[#1] Karta turbo A600 M-Tec 630 szukam pomocy w naprawie
Witam! Posiadam karte turbo do Amigi 600 taka http://amiga.resource.cx/photos/ematrix630,2 tylko bez FPU. Jeszcze kilka dni temu odpalała. Wyjąłem ją aby przeczyścić i dobrze stabilnie zamontować ale niestety nie chce już odpalić :( Procesor raczej sprawny gdyz wymienialem na drugi i to samo. Podstawka wymieniona na dobrą. Po wlaczeniu komputerka tylko migniecie obrazu i nic sie nie dzieje. Podejrzewam jeszcze uklad GAL20V8B. Wiem, że jest programowany, ale po odczycie jest praktycznie czysty za wyjątkiem 2 przedostatnich linii na ktorych wyświetla same zera. Odczytuję programatorem TL866a po zlutowaniu na pająka do podstawki DIP24. Raczej programator mnie nie zawodził do tej pory. Pracował ktoś nad takim problemem? Czy GAL mógł się sam wykasować? Może ktoś posiada do niego wsad? Ewentualnie zlecę odpłatną naprawę karty.
Pozdrawiam!

Ostatnia aktualizacja: 11.11.2017 18:10:16 przez amigos11
[#2] Re: Karta turbo A600 M-Tec 630 szukam pomocy w naprawie

@amigos11, post #1

Gal odczytany z tej karty i zaprogramowany inny na nowo nie zadziała gdyż te układy są zabezpieczone przed odczytem, więc jeżeli nawet obecny gal jest sprawny to fakt odczytasz go lecz nie tak jak powinieneś.
Wsadu oryginalnego raczej nie zdobędziesz bo nie wiadomo czy w ogóle jeszcze gdzieś ktoś go ma.
[#3] Re: Karta turbo A600 M-Tec 630 szukam pomocy w naprawie

@superbonio, post #2

Ok. To by tłumaczyło taki odczyt. Dziękuję za info.
A może ma ktoś pdf-a do 68030, ale w obudowie QFP132. Wszędzie jest tylko z pinologią PGA :(

Ostatnia aktualizacja: 11.11.2017 19:17:17 przez amigos11
[#4] Re: Karta turbo A600 M-Tec 630 szukam pomocy w naprawie

@amigos11, post #3

Schemat A3000?? Tam jest wersja QFP

Ostatnia aktualizacja: 11.11.2017 20:34:51 przez SuperBuster
[#5] Re: Karta turbo A600 M-Tec 630 szukam pomocy w naprawie

@amigos11, post #1

A ja obstawiam że problem leży w podstawce PLCC 68pin - tej od spodu karty, która wchodzi na 68000 w A600.
[#6] Re: Karta turbo A600 M-Tec 630 szukam pomocy w naprawie

@waldiamiga, post #5

Podstawkę wymieniłem na dobrą od kolegi z forum. Najlepsza i oszlifowana aby dobrze się trzymała. 68000 oczyszczony aby dobrze stykał z podstawką.

Ostatnia aktualizacja: 11.11.2017 21:13:53 przez amigos11
[#7] Re: Karta turbo A600 M-Tec 630 szukam pomocy w naprawie

@amigos11, post #6

zacząłbym od zdiagnozowania komputera DiagROMem Johna Hertella. Czy komputer odpala bez karty?
[#8] Re: Karta turbo A600 M-Tec 630 szukam pomocy w naprawie

@alt_, post #7

Komputerek odpala bez karty jak i z założoną kartą ale wyłączoną zworką. Odpala oczywiście z 68000. Mam rom 2.1/3.0 i z obu odpala. Jutro poszukam diagromu i sprawdzę. Dzięki za podpowiedź.

Ostatnia aktualizacja: 11.11.2017 23:44:25 przez amigos11
[#9] Re: Karta turbo A600 M-Tec 630 szukam pomocy w naprawie

@amigos11, post #8

Miałem M-Tecki ze wszystkimi możliwymi rodzajami uszkodzeń z wyjątkiem padniętych GAL-i póki co. Walnięte CPU, w dwóch przypadkach CPLD Lattice - tutaj smuteczek, bo do tego wsadu nie znajdziesz. Być może ten układ podejdzie z M-Tecka 1230, kto wie...
Padają też układy mnożnika, ale tutaj tego nie masz. Powszechne są też wycieki kondensatorów, robiłem niedawno koledze z forum gdzie wylane kondensatory poczyniły spustoszenie na PCB, na tej karcie masz zaledwie dwa, ale nawet na tej sztuce z amiga.resource.cx widać, że dobrze puściły soki.
[#10] Re: Karta turbo A600 M-Tec 630 szukam pomocy w naprawie

@Kilos, post #9

Moja karta wyglada tak:
http://amigo.cba.pl/1.jpg
http://amigo.cba.pl/2.jpg
Kondensatorki wymienione na samym poczatku, podstawka nowa, CPU wymieniłem z 68030 na 68EC030 bo pelnej wersji nie miałem.
Zastanawia mnie, czy ewentualnie problem nie moze tkwic w uszkodzeniu 68000, ale watpię skoro nie mam problemow z czystą płytą.
Dzieki SuperBuster poszukam w schemacie A3000.
Sciagnalem DiagRom, ale widze, ze trzeba go zaprogramowac w uklad. Mam 27c800, ale moj kaprysny willem ma problemy z zaprogramowaniem tej kosci. Troche leżał nieużywany i cos mu sie pomieszało.
[#11] Re: Karta turbo A600 M-Tec 630 szukam pomocy w naprawie

@amigos11, post #10

Może jeszcze byc tak, ze na 68000 masz popękane luty, i po nałożeniu karty jest brak styku na którymś pinie, a bez karty jakos działa.
[#12] Re: Karta turbo A600 M-Tec 630 szukam pomocy w naprawie

@alt_, post #11

Poprawię luty, ale myślę, że po tylu demontazach to chociaż z raz by zalapało ;) Nie mam nikogo z a600 bo bym sprawdzil, czy na pewno to wina samej karty.
Dzieki za podpowiedzi i checi pomocy. Szkoda mi wyrzucic karte więc szybko sie nie poddaje ;)
[#13] Re: Karta turbo A600 M-Tec 630 szukam pomocy w naprawie

@amigos11, post #12

Poszukaj na forum kogoś z A600 z Łodzi.
mapa amigowców

Ostatnia aktualizacja: 12.11.2017 20:06:48 przez SuperBuster
[#14] Re: Karta turbo A600 M-Tec 630 szukam pomocy w naprawie

@SuperBuster, post #13

Dzięki za namiary. Raczej głupio mi kogoś namawiać aby specjalnie rozkręcał swoją amisię ;)
[#15] Re: Karta turbo A600 M-Tec 630 szukam pomocy w naprawie

@amigos11, post #14

W końcu zaprogramowałem układ Diagrom-em. Jedyny błąd jaki mi wyświetla to IRQ7. http://amigo.cba.pl/diagrom.jpg
Nie wydaje mi się aby to było powodem nie odpalania karty turbo. Ktoś wie, czy ten błąd to coś normalnego w A600?
[#16] Re: Karta turbo A600 M-Tec 630 szukam pomocy w naprawie

@amigos11, post #15

Tak jak jest napisane na ekranie. Póki nie zrobisz dedykowanego guzika do wywołania tego przerwania, zawsze będzie oblewał ten test. Czyli generalnie jest ok. Niektórzy dorabiają sobie takie przyciski i pod przerwanie podpinają debugger.
[#17] Re: Karta turbo A600 M-Tec 630 szukam pomocy w naprawie

@tbone, post #16

Ok. Bardzo dziękuję za info. Uspokoiłeś mnie :)
[#18] Re: Karta turbo A600 M-Tec 630 szukam pomocy w naprawie

@amigos11, post #17

Witam!
Nikt nie podejmie się naprawy tej karty? Nie ma nikogo mocnego w tym temacie? Wiadomo, że odpłatnie :)

Pozdrawiam!
[#19] Re: Karta turbo A600 M-Tec 630 szukam pomocy w naprawie

@amigos11, post #18

Widzę, że ciężko będzie znaleźć kogoś do naprawy. To może w takim razie ma ktoś pomysł na zmodyfikowanie karty aby odpalić z niej i wykorzystać samą pamięć? Jest jakiś sposób?
[#20] Re: Karta turbo A600 M-Tec 630 szukam pomocy w naprawie

@amigos11, post #19

Widzę, że ciężko będzie znaleźć kogoś do naprawy.

Najgorsza naprawa to naprawa po "fuhofcu", bo nie dość, że trzeba naprawić, to jeszcze znaleźć i naprawić uszkodzenia które fuhowiec zrobił.
I dość często sprzęt uszkadza się tak, że naprawa jest po prostu niemożliwa.
Kto kilka razy stracił masę czasu, nerwów i własnych pieniędzy i miał z tego tylko pretensje właściciela "że przecież było lepiej", ten nigdy więcej nie próbuje.
Poszło PM.

Ostatnia aktualizacja: 02.11.2018 11:59:16 przez stachu100
[#21] Re: Karta turbo A600 M-Tec 630 szukam pomocy w naprawie

@stachu100, post #20

Najgorsze to jest z góry zakładanie, że ma się do czynienia z laikiem jeżeli chodzi o elektronikę. Co do "fuhofca" to z pewnością nie dorównuję Twoim umiejętnością, ale uważam, że nieźle radzę sobie z niektóymi sprzętami w technologii smd i programowaniem układów. Są to jednak inne sprzęty i nie oparte o procesory Motoroli. Nie posiadam również oscyloskopu, który zapewne by się przydał. Zakładam uszkodzenie softu, który podobno jest nie do zdobycia więc szukam rozwiązania na odzyskanie sprzętu w zakresie pamięci.
[#22] Re: Karta turbo A600 M-Tec 630 szukam pomocy w naprawie

@amigos11, post #21

Bardzo dobrze że sam próbujesz uratować sprzęt.
Możesz się sporo nauczyć.
Powodzenia!
[#23] Re: Karta turbo A600 M-Tec 630 szukam pomocy w naprawie

@amigos11, post #21

M-TEC stoi w hierarchii kart zdecydowanie zbyt nisko żeby ryzykować utratę reputacji. Trzeba ludzi zrozumieć, proponuje dodać ,,na moje ryzyko".
[#24] Re: Karta turbo A600 M-Tec 630 szukam pomocy w naprawie

@yarosf, post #23

A ja zawsze uważałem, że to świetna karta bo na 68030 i warta podjęcia walki o jej uratowanie :) Idąc tym tokiem myślenia udało mi się w końcu zdobyć oscyloskop i okazało się, że padł generator kwarcowy 40MHz. Bo wymianie wszystko śmiga. Jestem cały Happy bo łączyły mnie z nią więzi emocjonalne szeroki uśmiech
Temat więc chyba do zamknięcia.

Pozdrawiam!
[#25] Re: Karta turbo A600 M-Tec 630 szukam pomocy w naprawie

@amigos11, post #24

A jako ciekawostkę załączam odczyt z sysinfo mojej A600 z tą kartą

link
link

Ostatnia aktualizacja: 21.11.2018 20:59:38 przez amigos11
[#26] Re: Karta turbo A600 M-Tec 630 szukam pomocy w naprawie

@amigos11, post #25

Aż boli, że 030 i tylko 8 MB fastu
[#27] Re: Karta turbo A600 M-Tec 630 szukam pomocy w naprawie

@tbone, post #26

No niestety. Wtedy to i tak była karta z wysokiej półki :)
[#28] Re: Karta turbo A600 M-Tec 630 szukam pomocy w naprawie

@tbone, post #26

To jak musi boleć kiedy współcześnie zaprojektowaną kartę z 030 wyposaża się w 2MB FASTu. Oczywiście mam tu na myśli Terrible Fire. Poniższy obrazek w pełni oddaje mój osobisty ból i niedowierzanie.

[#29] Re: Karta turbo A600 M-Tec 630 szukam pomocy w naprawie

@Kilos, post #28

No to już się pogubiłem :) Jak oceniacie tą kartę? Kiepska, czy dalej wyższa półka? Na ebayu widziałem kiedyś, że dalej za nią wołali prawie 200 euro. :) Zdaje się, że można do niej dołożyć FPU w podstawkę. Warto?

Ostatnia aktualizacja: 21.11.2018 21:26:00 przez amigos11

Ostatnia aktualizacja: 21.11.2018 21:29:35 przez amigos11
[#30] Re: Karta turbo A600 M-Tec 630 szukam pomocy w naprawie

@amigos11, post #29

Jak na tamte czasy i na A600 to byla wyzsza półka
Ale te 8 MB Fast? M A Ł O, jak dla mnie
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem