[#31] Re: Kątówka PCMCIA KA37

@sanjyuubi, post #30

Kiedyś miałem Infinitiva i o ile dobrze pamiętam, w niego by się zmieściła. Teraz co prawda nie mam żadnej, ale też mogłem mieć taką, żeby się zmieściła... Zresztą czy warto to roztrząsać, nic wielkiego się nie stało, za miesiąc będzie dobra wersja. Preorderów nie było .
[#32] Re: Kątówka PCMCIA KA37

@Krashan, post #31

Po małej walce z Pocztą Polską płytki do poprawionej wersji KA37 są już u mnie na biurku. Zaraz montaż i przymiarka.
[#33] Re: Kątówka PCMCIA KA37

@Krashan, post #32

Trwało to dłużej, niż planowałem, bo po drodze była jeszcze jedna nieudana wersja. Ale w końcu jest. Właśnie skończyłem testy pierwszej sztuki z adapterem CF i kartą sieciową, wszystko działa jak należy. Nowa wersja kątówki całkowicie chowa się w gnieździe PCMCIA i nic nie jest niżej, niż krawędź płyty (karta też). Dodatkowo ładnie się wpina w gniazdo, dodatkowa górna płytka daje prowadzenie, a krawędzie płytki pionowej opierają się bokami na gnieździe. Na razie dwa zdjęcia, wkrótce reaktywuję stronkę produktu i dorzucę więcej zdjęć.

[#34] Re: Kątówka PCMCIA KA37

@Krashan, post #33

Zaklepuję jedną na AP. Jeszcze nie wiem po co mi ale może się kiedyś przyda OK
[#35] Re: Kątówka PCMCIA KA37

@Architect1200, post #34

Dla mnie też jedna jeśli można.OKok, racja
[#36] Re: Kątówka PCMCIA KA37

@Architect1200, post #34

W 2017 planuję zmierzyć się z tematem aktywnego przedłużacza PCMCIA wyjściem na śledź z tyłu. Od kilku osób, które próbowały zrobić przedłużacz pasywny (sam kabel z gniazdem) dowiedziałem się, że powyżej mniej więcej 15 cm pojawiają się problemy. Bo kątówka jest fajna, ale czasem niewygodna (np. karta WiFi w metalowej wieży...).
[#37] Re: Kątówka PCMCIA KA37

@Krashan, post #36

Spoko by też było wyjście do przodu do zaślepki FDD karta CF/PCMCIA. Przenoszenie danych. Po za tym podpinanie Amigowych peryferii typu skaner etc. co tam było.
[#38] Re: Kątówka PCMCIA KA37

@Krashan, post #36

Mam taśmę ~25cm i żadnych problemów z LANem czy CF.
[#39] Re: Kątówka PCMCIA KA37

@Kilos, post #38

Może nie każdy przypadek jest sobie równy, trochę inna taśma, mniej zakłóceń obok, inne urządzenie odbiorcze.
[#40] Re: Kątówka PCMCIA KA37

@Krashan, post #33

Jeszcze jedna fotka:

[#41] Re: Kątówka PCMCIA KA37

@Architect1200, post #39

No pewnie nie jest, niemniej ja tak mam.
Widziałem u kogoś pociągnięte do frontu, a to już pewnie w zależności od obudowy ze 40cm minimum potrzeba.
[#42] Re: Kątówka PCMCIA KA37

@Kilos, post #41

Mam zamiar sprawdzić z taśmami o długości standardowych taśm IDE (46 cm). Jak mi zadziała z wszystkimi moimi kartami, to może zrobię pasywny. Z drugiej strony dodanie terminacji i regeneratorów aż tak bardzo kosztów nie podniesie. Timingi raczej się nie powinny sypnąć, wszak to w porywach 2 MB/s, a że to 16-bitowa szyna to „takt” jest 1 MHz.
[#43] Re: Kątówka PCMCIA KA37

@Krashan, post #40

Ale jak będzie obudowa Amigi, to kątówka też się będzie opierać na gnieździe PCMCIA?
[#44] Re: Kątówka PCMCIA KA37

@Krashan, post #36

To jest coś na co czekam od lat szeroki uśmiechOK
[#45] Re: Kątówka PCMCIA KA37

@RomanWorkshop, post #43

Ale jak będzie obudowa Amigi, to kątówka też się będzie opierać na gnieździe PCMCIA?
Trochę nie rozumiem pytania. Taka kątówka ma sens tylko wtedy, gdy masz Amigę w wieży. Jeżeli Amiga jest w standardowej obudowie, to od zewnątrz kątówki nie włożysz. Do środka wsadzić można, ale oczywiście nie założysz wtedy klawiatury ani góry obudowy, więc bez sensu.

Aczkolwiek zagranica męczy mnie o kątówkę 180 stopni - żeby karta była w środku, pod klawiaturą. Nawet się zmieści, ale sens to ma chyba tylko do karty Ethernet, przy wypuszczeniu kabla gdzieś tyłem. Karta WiFi położona między dwie blachy (od dołu ekran + płyta Amigi, od góry klawiatura), będzie działać kiepsko.
[#46] Re: Kątówka PCMCIA KA37

@Krashan, post #45

kto jeszcze ma ekran w amidze? :)
[#47] Re: Kątówka PCMCIA KA37

@michal_zukowski, post #46

kto jeszcze ma ekran w amidze?
Dolną jego połowę zapewne większość.
[#48] Re: Kątówka PCMCIA KA37

@Krashan, post #45

Ale karty WiFI przeważnie mają złącze na antenkę, czyli pozyskujemy antenkę z laptopa etc, i mamy dobry zasięg w Amidze.

Także kątówka 180 stopni może być też użyteczna.
[#49] Re: Kątówka PCMCIA KA37

@Krashan, post #36

do wifi to mozna jak w makach, po porstu sama antene wyprowadzic,
[#50] Re: Kątówka PCMCIA KA37

@Valwit, post #49

Właśnie skończyłem stronę produktu na niej więcej zdjęć i w większych rozdzielczościach. A przelotka 180° też za jakiś czas będzie .
[#51] Re: Kątówka PCMCIA KA37

@Krashan, post #45

Aczkolwiek zagranica męczy mnie o kątówkę 180 stopni
Ja też chcę taką, bo albo mi syn w końcu kartę połamie albo ja przez przypadek coś urwę.
[wyróżniony] [#52] Re: Kątówka PCMCIA KA37

@Ferin, post #51

No i sprzęt bez wystającej karty PCMCIA ładniej wygląda, nie ma też problemów z pokrowcami.

W przypadku kątówki 180 stopni boję się (w przypadku A1200 - A600 nie mam) jednak o kompatybilność:
- z KA 60
- z reset-fiksem na Gayle'a - http://amigakit.leamancomputing.com/catalog/product_info.php?cPath=42&products_id=637

Ostatnia aktualizacja: 01.01.2017 09:48:12 przez Cedrat
[#53] Re: Kątówka PCMCIA KA37

@Cedrat, post #52

Właśnie sprawdziłem, z KA60 będzie konflikt. Z reset-fixem też. Co więcej konflikt pojawi się też z kontrolerem FastATA. Oczywiście chodzi o konflikt czysto mechaniczny. No ale tak to niestety jest jeżeli zaczynamy upychać w desktopie. Dlatego mój plan jest taki, żeby na tym samym zestawie płytek można było zbudować zarówno wersję 180° sztywną, jak i połączoną taśmami. Wtedy też mógłbym zbadać jak długie taśmy można zastosować bez potrzeby aktywnej regeneracji sygnałów.

W wersji sztywnej można trochę unieść kartę PCMCIA do góry, zyskując 7 mm wolnego miejsca nad układem Gayle, ale nie wiem, czy to wystarczy, nie mam resetfixa ani FastATA.
[#54] Re: Kątówka PCMCIA KA37

@Krashan, post #53

KA60 to nie tragedia - pewnie bez problemu da się go czymś zastąpić, albo nawet podłączyć na krótkiej taśmie. Nie będzie to już tak eleganckie, ale nie można mieć wszystkiego.

Z reset-fiksem już gorzej - można go zastąpić programowo, ale trzeba wypalać własny Kickstart. 7 mm miejsca nad Gaylem powinno chyba wystarczyć - chociaż ja dla pewności zaizolowałbym kartę.

Następna sprawa - przy kątówce 180 stopni karta będzie 'do góry nogami', zgadza się? Pytam w kontekście takich wynalazków: http://s6.postimg.org/3s78jcygx/D_Link_670.jpg - być może podniesienie trochę karty mogłoby pomóc również i na te przypadki (zależy, gdzie dokładnie wypadnie gniazdo na karcie, i jak wysokie jest zgrubienie).

Tak, czy inaczej - pewnie finalnie w któryś z Twoich PCMCIA-wynalazków kupię, muszę tylko przemyśleć który (lub które) :)
[#55] Re: Kątówka PCMCIA KA37

@Cedrat, post #54

Co do KA60 to pomyślę nad nową wersją. Zamiast układu w obudowie SO14 mogę zastosować malutkie jednobramkowe układy, a rezystory dać w SMD po drugiej stronie płytki. Wtedy długość byłaby zdeterminowana przez długość złącza 40-pin.

Karta w przelotce 180° owszem, będzie do góry nogami. Ponieważ mam dokładnie taką sieciówkę jak pokazałeś na zdjęciach, popatrzę jak i gdzie to wypada.

Natomiast co do reset-fixa to można go również zastąpić programowo bez wypalania kickstartu, umieszczając w startup-sequence programy CardPatch i CardReset. Sam używam takiego rozwiązania.
[#56] Re: Kątówka PCMCIA KA37

@Krashan, post #55

Potrzebny mi przedłużacz PCMCIA do obudowy tower. Chciałbym wyprowadzić złącze na przód obudowy w wolną zatokę 5,25'. Oczywiście może też być do zatoki 3,5', które da się adapterem umieścić w 5,25'. Jest coś takiego?
[#57] Re: Kątówka PCMCIA KA37

@Kefir_Union, post #56

Amigowego gotowca nie widziałem. Podstawową kwestią jest jak długi kabel można dać na PCMCIA bez posypania się transmisji. Linie adresowe są w Amidze buforowane układami 74LS245, ale szyna danych i sygnały sterujące są podłączone wprost do Gayle'a. Z częściowo zmontowanej przelotki KA37 mogę zrobić taki przedłużacz, ba, mam nawet niezbędne wtyki i kabel 68-żyłowy. Brakuje mi póki co imadła do zaciśnięcia kabla i wolnego czasu... Do tego dochodzi jeszcze kwestia wykonania elementu pasującego w zatokę. Są zestawy do PC, które możnaby wybebeszyć (z kartą PCI), ale ceny mają zabijające.
[#58] Re: Kątówka PCMCIA KA37

@Krashan, post #57

Czyli same problemy.
No to może chociaż krótkie przeniesienie PCMCIA na śledzia?
[#59] Re: Kątówka PCMCIA KA37

@Kefir_Union, post #58

Nie no, problemy są po to, żeby je rozwiązywać. Oczywiście jeżeli mówimy o moich ewentualnych produktach. Bo widziałem różne przedłużacze PCMCIA w necie, ale wszystkie nieodmiennie były "out of stock".
[#60] Re: Kątówka PCMCIA KA37

@Krashan, post #59

Wariant minimum to śledź. Za 25zł na Allegro można kupić kartę PCI ze slotem PCMCIA na śledziu. Tylko jak to ma się na tym śledziu trzymać przy wkładaniu karty?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem