[#1] Alternatywa dla Indivision
Bry!
Indivision(jak wszyscy wiemy) jest stosunkowo drogie. Słyszałem o pewnych konwerterach Comp. do VGA, oraz o problemach z nimi zwiazanymi. Pytanie: Czy ktoś zna konwerter, który:
a) Miałby złącze SCART(in), bo moja amiga tylko tam wyświetla kolor
b) Działałby dobrze (tzn: obraz w jako takiej jakości, brak problemów z monitorami LCD(jeżeli ktoś chce konkrety: posiadam monitor NEC Multisync LCD 1880SX - wiem że pisze MultiSync, ale nie działa na 15kHz))
c) W miare możliwości posiadał również złącze kompozytowe(in) oraz Jack3.5mm(out - w przypadku SCART)
Prosiłbym o linki do alledrogo, tam jest mi najłatwiej szukać.
Z góry dzięki szeroki uśmiech
[#2] Re: Alternatywa dla Indivision

@redstonecraftpl, post #1

konwertera SCART-VGA nie znam, ale sam używam takiego SCART-HDMI. Nie mógłbyś użyć tego z adapterem na DVI (nie ma jedynie wejścia kompozytowego)?
[#3] Re: Alternatywa dla Indivision

[#4] Re: Alternatywa dla Indivision

@snajper, post #2

Pod CRT od PC przez adapter HDMI-VGA ktoś sprawdzał ten konwerter? Niweluje drgania w High Res Laced?
[#5] Re: Alternatywa dla Indivision

@strim_, post #3

@snajper To może być opcja, ale zważając na cenę(bieda :P) raczej narazie będzie to plan B
@strim A cena? I jaka dostępność? Jest już?
@Sounder Nie istnieje pasywny adapter DVI/HDMI > VGA, chyba że masz na myśli jakiś adapter z prawdziwego zdażenia
EDIT: O, myślałem o czymś takim: http://allegro.pl/konwerter-sygnalu-s-video-vga-cvbs-na-vga-wwa-i5768445753.html

Ostatnia aktualizacja: 20.11.2015 21:32:58 przez redstonecraftpl
[#6] Re: Alternatywa dla Indivision

@redstonecraftpl, post #5

Jest już?

No jeszcze niestety nie... Ale może i tak dojdziesz do wniosku, że te istniejące konwertery nie są wiele warte i poczekasz .
[#7] Re: Alternatywa dla Indivision

@strim_, post #6

Hehe, zastanowie się. Chciałbym taki adapter wybulić od rodziców na święta, także albo będzie dostępny szybko, albo zdecyduję się na chiński adapterek
[#8] Re: Alternatywa dla Indivision

@strim_, post #6

Oj, jest kilka istniejących konwerterów/upscalerów które działają super. ;)
Mi kiedyś "chińczyk" do domowych zastosowań wystarczał. Do czasu jak przypomniałem sobie jak obraz wyglądał na porządnym CRT albo porządnym scandoublerze.
[#9] Re: Alternatywa dla Indivision

@Jenot, post #8

Mi kiedyś "chińczyk" do domowych zastosowań wystarczał. Do czasu jak przypomniałem sobie jak obraz wyglądał na porządnym CRT albo porządnym scandoublerze.

O to cała sprawa się rozbija.
[#10] Re: Alternatywa dla Indivision

@strim_, post #9

No to działaj, działaj :) Co prawda jedzie do mnie jedno urządzenie do testowania (jak już dotrze to sprawdzę jakość i zdam relację) ale na SD od Sakury też czekam.

Ostatnia aktualizacja: 21.11.2015 09:21:21 przez Jenot
[#11] Re: Alternatywa dla Indivision

@Jenot, post #10

TOMEK. Zapraszam na testy japonczyka do mnie:)
[#12] Re: Alternatywa dla Indivision

@pabloz, post #11

Jak przyjdzie w przyszłym tygodniu to zabieram do Siemianowic na 8bit party - potestuję na małych Atari, komodach i spectrusiach. Potem porównamy to z Twoim potworem.
[#13] Re: Alternatywa dla Indivision

W kwestii sygnału RGB i bardzo dobrej jakosći, + dużych możłiwośći polecam scaler DVDO iScan HD niedawno sprzedawałem na giełdzie PPA.

Ostatnia aktualizacja: 23.11.2015 12:53:06 przez BULI
[#14] Re: Alternatywa dla Indivision

@BULI, post #13

Ja przy wyborze opierałem się na tej stronie: link. Na razie czekam czy mi UC nie zavatuje przesyłki. ;)
[#15] Re: Alternatywa dla Indivision

@Jenot, post #14

Znam stronę. Co zmówiłeś?
[#16] Re: Alternatywa dla Indivision

@BULI, post #15

XRGB mini.
[#17] Re: Alternatywa dla Indivision

@BULI, post #15

trzy zdrowaśki siedzi, pije i chrupki
[#18] Re: Alternatywa dla Indivision

@snajper, post #17

To też, żeby przeszło gładko przez celników ;)
[#19] Re: Alternatywa dla Indivision

@Jenot, post #18

Hmm z tymi celnikami to ostatnio bardzo różnie.
Też myślałem o xRGB, ale te które były w sensownych cenach nie obsługiwały poprawnie PAL (NTSC only) no i będziesz sobie musiał skleić kabelek scart (bo tam jest Japońska wersja). Czekam na Twoją relację z testowania urządzenia.
No i ciekawe jak duży/mały będziesz miał lag?
[#20] Re: Alternatywa dla Indivision

@BULI, post #19

Po upgrade firmware z PALem jest już znacznie lepiej. Tu masz test: link. O lagu to co strona to co innego piszą. Wydaje mi się jednak, że największy lag to będzie wprowadzał monitor. Będę testował na LCD i na plazmie (która z obrazem w zasadzie nic nie robi (wszystkie filtry mam powyłączane) i nawet "na oko" ma minimalnego laga - testowane na PS3/PS4).
Kabelki sobie polutuję do Spectrum, Amigi i C128 - kupiłem wtyczki mini-DIN8, dodatkowo przerobię tego japońskiego niby-SCARTa na normalnego.
[#21] Re: Alternatywa dla Indivision

@Jenot, post #20

Co do lagu, najpewniej sprawdzić sobie na jakimś CRT ok, racja
[#22] Re: Alternatywa dla Indivision

@BULI, post #21

Taaaa, a skąd ja wezmę CRT z wejściem HDMI? Poza tym kupiłem tego Famemeisterka po to, żeby pozbyć się sporej ilości złomu (m.in. monitorów CRT) bo niedługo strop nie wytrzyma ;)
[#23] Re: Alternatywa dla Indivision

@Jenot, post #22

Taaaa, a skąd ja wezmę CRT z wejściem HDMI?

DVI<->VGA

Wiesz już czy da się w tym ustawić 50Hz output, czy wszystko jest dalej konwertowane do 60Hz?

bo niedługo strop nie wytrzyma ;)

he, he..
[#24] Re: Alternatywa dla Indivision

@BULI, post #23

DVI<->VGA

Z tego co czytałem to najlepiej obsługiwane są tryby 720p i 1080p (ze wskazaniem na 720p) więc już nawet przejściówk HDMI->DVI raczej nie ma sensu bo monitory/TV o innych rozdziałkach będą wyświetlać obraz słabo. A przejściówka DVI->VGA konwertuje przecież DVI-A (czyli de facto VGA) do VGA. A z HDMI zwykła przejściówka to tylko DVI-D zrobi.

Wiesz już czy da się w tym ustawić 50Hz output, czy wszystko jest dalej konwertowane do 60Hz?

Na podlinkowanej stronce masz (a i to nieaktualne, może jeszcze coś poprawili bo są nowsze wersje firmware):
Wishlist for future firmware upgrades:
- ability to adjust the scanline density manually (fixed)
- ability to chose between even and odd lines for scanline overlay (especially for 480i and 480p) (fixed)
- add a 240p x 3 scaling mode for the 720p output (this would allow even scanlines on 768p displays)
- make sure the V-Sync switch does work. Currently it switches back to auto by itself. This is a must for capturing.
- add 50Hz output modes (either manually or automatically), 576p50, 720p50, 1080i50, 1080p50. The Marvell can do it. (fixed)
- add saving slots for picture settings / scaler settings (ideally for use with the A, B, C buttons on the remote)
- enable scanlines for 480p on the HDMI inputs (e.g. for XBox360) (fixed)
- 31khz support for the Mini-Din 8 input (if technically possible) (fixed)
- masking function for the edges (for example to covert the colorful overscan on Mega Drive games)
[#25] Re: Alternatywa dla Indivision

@BULI, post #19

Hmm z tymi celnikami to ostatnio bardzo różnie.

Ufff... ;)
Zatrzymanie przez urząd celny	2015-11-24 11:30	WER Warszawa
Zwolnienie przesyłki przez urząd celny	2015-11-24 13:12	WER Warszawa
[#26] Re: Alternatywa dla Indivision

@Jenot, post #25

Ja miałem podobnie jak Ty, po czym poszło to jeszcze na Przemyśl a Ci się wykazali niestety
[#27] Re: Alternatywa dla Indivision

@BULI, post #26

No już raczej do Przemyśla nie pojedzie ;)
Nadejście przesyłki	2015-11-24 22:23	WER Lublin
Nadanie przesyłki	2015-11-25 07:03	UP Chełm 1
Przygotowanie przesyłki do doręczenia	2015-11-25 07:42	UP Chełm 1
[#28] Re: Alternatywa dla Indivision

@Jenot, post #27

OK
[#29] Re: Alternatywa dla Indivision

@BULI, post #28

Przyszła zabaweczka :)
Pierwsze wrażenia:
- instrukcja do kosza (tylko po japońsku),
- zasilacz do wymiany (japońska wtyczka),
- do pilota koniecznie muszę kupić naklejkę w ludzkim języku (wszystko po japońsku),
- zaraz się zabieram za przelutowanie SCARTa (niespodzianka - japoński, kompatybilny z niczym).
[#30] Re: Alternatywa dla Indivision

@Jenot, post #29

skośny scart ;>
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem