[#31] Re: Kikstart 3.1-AMIGA 600

@stachu100, post #29

U mnie nogi wisza i dziala poprawnie w 3ech amgach….
[#32] Re: Kikstart 3.1-AMIGA 600

@pabloz, post #31

Potwierdzam, u mnie też obie nogi zwisają. Dla higieny myję też dwa razy dziennie wodą z mydłem.
[#33] Re: Kikstart 3.1-AMIGA 600

@Sokok, post #32

A wycierasz po umyciu?
[#34] Re: Kikstart 3.1-AMIGA 600

@dez3, post #33

Zawsze.
[#35] Re: Kikstart 3.1-AMIGA 600

@Sokok, post #34

Dlatego dziala i nie ma grzyba.
[#36] Re: Kikstart 3.1-AMIGA 600

@dez3, post #35

Otóż to.
[#37] Re: Kikstart 3.1-AMIGA 600

@Sokok, post #36

[#38] Re: Kikstart 3.1-AMIGA 600

@BULI, post #37

no proszę, mamy tu fetyszystów stóp
[#39] Re: Kikstart 3.1-AMIGA 600

@dez3, post #30

Dez3, jesteś elektronikiem i wypowiadasz się na forum wśród ludzi nie związanych z tematem mało profesjonalnie. Ludzie chłoną takie informacje jak gąbka, a potem popełniają najprostsze błędy, a przyczyny szukają gdzie indziej Znam kolegę, który podłączał dźwięk konsoli Chinchami podłączając tylko przewód sygnałowy i pomijając masę, bo działa (teraz pewnie takich rzeczy już nie robi) z kolei drugi przypadek dotyczy pseudo-elektryka, który skręcił ze sobą trzy przewody fazowe i podłączył do silnika jednofazowego twierdząc, że kręci trzy razy mocniej, laik jak tego posłucha to na chłopski rozum przyjmie, że to prawda i sam tak zrobi nie myśląc, że gościowi przepaliło bezpieczniki na dwóch fazach, a silnik kręcił się na jednej.

Temat przerabiałem przy okazji układów 29F160 i 29F800, wisząca w powietrzu linia WE sprawiała, że 29F160 nie działała u mnie i Toniego Willena, dodanie rezystora podciągającego rozwiązało problem. Układy 29F800 działały bez podciągania u mnie normalnie i u większości ludzi, do których wysłałem, prócz jednego przypadku, w którym po zasugerowaniu podciągnięciu VCC do WE, zaczęło wszystko działać. Kiedy pytałem się sprzedawcy, czy wprowadzi poprawki do adaptera z tą kością, to odmówili twierdząc, że nikt nie zgłaszał problemów. Problem jak widać jest marginalny, ale nie znaczy, że nie istnieje. Podobny przypadek miał Architekt1200.

Poza tym, gdyby Cloanto nie robiło bubla, to nie powstał by ten wątek, bo kość działałaby z wszystkimi pinami włożonymi w podstawkę, a sprowadza się to jedynie do zapełnienia całej kości kopiami kickstartu.
[#40] Re: Kikstart 3.1-AMIGA 600

@sanjyuubi, post #39

Dez3, jesteś elektronikiem i wypowiadasz się na forum wśród ludzi nie związanych z tematem mało profesjonalnie.

co prawda mam między innymi wykształcenie średnie elektroniczne ale zawodowo zajmuje się bardziej skomplikowanymi ludźmi...

Temat przerabiałem przy okazji układów 29F160 i 29F800, wisząca w powietrzu linia WE sprawiała, że 29F160 nie działała u mnie i Toniego Willena, dodanie rezystora podciągającego rozwiązało problem. Układy 29F800 działały bez podciągania u mnie normalnie i u większości ludzi, do których wysłałem, prócz jednego przypadku, w którym po zasugerowaniu podciągnięciu VCC do WE, zaczęło wszystko działać. Kiedy pytałem się sprzedawcy, czy wprowadzi poprawki do adaptera z tą kością, to odmówili twierdząc, że nikt nie zgłaszał problemów. Problem jak widać jest marginalny, ale nie znaczy, że nie istnieje. Podobny przypadek miał Architekt1200.

Eliptor na moją prośbę wprowadził poprawkę o której piszesz i problem już nie występuje.

Poza tym, gdyby Cloanto nie robiło bubla, to nie powstał by ten wątek, bo kość działałaby z wszystkimi pinami włożonymi w podstawkę, a sprowadza się to jedynie do zapełnienia całej kości kopiami kickstartu.

gość spanikował o czym przyznał mi się w mail-u, gdyby od razu raczył poczekać 20sek to nie zakładał by tego wątku, może on sam wypowie się w tej sprawie

Ostatnia aktualizacja: 29.07.2015 15:51:57 przez dez3
[#41] Re: Kikstart 3.1-AMIGA 600

@dez3, post #40

No widzisz, a ja mam tylko średnie elektryczne :)

Eliptor na moją prośbę wprowadził poprawkę o której piszesz i problem już nie występuje.

Hmmm. A dlaczego nie na moją? Czyżby skomplikowani ludzie?
[#42] Re: Kikstart 3.1-AMIGA 600

@sanjyuubi, post #39

...po zasugerowaniu podciągnięciu VCC do WE, zaczęło wszystko działać.
Tu akurat zmylił mnie, adapter kippera.
[#43] Re: Kikstart 3.1-AMIGA 600

@dez3, post #30

Tutaj coś dla szybkich amatorów gorących dyndających nóżek.

A tutaj coś dla starych zblazowanych pierników którym nic nie dynda.

Amiga naszego forumowego kolegi.
Może jakieś mądre słowo na niedzielę?
[#44] Re: Kikstart 3.1-AMIGA 600

@stachu100, post #43

Slowo na niedziele
Moj kickstart dziala a nogi wisza!
Moze i jestem amatorem, nigdy nie,twierdzilem ze profesjonalista zreszta nie mnie to oceniac, moja praca mowi sama za siebie
[#45] Re: Kikstart 3.1-AMIGA 600

@stachu100, post #43

A4000 bez daughterboardu działa? To bez związku z kickstartem pytanie.
[#46] Re: Kikstart 3.1-AMIGA 600

@SuperBuster11, post #45

Tak, dziala bez DB
[#47] Re: Kikstart 3.1-AMIGA 600

@dez3, post #44

moja praca mowi sama za siebie

To raczej mówi tylko ze powinieneś grać w totolotka :)
[#48] Re: Kikstart 3.1-AMIGA 600

@sanjyuubi, post #47

Prosze rozwin mysl
Totolotek to hazard, poza tym nie potrzebuje grac
Kulczykowi kasa nie pomogla

Ostatnia aktualizacja: 29.07.2015 18:46:17 przez dez3
[#49] Re: Kikstart 3.1-AMIGA 600

@sanjyuubi, post #47

No troszke Cie chyba kolego ponioslo z tym totolotkiem bo np w moich 4 amigach wszystkie "dyndajace" kicki dzialaja bez problema od prawie roku czasu. Jakos w totku nie ma szans na 100% wygranej. Zaglebiajac sie w ten watek, powoli nasuwa mi sie jedno pytanie - dlaczego tak jakos dziwnie sie sklada, ze dwoch, ze tak napisze, sprzetowych "guru" ppa ma akurat problem z takimi kick'ami? Byla zbiorowka swego czasu, nie pamietam, zeby ktos narzekal na cos, oprocz terminow.

Ostatnia aktualizacja: 29.07.2015 19:04:16 przez lysyzastary
[#50] Re: Kikstart 3.1-AMIGA 600

@lysyzastary, post #49

dlaczego tak jakos dziwnie sie sklada, ze dwoch, ze tak napisze, sprzetowych "guru" ppa ma akurat problem z takimi kick'ami?

Ja problemu nie mam.
A niech służy na zdrowie wszystkim.
Natomiast twierdzenie, że "jak u mnie i u innych działa, to tak musi być" jest błędne.
[#51] Re: Kikstart 3.1-AMIGA 600

@stachu100, post #50

Natomiast twierdzenie, że "jak u mnie i u innych działa, to tak musi być" jest błędne.

Gorzej jest wtedy, kiedy ktoś twierdzi, że coś nie działa, a potem okazuje się, że kłamał :)
[#52] Re: Kikstart 3.1-AMIGA 600

@lysyzastary, post #49

Laik będzie miał problem ze zrozumieniem dlaczego coś robi się inaczej mimo, że widzi niepoprawnie wykonane urządzenie, które działa w większości przypadków. Jak chcesz się wgłębić w temat to poczytaj sobie o stanach nieustalonych. Chłopski rozum nie jest do końca mądrym rozumem, jeżeli główny rozum nie posiada odpowiedniej wiedzy w danej dziedzinie.

Akurat u Stacha jest dokładnie taki problem o jakim pisałem i nie jest to wina kości.

Wejścia układów CMOS muszą być koniecznie podciągnięte do jakiegoś potencjału, w TTL niekoniecznie jednak wtedy taka wisząca nóżka może działać jak antena zbierająca śmieci.

Przeczytaj "Zasady łączenia wejść i wyjść" w tym linku.

Gdybyś zaprojektował jakiś sprzęt, to zostawiłbyś nieużywane wejścia jako "wiszące" i zagwarantował 100% stabilną pracę u każdego?

dlaczego tak jakos dziwnie sie sklada, ze dwoch, ze tak napisze, sprzetowych "guru" ppa ma akurat problem z takimi kick'ami?

Nie widzę tu żadnego innego "guru" prócz Stacha.

Ostatnia aktualizacja: 29.07.2015 20:11:04 przez sanjyuubi
[#53] Re: Kikstart 3.1-AMIGA 600

@sanjyuubi, post #52

Wrzuc na luz, a nie mi tu od razu na mnie z laikiem i chlopskim rozumem wyjezdzasz, bo odebralem to osobiscie, a sie kompletnie nie znamy - moze i mialem paly ze stanow nieustalonych swego czasu, ale wszystkie zawsze poprawialem przed koncem roku ... Problem o jakim piszesz dotyczy ilu amig? Bo chyba nie tej autora watku, ktory z niewiedzy bodajze napisal, ze z kickiem 3.1 ma czarny ekran i po prostu nie mial cierpliwosci wlasciciela retro-kompa, poczekac te kilkanascie sekund. Pisalem - byla zbiorowka - ile bylo zwrotow, problemow? Dez3 napisz prosze, minal rok bodajze od produkcji i sprzedazy? Ja widze, ze byc moze jest jakis problem na duzych amigach, ale dokladnie ilu maszyn on dotyczy, jak na tym filmie od Stacha100? I czy czasem nie jest to problem kompletnie marginalny?

Ostatnia aktualizacja: 29.07.2015 20:39:04 przez lysyzastary
[#54] Re: Kikstart 3.1-AMIGA 600

@lysyzastary, post #53

Ja w ogóle nie wiem, po co ta dyskusja. Żadnego problemu nie ma, bo Kickstart autora tego wątku działa (tylko nie poczekał on dłużej na ekran powitalny), a żadne wyprowadzenia nie wiszą w powietrzu. Tak samo działają adaptery z Eliptora (sam taki mam). W 42-pinowej podstawce ROMu na płycie głównej, pin 1 to linia A18, a pin 42 to linia A19, czyli nic nie wisi ;)

Cloanto w sumie dobrze zrobiło, że wybrało układ 42-nóżkowy, bo przy jego wkładaniu można pomylić się tylko, wkładając go odwróconego o 180 stopni. Zastosowali pewnie układ 27C800, który na pinie 1 ma linię A18 (tak, jak na płycie głównej), a pin 42 nie jest w ogóle podłączony. Czyli Cloanto również nie dało ciała z takimi Kickstartami.

Dziękuję za uwagę.
[#55] Re: Kikstart 3.1-AMIGA 600

@lysyzastary, post #53

żadnego zwrotu nie było, w sumie samych pamięci flash 29f800 zaprogramowałem 200 szt razem z tymi z zbiorowego zamówienia więc nie ma mowy o jakimś cudzie albo jednym przypadku

o kościach 29f400/160 i eprom nie wspomnę, też ich przewaliłem masę

w dużych Amigach też nie miałem najmniejszego problemu

jak to zrobiłem to nie zamierzam nikogo uczyć, jak można przeczytać każdy ma swój sposób..

w tym przypadku mamy do czynienia z kością pamięci w obudowie DIP42 zaprogramowaną kickstartem 3.1,Amigę 600 i wszystkie nóżki EPROMU mają być wsadzone do podstawki

@lysyzastary
lepiej być laikiem i mieć chłopski rozum i pokorę w sobię, wtedy łatwiej przyjąć, że ktoś ma bardziej swoją prawdę

Ostatnia aktualizacja: 29.07.2015 21:35:50 przez dez3
[#56] Re: Kikstart 3.1-AMIGA 600

@lysyzastary, post #53

Wrzuć na luz, słowo laik nie zostało użyte w obraźliwym charakterze, ani nie zaprzecza stanowi faktycznemu. Z góry uprzedzę, że słowo niekompetentny, też nie jest słowem obraźliwym, chyba, że używa się go złośliwie.

Ostatnia aktualizacja: 29.07.2015 22:04:08 przez sanjyuubi
[#57] Re: Kikstart 3.1-AMIGA 600

@RomanWorkshop, post #54

a żadne wyprowadzenia nie wiszą w powietrzu.

Przeczytaj sobie post nr #21

Czyli Cloanto również nie dało ciała z takimi Kickstartami.

Przeczytaj post nr #8

Ostatnia aktualizacja: 29.07.2015 22:05:43 przez sanjyuubi
[#58] Re: Kikstart 3.1-AMIGA 600

@sanjyuubi, post #56

jestem wyluzowany i nie obrażam się;)
[#59] Re: Kikstart 3.1-AMIGA 600

@dez3, post #58

Ty jesteś luzak teraz to wiem, ale kolega powyżej zobaczył słowo laik i się troszkę podgotował bezpodstawnie.

Ostatnia aktualizacja: 29.07.2015 22:08:30 przez sanjyuubi
[#60] Re: Kikstart 3.1-AMIGA 600

@sanjyuubi, post #57

a żadne wyprowadzenia nie wiszą w powietrzu.

Przeczytaj sobie post nr #21

w tym wypadku sprzedający wprowadził w błąd kupującego jeżeli napisał, że noga 1 i 42 mają wisieć

tyle
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem