[#21]
Re: PałerBuk trzepie prądem
@Rafał A-3000,
post #19
Trochę nie tak.Transformator nigdy nie spowoduje takiego efektu. Tego typu problemy występują tylko w przetwornicach (miedzy innymi zasilacze komputerowe, TV) .Kiedyś pracowałem przy instalacjach zbiorczych TV . Gniazda anten bardzo często umieszczone w rogach pokoi a koło nich grzejniki, przy naprawach gniazdek, a czasem Tv bardzo często dostałem po "łapkach". Kilka razy napięcie było spore a ładunek nawet żarzył żarówkę 220V. Przyczyna jest dość prozaiczna nie "podwieszone" napięcie wtórne a dokładnie jego potencjał ujemny przy bardzo czułym mierniku można to zmierzyć i dochodzi ono do 300V dlatego w przetwornicach o mocy powyżej 20W powinien być wstawiony kondensator kilka Nanofaradów pomiędzy niski potencjał części pierwotnej a wtórnej przetwornicy.Tak w dużym uproszczeniu. Oczywiście do sprawdzenia instalacja w domu bo czasami słabo dokręcony przewód w gniazdku może spowodować podobny problem . Najczęściej dzieje się to przy określonej mocy poboru energii elektrycznej ,nowej instalacji albo po remoncie lub bardzo starej instalacji. Miałem kiedyś taki przypadek że telewizorek jak był podłączony do prądu to wariował i nie szło oglądać a wystarczyło włączyć małą lampkę i było ok.