać Schottky’ego jak chcesz, ta dioda puszcza zasilanie do układu kiedy Amiga jest włączona jednocześnie uniemożliwiając zasilanie płyty z baterii, bo ta długo by nie pożyła.
[#30] Re: RTC msm6242b

@Kilos, post #29

Mój błąd. Myślałem że pytanie dotyczy diody przy samej baterii. Oczywiscie kolega Kilos ma rację.

Co do upływu 72421, to sprawdzę jak to wygląda jak dojdą układy.

Ostatnia aktualizacja: 18.03.2019 16:49:43 przez snifferman
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem