[#31] Re: PałerBuk trzepie prądem

@fazior, post #1

zmien zasilacz. najlepiej zanim ci PB padnie :)
[#32] Re: PałerBuk trzepie prądem

@Valwit, post #31

I to chyba trzeba będzie zrobić, poszukam oryginalnego. Mierzenie nic nie dało /w sensie miernik milczy poza minimalnymi wahaniami napięcia miedzy grzejnikiem a obudową pb/, nie wiem jakim cudem skoro mnie wali prądem to aluminiowe pudełko.
[#33] Re: PałerBuk trzepie prądem

@fazior, post #32

Zasilacz oryiginalny owszem zawsze może się przydać, aczkolwiek nie jestem pewien czy to kwestia zasilacza czy PowerBook-a. Otóż mam dwa oryginalne zasialcze (są identiko) i dwa różne PB. W mieszkaniu w bloku żaden nie kopie. Sytuacja wygląda nieco inaczej w garażu.
Jeden PB daje ten efekt mrowienia. Natomiast drugi tak kopie, że musiałem założyć rękawiczki. Przy najbliższej okazji pomieszam zestawy i dam znać czy u mnie jest to kwestia egzemplarza zasilacza czy kwestia PB.

I jeszcze ciekawostka. Ta prawdopodobnie anodowana, śliczna powierzchnia PowerBook-a nie jest połączona galwanicznie z masą ! Omomierz wskazuje zero, wskaźnik nawet nie drgnie. Mimo tego występuje na tej powierzchni wspomniane mrowienie (w bloku prawie nie da się wyczuć), a natomiast takzwane trzepanie pojawia się na krawędziach, tam gdzie wyłazi blacha konstrukcyjna lub po prostu w miejscach odrapanych.
[#34] Re: PałerBuk trzepie prądem

@fazior, post #32

Jeśli dobrze rozumiem, to masz zasilacz bez uziemienia. To, że Cię kopie oznacza, że pomiędzy ziemią a obudową komputera jest jakiś potencjał, który Ty rozładowujesz gdy go dotkniesz. Najwyraźniej jest to wina zasilacza, który nie ma uziemienia i jego masa ,wisi w powietrzu' do czasu dotknięcia obudowy. Wtedy dopiero jego masa jest uziemiona i różnica potencjału między obudową i ziemią spada do 0 (płynąc przez Twoje ciało).

Może to być też jakaś wada wykonania, że źle transformuje napięcie i na wyjściu jakiś potencjał przekazuje również na masę. Co do pomiaru skuteczności uziemienia to zwykłym miernikiem tego raczej nie zmierzysz. Do tego jest potrzebny specjalny miernik, lub sprzęt wyższej klasy.

Problemem może też być brak skuteczności izolacji pomiędzy stroną pierwotną a wtórną. Może jakiś element mieć upływ i nie separować tego tak jak powinien.

Ja tak kiedyś miałem z jedną metalową lampką (żarówka 230V). Też nie miała uziemienia i ,łaskotała'. Pewnie izolacja była już stara i mimo braku kontaktu elektryki z obudową, coś jednak się na nia przedostawało.
[#35] Re: PałerBuk trzepie prądem

@Rafał A-3000, post #34

W instalacjach domowych raczej nie ma czegoś takiego jak uziemienie. Jest zerowanie (zabezpieczenie).

Ps. no to zbieram graty zaraz, przejdę się doświadczyć różnicy między zasilaczami, chyba wezmę tego PB co mniej kopie :)

Ostatnia aktualizacja: 11.04.2015 09:46:41 przez ede
[#36] Re: PałerBuk trzepie prądem

@ede, post #35

Tak sobie pomyślałem czy to nie czasami wina przebicia z inwertera.
[#37] Re: PałerBuk trzepie prądem

@cyberspace1221, post #36

Invertera, masz na myśli układ podświetlenia matrycy ?

Zrobiłem test z dwoma zasilaczami A1021. Okazuje się, że potencjalnym winowajcą jest przewód łączący zasilacz z siecią. Odpiąłem go od zasilacza i w to miejsce wpiąłem moduł z brytyjską wtyczką. I poprzez adapter do gniazdka sieciowego - to jest, zasilacz wprost do gniazdka bez przewodu. I gitara nie kopie. Możliwe, że w przewodzie ochronnym indukuje się napięcie przez biegnący zaraz obok prąd 50Hz.

W każdym razie dla pewności pewności muszę jeszcze sprawdzić z drugim PB bo jak słusznie zauważyłeś może być to również kwestia invertera.

Ostatnia aktualizacja: 11.04.2015 13:42:26 przez ede
[#38] Re: PałerBuk trzepie prądem

@fazior, post #32

Generalnie myk jest taki, że ten cały mój adapter (brytyjskie=nasze),
odcina przewód ochronny. Trudno przewidzieć skutki gdyby na serio wystąpiło przebicie. Chociaż doraźnie przestaje kopać, to jednak nie do końca ma to sens.

Ps. W poście #33 strzeliłem konkret babola :) Oczywiście miałem na myśli, że omomierz wskazuje nieskończoność, a nie zero jak napisałem.

Ostatnia aktualizacja: 11.04.2015 16:57:14 przez ede
[#39] Re: PałerBuk trzepie prądem

@fazior, post #1

U mnie PowerBook nie kopie ale za to MacBook od czasu do czasu lekko trzepnie. Mam jednak wrażenie, że to coś z którymś przedłużaczem, bo jak podociskam wszystkie wtyczki (a jest tam tego trochę) to tego nie ma. No i kopnięcie jest jak dłużej stoi. Gdy ciągle coś na nim piszę i go dotykam to godzinami się to nie zdarza. To znaczy może jest ale w niezauważalnych dawkach. :) Wszystko mam w nim oryginalne.
[#40] Re: PałerBuk trzepie prądem

@ede, post #38

Sprawdź w gniazdku czy masz instalację trójżyłową czy mostek między "bolcem" a przewodem "zerowym". A możesz od razu sprawdzić jak jest rezstancja między przeodem ochronnym a zerem jeżeli masz trzy żyły.

Ostatnia aktualizacja: 11.04.2015 22:06:21 przez TomK
[#41] Re: PałerBuk trzepie prądem

@ede, post #35

Jeśli mamy instalację z przewodem PE to jak najbardziej mamy uziemienie. Dot. to instalacji typu TN-S (rzadziej spotykane, jeśli są to w budynku z wbudowaną stacją) jak i TN-C-S (najczęściej spotykane). Zerowanie było wykonywane dawniej w instalacjach TN-C gdzie w gniazdku mostkowano bolec ochronny (PE) z przewodem neutralnym (a w zasadzie PEN). Zawsze było niebezpieczeństwo, że PEN się uszkodzi po drodze co przy podłączeniu jakiegokolwiek odbiornika skutkowałoby pojawieniem się napięcia zasilania (fazy) na obudowie metalowej! Dlatego też dla TN-C stosuje się wprowadzenie punktu podziału przed zabezpieczeniem różnicowoprądowym i uziemienie tego punktu. W tym momencie niezależnie który przewód by się uszkodził zabezpieczenie zawsze zadziała.

Ale wracając do problemu - jeśli między masą zasilacza a bolcem w gniazdku będzie napięcie wyższe niż ok 60V to już wystarczy by coś "nieprzyjemnie" kopało. Sam pewnie bym podpiął na "chamca" GND do PE i pewnie to załatwiłoby sprawę, kwestia czy (a jeśli tak to kiedy) nie załatwiłoby to też zasilacza. Skoro potencjał mimo (niby) izolacji galwanicznej transformatora impulsowego jakiś jest to znaczy, że izolacji jednak nie ma i choćby przez jakąś pojemność napięcie sieciowe się przedostaje.
[#42] Re: PałerBuk trzepie prądem

@abcdef, post #41

Sam pewnie bym podpiął na "chamca" GND do PE i pewnie to załatwiłoby sprawę, kwestia czy (a jeśli tak to kiedy) nie załatwiłoby to też zasilacza.

Też mam wątpliwości. GND w tych zasilaczach nie jest połączone z PE. Co więcej zasilacz w wersji brytyjskiej w ogóle nie ma wyprowazonego PE.

Ps. Co do różnicówki fakt, coś mi się obiło o uszy z tym uziemianiem. To zabezpieczenie stosuje się wszystkie pomieszczenia ?

Ostatnia aktualizacja: 12.04.2015 10:05:25 przez ede
[#43] Re: PałerBuk trzepie prądem

@ede, post #42

Ps. Co do różnicówki fakt, coś mi się obiło o uszy z tym uziemianiem. To zabezpieczenie stosuje się wszystkie pomieszczenia ?

Nie zadawaj takich pytań. Abcdef walnął nawet niezła teorię al w łaśnie TEORIĘ. W praktyce bywa róznie i różne cuda i wianki na kiju się ogląda.
Teoretycznie według nowych przepisów różnicówka ma być na całej instalacji ale teoria teorią a praktyka praktyką.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem