[#31] Re: "PROTEZY" dedykowanych układów Amigi.

@abcdef, post #30

No tak, ale czy rozbudowywanie dzisiaj ma sens? Aż tyle nie wykrzesasz już z tych 25cio letnich płyt. W sumie szkoda mi Amigi gdy robi za replikator portów Vampira, czy po prostu dodaje do niego "tylko" retrofeel, no ale taka kolej rzeczy, płyty Amig to projekty wczesnych lat 90 i trzeba liczyć się z ograniczeniami raczkującej wtedy epoki komputerowej. Oczywiście nie mówię że poprawienie tego czy owego to jakiś straszny błąd. Skoro i tak układ trzeba wymienić, można wstawić taki apdejtowany. Ale żeby na siłę poprawiać osiągi płyt gubiąc tym samym część kompatybilności- no nie wiem, nie czuję tego.
[#32] Re: "PROTEZY" dedykowanych układów Amigi.

@kwaku85, post #31

Yyy ale sama dyskusja wynikła z potrzeby stworzenia zamienników, by płyty odratować. Pomysł apgrejdu to była tylko jego pochodna i w sumie nie jest głównym celem.
[#33] Re: "PROTEZY" dedykowanych układów Amigi.

@kwaku85, post #31

Ile kosztuje super fat agnus dla A500 rev5/6 ? :) Bardziej chodziło mi o integrację przydatnych rzeczy skoro już coś zmieniamy na lepsze, a miejsce zapewne będzie tak czy siak.
[#34] Re: "PROTEZY" dedykowanych układów Amigi.

@abcdef, post #33

Ile kosztuje agnus dla rev8? Ile płyt leży zdekompletowanych z powodu braku cia?

Dodanie ficzerów to już jest kwestia marginalna tego projektu - prędzej czy później ktoś się za to weźmie. Trzonem i głównym motywatorem jest, jak nazwa wątku brzmi, protez układów - czyli po prostu zamienników.

Ostatnia aktualizacja: 24.10.2017 08:14:28 przez teh_KaiN
[#35] Re: "PROTEZY" dedykowanych układów Amigi.

@teh_KaiN, post #34

SID FPGA już w drodze
link
[#36] Re: "PROTEZY" dedykowanych układów Amigi.

@SuperBuster, post #35

To mamy już orientacyjną cenę co prostszych (*) protez. 70 Euro + przesyłka.
Za głupie PLA Jens sobie liczy(ł) 20 Euro, a to tylko jedno średnie CPLD było.

Dlaczego według mnie SID jest prostszy ? Poza analogówką (która już jest nieźle poznana - w sensie porobione charakterystyki filtrów i zbadana liniowość przetworników D/A) SID jest prostym układem, do którego istnieją całkiem sensowne opisy implementacji bebechów (włączając info od jego twórcy) - i też ze zdjęć "krzemu" sporo wywnioskowano.
[#37] Re: "PROTEZY" dedykowanych układów Amigi.

@teh_KaiN, post #34

Agnus z rev 8 u mnie po 60 oryginał a nie zadna podróbka a z rev 6 po 40 czy 30
Pozostale uklady z plyty A500npo 10-20.
Uklady macie na szrotach trzeba tylko zapytac. Jest jeszcze w PL tego masa.
To nie dzial bazaru ale nie moglem sie powstrzymac. Wybaczcie.
[#38] Re: "PROTEZY" dedykowanych układów Amigi.

@JacK_Swidnik, post #37

Chodzi o protezy które nie tylko zastąpią stare układy ale je usprawnią. Usprawnienia takie jak większy Chip ram 8 lub 16 mb. , szybszy blitter , pozbycie się przeplotu w wyższych rozdzielczościach.
Jeśli by było to możliwe to czemu nie.... .
[#39] Re: "PROTEZY" dedykowanych układów Amigi.

@JacK_Swidnik, post #37

Temat trochę umarł na forum, ale pomalutku porusza się do przodu. Jestem po jednej rozmowie osobistej i kilku telefonicznych z trzema firmami, które coś tam dłubią w FPGA.
Wnioski:
We wszystkich trzech firmach, podjęli się rozpoznania tematu i przygotowania wyceny. Jedna z firm podeszła do sprawy totalnie komercyjnie - czyli chcą dostać maksa dokumentacji i sprawny układ/system do testów - nie zgadzają się na przeniesienie praw autorskich na zleceniodawce. Dostałem już od nich pierwsze oszacowanie kosztów dla części układów do A500. Przy tej wielkości zamówienia jaką wyspecyfikowałem i patrząc na ceny układów z "odzysku" to rozwiązanie totalnie nie opłacalne.
Firma nr 2 po kontakcie telefonicznym i wysłaniu mailem mojej "pseudo specyfikacji" pozostają w stanie "Guru Meditation" - albo temat przerasta umiejętności, albo "spuścili na to żółty płyn z nerek" - zaatakuje ich jeszcze w przyszłym tygodniu.
Będąc na wyjeździe odwiedziłem osobiście Firmę nr 3. I akurat zastałem właściciela. Bardzo sympatyczny człowiek i były użytkownik A500 i A1200. Temat protez jak najbardziej mu się spodobał. Pokazałem mu też Vampira i ogólnie poopowiadłem co tam w świecie "przyjaciółek" piszczy (na tyle na ile jestem w temacie). Wynikiem rozmowy jest sporo korespondencji mailowej doprecyzowującej co by się miało znaleźć w zakresie projektu. Jeden z inżynierów podesłał mi nawet szkic PCB pod jeden z układów A500. Mam nadzieję że do końca roku będą specyfikacje dla układów A500 i konkretna wycena. Na początku przyszłego roku będzie podjęta decyzja. Niestety albo stety w tej chwili mamy opcje zero/jeden. Czyli jeżeli koszy będą akceptowalne to pojawią się gotowe "Protezy" w innym przypadku całość prac koncepcyjnych ląduje w szufladzie.
[#40] Re: "PROTEZY" dedykowanych układów Amigi.

@Friday_LU, post #39

Trzeba by zacząć od prototypu i iść od tego momentu do przodu.
Źródła z minimiga (przed MiSTem)
https://code.google.com/archive/p/minimig/downloads

Problem w tym, że soft jest rozdzielony na logiczne części chipsetu, ale ostatecznie lądują w jednym chipie więc nie da się tego użyć bez modyfikacji. Trzeba zdefiniować sygnały (na zewn. pinach) itp. itd.
[#41] Re: "PROTEZY" dedykowanych układów Amigi.

@Friday_LU, post #39

A jakie to są akceptowalne koszty ? Tak konkretnie - jaki układ i ile gotów jesteś Ty (albo "rynek" - jeśli masz rozeznanie) zapłacić, prosimy o listę ;)

Jaka skala produkcji ?

Jak odpowiesz to sam się zorientujesz czemu firmy "spuszczają bo brzytwie" klientów z takimi zapytaniami...
[#42] Re: "PROTEZY" dedykowanych układów Amigi.

@konrad_0x42, post #41

Polskie firmy, i to niezależnie od branży, nie rozumieją że można sprzedać własność intelektualną (projekt) i koniecznie dążą do gotowego produktu. I to jest ich problem. Druga sprawa to ochrona własności intelektualnej w Polsce.
Co do akceptowalnych kosztów to pracuje nad modelem finansowania przy założeniu że jest to projekt NON-Profit. Już wiem że sam go nie udźwignę. W "Patrony" i inne zbiórki nie wierzę. Dlatego na fazę przygotowania poświęcam sporo czasu, aby pomyłka w wielkości kosztów wyszła max 4x, a nie 10x lub 20x. Opcji jest kilka.
Znajdzie się sponsor/filantrop/miłośnik Amigi, który wyłoży kasę na projekt.
Projekt zostanie okrojony do jednego układu np.: CIA.
Wyjdzie Vampir 4 i zamiecie wszystkim.
Projekt skończy się na tej dyskusji, a praca, którą włożyłem ja i inni trafi do szuflady.

Co do "spuszczania po brzytwie" to akurat tego nie zauważyłem. 2 na 3 miejsca przeważał entuzjazm i zrozumienie dla idei tego projektu. Nikt też nie kwestionował (tak jak na forum) sensowności. Natomiast na tym etapie, tam gdzie rozmawiałem szerzej, wszyscy uważają iż "poprawianie fabryki" jest mocno dyskusyjne.
[#43] Re: "PROTEZY" dedykowanych układów Amigi.

@Friday_LU, post #42

Pamiętaj że wątek też czytają entuzjaści takiego przedsięwzięcia (jak ja) i siedzą cicho, bo nic sensownego nie mają do dodania. Olej malkontentów, bo jest ich tak naprawdę garstka. Rób swoje! ;)
[#44] Re: "PROTEZY" dedykowanych układów Amigi.

@Friday_LU, post #42

go gadget! :)
ja kibicuje mocno.
[#45] Re: "PROTEZY" dedykowanych układów Amigi.

@teh_KaiN, post #43

Ja jestem umiarkowanym sceptykiem, ale nie widzę sensu bić forumowej piany, czas zweryfikuje.
[#46] Re: "PROTEZY" dedykowanych układów Amigi.

@Friday_LU, post #42

Podobnie jak koledzy, jestem pozytywnie nastawiony do "przedsięwzięcia". Nie oczekuję jednak, że będzie szybko i tanio, ale że kiedyś się coś takiego ukaże.
[#47] Re: "PROTEZY" dedykowanych układów Amigi.

@SuperBuster, post #46

Koszt sprzętu nie jest drastycznie duży, bo te układy nie potrzebują nie wiadomo ile LE. Problemy mogą stwarzać tory analogowe. Niemniej nawet najmniejsze FPGA troszkę kosztują (razem z odpowiednio szerokimi konwerterami napięć) zatem jeśli chodzi o CIA to jestem akurat sceptyczny. To co by miało sens i się sprzedawało to super fat agnus, super buster i tym podobne.
[#48] Re: "PROTEZY" dedykowanych układów Amigi.

@abcdef, post #47

denise z lepszymi czestotliowsciami tez jest w zasiegu
[#49] Re: "PROTEZY" dedykowanych układów Amigi.

@abcdef, post #47

Super Buster z wyższym taktem i przepustowością na ZIII. Mmmmmmarzenie :)
[#50] Re: "PROTEZY" dedykowanych układów Amigi.

@baderman, post #49

Jak widać - są jeszcze ludzie którzy mają dostęp do schematów układów.
https://www.youtube.com/watch?v=5uaDzF99a80
[#51] Re: "PROTEZY" dedykowanych układów Amigi.

@baderman, post #50

Igor też pokazał, że chęci są ważne :) jak się chce to się da, czasem lepiej, czasem gorzej, czasem taniej, czasem drożej...
[#52] Re: "PROTEZY" dedykowanych układów Amigi.

@Friday_LU, post #42

Chciałbym zapytać autora wątku które układy specjalizowane chce odtworzyć, bo każdy układ ma klika wersji.
KLIK
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem