[#1] PałerBuk trzepie prądem
Panowie jak w tytule, jak się pozbyć problemu? Instalację elektriczną w domu mam świeżą, wsio uziemione.
[wyróżniony] [#2] Re: PałerBuk trzepie prądem

@fazior, post #1

mnie też trzepie ale przyzwyczailem się i jest to nawet troche przyjemne :)
[#3] Re: PałerBuk trzepie prądem

@fazior, post #1

A masz oryginalny zasilacz? Z wtyczką z uziemieniem?
Ja mam to samo, ale jak dotknę PB i laptopa PC jednocześnie. Mam nieoryginalny zasilacz, bez uziemienia.

Ostatnia aktualizacja: 08.04.2015 09:55:57 przez SuperBuster11
[#4] Re: PałerBuk trzepie prądem

@michal_zukowski, post #2

Heh małego /rok i 2mce/ trzymałem w poniedziałek na kolanach /bo nie da się bez niego siedzieć przed kompem/ i mnie w twarz trzepało bo młody trzymał łapki na pb a głową dotykał mojej brody - to nie jest przyjemne:).
[#5] Re: PałerBuk trzepie prądem

@SuperBuster11, post #3

Do niedawna miałem ale pierun mi go spsuł. Kabel do zasilacza mam oryginalny ale sam zasilacz jest made in PRC.
[#6] Re: PałerBuk trzepie prądem

@fazior, post #1

Panowie jak w tytule, jak się pozbyć problemu?

Na początek możesz podłożyć pod nogi wycieraczkę gumową na przykład, do tego świeże dobrze wysuszone skarpety i mrowienie prądem powinno nieco osłabnąć.
Dobry rezultat powinno przynieść podpięcie PB drucikiem do jakiejś rury połączonej galwanicznie z rurą wodociągową. Przy gnieździe zew. monitora można wkręcić śróbę.

Nawiasem mówiąc, to na oryginalnym zasilaczu też może być ten efekt. Na moim jest.

Ostatnia aktualizacja: 08.04.2015 14:00:54 przez ede
[#7] Re: PałerBuk trzepie prądem

@fazior, post #5

A ja zadam krótkie i treściwe pytanie:

Co masz na podłodze? Jeżeli są to panele (w formie czegoś sztucznego na wierzchu), to własnie jest to przez te panele. Ja pamiętam jak w ubiegłym roku szkolnym uczyłem w technikum informatycznym, to w sali gdzie były na podłodze panele to kopało potwornie (akurat tam były laptopy Lenovo) Nawet kopało jak się kogoś dotknąłem ucznia czy on mnie. Natomiast w innej sali gdzie była podłoga PCV (taka z rolki rozwijana i klejona na gorąco (chyba)) to nic nie kopało było super.

------------------------------------
Jednym słowem podłoga się bardzo elektryzowała.

Ostatnia aktualizacja: 08.04.2015 14:48:22 przez gilban
[#8] Re: PałerBuk trzepie prądem

@fazior, post #1

Sprawdź jakie masz napięcie między PB a uziemieniem.
Czy na pewno masz dobrą instalacje elektryczną ?
Czy tylko PowerBook "kopie".
Wyciagnij wszystkie wtyczki urządzeń podpietych pod tą fazę i wtedy przetestuj.
Może okazać się ze inny odbiornik ma przebicie,
[#9] Re: PałerBuk trzepie prądem

@gilban, post #7

Hmm pałerBuk trzepie na każdej powierzchni:). Kilka miesięcy temu mieszkałem i używałem sprzętu w domu jednorodzinnym z drewnianymi podłogami i przyzwoicie wykonaną instalacją, teraz używam pałerBuka w domu gdzie mam głównie płytki ceramiczne. Jedynie w małym paskudnym mieszkanku ze skopaną instalacją elektryczną z lat 70 nie kopał. Czyba nakleje mu na alu na którym trzymam łapy jakieś naklejki izolujące:).
[#10] Re: PałerBuk trzepie prądem

@Norbert, post #8

Tak, tylko PałerBuk kopie. Czy na pewno hmm zastrzelić się za to nie dam ale nie mam problemu z innymi urządzeniami, instalacja ma raptem pół roku.
[#11] Re: PałerBuk trzepie prądem

@ede, post #6

Zgodnie z Twoją radą zacznę od skarpet:)
[#12] Re: PałerBuk trzepie prądem

@Norbert, post #8

Okiej, wróciłem z roboty. PałerBuk stoi gdzie stał. Odpaliłem widelcowego gtalka, trzymam łapy na aluminium od 10 min i zero "wyładowań". Wczoraj miałem cienkie skarpety bawełniane a dzisiaj mam frote - może to to:).
[#13] Re: PałerBuk trzepie prądem

@fazior, post #12

Przyznaj, że to KwaKwa a nie tam skarpety :P
[#14] Re: PałerBuk trzepie prądem

@fazior, post #1

It's not a bug, it's a feature
[#15] Re: PałerBuk trzepie prądem

@fazior, post #1

Może to coś ze sterownikiem do zasilacza??
[wyróżniony] [#16] Re: PałerBuk trzepie prądem

@fazior, post #1

faza musi być z lewej strony gniazdka jak uziom jest na górze
w przypadku gniazdek podwójnych w zależności w które gniazdo wsadzisz to z jednej strony będzie dobrze a z drugiej odwrotnie
sprawdź czy przypadkiem nie ma fazy na uziemieniu w gniazdku
[#17] Re: PałerBuk trzepie prądem

@pamp3rs, post #13

Cos w tym jest, ale pogadalem wczoraj chwile z widelcem na gg i znowu zaczelo trzepac. Pewnikiem to on tym pradem steruje:).
[#18] Re: PałerBuk trzepie prądem

@dez3, post #16

O i ta rada mnie się podoba, sprawdzę sobie po robocie - zostaje Pan wyróżniony:).
[#19] Re: PałerBuk trzepie prądem

@dez3, post #16

To gdzie jest faza nie powinno mieć znaczenia, bo i tak wszystko idzie przez transformator (lub inny układ obniżający napięcie) i mostki diodowe. Wychodząc z takiego założenia to różnie podpięty zasilacz miały raz +5V a drugi -5V. ;D
[#20] Re: PałerBuk trzepie prądem

@dez3, post #16

Jakby miał fazę na uziemieniu w gniazdku (3 bolec) to przy sprawnym uziemieniu korki by wyskakiwały. Jak u mnie w domu był przedłużacz (kupiony w sklepie) - (u mnie uziemienia nie ma), który miał zwarty bolec uziemiający z kablem fazowym lub zerem (w zależności jak wtyczka do gniazdka była włożona) to losowo różne sprzęty się paliły a iskry leciały na dużą odległość. W końcu kupiłem specjalny miernik i po nitce do kłębka winowajcę znalazłem.

A w przypadku Faziora - obawiam się, że po prostu się nasz kolega elektryzuje, dodatkowo nosi swetry czy inne takie co też lubią się elektryzować i jak się dotknie metalowego komputera to efekt jest gotowy.
[#21] Re: PałerBuk trzepie prądem

@Rafał A-3000, post #19

Trochę nie tak.Transformator nigdy nie spowoduje takiego efektu. Tego typu problemy występują tylko w przetwornicach (miedzy innymi zasilacze komputerowe, TV) .Kiedyś pracowałem przy instalacjach zbiorczych TV . Gniazda anten bardzo często umieszczone w rogach pokoi a koło nich grzejniki, przy naprawach gniazdek, a czasem Tv bardzo często dostałem po "łapkach". Kilka razy napięcie było spore a ładunek nawet żarzył żarówkę 220V. Przyczyna jest dość prozaiczna nie "podwieszone" napięcie wtórne a dokładnie jego potencjał ujemny przy bardzo czułym mierniku można to zmierzyć i dochodzi ono do 300V dlatego w przetwornicach o mocy powyżej 20W powinien być wstawiony kondensator kilka Nanofaradów pomiędzy niski potencjał części pierwotnej a wtórnej przetwornicy.Tak w dużym uproszczeniu. Oczywiście do sprawdzenia instalacja w domu bo czasami słabo dokręcony przewód w gniazdku może spowodować podobny problem . Najczęściej dzieje się to przy określonej mocy poboru energii elektrycznej ,nowej instalacji albo po remoncie lub bardzo starej instalacji. Miałem kiedyś taki przypadek że telewizorek jak był podłączony do prądu to wariował i nie szło oglądać a wystarczyło włączyć małą lampkę i było ok.
[#22] Re: PałerBuk trzepie prądem

@gilban, post #20

Ale ja też tak mam, ale tylko w kontakcie z PB i innym metalowym urządzeniem podłączonym do prądu. Nie testowałem tylko z grzejnikiem Tyle, że jak pisałem, mam zasilacz bez uziemienia, i może to jest przyczyną "kopania"? To nie jest jednorazowe kopnięcie jak przy wyładowaniu elektrostatycznym, tylko ciągłe.
[#23] Re: PałerBuk trzepie prądem

@gilban, post #20

wystarczy próbówka za 2zł żeby sprawdzić gdzie jest faza i nie trzeba kupować specjalnych mierników

PS. Mogę się nie znać tak samo jak elektronik który wymieniał Ci kondensatory na płycie A1200... cosik wybuchy i iskry Ciebie lubią;)
[#24] Re: PałerBuk trzepie prądem

@dez3, post #23

Ale żeby sprawdzić skuteczność uziemienia to już zwykła "probówka" nie wystarczy (pomijam że mam próbówke która pokazuje faze zawsze - wystarczy dotknąć nią czegoś metalowego XD). Fazior pisze że ma "świeżą" instalacje - a ma też wyłącznik różnicowo-prądowy ? Jeśli tak to powinien zadziałać natychmiast przy pojawieniu się napięcia na obudowie/uziemieniu. Jeśli "różnicówka" nie wybija a komp wciąż kopie to będzie to raczej problem zasilacza a nie instalacji...
[#25] Re: PałerBuk trzepie prądem

@sunater, post #24

Fazior ma wyłącznik różnicowo-prądowy :).
[#26] Re: PałerBuk trzepie prądem

@fazior, post #25

A masz do tego power-booka podpięte jakieś zewnętrzne głośniki ? Albo cokolwiek na dłuższym kablu ?

Ostatnia aktualizacja: 09.04.2015 10:29:20 przez sunater
[#27] Re: PałerBuk trzepie prądem

@sunater, post #26

Nie, cholerstwo ma całkiem niezłe głośniki wbudowane. Jedyny dłuższy kawałek kabla ma myszka wpięta do PB.
[#28] Re: PałerBuk trzepie prądem

@fazior, post #27

O.o.. to pomysły mi sie skończyły - nawet jeśli ta mysz jest na baterie nie wytworzy raczej różnicy potencjałów wystarczających do "trzepnięcia" użytkownika. Jedyne co mi przychodzi na myśl to wsiąść zmierzyć na włączonym PB zwykłym miernikiem rezystancje pomiędzy obudową PB a np. kaloryferem. Jeśli będzie za duża to coś z doziemieniem PB nie teges ale za dużo z tym nie zrobisz... Choć to tylko domysły XD
[#29] Re: PałerBuk trzepie prądem

@sunater, post #28

Zmierze dzisiaj i dam znac jak tam moje pomiary:).
[#30] Re: PałerBuk trzepie prądem

@fazior, post #1

PowerBook swoją nazwę nosi z jakiejś przyczyny najwyraźniej ;)
Ma Powera, ma kopa znaczy się ;)
Buahahahahaaa!!! Nie mogłem się powstrzymać :D
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem