[#1] Procesor MC68EC020FG25 malowanka?
Kupiłem z aliexpress, na oko można powiedzieć że to malowanka, a oryginalnie może to być FG16.

Czy można jakoś to inaczej sprawdzić jaka to wersja czy FG16 czy FG25?

procek już przylutowałem do ACA620 chodzi na 33mhz grzeje się w grach do około 51stopni.

edit:
oczywiście 51stopni na radiatorze

Ostatnia aktualizacja: 23.03.2016 22:31:26 przez maliniak
[#2] Re: Procesor MC68EC020FG25 malowanka?

@maliniak, post #1

O ja nie mogę... jak ten Chińczyk to malował? Przez szablon z bristolu?
[#3] Re: Procesor MC68EC020FG25 malowanka?

@recedent, post #2

nawet dobrze malowanki nie potrafią zrobić.
Wiem że podrabiają wszystko, malowanki to u nich norma.
Ale nie myślałem że za 18zł będą się w malowanki bawić.
[#4] Re: Procesor MC68EC020FG25 malowanka?

@maliniak, post #1

Nie można, wersje FG16 działają stabilnie na 28MHz, a przynajmniej działały te które miałem.
[#5] Re: Procesor MC68EC020FG25 malowanka?

@maliniak, post #1

Kurde za 50zł kupie 68040 malowanego i zrobie sobie dopalacz do Amigi chłodzony ciekłym azotem :)
[#6] Re: Procesor MC68EC020FG25 malowanka?

@sanjyuubi, post #4

A po temperaturze?
Teoretycznie te FG16 powinny bardziej się grzać na 33mhz niż FG25?
[#7] Re: Procesor MC68EC020FG25 malowanka?

@maliniak, post #1

oczywiście 51stopni na radiatorze

Lata temu miałem kartę radeon 9000. Tylko radiator, bez wiatraczka.
W grach tego radiatora nawet nie można było dotknąć, tak był gorący.
[#8] Re: Procesor MC68EC020FG25 malowanka?

@maliniak, post #6

Trudno powiedzieć, bo nie wiesz czy pod FG16 nie kryje się FG33, bo akurat na FG16 było zapotrzebowanie na rynku.

51 stopni to dobra temperatura, ja miałem u siebie podobnie lub trochę wyżej.
[#9] Re: Procesor MC68EC020FG25 malowanka?

@maliniak, post #1

At a frequency of 33 MHz corresponds to a temperature of 55 ° C (Close Case)
MC68EC020FG25 work up to 42MHz without the hassle!
[#10] Re: Procesor MC68EC020FG25 malowanka?

@Boboo_SK, post #9

@Boboo_SK
you answer is accurate!
how did you know?

I thoroughly temperature of 54,7 - 55 ° C (Close Case)
[#11] Re: Procesor MC68EC020FG25 malowanka?

@maliniak, post #10

Witam.czy dobrze rozumiem ze standardowy procesor podkręciliście do 33 MHz?
Hi. Do I understand right, that you've overclocked standard ec020 to 33mhz?
[#12] Re: Procesor MC68EC020FG25 malowanka?

@Mikrobi, post #11

Tego właśnie nie wiem.
Kupiłem FG25 ale mam wątpliwości co do niego, bo jest opis przemalowany i poprzedni opis mógł być FG16. Chińczycy tak robią.
[#13] Re: Procesor MC68EC020FG25 malowanka?

@maliniak, post #10

While developing my card, I measured the temperature.
Yes, it operates reliably at 33 MHz, but recommends cooler.
[#14] Re: Procesor MC68EC020FG25 malowanka?

@Boboo_SK, post #13

I don't know if you understood correctly. OP bought an FG25 but he suspects it's repainted from FG16 (it really looks like a hand made work). He runs it on 33MHz at ~51°C.
The question is whether it's possible to run an FG16 on 33MHz stable or not. Is the ~51°C normal temperature or should it be less?

Jeśli OP-owi chodzi o coś innego, to mnie poprawcie, ale tak to rozumiem.
[#15] Re: Procesor MC68EC020FG25 malowanka?

@Umpal, post #14

(Temperature CPU corresponds MC68EC020FG25 33MHz)
If the card will work 8 hours without break, not matter whether the CPU 16MHz on board.
[#16] Re: Procesor MC68EC020FG25 malowanka?

@Boboo_SK, post #15

Ciao. To może gołą cd32 da się podkręcić na 28?
Hi. Is it possible to overclock base cd32 to 28mhz?pomysł
[#17] Re: Procesor MC68EC020FG25 malowanka?

@Mikrobi, post #16

A co z resztą chipów? Są dostosowane do standardowej prędkości.
[#18] Re: Procesor MC68EC020FG25 malowanka?

@Mikrobi, post #16

It has no meaning, unless is not Fast RAM
[#19] Re: Procesor MC68EC020FG25 malowanka?

@Boboo_SK, post #18

Może da radę jeśli mam promodule z 8mb fastu??
Yep I know.Every 1200/cd32 is shamesly slow without fast ram.
What if I have a Promodule with fast ram?
[#20] Re: Procesor MC68EC020FG25 malowanka?

@maliniak, post #1

ostatecznie aliexpress zwrócił mi pieniążki na malowany procesor
[#21] Re: Procesor MC68EC020FG25 malowanka?

@maliniak, post #20

Czegoś chyba nie rozumiem. Kupiłeś 020, którą przetaktowałeś na 33MHz. Nie napisałeś nic o niestabilności, więc można założyć, że procesor działa dobrze. Temperatury, które podałeś odpowiadają temu, co napisali sanjyuubi i Boboo_SK. Na jakiej podstawie poprosiłeś o zwrot, na dodatek tak niskiej kwoty? Na podstawie wątpliwości? Stabilne działanie procesora i właściwe temperatury już dawno powinny ci je rozwiać. Wstydziłbyś się takiej decyzji, bo przecież procesor został na twojej karcie.

Ostatnia aktualizacja: 11.04.2016 14:13:45 przez Umpal
[#22] Re: Procesor MC68EC020FG25 malowanka?

@Umpal, post #21

Przyznali się do oszustwa oddając kasę. Nie chcą sprzętu, ich sprawa... widać ile to dla nich jest warte
[#23] Re: Procesor MC68EC020FG25 malowanka?

@Vato, post #22

Bardziej polskie cwaniastwo - zgarnac spowrotem kase, sprzetu nie odeslac.
Na swiecie nie sa przyzwyczajeni do "polskich metod".
Tam po prostu jak napiszesz ze nie jestes zadowolony z zakupu to oddaja kase nie dociekajac przyczyny.
[#24] Re: Procesor MC68EC020FG25 malowanka?

@Vato, post #22

Nie wiem, czy znasz zasady działania aliexpress, ale byłbym daleki od stwierdzenia, że ktoś się do czegoś przyznał. Kupuję tam dosyć często i miałem jedną sytuację, gdzie sprzedawca wysłał mi wadliwy towar i do tego nie tani. Napisałem do niego i dostałem chamską odpowiedź oraz jego zapewnienie, że towar był sprawny i został przed wysłaniem sprawdzony. To było oczywiste kłamstwo, bo jak można nie zauważyć, że podświetlany panel nie świeci albo kontrolki sygnalizujące pracę urządzenia nie robią tego wcale? Napisałem do obsługi klienta aliexpressu i otrzymałem takie oto mniej więcej zdanie w odpowiedzi: "Proszę się nie martwić, jeśli sprzedawca nie uzna reklamacji, to my sprawimy, że będzie współpracował". Byłem w szoku, bo takiego podejścia się nie spodziewałem.
Fakty są takie, że tamtejsi sprzedawcy z reguły przystają na roszczenia klienta, nawet jeśli te są wyssane z palca, i wolą ponieść stratę żeby zachować wizerunek firmy i dalej móc sprzedawać. Ja w każdym razie nigdy nie nadużywam tej łatwej możliwości, bo oprócz wyznawania zasady, że człowiek powinien postępować uczciwie uważam, że czasami powinien po prostu odpuścić. W tym konkretnie przypadku OP kupił procesor, który ma wątpliwy nadruk, ale działa tak, jak powinien. Zażądanie zwrotu "pieniążków" w takiej sytuacji jest po prostu niemoralnym nadużyciem. Tym bardziej, że zostaje teraz i z nimi i z towarem. Rzućcie we mnie kamieniem, jeśli uważacie, że nie mam racji.

PS Po przemyśleniu proszę o nie podnoszenie kamieni

Ostatnia aktualizacja: 11.04.2016 17:29:46 przez Umpal
[#25] Re: Procesor MC68EC020FG25 malowanka?

@Umpal, post #21

Tu nie chodzi o to, czy to co kupiłeś ci działa, tylko, czy dostałeś to co chciałeś kupić. A czy Maliniak nie chciał oddać, czy też sprzedawca nie chciał zwrotu to już inna sprawa.
[#26] Re: Procesor MC68EC020FG25 malowanka?

@sanjyuubi, post #25

Sanjy, przecież nie zostało w żaden sposób dowiedzione, że ten procesor jest "oszukany". Oprócz wątpliwego nadruku nic nie wskazuje na to, żeby to był inny model, a wręcz przeciwnie (działałoby podkręcenie z 16MHz na 33MHz bez żadnego problemu? Mocno wątpliwe). Poza tym, kto da zapewnienie, że ten nadruk jest fałszywy? Owszem, wygląda jak wygląda, ale konia z rzędem temu, kto nie widział kiepskich nadruków na dobrych procesorach. Zresztą nie tylko na nich to się zdarza.
[#27] Re: Procesor MC68EC020FG25 malowanka?

@Umpal, post #26

Zależy czy był sprzedawany jako leżak magazynowy czy z demontażu. Bo jeżeli to była używka, to napis „mógł się stracić” i pan Chińczyk przedobrzył z restauracją zabytku .
[#28] Re: Procesor MC68EC020FG25 malowanka?

@Umpal, post #24

Znam troszkę politykę jakości Aliexpress :) Dbają o wizerunek i owszem, potrafią udupić kombinującego sprzedawcę.
Znam też Chińczyków (byłem, widziałem fabryki w Chinach) i uwierz, że nie są święci ok, racja Chińczyk sprzeda ci totalny syf za cenę złota jeżeli tylko może zarobić a zobaczy, że ty mu na to pozwalasz.

Co do Alliexpress to bardzo ważne żeby trzymali tamtych producentów za japy a z naszej strony jest ważne żeby im wytykać każdą wadę.

Kolega z pracy dostał zwrot połowy ceny (12 dolarów) bo jego jakaś tam ładowarka indukcyjna na zdjęciu miała logo chińskiego producenta a ta co przyszła nie miała tego nadruku.

Ja zamówiłem czytniki kart które w opisie miały CF a faktycznie nie miały takiego wejścia.

Uwierz... pozwolisz im wleźć Ci na łeb to wlezą.
W historii masz na to dowód bo powiedzenie "chiński szajs" nie wzięło się znikąd ok, racja
[#29] Re: Procesor MC68EC020FG25 malowanka?

@Vato, post #28

Wiem, jacy potrafią być i też mnie to rusza. Ale pisząc przez pryzmat własnych doświadczeń... do tej pory miałem same pozytywne (z wyjątkiem tego jednego opisanego wyżej). Dla przykładu, kupiłem dwie kamery obserwacyjne/ochrony, czy jak je tam zwą w j. polskim. Zakup miał miejsce jakieś dwa miesiące temu, a obsługa wciąż odpisuje na moje pytania - do tego bardzo życzliwie - i wysyła mi pliki firmware. To samo w przypadku drobnicy.
Co do zdania:
(...)uwierz, że nie są święci ok, racja Chińczyk sprzeda ci totalny syf za cenę złota jeżeli tylko może zarobić a zobaczy, że ty mu na to pozwalasz.

Wierzę. Ale Vato, uczciwie - czy to jest charakterystyczne tylko dla narodu chińskiego? Ja spotykam takich ludzi wszędzie na świecie. Są jeszcze gdzieniegdzie kultury narodowe odstające od tego, ale to już wymierające wyjątki.
[#30] Re: Procesor MC68EC020FG25 malowanka?

@Vato, post #28

a propos jakości brand new SRAM który dziś dostałem, polecam powiększyć

Chińczyk napisał mi "Because this is an old parts, the appearance is not very pretty".
Zamawiałem też GAL-e 15ns, a dostałem 25ns, lecz Lucas Lu wyjaśnił mi, że "GAL16V8D-25QP and GAL16V8D-15QP. are the same function, please test them".
Nie chodzi o "chiński szajs" tylko o to, że jest tam pełno cwaniaków tak samo jak wszędzie indziej na świecie, na szczęście szybko mięknie im rura i zazwyczaj wysyłają ponownie towar konkretnej jakości, albo oddają kasę, miałem już takich sytuacji bez liku i tak też będzie tym razem, bo po krótkiej wymianie zdań Lucas Lu stwierdził, że "If there is a problem with the quality, we can send them to you again, thank you"
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem