[#1] Nowy joy?
Mam pytanie do wszystkich ludzi tworacych sprzet. Powstaje wszystko od kart turbo do nowych obudow. Ale czy ktos pomyslal o stworzeniu nowych joystickow? Na pewno bylby ogrony rynek poniewaz one tez dzialalyby na c64 czy atari...:)
[#2] Re: Nowy joy?

@aszu, post #1

A nie prościej Rysie, Jerry +.
[#3] Re: Nowy joy?

@KM, post #2

Albo prosty adapter "antyprzepaleniowy" do bezdłubaniowego połączenia pada od SNES do DB9? Po co od razu rzucać się na joystick, który będzie kosztował 500+?
[#4] Re: Nowy joy?

@KM, post #2

a jakie to mamy joyie na usb? competition pro, ktore mam i ktore sie nie umywa do starych quickshotow:/
[#5] Re: Nowy joy?

@aszu, post #1

Przecież Matt robi nowe joye. Jeśli się nie mylę te Skorpiony i Boomerangi różnego typu. Problem jest raczej z jakością i wytrzymałością joyów obecnej produkcji.
Ceny starych joysticków też są jeszcze na tyle niskie, że nie będzie za wielu chętnych na nowe 2-3x droższe. Zamiast tego lepiej tak jak napisał KM kupić adapter do USB i mieć bezproblemową obsługę wielu obecnych padów czy myszek. Osobiście nie wrócę już do myszy kulkowej na Ami a z joystickiem to też w wielu wypadkach płynniej gra się na nowym gamepadzie (zwłaszcza w przypadku CD32).
Chyba jedynie dla nowej produkcji SV-133 byłaby jakaś nadzieja bo widziałem sporo chętnych na nowe sztuki (chyba NOSy?) za ponad 130PLN.

Ostatnia aktualizacja: 06.08.2016 09:45:14 przez jimmy
[#6] Re: Nowy joy?

@recedent, post #3

wyjasnij i rozwin poniewaz nie lapie:)
[#7] Re: Nowy joy?

@aszu, post #1

Do amigi i do c64 to rozumiem ale po co do atari ?
[#8] Re: Nowy joy?

@recedent, post #3

Ryś obsługuje te na usb

Pady
Obsługiwane:

Gamepad Tracer Blade PS3
Speed Link Strike SL-6535
GAMEware PC USB Vibration Control Pad
Mantha Multimedia PC USB Dual Shock 2 (PC-028)
Esperanza Vibration Gamepad EG102 USB WARRIOR
Saitek - PP22
PSX - wraz z adapterem USB-PSX/PS2
PS2 - wraz z adapterem USB-PSX/PS2
Logitech RumblePad 2 (USB gamepad for pc) P/N 863247-0000
Logitech Cordless Rumblepad 2 P/N 863249-0000
iBuffalo Classic USB Gamepad
SNES Gamepad with USB adap

Ostatnia aktualizacja: 06.08.2016 09:48:08 przez Dorian3d

Ostatnia aktualizacja: 06.08.2016 09:50:18 przez Dorian3d
[#9] Re: Nowy joy?

@Dorian3d, post #7

Krąg zainteresowanych byłby szerszy. Nawet Pabloz by kupił.
[#10] Re: Nowy joy?

@aszu, post #6

Sorki, nie od SNES, tylko od SEGA MegaDrive/Genesis/MasterSystem. Da się je normalnie podłączyć do Amigi, ale niektórzy boją się upalenia portu/CIA, bo jeden z pinów na inne połączenie. Prosty adapter gdzie pin 7 z portu joya jest połączony z pinem 5 i 7 w padzie załatwia ponoć ten problem.
[#11] Re: Nowy joy?

@Dorian3d, post #8

To jakiś shit. Weź graj na tym w Mortal Kombat.
[#12] Re: Nowy joy?

@aszu, post #6

Formy do plastiku są absurdalnie drogie. Zrobienie nowego joysticka i kupienie form do niego, przy małej (do 10000 sztuk) sprzedaży wywinduje jego cenę do granicy absurdu.
Competition Pro to jeden z najlepszych (i najstarszych, biorąc pod uwagę jak długo jest na rynku) joy'ów ever.

@Recedent Nie widziałem na oczy Amigi "uszkodzonej" przez pad z MD. Inna sprawa, że w amigowych grach pad czasem może być udręką. Szczególnie w platformerach, gdzie skok/góra jest przypisana do kierunku, a nie (jak powinno być) - przycisku.

Najlepszym rozwiazaniem, na dziś, jest po prostu zakup/zrobienie dobrego Arcade Sticka. Niczego lepszego w kwestii joysticków po prostu nie ma. Wiele z tych dostępnych dla PS360, z USB, pewnie by świetnie z Amigami działała (przez jakiś interfejs czy coś).

Ostatnia aktualizacja: 06.08.2016 09:57:30 przez michalmarek77
[#13] Re: Nowy joy?

@aszu, post #6

[#14] Re: Nowy joy?

@Dorian3d, post #13

A jak z jakością, bo słyszałem od kilku osób, że dość szybko je "skończyli" i jakość "mattowa"?
[#15] Re: Nowy joy?

@Dorian3d, post #13

Damn...serio warto się z takim czymś męczyć, gdy można kupić coś takiego?
[#16] Re: Nowy joy?

@michalmarek77, post #15

Temat wałkowany wielokrotnie w kontekście tego, że nie jest obsługiwany przez rysia ani drugi, którego nazwy nie pamiętam, adapter.
[#17] Re: Nowy joy?

@recedent, post #10

Sorki, nie od SNES, tylko od SEGA MegaDrive/Genesis/MasterSystem. Da się je normalnie podłączyć do Amigi, ale niektórzy boją się upalenia portu/CIA, bo jeden z pinów na inne połączenie. Prosty adapter gdzie pin 7 z portu joya jest połączony z pinem 5 i 7 w padzie załatwia ponoć ten problem.

a ma ktos doswiadczenie/uzywal tego ?
[#18] Re: Nowy joy?

@aszu, post #17

Używałem przez lata stockowego pada MD z A500/A1200. Zero problemów.

Swoją droga, jeśli kinterfejsy usb-D-SUB sobie nie radzą z Arcade Stickami na USB to słabo. Zdecydowanie lepiej zaprojektować taki, który będzie z nimi działał (poprawić soft w obecnych?) niż branie się za "nowego joy'a"
[#19] Re: Nowy joy?

@aszu, post #17

Ponoć używają, a nawet sobie chwalą...

...no, może poza opcją "machaj drążkiem w prawo i w lewo jak najszybciej" spotykaną w niektórych grach, bo nikt nie ma tak wyrobionego kciuka.

Ostatnia aktualizacja: 06.08.2016 10:55:07 przez recedent
[#20] Re: Nowy joy?

@aszu, post #1

Godny polecenia jest też interfejs do podłączenia padów PSX do Amigi. Jak domniemywam obsłuży też inne joye dla PSX w tym różne arcadowe jeśli ktoś już koniecznie chce machać gałką Stworzony głównie z myślą o CD32 , ale z Amigą w formie kompiutera też działa. Tak że rozwiązań jest sporo, jest w czym wybierać.

LINK

Ostatnia aktualizacja: 06.08.2016 14:48:01 przez companiero
[#21] Re: Nowy joy?

@companiero, post #20

Ten adapter ma jedną niezaprzeczalną wadę - nie da się go (fizycznie) podłączyć do A600 bez obrobienia końcówki dremelem.
[#22] Re: Nowy joy?

@companiero, post #20

Skoro to działa i na rynku jest dostępnych sporo Arcade Sticków dla PS2 to problemy z joystickami faktycznie można uznać za nieistniejące :)
[#23] Re: Nowy joy?

@recedent, post #21

No niestety te wtyki montażowe już takie są, i do innych sprzętów trzeba je dobrze docisnąć. Oryginalne zalane mają nieco dłuższą "część roboczą". Ale są rozdzielacze np.od MATT mysz/joy czy przedłużacze. Raz w jakimś joysticku z zakupów typu "dużo i niesprawdzone" miałem wtyk który wyglądał jak taki klasyczny gumowy ale był rozbieralny - szukałem na necie ale nigdzie podobnych nie znalazłem do zakupu.

Ostatnia aktualizacja: 06.08.2016 15:12:07 przez companiero
[#24] Re: Nowy joy?

@companiero, post #20

A ten adapter jest jeszcze do dostania ?
[#25] Re: Nowy joy?

@KM, post #14

[#26] Re: Nowy joy?

@philipo, post #24

Raczej tak, na stronie jest adres e-mail na dole to dopytaj. Czasami wystawia też na allegro .
[#27] Re: Nowy joy?

@companiero, post #26

tak ale lepiej wybrać ryś II też obsługuje pad od ps 2.
Po 2 autor co chwile dodaje nowe urządzenia

i samemu się uaktualnia w prosty sposób
czego Jery ++ i to co dałeś nie oferują

iBUFFALO
[#28] Re: Nowy joy?

@aszu, post #1

link - czy to jest coś warte ?
[#29] Re: Nowy joy?

@AndrECHO, post #28

ktoś ma?
link lub link
Mam parę do sprawdzenia ale okaże się że nie działają i nienaprawialne to zakupiłbym nowy
[#30] Re: Nowy joy?

@Creonix, post #29

Od tego drugiego (Sigma albo alpha ray) kupiłem 2 takie w czerwcu.
Były już na kilku imprezach mocno ogrywane przez dzieciaki i mogę je polecić.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem