[#1] Kątówka PCMCIA KA37
Gdyby ktoś potrzebował kątówki PCMCIA, to za drobne 84 zł mam do zaproponowania sztukę nówkę KA37. Na razie mam jeden gotowy egzemplarz, jednakże już zarezerwowany, oraz 7 kompletów do złożenia. Jeżeli zapotrzebowanie będzie duże, zorganizuję większą ilość.

Za czas jakiś planuję też bardziej uniwersalne rozwiązanie – przedłużacz PCMCIA, czyli jak gdyby dwie części kątówki spięte taśmami o długości jaką pan klient sobie zażyczy. Do tego nawet będzie pewnie śledź odpowiedni, żeby sobie PCMCIA wyprowadzić na tył ewentualnej towerki. Najpierw jednak muszę zbadać co na to karty, czy można tak sobie taśmować i jaka długość taśm jest dopuszczalna.
[#2] Re: Kątówka PCMCIA KA37

@Krashan, post #1

A to jest ta, co reguluje napięcie 5-3.3V dla kart sieciowych?
[#3] Re: Kątówka PCMCIA KA37

@Krashan, post #1

OK Super wykonanie.
[#4] Re: Kątówka PCMCIA KA37

@Krashan, post #1

Kiedyś zrobiłem sobie taki przedłużacz zamiast kątówki, na pewno ma ze 30cm i działa dobrze. Może nie wygląda imponująco ale spełnia swe zadanie.
[#5] Re: Kątówka PCMCIA KA37

@_arti, post #2

A to jest ta, co reguluje napięcie 5-3.3V dla kart sieciowych?
Nie, to zwykła kątówka bez bajerków. Z regulacją pewnie też zrobię, chociaż pewnie po nowym roku.

Ostatnia aktualizacja: 19.11.2016 19:12:01 przez Krashan
[#6] Re: Kątówka PCMCIA KA37

@mwb113, post #4

Kiedyś zrobiłem sobie taki przedłużacz zamiast kątówki, na pewno ma ze 30cm i działa dobrze.
Pozytywna wiadomość . W sumie powinno to działać, amigowe IDE osiąga podobne prędkości i działa na standardowej taśmie 46 cm. Wkrótce będę to badał.
[#7] Re: Kątówka PCMCIA KA37

@Krashan, post #5

To ja tym razem poczekam OK
[#8] Re: Kątówka PCMCIA KA37

@_arti, post #7

link o takie.
Robiona z myślą o wyprowadzeniu z tyłu obudowy. i możliwości zmian kart

Ostatnia aktualizacja: 19.11.2016 19:17:42 przez mwb113
[#9] Re: Kątówka PCMCIA KA37

@Architect1200, post #3

Super wykonanie.
Dzięki szeroki uśmiech. Dopiero trzecia wersja mnie zadowoliła. Lekko się obawiałem o wytrzymałość kątowego połączenia, ale po próbach złamania jednego z prototypów stwierdziłem, że gołymi rękami jest to bardzo trudne...
[#10] Re: Kątówka PCMCIA KA37

@Krashan, post #9

...ale dałeś radę?
[#11] Re: Kątówka PCMCIA KA37

@recedent, post #10

Założyłem skórzane rękawice robocze i wtedy tak szeroki uśmiech. Pod niemałym ciężarem mojego ciała
[#12] Re: Kątówka PCMCIA KA37

@Krashan, post #6

FastATA Mk3 wyciagała 5.5MB/s na prawie metrowej taśmie w mojej towerce...

Tylko nie pamiętam czy to IDE40 czy IDE80 taśma była.
[#13] Re: Kątówka PCMCIA KA37

@Krashan, post #1

Oczywiście jestem chętny na 1 szt tej kątówki.
Dopisz mnie do listy i daj znac jak złożysz
[#14] Re: Kątówka PCMCIA KA37

@Krashan, post #11

specjalnie dla twojej kątówki złoże nową towerke ;)
[wyróżniony] [#15] Re: Kątówka PCMCIA KA37

@Krashan, post #1

Gdyby ktoś potrzebował kątówki PCMCIA, to za drobne 84 zł mam do zaproponowania sztukę nówkę KA37. Na razie mam jeden gotowy egzemplarz, jednakże już zarezerwowany, oraz 7 kompletów do złożenia. Jeżeli zapotrzebowanie będzie duże, zorganizuję większą ilość.

Konieczność kątowego adaptera PCMCIA do obudów tower bierze się stąd, że płyta Amigi 1200 jest w nich instalowana tak, że jej dolna krawędź wisi tuż nad dnem obudowy. Tak było też we wszystkich obudowach produkowanych przez naszą firmę. Do żadnej z nich nie zmieści się adapter prezentowany na stronie KA37.

Aby adapter pasował do wszystkich obudów tower nie powinien wystawać poza krawędź płyty Amigi. Poniżej zdjęcia adaptera PCMCIA, który kiedyś produkowaliśmy, który spełniał ten warunek:

Za czas jakiś planuję też bardziej uniwersalne rozwiązanie – przedłużacz PCMCIA, czyli jak gdyby dwie części kątówki spięte taśmami o długości jaką pan klient sobie zażyczy. Do tego nawet będzie pewnie śledź odpowiedni, żeby sobie PCMCIA wyprowadzić na tył ewentualnej towerki. Najpierw jednak muszę zbadać co na to karty, czy można tak sobie taśmować i jaka długość taśm jest dopuszczalna.

Ten pomysł jest bardzo sensowny. Optymalnie byłoby gdyby złącze na kartę PCMCIA było montowane na śledziu. No i ważne aby część adaptera wtykana do gniazda PCMCIA Amigi po zainstalowaniu nie wystawała poza krawędź płyty głównej.
[#16] Re: Kątówka PCMCIA KA37

@elbox, post #15

Aby adapter pasował do wszystkich obudów tower nie powinien wystawać poza krawędź płyty Amigi.
Fakt, tego nie wziąłem pod uwagę. Zatem KA37 idzie do piachu, siadam do komputera i za jakiś miesiąc będzie nowa wersja. Na szczęście jeszcze nikt nie kupił. Dziękuję za informację.

Co do przedłużacza, to jak najbardziej, śledź jest nawet już zaprojektowany. Opcjonalnie będzie bez śledzia dla majsterkowiczów umieszczających karty WiFi w obudowie desktop .
[#17] Re: Kątówka PCMCIA KA37

@Krashan, post #16

Ale czemu od razu do piachu... Jeśli jeszcze go nie zezłomowałeś i dasz upust, to ja go wezmę O ile da się go założyć do A1200 w obudowie desktop. Mam mało miejsca na biurku, do użytku z kartą WiFi - jak znalazł.
[#18] Re: Kątówka PCMCIA KA37

@Krashan, post #1

No to nie mogłeś powiedzieć 17 lat temu? W 1999 roku za taki przedłużacz PCMCIA ze śledziem wyprowadzającym gniazdo PCMCIA na tył E/Boxa dałbym pewnie ze 400 zł i jeszcze w obie dłonie pocałował. szeroki uśmiech

A tak bardziej na serio to fajny pomysł ze zrobieniem porządnej kątówki i przedłużacza.

Ostatnia aktualizacja: 21.11.2016 09:12:12 przez MDW
[#19] Re: Kątówka PCMCIA KA37

@Krashan, post #16

A mnie podoba się Twój adapter. Wygląda na naprawdę solidnie skonstruowany. Ja miałem same problemy ze "zwyczajnymi" adapterami, nigdy nie udało mi się ich wpiąć do gniazdka.
[#20] Re: Kątówka PCMCIA KA37

@Krashan, post #16

Na twoim zdjęciu nie widać aby drastycznie wystawała ta kątówka. A przecież płyta nie jest mocowana raczej bezpośrednio a na dystansach. Może nie jest tak tragicznie i będzie pasować. Warto sprawdzić w jakiejś obudowie.
[#21] Re: Kątówka PCMCIA KA37

@perinoid, post #17

Na razie złożyłem tylko jedną sztukę i prawdę powiedziawszy wolę zachować gniazda i wtyki na poprawioną wersję, bo one są najdroższym elementem tej przelotki. Do desktopa nie da się założyć, bo z kolei „wtyk” jest za krótki. Nie przewidywałem takiego zastosowania, bo stercząca z boku do góry karta przeszkadza w pisaniu na klawiaturze no i jest bardzo duże ryzyko zahaczenia o nią, co może się skończyć złamaniem przelotki, albo uszkodzeniem Amigi. Najlepsza w tym przypadku byłaby chyba przelotka przy której karta PCMCIA jest ustawiona „na kant” , ale dłuższą krawędzią poziomo i skierowana do tyłu, w dodatku pionowa część przelotki opierałaby się o blat. Niemniej nie jestem fanem takiej „elektroniki na wierzchu” (patrz ACA500), bo wtedy nader łatwo o jakieś zwarcie albo wyładowanie elektrostatyczne i po Amidze... Trzebaby pomyśleć o jakiejś częściowej choćby osłonie. Temat na długie zimowe wieczory .
[#22] Re: Kątówka PCMCIA KA37

@Tomski, post #20

Tak jak napisał Elbox, nie chodzi o odległość między płytą Amigi a prawym bokiem wieży. Chodzi o odległość między dolną (czy w momencie, kiedy Amiga jest jeszcze w desktopie – lewą) krawędzią płyty Amigi a dnem wieży. KA37 w obecnej postaci wymaga minimum 9 mm odstępu. Schowanie całości na zero nie jest specjalnie trudne, ot nowy zestaw płytek i jedziemy .
[#23] Re: Kątówka PCMCIA KA37

@MDW, post #18

W 1999 roku za taki przedłużacz PCMCIA ze śledziem wyprowadzającym gniazdo PCMCIA na tył E/Boxa dałbym pewnie ze 400 zł
A to jeszcze nic straconego. Za 400 zł pewnie by się dało zrobić wersję exclusive z pozłacanym śledziem i dedykacją wytrawioną na płytce .
[#24] Re: Kątówka PCMCIA KA37

@Krashan, post #23

hehe albo z dostawa osobista przez Pana Krashana i usciskiem dloni :P
[#25] Re: Kątówka PCMCIA KA37

@juen, post #24

z dostawa osobista przez Pana Krashana i usciskiem dloni :P

Uscisk dloni doslemy poczta ;)
[#26] Re: Kątówka PCMCIA KA37

@Krashan, post #1

A coś większego masz w zanadrzu na warsztacie? Zająłeś się jakimś tycimi adapterkami ostatnio, tak jakbyś dorabiał sobie bezstresowo do emerytury szeroki uśmiech

Ostatnia aktualizacja: 21.11.2016 17:05:09 przez sanjyuubi
[#27] Re: Kątówka PCMCIA KA37

@sanjyuubi, post #26

Lepiej się nie chwalić przed finish-em, potem spokoju nie będzie.
[#28] Re: Kątówka PCMCIA KA37

@Architect1200, post #27

Jak widać na przykładzie KA37, nawet przy tak trywialnym elektronicznie projekcie może nastąpić falstart. A to był już gotowy produkt, po dwóch prototypach i testach. Tym bardziej nie ma się co chwalić sprzętem będącym dopiero w fazie projektowania, albo luźnych pomysłów.

Czemu zaś „klepię przelotki” zamiast zabrać się za jakieś ambitne dzieło? Trudność trzeba sobie dawkować, hobby ma być źródłem przyjemności, a nie frustracji. Ciągnący się latami „projekt życia” to nie mój styl. Poza tym jak się okazało, takie przelotki też są amigowcom potrzebne.

Poza tym – osobisty fundusz emerytalny też jest ważny. Nie chcę się tu wdawać w dyskusje o polityce, ale niezależnie kto będzie rządził, demografia jest jaka jest.
[#29] Re: Kątówka PCMCIA KA37

@Krashan, post #28

Trudność trzeba sobie dawkować, hobby ma być źródłem przyjemności, a nie frustracji.
OK
[#30] Re: Kątówka PCMCIA KA37

@Krashan, post #28

Ale czy ten falstart nie wynikał czasem z teoretycznego podejścia do projektu, np. z powodu nie posiadania obudowy do A1200?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem