[#1] Amiga 500 oraz Amiga 600 Serwis
Witam,

Zacznę od tego, że jestem na forum nowy choć posiadaczem Amig jestem już ponad 20 lat z tego z ponad 10 byłem czynnym użytkownikiem. Przez ostatnie kilka lat moje Amigi leżały w szafie i postanowiłem je obudzić na nowo do życia.
Problem polega tym, że i jednej i drugiej coś dolega. A mianowicie:

A500: Na 90% Amiga nie czyta rozszerzeń pamięci. Mam dwa różne rozszerzenia pamięci i na obydwu komp nie chce odpalać gierek o wymogach powyżej 512kb ramu. Niestety dyskietki z WB1.3 padły nie jestem w stanie na dzień dzisiejszy sprawdzić dokładnie ile ramu widzi moja Ami. A może obydwa rozszerzenia są uszkodzone a nie ami? Ciężko powiedzieć :/

A600: Po podłączeniu do TV poprzez SCART obraz się wyświetla ale jest cały biały z ledwo widocznymi konturami screena ładowania. Dodatkowo z tego co pamiętam miała uszkodzony kontroler dysku.

Pytanie moje: Czy jest ktoś na forum, kto mógłby sprawdzić pod względem elektronicznym bądź pokierować mnie jakie elementy sprawdzić żeby kompy odzyskały życie? Znajomy polecił mi aby właśnie na tym forum zadać takie pytanie :)

Byłbym rad o każde wskazówki.

P.S. Nie jestem elektronikiem ale też nie jestem totalnie ciemny w te klocki także wskazówki typu przemierz rezystor bądź sprawdź zasilanie w tym miejscu na pewno coś mi powiedzą :)
[#2] Re: Amiga 500 oraz Amiga 600 Serwis

@Kalten, post #1

Zrób zdjęcia tego białego ekranu, płyty głównej i złącz, rozszerzeń ramu.
Powiedz skąd jesteś to może się ktoś znajdzie w okolicy :)
[#3] Re: Amiga 500 oraz Amiga 600 Serwis

@Vato, post #2

Jutro z rana siądę do tego i porobię fotki. Mieszkam w Gliwicach ale też często bywam w Częstochowie 😉
[#4] Re: Amiga 500 oraz Amiga 600 Serwis

@Kalten, post #1

Pierwsze primo - czy te rozszerzenia pamięci mają baterie ? Ona jest najczęstszą przyczyną problemów...
Co do a600 to trudno powiedzieć - ale być może to "nieśmiertelne" kondensatory które każdy prawie radzi sprawdzić XD
[#5] Re: Amiga 500 oraz Amiga 600 Serwis

@Kalten, post #1

Do mnie masz kawałek.Ale jak będziesz w okolicy to zapraszam z Amigami na kawę.Na pierwszy rzut oka to w A500 akumulatorek się wylał i popsuł co nieco.A w A600 źle zlutowany kabel euro.Ale zaczął bym od rozkręcenia i przejrzenia tego wszystkiego.
[#6] Re: Amiga 500 oraz Amiga 600 Serwis

@Stoopi, post #5

Jeśli chodzi o A500 to bez problemu się uruchamia. Udało mi się znaleźć dyskietkę z XCOPY i uruchomic z niej WB. System pokazuje 412384 wolnej pamięci z zamontowanym rozszerzeniem. Biorąc pod uwagę, że system trochę zeżre więc widzi 512kB. Sprawdzałem baterię w rozszerzeniu. Przed załączeniem kompa miała około 1V ale leżało długo więc nie ma się co dziwić. Po załączeniu zasilania dobiło ją do 3,8V i w zasadzie tak trzyma. Nie widać żeby się wylała. Drugie rozszerzenie i owszem bateria kaput i nawet go teraz nie podłączałem.

A600: Amiga się uruchamia a ekran jest cały biały (ostatnim razem było widać kontury). Mam jeden kabel scart i 500 na nim chodzi a 600 nie. Możliwe to jest, że wtedy będzie to jego wina? Po włożeniu dyskietki komp czyta ale zero reakcji na ekranie czyli generalnie coś działa :)
[#7] Re: Amiga 500 oraz Amiga 600 Serwis

@Kalten, post #6

Podłączając kablem RGB jak masz z tyłu telewizora więcej niż jedno gniazdo Euro to nie każde z nich ma sygnał RGB. Zobacz inne gniazda, lub A600 podłącz kablem chinc (żółte gniazdo z tyłu Amigi) do telewizora.

Na rozszerzeniu A500 zobacz czy jest zworka. Rozszerzenia do A500 miały zworkę, po zdjęciu jej rozszerzenie jest wyłączone.
[#8] Re: Amiga 500 oraz Amiga 600 Serwis

@Kalten, post #1

Może rozpiska do czegoś się przyda.
I z naszego forum.

Ostatnia aktualizacja: 15.07.2015 11:18:00 przez Stoopi
[#9] Re: Amiga 500 oraz Amiga 600 Serwis

@robertos231, post #7

Faktycznie mam kilka gniazd SCART z tyłu i na jednym z nich nie wyświetla się obraz ani z 500 ani z 600. Próbowałem 600 podłączyć poprzez gniazdo comp. ale TV zwraca mi sygnał "Niepoprawny format"

Co do rozszerzenia w 500 faktycznie jest zworka ale czy ją założę czy ściągnę dalej komp nie widzi więcej ramu. Na podłączonej Amidze bateria ma 4,2V
[#10] Re: Amiga 500 oraz Amiga 600 Serwis

@robertos231, post #7

Podłączyłem A600 na wyjściu comp. pod drugi TV i jest obraz!!! :D Może faktycznie przewód EURO-SCART jest nie halo. Spróbuje zamówić nowy. Jest jeszcze sprawa kontrolera dysku w tej Amidze ale najpierw muszę mieć coś co mogę pod nią podłączyć. Z tego co pamiętam próby z dyskiem HDD 2,5" Nie widział go. Szkoda tylko, że większość dyskietek szlag trafił...
[#11] Re: Amiga 500 oraz Amiga 600 Serwis

@Kalten, post #1

Rozkręć A500 i zobacz jaką wersję płyty głównej masz. Jeśli rev6 lub niżej to jest ona rozszerzalna do 1MB CHIP RAMu, jeśli wyżej to do 2MB.

Jeśli nie boisz się lutownicy, to możesz wlutować sobie podstawki na RAM obok istniejących kości i spróbować w nie włożyć scalaki z rozszerzenia pamięci (o ile takowe składa się z 4 kości po 20 nóżek każde). Wtedy płytka będzie Ci kompletnie niepotrzebna, bo cały RAM będzie bezpośrednio na płycie głównej.

Co do kabla SCART. Znowu, jeśli nie boisz się lutownicy, to nie zamawiaj tylko złóż sobie sam albo sprawdź czy Twój obecny jest poprawnie zrobiony. Schemat masz tu. Jak się boisz to przestań się bać. ;)
[#12] Re: Amiga 500 oraz Amiga 600 Serwis

@Kalten, post #10

W A600 sprawdź wersję kickstartu. Jak 37.299 to dupa - do wymiany na nowszy (najlepiej od razu na 40.63).
[#13] Re: Amiga 500 oraz Amiga 600 Serwis

@Kalten, post #10

To że nie działa w Amidze dysk twardy to może być ,tak jak koledzy piszą,wina zbyt niskiej numeracji kickstartu .Zrób parę zdjęć płyty głównej i zamieść je tutaj.
[#14] Re: Amiga 500 oraz Amiga 600 Serwis

@Kalten, post #1

Niestety dyskietki z WB1.3 padły...

Jak masz PC z portem równoległym, stacją dyskietek i dobre dyskietki, to możesz nagrywać obrazy ADF bezpośrednio z dysku PC na dyskietki, które od razu możesz używać na Amidze. Oczywiście konieczne jest wykonanie odpowiedniego kabla DB25-IDC34. Więcej informacji tutaj.
[#15] Re: Amiga 500 oraz Amiga 600 Serwis

@teh_KaiN, post #11

płytę glowna z A500 mam rev 8a wiec teoretycznie dalo by rade wlutowac kosci. lutownicysie nie boje absolutnie to i z kablem sobie poradze. Sprawdzalem niby polaczenia w przewodzie ale nie znalazlem nic rzucajacego sie w oczy. sprawdze jeszcze wg schematu jutro.

W A600 kickrom mam 37.350 choc teraz nie jestem pewien czy dzialanie dysku nie bylo wlasnie sprawdzane z kickiem 37.299 bo tez taki mam ktorego uzywam w A500 zamiennie z 1.3.

musze tylko jakis dysk podpiac do sprawdzenia czy Ami go wykryje.

Dzieki za wszytkie wskazowki. Dam znac jak bede wiedzial cos wiecej :)
[#16] Re: Amiga 500 oraz Amiga 600 Serwis

@Kalten, post #15

To jeszcze jeden pr0tip - zamiast dysku zaopatrz się w przejściówkę SD -> ATA, dzięki czemu łatwo Ci będzie przerzucać danę między pecetem a Amigą. Kosztuje to to coś koło 30zł a ile nerwów oszczędza. No i zasilacz amigowy dostaje mniej w tyłek. ;)

Jak się uprzesz to możesz sobie kabel od dysku przepuścić bez żadnego rycia obudowy przez otwór boczny na PCMCIA o ile tego gniazda nie używasz - będziesz miał przejściówkę na wierzchu i dostęp do karty SD będzie banalny.

A jak masz rev8a w pińcecie to nawet zegar możesz sobie przenieść na płytę główną i tym bardziej pozbyć się płytki rozszerzającej.

Ostatnia aktualizacja: 16.07.2015 07:31:48 przez teh_KaiN
[#17] Re: Amiga 500 oraz Amiga 600 Serwis

@teh_KaiN, post #16

Jasne, że w coś takiego się wyposażę :D

Ok, sprawa wygląda tak. Przerobiłem na nowo przewód wg schematu z linka, którego podaliście. (W oryginalnym miałem rezystor tylko na nóżce 23 (pomarańczowy przewód wg schematu), a reszta w zasadzie się zgadzała). Niestety na samym przewodzie RGB-Video A600 nie wyświetla obrazu a dopiero jak podłącze opcjonalny przewód pod wyjście composite. W sumie mogę odłączyć przewód z gniazda video a zostać na samym comp. i audio i A600 wyświetla obraz. Na A500 przewód działa bez zarzutu - nie potrzeba dodatkowego przewodu comp. Wniosek więc, że prawdopodobnie A600 nie wyświetla nic na złączu video. Problem w tym, że obraz z tego wyjścia nie jest wyraźny w przeciwieństwie do A500. Musze poszukać schematu do płyty i zobaczyć czy będę w stanie coś wymóżdżyć.

Co do kości z rozszerzenia A500 to mają one 20 pinów ale inny układ więc trzeba by kombinować aby wlutować się w płytę czego w sumie chciałbym uniknąć. Spróbuje może jeszcze w drugim rozszerzeniu baterię wymienić, i zobaczę czy na tamtym ruszy.

Ostatnia aktualizacja: 16.07.2015 12:17:50 przez Kalten
[#18] Re: Amiga 500 oraz Amiga 600 Serwis

@Kalten, post #17

Powinno bez problemu ruszyć bez baterii, bo jest ona tylko do podtrzymywania zegara. Sprawdź. Jeśli nie ruszy, to problem jest gdzieś indziej.
[#19] Re: Amiga 500 oraz Amiga 600 Serwis

@teh_KaiN, post #18

Udało mi się uruchomić rozszerzenie pamieci z Amigi 500.
Okazało się że były zimne luty przy zworce, która załącza kartę. Sama zworka też była zaśniedziała i nie było styku.
Przelutowałem też baterie i wszystko gra i burzy.

Zostaje tylko rozpoznać czemu A600 nie daje obrazu na łączu video i sprawdzić interfejs ide
[#20] Re: Amiga 500 oraz Amiga 600 Serwis

@Kalten, post #19

Sprawdź bezpieczniki E263, E264, E265 przy złączu wideo.
[#21] Re: Amiga 500 oraz Amiga 600 Serwis

@jarob, post #20

Hej. Sorry za opóźnienie ale robota mnie trochę zajęła.

Miałem dzisiaj czas więc usiadłem do sześćsetki. Pomierzyłem bezpieczniki i faktycznie jeden jest zjarany. Wg schematu jest to E263 odpowiadający za 5V. Na schemacie jest tylko oznaczenie FB 200. To jest chyba bezpiecznik Smd ale jaki model?. Gdzie można coś takiego kupić i o jaki model dokładnie pytać?

Pozdrawiam
[#22] Re: Amiga 500 oraz Amiga 600 Serwis

@Kalten, post #21

Może to obciążenie, 200 mA?
[#23] Re: Amiga 500 oraz Amiga 600 Serwis

@SuperBuster11, post #22

Dokładnie. Są to bezpieczniki SND 200mA.
[#24] Re: Amiga 500 oraz Amiga 600 Serwis

@jarob, post #23

Dzięki za szybką odpowiedź. Jutro podjadę do elektronika i zapytam o rzekomego winowajce
Dam znać co z tego wyszło w najbliższym czasie mam nadzieję.
[#25] Re: Amiga 500 oraz Amiga 600 Serwis

@Kalten, post #24

Wymieniłem bezpiecznik. AMIGA zaczęła wyświetlać obraz na porcie RGB. szeroki uśmiech
Teraz jeszcze muszę sprawdzić kontroler i będzie cacy. Muszę tylko zamówić przejsciowke na kartę cf.
Pozdro
[#26] Re: Amiga 500 oraz Amiga 600 Serwis

@Kalten, post #25

Witam

Przeczysc delikatnie wszystkie piny na kontrolerze IDE
czasami z wiekiem sa zasniedziale /niekontaktuja-sam osttanio tak "uruchomilem" IDE w swoje 600 tce
[#27] Re: Amiga 500 oraz Amiga 600 Serwis

@AmigaFAN, post #26

Jeżeli będziesz potrzebował pomocy, to możesz się zgłosić do mnie; mam sześćsetke, moge ci dyskietki nagrywać :P
No, i oczywiście służę pomocą, jeżeli byłaby takowa potrzebna. Mieszkam w częstochowie.

@AmigaFAN: Panie, ten avatar jest już od dawna zajęty. No, chyba że prowokujesz mnie do zmiany na inny
[#28] Re: Amiga 500 oraz Amiga 600 Serwis

@Kalten, post #21

Na schemacie jest tylko oznaczenie FB 200

Ferrite Bead czyli koralik ferrytowy EMI, prawdopodobnie 200R przy 100MHz, Imax zapewne ~ 200mA, także przede wszystkim filtr przeciwzakłóceniowy, ale palą się jak bezpieczniki w razie potrzeby
[#29] Re: Amiga 500 oraz Amiga 600 Serwis

@redstonecraftpl, post #27

Dawno nie pisałem, ale w sumie nie było o czym... Dzisiaj natomiast przełom.
Kumpel wysłał mi dysk IDE 2GB (THX) i zakupiłem taśmę po podłączeniu i wymianie ROMu na 37.350 dysk ruszył od razu :D WB 2.1 śmiga aż miło. Teraz musze doinwestować w jakieś turbo albo chociaż chip ram co by WHDL odpalić i będzie cacy. Jakby ktoś miał na zbyciu jakieś rozszerzenie tudzież kości RAM do piggimoda to chętnie odkupię oczywiście w rozsądnej cenie :)

Pozdrawiam!

P.S. Czy jest możliwość nagrywania pod workbenchem obrazów ADF na dyskietki? (Wiem, że to nie miejsce na taki temat ale może ktoś chociaż linka pośle bo na necie nie mogę znaleźć nic o ADF pod WB)

Ostatnia aktualizacja: 07.08.2015 20:18:35 przez Kalten
[#30] Re: Amiga 500 oraz Amiga 600 Serwis

@Kalten, post #29

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem