[#1] Amiga i joysticki np. na transoptory.
Czy są dostępne joysticki współpracujące z Amigą z np. transoptorami zamiast sprężynek?
Co jakiś czas synowie chcą w coś pograć (np. Lotus II) i w każdym joystiku ,coś siedzi'. Męczy mnie już ciągłe ich naprawianie.
[#2] Re: Amiga i joysticki np. na transoptory.

@Rafał A-3000, post #1

Jeśli synowie mają więcej niż powiedzmy 7lat, to i łapki mają dość duże by trzymać w nich pada, a te się nie psują tak często jak joye.
Polecam te do Segi Master System, takie prostokątne z dwoma Fire. Nie trzeba w nich nic przerabiać i pasują do Amigi.
[#3] Re: Amiga i joysticki np. na transoptory.

@ZbyniuR, post #2

Można zrobić przejściówkę na pada od psx. Problem tu to zaprogramowanie mikrokontrolera PiC. projektnazywa sie Appe i jest na aminecie. Dobry joystick typu competition pro dłużej popracuje.
[#4] Re: Amiga i joysticki np. na transoptory.

@Rafał A-3000, post #1

A joye/pady na USB? Masz Rysia, Jerrego + joya.
[#5] Re: Amiga i joysticki np. na transoptory.

@KM, post #4

No i (S)NESctrl
I tam w wątku w poście #165 ciekawe info o bezprzewodowcach wraz z linkiem do filmu z testami
[#6] Re: Amiga i joysticki np. na transoptory.

@Mq, post #5

Mam taki jeden pad ale np do Lotusa II to jakoś ,gałka' lepiej mi pasuje. Może tylko kwestia przyzwyczajenia.
Te joysticki wyglądają dość ciekawie.
[#7] Re: Amiga i joysticki np. na transoptory.

@Rafał A-3000, post #6

[#8] Re: Amiga i joysticki np. na transoptory.

@forge, post #7

Całkiem fajny ale jeśli to europejska cena, to ja nie europejczyk chyba. :) Mocno ,retrowa' ta cena.
[#9] Re: Amiga i joysticki np. na transoptory.

@Rafał A-3000, post #8

Dla mnie niedopuszczalna .... Wolę naprawić istniejący joy jak się da. Mam mikrostyki w sklepie, samych sprężynek i blaszek nie ma...
[#10] Re: Amiga i joysticki np. na transoptory.

@Rafał A-3000, post #8

Jak pisali koledzy wyżej najlepiej kupić sobie pada do MAster System albo do Mega Drive na 3 przyciski i bez żadnego przerabiania ładnie działają z amigą. PAdy od Mega Drive są bardzo wytrzymałe i cięzko je zajechać. Można też kupić adapter na USB i kupić kilka najtańszych joy'ów czy padów do PC i efekt będzie ten sam.
Te wszystkie pady.joye czy arcade sticki sprzedawane w sklepach ze sprzętem retro są przecenione 3-4 krotnie i szkoda wywalać fundusze na coś, co zostało złożone prawdopodobnie jak najtaśzym kosztem,a jest reklamowane jako produkt premium
[#11] Re: Amiga i joysticki np. na transoptory.

@Rafał A-3000, post #1

Jeden taki istnieje na pewno:

link

Choc konstrukcja (uwazam) jest bardzo udana, to nastepnym razem wykonalbym taka przerobke na czujnikach hallotornowych.

Ostatnia aktualizacja: 26.08.2018 16:57:20 przez Phibrizzo
[#12] Re: Amiga i joysticki np. na transoptory.

@Phibrizzo, post #11

Dziwię się, że jeszcze nikt nie ogłosił akcji na KS i nie zbiera na retro joya i masową produkcję. Skoro sprzedały sie budy A1200 i (A500 tez miała ma mieć?) do tego inne retro każdy po 2 joye + 2 na zapas to spokojnie TIRa można wyprodukować. Co prawda jeden model, ale jakiegoś QuickShota i po zawodach.
[#13] Re: Amiga i joysticki np. na transoptory.

@KM, post #12

Nie ogłosił prawdopodobnie dlatego, że joysticki z DSUB9 są nadal i to w masowej produkcji. Firma Matt z Polski nadal produkuje i to chyba nawet 2 modele. Podobnie jak po premierze współczesnego odpowiednika Nesa mini, z grami z Atari zaczęto produkować do tego joysticki(takie same wersje DSUB9). Możesz sobie kupić podróbkę lub lepszej jakości, a wyglądają podobnie jak te pierwsze Atari.

Ostatnia aktualizacja: 27.08.2018 12:17:09 przez pgru2
[#14] Re: Amiga i joysticki np. na transoptory.

@FeRu, post #10

Jedynie minusem tych adapterów jest to, że nie ma takiego który by działał z joystickiem na efekcie Halla .
[#15] Re: Amiga i joysticki np. na transoptory.

@Phibrizzo, post #11

Propozycja godna uwagi ale tu trzeba zupełnie nową płytkę przygotować.
Chyba wygrzebię stary katalog Elfy to może znajdę jakieś ,osobne transoptory' by ew. tylko zasilanie do nich doprowadzić. Tak by starą płytkę wykorzystać i ew. je tylko dokleić.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem