[#1] Kosci SOJ26
Mozna gdzies dostac kosci RAM w obudowie SOJ26 ? Albo moze istnieje Jakis adpter SOJ20 do SOJ26 ?
[#2] Re: Kosci SOJ26

@goolash, post #1

Do czego te kości mają być wlutowane? Wiem tylko o adapterach SOJ20 na DIP do A500, takie ma Architect1200, być może jakieś inne jeszcze istnieją.
[#3] Re: Kosci SOJ26

@Adinfo, post #2

Takie kosci istnieja w niektorych rozszerzeniach pamieci (512k) do A500
[#4] Re: Kosci SOJ26

@goolash, post #3

Taniej będzie kupić sprawne rozszerzenie.
[#5] Re: Kosci SOJ26

@goolash, post #3

Szukaj po SIMM-ach jakiś starych.
[#6] Re: Kosci SOJ26

@goolash, post #1

Jak patrzę sobie na przykład na datasheet takiej pamięci:
http://www.datasheetcatalog.com/datasheets_pdf/H/Y/B/5/HYB514400BJ.shtml

To nóg jest 20, ale i tak liczone są do 26, czyli możesz sobie wyobrazić, że te brakujące środkowe nogi tam są :)

Napisz dokładniej jakie masz pamięci i zamiast czego chcesz wstawić i do czego.
[#7] Re: Kosci SOJ26

@xangel, post #6

Mam takie rozszerzenie:

A tam mam padniete kosci w obudowie SOJ26 : CHU 9137 A0015K HK514256AJP8
zastanawiam sie nad tym czy SOJ20 tez bedzie pasowac.

Ostatnia aktualizacja: 31.05.2017 15:04:17 przez goolash
[#8] Re: Kosci SOJ26

@goolash, post #7

Mam dwa takie rozszerzenia, tylko baterie musiałem wylutować bo zaczęły wylewać.
[#9] Re: Kosci SOJ26

@Adinfo, post #8

Mam identyczne rozszerzenie. Rzeczywiście wygląda na to, że te środkowe nogi są podłączone.
Niestety Google milczą, nie mogę namierzyć datasheeta tych pamięci.
Jednak sądzę, że jakbyś miał kupić 4 takie kości i wymienić, to finansowo może lepiej wyjść kupno rozszerzenia na Allegro czy gdziestam...
[#10] Re: Kosci SOJ26

@xangel, post #9

No właśnie, z powodu braku dokumentacji przymierzam się do zakupu simma z kosciami SOJ20. Chce zweryfikować czy pójdzie. W związku z tym pytanie. Czy każda kość z pamięci simm sie nada? czy muszę zwrócić na coś uwagę (poza rzecz jasna wielkością 128kB)?

Ostatnia aktualizacja: 31.05.2017 18:45:34 przez goolash
[#11] Re: Kosci SOJ26

@goolash, post #10

Jak to nie ma przecież jest datascheet np tu link pomysł
[#12] Re: Kosci SOJ26

@Amigo-A1200-040, post #11

W tym datasheecie jest pamięć w obudowie SOJ20 a nie SOJ26, więc to nie ten. Tego to ja już znam na pamięć :)

Myślę, że jak nabędziesz pamięci w takich samych obudowach i o tej samej pojemności, a także o czasie dostępu nie większym, to powinno ruszyć.
Jak będziesz wylutowywał pamięci z SIMMa, to popatrz po ścieżkach. Dość charakterystyczne jest, że dwie górne lewe nogi są połączone, więc może to masa albo zasilanie. Reszty za dokładnie nie oglądałem, ale jak zdejmiesz pamięć, to będzie więcej widać. Bo tak na wlutowanej to ciężko obczaić co i jak.
Jak ścieżki zasilania będą pasować, to ja bym lutował i sprawdzał :)
[#13] Re: Kosci SOJ26

@goolash, post #10

Sprawdź przynajmniej pinout pod kątem zasilania, bo po za dymem i smrodem możesz mieć zepsutą Amigę.
Te dodatkowe 6 wyprowadzeń których nie ma w SOJ20 nie wisi w powietrzu... także to raczej działać nie będzie
[#14] Re: Kosci SOJ26

@xangel, post #12

Przyjrzyj się dokładnie pinout jest taki sam. pomysł

Ostatnia aktualizacja: 31.05.2017 21:44:11 przez Amigo-A1200-040
[#15] Re: Kosci SOJ26

@Amigo-A1200-040, post #14

Hmmm ciekawe.
W specyfikacji podanej wyżej jest opis : P-SOJ-20/26-5
Na ebayu wiele kości w obudowie SOJ20 ma oznaczenie SOJ20/26 (tak, wiem ta pamięć do Amigi się nie nadaje ).
Czyżby SOJ20 i SOJ26 to kompatybilne formaty ?
[#16] Re: Kosci SOJ26

@goolash, post #15

Układ ma 20 wyprowadzeń na 26 możliwych w tym typie obudowy (P-SOJ-26/20). Może mieć 24 nogi (P-SOJ-26/24) i 22 może też (P-SOJ-26/22).
Na tej samej zasadzie np. Generator kwarcowy który ma 4 nogi oznaczony jest jako DIP14, albo DIP8.

Ostatnia aktualizacja: 31.05.2017 23:27:21 przez Kilos
[#17] Re: Kosci SOJ26

@Kilos, post #16

Nadaje się ja ma taką w A500+ , jest włożone 2Mb
[#18] Re: Kosci SOJ26

@Kilos, post #16

Acha, czyli nie tędy droga.
źle się wyraziłem, podany przeze mnie układ nie nadaje się do Amigi ze starym Agnusem =)
Pozostaje jeszcze sprawa rozmiarów kostek. Wydaje mi się, że te z pamięci simm są wiele większe od tych na karcie rozszerzenia.
Na tą chwilę plan mam taki. Posiadam dwa takie rozszerzenia pamięci. Oba nie działają i w obu prawdopodobnie padł RAM. Nie wiem które kości zdechły dlatego jedyne co mi chyba zostało to testowanie każdej osobno w Amidze lutując je "na pająka".
Problem tylko jest taki że to będzie test kamikadze. Zakładam że wyprowadzenia pinów w SOJ26 są analogiczne do tych w SOJ20. Środkowe 6 pinów chce zmostkować (najpierw sprawdzę jak to sa one połączone na oryginalnej karcie rozszerzeń).Jeśli piny są takie same to super, jeśli nie to na pewno uwalę każdą testowaną kość i potencjalnie tez Amigę.
Dlatego pytanie do Was. Ma ktoś jakiś lepszy pomysł ?
[#19] Re: Kosci SOJ26

@goolash, post #18

Jak to się mówi ułańska fantazja
Weź sobie datasheet np. HYB514256, albo M514256 to są takie układy jakich teoretycznie byś potrzebował, można je znaleźć na modułach simm i są wymiarowo takie same.
Na pierwszy rzut oka widać, że to nie ma prawa działać. Na rozszerzeniu 6 wyprowadzeń których nie mają układy 20pin to są linie adresowe. Wyprowadzania 14 i 15 w SOJ20 to są linie adresowe A4 A5, na rozszerzeniu jest to masa... itd.
[#20] Re: Kosci SOJ26

@Kilos, post #19

Ok, czegos nie rozumiem, mozesz mi wytlumaczyc skad wiesz co znajduje sie na srodkowych 6 pinach kosci SOJ26 :) ?

Ostatnia aktualizacja: 01.06.2017 10:52:53 przez goolash
[#21] Re: Kosci SOJ26

@goolash, post #20

Nie wiem, bo nie chce mi się tego ustalać, w każdym razie nie "wiszą w powietrzu".
Spójrz na płytkę, te 6 wyprowadzeń każdego z układów jest podłączone więc są to jakieś sygnały prawda? linie adresowe czy danych, RAS, CAS etc., jeśli chcesz ustalić czym są to weź miernik, schemat z rozpiską złącza i nie widzę problemu, czymś w każdym razie są
[#22] Re: Kosci SOJ26

@Kilos, post #21

Acha, no tak, to mam zamiar zrobic, dlatego wczesniej napisalem
Środkowe 6 pinów chce zmostkować (najpierw sprawdzę jak to sa one połączone na oryginalnej karcie rozszerzeń)
Przy czym mostkowanie z tego co widze to wersja bardzo aptymistyczna, bede musial przeleciec miernikiem wszystkie 26 Pinow kosci + 20 pinow kosci DIP ktore mam na innym rozszerzeniu.
[#23] Re: Kosci SOJ26

@goolash, post #1

Dla formalności - Ten wątek czytałeś?
[#24] Re: Kosci SOJ26

@Kilos, post #13

Te kości w odróżnieniu od SOJ20 mają 6 x GND, 2 x VCC i wyprowadzenia w zupełnie innych miejscach, np D0 pin 16, D1 - 11, D2 - 24, D3 pin 3.
[#25] Re: Kosci SOJ26

@krystian77, post #24

O! a skad wiesz ? :) (ja jeszcze nie wiem bo mierzyc bede dobiero na Weekend, masz jakas dokumentacje do RAMU w obudowie SOJ26 ?)

Tamten watek czytalem, ale nic z niego nie wynika :/

Ostatnia aktualizacja: 01.06.2017 14:50:55 przez goolash
[#26] Re: Kosci SOJ26

@goolash, post #25

Dokumentacji nie mogłem na szybko znaleźć więc zmalowałem sobie z "natury".
Jak znajdę to Ci prześlę.
[#27] Re: Kosci SOJ26

@krystian77, post #26

Bylbym bardzo wdzieczny, wiedzialbym przynajmniej jak podlaczyc moje kosci "na pajka" pod pinout dla DIP20.
tymsamym okazalo sie ze kosc SOJ20 pomimo tych samych rozmiarow nie podpasuje pod SOJ26 (obie maja inny pinout). szkoda.
[#28] Re: Kosci SOJ26

@goolash, post #27

Wersja robocza poszła na prv
[#29] Re: Kosci SOJ26

@krystian77, post #28

Takie pytanie do znawców ,czy kości ponizej podpasuja do A500 (mi się wydaje że tak) ?
tc514400asj
hm514400as7
[#30] Re: Kosci SOJ26

@goolash, post #29

To kości 1Mx4bit. Cztery takie kości dadzą w sumie 4MB pamięci. W A500 można je zastosować ale nie bezpośrednio (konieczne są modyfikacje).
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem