[#31] Re: Alternatywa dla Indivision

@Jenot, post #29

I pewnie działa w dodatku po japońsku
[#32] Re: Alternatywa dla Indivision

@misiek2, post #31

Ja uzywam czegos takiego:

Jesli ktos chce miec plynne demka i gry to ciezko o lepszy sprzet. WB w wzyszych rozdzialkach takich jak HiresLaced wyglada srednio i czasem wyskakuja artefakty ale w lowresie 640x256 smiga to az milo. Oczywiscie przy zalozeniu ze po scart podajemy sygnal RGB a nie composhit.

Tak czy owak za te 37 dolarów chyba bedzie ciezko kupic inne urządzenie o takich parametrach.

Ostatnia aktualizacja: 25.11.2015 11:54:27 przez miroll

Ostatnia aktualizacja: 25.11.2015 11:54:33 przez miroll
[#33] Re: Alternatywa dla Indivision

@Jenot, post #29

może prościej będzie przeprowadzić się do Japonii - mniej roboty, a i języka się nauczysz :P
[#34] Re: Alternatywa dla Indivision

@Jenot, post #29

Uważaj, bo ten sprzęt może mieć zaimplementowane mechanizmy typu "kamikadze" oraz "sepuku" ;)
[#35] Re: Alternatywa dla Indivision

@miroll, post #32

Wiem jak to działa, zdaje się, że MarioDJ coś takiego używa/używał. Ja kiedyś miałem Scandy wewnętrzny, GBS, mam monitory VGA, które wyświetlająPAL w 15kHz, miałem Microvitka...
Właśnie przetestowałem Framemeistera z Amigą 1200 - obraz żyleta, HDMI 720p, 1080p@50Hz czyli nie ma żadnego skakania obrazu, scanlines (ale dobrze wygląda tylko w 720p), PAL Superhires Laced idealnie stabilne, bez skakania i duszków koło kursora myszy. Jedyna wada to czas potrzebny na zmianę trybu - w SlamTilcie jak się włączy multiball i przełącza się w tryb laced to trzeba włączyć szybko pauzę bo mija dobre 5 sekund zanim się obraz pojawi. Badam dalej i zaraz wystawiam 1084s na Allegro ;)

Ostatnia aktualizacja: 25.11.2015 12:37:22 przez Jenot
[#36] Re: Alternatywa dla Indivision

@Jenot, post #35

zaraz wystawiam 1084s na Allegro

Wrzuć proszę do mnie na @ fotki tego monitora i podaj cenę.
[#37] Re: Alternatywa dla Indivision

@miroll, post #32

Może pytanie głupie ale nie znam się ;) Rozumiem że to zadziała zarówno z TV jak i monitorami ?
Zastanawia mnie jaka różnica w obrazie by była między
Amiga przez EuroSCART do TV LCD 15cali (4:3 - 1024 x 768)
a
to urządzenie i obraz na monitor 19 cali (4:3 - 1280x1024)

Sprawiłem sobie ostatnio za grosze taki maly tv lcd 15 cali ale przyznam że jestem mocno zawiedziony :( O ile gry to jeszcze luz to sam WB, protracker czy DP to tak średnio wygląda.
Ogólnie obraz nie jest taki ostry (porónanie z odpiętym dopiero co 1084 ) pomijam kwestie dużego pixelka :) Do tego jeszcze co jakiś czas mrygają jakies białe kropki na obrazie - jakby zakłócenia jakieś. Zdarza się też co jakiś czas że obraz "podskoczy" Nie wiem czy to wina samego kabla czy TV, no przynajmniej na tym samym kablu i tv crt tak nie było.

Ze względu na oczy chce przejść na lcd i zastanawiam się nad tym urządzeniem (tv lcd nie spelnil oczekiwan :) ) , więc jeśli masz porównanie o jakim wspomniałem to daj znać pls.

pozdrawiam
[#38] Re: Alternatywa dla Indivision

@miroll, post #32

A gdzie można takie cudo nabyć? Łyka RBG?
[#39] Re: Alternatywa dla Indivision

@zeter, post #37

To zadziala ze wszystkim co ma wejscie HDMI lub VGA (po zastosowaniu przelotki HDMI=VGA). Ja uzywam z monitorem PC LCD 17 z wejsciejm VGA. Praktycznie w chwili obecnej wepniesz to do kazdego wyswietlacza lcd.

Dodam filmik z działania tego sprzetu w ciagu najblziszego tygodnia. Zarowno z monitorem LCD jak i z monitorem CRT.

Ostatnia aktualizacja: 25.11.2015 13:40:07 przez miroll
[#40] Re: Alternatywa dla Indivision

@Jenot, post #35

Ten 1084s to D1, D2 czy jaki, bo potrzebuje do c128 żeby mi wyświetlał 80 kolumn :) a ja mam D2 i tam nie ma tego przełącznika cyfra/analog
[#41] Re: Alternatywa dla Indivision

@miroll, post #39

Dzięki.
Super! Co prawda filmik pewnie nie odda za bardzo tego jak Ty to widzisz ale zawsze coś…
A powiedz mi masz porównanie z podłączeniem ami pod tv lcd bez tego urządzenia ?? poprostu przez scart. Duża różnica?
[#42] Re: Alternatywa dla Indivision

@QUAD, post #40

Ja mam tą dobrą wersję (Chroma/Luma i przełącznik). Ale na D2 też powinien sięobraz 80col wyświetlić. Analog potrzebuje Composite Sync, Digital oddzielnie HSync i VSync. C128 daje i to i to, trzeba tylko odpowiednio polutować kabel.
[#43] Re: Alternatywa dla Indivision

@zeter, post #41

U mnie na lcd LG 32LH3000 po RGB Scart amiga niestety wyglada to bardzo cienko animacja ma laga i za duza pixeloza. Przez konwerter jest niewiele lepiej ale plynnie.

Najlepiej sie spisal ten konwerter z monitorem VGA LCD dell 17.
[#44] Re: Alternatywa dla Indivision

@Jenot, post #35

Poszło dalej w dobrę rączki do iL_Capitana :)
[#45] Re: Alternatywa dla Indivision

@miroll, post #43

Dzięki OK
[#46] Re: Alternatywa dla Indivision

@Jenot, post #35

Czyli rzeczywiscie w końcu poradzili sobie z tym Palem i 50 Hz output.

Zanim sprzedaż 1084s podłacz go równolegle np. przez VIDEO i sprawdź lag jaki masz na xRGB? Podobno tylko, albo aż 20-30 ms?
[#47] Re: Alternatywa dla Indivision

@BULI, post #46

Oj poradzili, poradzili... szczęki jeszcze nie pozbierałem dobrze z podłogi... po podłączeniu C128 poleciała piętro niżej ;)
Co do laga to czytałem że gdzieś xRGB go oblicza i pokazuje ale nie mogę znaleźć w menu...
A 1084S jeszcze poczeka, z tą sprzedażą to taki mały żarcik był. Ale po dokładniejszych testach kto wie...
[#48] Re: Alternatywa dla Indivision

@Jenot, post #47

Poszukaj, poszukaj z tym lagiem, albo sprawdź doświadczalnie jak Ci opisałem.
[#49] Re: Alternatywa dla Indivision

@Jenot, post #42

końcówki mam, kabel mam to coś wykombinujemy :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem