[#61] Re: Kikstart 3.1-AMIGA 600

@sanjyuubi, post #56

Z mojej strony EOT.

Ostatnia aktualizacja: 29.07.2015 22:11:38 przez lysyzastary
[#62] Re: Kikstart 3.1-AMIGA 600

@dez3, post #60

Nie chodzi o błąd, kolega RomanWorkshop przeoczył fakt, który jest źródłem tej dyskusji, a mianowicie, że noga 1 i 42 wiszą w powietrzu i że Cloanto dało ciała przy programowaniu.
[#63] Re: Kikstart 3.1-AMIGA 600

@sanjyuubi, post #62

Tu musiałby się ponownie wypowiedzieć autor wątku, czy rzeczywiście ten Kickstart nie działa włożony normalnie w podstawkę (może znów trzeba było dłużej poczekać). Dziwne by było, gdyby firma Cloanto popełniała tak śmieszne błędy. Jest jeszcze możliwość, że ten Kickstart był przez kogoś modyfikowany i dlatego teraz nie działa po prawidłowym włożeniu w podstawkę (jeśli rzeczywiście nie działa).
[#64] Re: Kikstart 3.1-AMIGA 600

@RomanWorkshop, post #63

No autor w poście nr #8 napisał, że jak włoży całą kość w podstawkę, to ma czarny ekran. Inni też to potwierdzili w tym wątku.

Zasada jest prosta, jeśli masz kość dwa razy większa, to programujesz dwa razy kickstart z offsetem co 0x80000 (możesz tez posklejać pliki i programować bez bawienia się w offsety), a jak, 4 razy większa, to 4 razy i zawsze będzie działać z wszystkimi nóżkami wpiętymi w podstawkę. Mogę Ci to wytłumaczyć dlaczego tak jest na PW, bo pisanie tego tutaj to jak rzucanie grochem o ścianę i nikt z tej wiedzy nie skorzysta, a nawet nie potraktuje jej poważnie, bo przecież trolluję i "GURUję". Już w innym wątku ignoranci zaczynają sobie robić podśmiechujki, nagle wszyscy są ekspertami. OK

Zastanawiam się czy w ogóle wypowiadanie się ma jakikolwiek sens, jeśli wszyscy oceniają sprawę po okładce.

Ostatnia aktualizacja: 30.07.2015 21:35:41 przez sanjyuubi
[#65] Re: Kikstart 3.1-AMIGA 600

@sanjyuubi, post #64

No autor w poście nr #8 napisał, że jak włoży całą kość w podstawkę, to ma czarny ekran. Inni też to potwierdzili w tym wątku.

rozmawiałem z autorem wątku:
"Faktycznie po wlozeniu calej kosci w gniazdo dil 20 i dosc dlugim oczekiwaniu pojawia sie ekran powitalny , zbyt krotko czekalem i bylem zestresowany ze cos jest nie tak, dziekuje za pomoc"

szkoda, że nie wypowiedział się w wątku!
gość spanikował a od razu czytam, że Cloanto dało dupy...
niestety Cloanto nie dało dupy!a kto to już wiadomo!

@Sanjubi jeżeli uzytkownik nie posiada podstawowej wiedzy o funkcjonowaniu AMIGI i o tym, że kickstart 3.1 ma wydłużony czas oczekiwania na dysk twardy, to o czym mowa? można zwalać na Cloanto a najlepiej na kota...

Zasada jest prosta, jeśli masz kość dwa razy większa, to programujesz dwa razy kickstart z offsetem co 0x80000 (możesz tez posklejać pliki i programować bez bawienia się w offsety), a jak, 4 razy większa, to 4 razy i zawsze będzie działać z wszystkimi nóżkami wpiętymi w podstawkę.

niestety pamięci o rozmiarze 256KB takie jak orginalne są nie dostępne i najmniejsza to 512KB
można też zaprogramować orginalnym wsadem kość Eprom/Flash o większej pojemności bez sklejania
[#66] Re: Kikstart 3.1-AMIGA 600

@dez3, post #65

można też zaprogramować orginalnym wsadem kość Eprom/Flash o większej pojemności bez sklejania

Ale wtedy na dodatkowych wyprowadzeniach musi panować stan 0, nie mozna ich podłaczać do Amigi.

Z kickstartem 1.3 jest to samo, trzeba zaprogramować go podwójnie w kości 512kB.

że kickstart 3.1 ma wydłużony czas oczekiwania na dysk twardy, to o czym mowa?

No chyba, że tak, to wtedy wprowadził wszystkich w błąd, ale ktoś tu jeszcze pisał, że ma odchylone nóżki.
[#67] Re: Kikstart 3.1-AMIGA 600

@sanjyuubi, post #66

Ale wtedy na dodatkowych wyprowadzeniach musi panować stan 0, nie mozna ich podłaczać do Amigi.

wtedy VCC podłączamy do A18 za pomocą rezystora 10K
[#68] Re: Kikstart 3.1-AMIGA 600

@sanjyuubi, post #66

Czyli sprawa jest teraz jasna. Wiem też na czym polega mirrorowanie pamięci, poznałem to przy programowaniu NESa. Więc nie trzeba mi tego tłumaczyć panie Guru ;)
[#69] Re: Kikstart 3.1-AMIGA 600

@dez3, post #67

Pod warunkiem, że zaprogramowałeś kickstart z offsetem, albo miałeś na A18 wymuszony stan wysoki podczas programowania 512kB kickstartu, bo wybierasz w ten sposób drugą połówkę kości (0x80000). Czy o czymś nie wiem?
[#70] Re: Kikstart 3.1-AMIGA 600

@RomanWorkshop, post #68

Nie jestem GURU, ale cieszę się, że wiesz o co chodzi. OK Swoją drogą ciekawostką jest, że pełna przestrzeń kickstartu nie jest przestrzenią ciągłą. A mirroring, a dokładniej aliasing jest podstawą działania różnej wielkości kickstartów, mimo, że znajdują się one pod różnymi adresami (F80000 - 512kB, FC0000 - 256kB kickstart). To tak jakby ktoś się zastanawiał, jak Amiga "wykrywa" jakiej wielkości jest kickstart.
[#71] Re: Kikstart 3.1-AMIGA 600

@sanjyuubi, post #69

Uwazaj @dez3 guru chce ciebie zgnebic publicznie i pokazac kto tu rzadzi
[#72] Re: Kikstart 3.1-AMIGA 600

@tomko, post #71

Dez3 rządzi, jest niezniszczalny, ma nerwy ze stali i nie da się zgnębić takim małym guru.

Ostatnia aktualizacja: 30.07.2015 22:31:35 przez sanjyuubi
[#73] Re: Kikstart 3.1-AMIGA 600

@sanjyuubi, post #72

Znawca i odkrwca dal glos
[#74] Re: Kikstart 3.1-AMIGA 600

@tomko, post #73

Znawca i odkrwca dal glos

Masz coś na podważenie moich skromnych (nie)kompetencji?

Są różne maście, ale tylko jedna działa skutecznie. OK

Ostatnia aktualizacja: 30.07.2015 22:50:49 przez sanjyuubi
[#75] Re: Kikstart 3.1-AMIGA 600

@sanjyuubi, post #74

Tak, jestes przemadrzaly i masz wysokie mniemanie o sobie panie GuruOK Masz w sobie wiecej jadu jak wiedzy, a przykladem tego jest to, ze z gory zalozyles to ze Cloanto dalo dupy i tylko ty wiesz jak to sie robi a na koncu przyznajesz racje.
[#76] Re: Kikstart 3.1-AMIGA 600

@tomko, post #75

Widze ze rozgorzala dyskusja na temat kika 3.1. Faktycznie dalem ciala , po wlozeniu calej kosci w postawke amiga rusza, tylko ze jest bardzo dlugi czas oczekiwania do pojawienia sie ekranu powitalnego.Sprzedajacy wprowadzil mnie w blad, twierdzac ze nogi 1 i 42 powinny obwisac. Chociaz przy takim usadowieniu amiga takze startuje. Dziekuje za cenne rady.
[#77] Re: Kikstart 3.1-AMIGA 600

@tomko, post #75

Kolega Acula2 napisał, że kość nie działa po włożeniu w całości w podstawkę, a inni jeszcze to pośrednio potwierdzali. Jakbyś panie miał jakiekolwiek doświadczenie z programowaniem kości, to byś wiedział na co wskazuje opisane zachowanie.

Żadnej racji nikomu nie przyznałem.

Ostatnia aktualizacja: 02.08.2015 18:38:28 przez sanjyuubi
[#78] Re: Kikstart 3.1-AMIGA 600

@ACULA2, post #76

Nie rozumiem, na wiszących noga 1 i 42 Amiga wstaje szybciej? Powinno być tak samo.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem