[#1] Amiga 500 gotek
Kilka dni temu zamówiłem goteka do amigi i mam problemy z odpaleniem adfa sformatowałem pendriva do fat 32 wgrałem selector.adf i kilka gier a amiga cały czas pokazuje workbencha.
[#2] Re: Amiga 500 gotek

@Rin2, post #1

masz wgrany soft Cortexa?
[#3] Re: Amiga 500 gotek

@Rin2, post #1

Startujesz ze slotu 000 ?
Jaka nazwę ma dyskietka jaką widzisz na Workbenchu?
[#4] Re: Amiga 500 gotek

@charliefrown, post #2

Nie wgrywałem, odpakowałem i od razu zamontowałem w Amidze.
[#5] Re: Amiga 500 gotek

@Rin2, post #4

To może na początek powiesz z jakim firmware jest ten gotek. Cortex czy HxC? Czy może jest goły, ze stockowym firmware i dopiero trzeba wgrać jakiś który działa jako emulator floppa w Amidze.
[#6] Re: Amiga 500 gotek

@MariuszK, post #5

link

Z opisu tej aukcji wynika, że jest czysty.
[#7] Re: Amiga 500 gotek

@Rin2, post #6

Z opisu wynika ze jest Cortex.
Napisz do sprzedawcy i zgłoś problem.
Nie dostałeś instrukcji?
Reklamuj jeśli nie działa.
[#8] Re: Amiga 500 gotek

@Rin2, post #1

Cortex jest wybredny jeśli chodzi o pendrive/dyski usb.... Na początek sprawdź na innym pendrive... Co pokazuje wyświetlacz goteka?
[#9] Re: Amiga 500 gotek

@sunater, post #8

Na innym pendrive to samo a na wyświetlaczu 3 kreski przez środek.
[#10] Re: Amiga 500 gotek

@Rin2, post #9

gotek nie rozpoznaje pendiva :( na pewno plik selector.adf jest w "głównym" katalogu pendrive? Mi na 10 pendrive działają 2 więc sprawdziłbym jeszcze jakiś inny dla spokoju... ew ktoś z Twojej okolicy kto ma goteka niech pożyczy Ci na chwile pendrive który działa...
PS - rozumiem że masz twardy dysk/karte SD... czy napęd FD0 w ogóle jest widziany przez system? A dioda w goteku nie świeci czasem ciągle?

Ostatnia aktualizacja: 11.07.2017 19:32:16 przez sunater
[#11] Re: Amiga 500 gotek

@sunater, post #10

selector.adf jest w głównym katalogu sprawdziłem kolejny pendrive io to samo dysku nie mam gotek jest jako FD0.
[#12] Re: Amiga 500 gotek

@Rin2, post #11

Złe pendrive'y.
[#13] Re: Amiga 500 gotek

@tbone, post #12

Czyli muszę kupić inny ?
[#14] Re: Amiga 500 gotek

@Rin2, post #13

u mnie działa stary kingston 8gb i toshiba 8gb... Może nie tyle kup co pożycz kilka różnych pendrive i sprawdz.. jeśli wszystko będzie ok to zamiast kresek powinno pokazać Ci sie "000"...
PS - amiga z stacją dyskietek działa normalnie?
[#15] Re: Amiga 500 gotek

@Rin2, post #1

Z tego co pamiętam, to za pierwszym razem trzeba odpalić goteka tylko z selectorem adf. Potem po wyłączeniu Amigi -odepnij Pena, wrzuć gry, podłącz Pena do goteka. Odpal Ami, ustaw 000, przyporządkuj gry do slotów, save restart i grasz. Pendrive nigdy nie wyciągaj na włączonej Amidze.
[#16] Re: Amiga 500 gotek

@Rin2, post #13

[#17] Re: Amiga 500 gotek

@sunater, post #14

1. Amiga ze stacją dyskietek działa
2. Kiedy podłączyłem pena tylko z selectorem a później gry to kiedy włączyłem amigę przez chwilę świeciła dioda drive i dioda w goteku a wb zniknął tak jakby coś czytał a po chwili znowu się pojawił a diody zgasły
[#18] Re: Amiga 500 gotek

@Rin2, post #17

Jesteś pewien, że masz właściwy system plików na penie i właściwą tablicę partycji? Spotkałem się ostatnio z pendrive'ami, w ktrych nie było zwykłej DOS-owej tablicy partycji, a nowe GPT. Musiałem utworzyć DOS-ową od nowa, na tym właściwe partycje i dopiero poszło (pod Linuksem łatwiej).
[#19] Re: Amiga 500 gotek

@Rin2, post #17

Pliki adf nie mogą być w żadnym folderze na penie. Tyczy się to też selectora. Spróbuj ściągnąć selector adf z netu i jeszcze raz spróbuj, ewentualnie na innym penie. Taśma rozumiem jest sprawna od flopa, a w goteku masz zworkę ustawioną na S0?
[#20] Re: Amiga 500 gotek

@AD99, post #19

Nie jest czasem tak, że na starcie po zakupie czystego Goteka trzeba zworki w nim przestawić? u mnie tak było, akurat nie mam możliwości sprawdzenia tego w tej chwili, wgrałem u siebie HxC.
[#21] Re: Amiga 500 gotek

@Adinfo, post #20

Obydwa Cortexy, które kupiłem, działały od ręki, bez żadnego przestawiania zworek.
[#22] Re: Amiga 500 gotek

@perinoid, post #21

U mnie jedna zworka (chyba S0) była inaczej ustawiona (gotek kupiony z aliexpress). Dopiero po przełożeniu tej zworki gotek zadziałał.
[#23] Re: Amiga 500 gotek

@AD99, post #19

Nie prawda. Tylko selector.adf musi być w głównym folderze, reszta plików może być w dowolnych folderach. Ja tak mam na cortex bez problemu.
Ważna natomiast jest inna rzecz. Selector musi być wrzucony na pena jako pierwszy od razu po sformatowaniu, żeby był zapisany od samego początku.
Jednak jak na wyświetlaczu są trzy kreski u kolegi, to na 99% wg mnie zły pendrive.
Ja u siebie też jak ktoś tu wcześniej pisał na około 10 przetestowanych penów mam tylko trzy działające z gotekiem cortex.
[#24] Re: Amiga 500 gotek

@Mq, post #23

Zwracam honor Mocium Panie, gry oczywiście mogą być w folderach. Jak są trzy kreski to nie na 99% pendrive jest uwalony, bo po wgraniu cortex'a też tak początkowo miałem...
Jeśli chodzi o markę pendrive'a to nie ma reguły-u mnie działały różne - kingston, kilka no name. U kumpla taki sam (jego) kingston nie działał, więc firma nie ma raczej większego znaczenia.
To, że kolega ma wrzucić plik selector jako pierwszy, napisałem w poście powyżej. Pozdrawiam.
[#25] Re: Amiga 500 gotek

@Mq, post #23

Selector musi być wrzucony na pena jako pierwszy od razu po sformatowaniu

Nie do końca się z tym zgodzę, u mnie na jakimś noname, mam pełno windowsowych śmieci i selektor jest wgrywany i kasowany notorycznie, pen startuje za każdym razem. Oczywiście używam go również do kopiowania plików w windows-ie.

Ostatnia aktualizacja: 13.07.2017 07:27:11 przez AndrECHO
[#26] Re: Amiga 500 gotek

@AndrECHO, post #25

Na sofcie HxC też macie takie problemy jak na Cortexie?
Ja testowałem kila różnych pendrive: 16GB MTEC, 32GB Kingstone, kilka noname 4GB-16GB itp nie było problemu. Tylko, że od razu wgrywałem firmware HxC i nie miałem okazji sprawdzić Cortexa w działaniu.
[#27] Re: Amiga 500 gotek

@Rin2, post #1

witam, odkopię temat gdyż albowiem ponieważ nabyłem goteka z flashfloppy. Generalnie działa, ale mam jedną upierdliwość i nie wiem czy to bug czy feature.

Po uruchomieniu z pendrivem amigi mam na wyświetlaczu F-F i ruszy dopiero jak wyjmę go i włożę ponownie.... tak ma być?

A500 6A/ 512chip + Wicher (8MB+CF)/1.3 i 3.1
[#28] Re: Amiga 500 gotek

@Rin2, post #1

Również mam problem.
Przy ustawieniu 000 GOTEK pokazuje mi info, że "emulator not found". Oprócz tego inne programy *.adf na pendrivie się normalnie uruchamiają,od 001 w górę wszystko lata gładko.
selector.adf zawsze w root'cie.
Ktoś wie o co chodzić może?
[#29] Re: Amiga 500 gotek

@sirapacz, post #27

Takie coś miałem na CPC z gotekiem FF i był to problem ze zbyt słabym zasilaczem. Podłączenie mocniejszego rozwiązało problem. Spróbuj dla testu inny, mocniejszy zasilacz (dla 5V), może też akurat to da radę.

Ostatnia aktualizacja: 08.02.2018 00:42:47 przez R222
[#30] Re: Amiga 500 gotek

@jos, post #28

Ja z oprogramowaniem FF nie mam na pendrive żadnego pliku SELECTOR.ADF tylko plik od HxC AUTOBOOT.HFE i HXCSDFE.CFG wszystko śmiga elegancko. OK
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem