[#1] Padnięty zasilacz A500 - naprawiać czy wymieniać?
Witajcie.
Wpadła mi w ręce A500 zoryginalnym zasilaczem lekkim.
Chcąc odpalić sprzęt włączyłem najpierw sam zasilacz bez podłączania do komputera, i myślę że przez to być może ocaliłem sam komputer, bo z zasilacza dochodzi szybkie, ciche i jednostajne cykanie. Taj jakby jakiś malutki elektroprzekaźnik bez przerwy zwierał i rozwierał styki. Przypuszczam że zasilacz jest poważnie uszkodzony. Obejrzałem \go w środku i nic nie wygląda na spalone, a kondensatory elektrolityczne są czyste i nie spuchnięte.
Moje pytanie brzmi czy opłaca się go naprawiać, czy raczej wymienić, bo widziałem na allegro takie za 50-60zł?
[#2] Re: Padnięty zasilacz A500 - naprawiać czy wymieniać?

@R-Tea, post #1

Jakie masz napięcia na wyjściu?
[#3] Re: Padnięty zasilacz A500 - naprawiać czy wymieniać?

@maliniak, post #2

Czy mogę to zmierzyć bez podłączania zasilacza do Amigi?

Zmierzyłem właśnie tak. Bez podłączania. Mierzyłem pomiędzy pinem oznaczonym jako GND SIGNAL, a pinami +5V, +12V i -12V.
Na każdym z nich jest napięcie o wiele niższe niż się spodziewałem (wskazania miernika się wahają):
GND SIGNAL ---------- + 5V [ok. 2-3V]
GND SIGNAL ---------- + 12V [ok. 4-6V]
GND SIGNAL ---------- 1 12V [ok. 6-8V]

Ostatnia aktualizacja: 07.12.2015 16:25:39 przez R-Tea
[#4] Re: Padnięty zasilacz A500 - naprawiać czy wymieniać?

@R-Tea, post #1

To jest normalny objaw sprawnego zasilacza impulsowego bez obciążenia - czytaj. załączonego zasilacza bez podpiętej Amigi szeroki uśmiech Podłącz, załącz ---> graj OK
[#5] Re: Padnięty zasilacz A500 - naprawiać czy wymieniać?

@Esio, post #4

Poważnie tak pyrka dobry zasilacz?
[#6] Re: Padnięty zasilacz A500 - naprawiać czy wymieniać?

@R-Tea, post #5

Tak. Podłącz śmiało. Żadnych pomiarów nie zrobisz na nie podłączonym.
[#7] Re: Padnięty zasilacz A500 - naprawiać czy wymieniać?

@R-Tea, post #5

Moje 2 sztuki od a1200 też piszczą więc raczej jest to normalne
[#8] Re: Padnięty zasilacz A500 - naprawiać czy wymieniać?

@Esio, post #6

Faktycznie. Amiga działa! :D
Choć na samym początku, zaraz po podłączeniu i włączeniu, miałem wrażenie, że albo zasilacz albo Amiga są uszkodzone, bo power LED nie świeciła. Ale Amiga odpala, a FDD czyta. Sprawdziłem kilka dyskietek i się uruchamiają.
Dziękuję za pomoc.

Teraz wyszedł inny problem. Przycisk zasilania
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem