Od czasu do czasu pojawia się temat programowania epromów z kickstartem/kickstartami. Czasem ktoś pyta jakim programatorem, są różne lepsze lub gorsze rozwiązania i różny sprzęt.
Osobiście korzystam do niemal wszystkiego z obecnie taniego ale bardzo przyzwoitego programatora TL866. Jednak ma on tę wadę, że nie obsługuje kości jakie potrzebujemy do naszych Amig do zaprogramowania kickstartów.
W związku z tym zaprojektowałem płytkę PCB adaptera, który pozwala w TL866 zaprogramować kości 27C160, 27C800 lub 27C400. Osobiście używam kości 27C160. Przed chwilą polutowałem swój adapter i zaprogramowałem cztery kickstarty na 27C160, więc działa wszystko elegancko i chciałbym się podzielić na forum jak to robię.
Adapterek ma dwie zworki do przestawiania dwóch najstarszych linii adresowych układu 27C160 i programujemy kolejno cztery kickstarty osobno, zmieniając sobie kolejno ustawienie zworek. Czyli programowanie 27C160 wykonujemy tak jak byśmy programowali cztery osobne układy czterema osobnymi kickstartami.
Ponieważ oczywiście TL866 nie ma do wyboru w swojej bibliotece układu 27C160, więc całość jest oparta na patencie, że w TL866 wybieramy inny układ AM27C4096. Adapter podprowadza odpowiednie sygnały tak, że TL866 myśli, że ma właśnie podpięty taki układ i go programuje.
Ot cała filozofia.
Tu zdjęcie płytki PCB i gotowego polutowanego adaptera:
adapter
A tutaj zdjęcie jak to wygląda w programatorze i jak należy poustawiać przy programowaniu:
programowanie
W zasadzie przy programowaniu istotne jest tylko żeby odznaczyć Check ID, ponieważ programator nie może wykryć poprawnie ćwiartki układu 27C160 jako układu 27C4096.
Do zmontowania adapterka potrzebnych jest tylko kilka elementów:
- dwa rezystory 4k7 podciągające najstarsze nogi adresowe do plusa zasilania,
- dwie zworki z goldpinami do zwierania tychże najstarszych nóg do masy,
- zwykłe goldpiny pod spodem, które wpinamy później w programator,
- na wierzchu jako podstawka pod programowane układy co kto lubi: ja dałem listwy precyzyjne, ale można dać też inne podstawki, warto jednak zostawić całość odsłoniętą, bo na płytce zrobiłem opisy wszystkiego (w zasadzie kompletna instrukcja, z oznaczeniem pinów itd.)
Załączam też schemat gdyby kogoś ineteresował:
schemat
Jeżeli ktoś ma taką potrzebę, żeby jednorazowo zaprogramować tylko jedną kość, to może się pobawić i ręcznie kabelkami podłączyć nawet wg tego schematu kość do programatora i też się tak da zaprogramować kickstart. Piszę o tym, bo zanim zrobiłem adapter, tak właśnie jedną kość zaprogramowałem sobie

Dużo z tym jednak roboty było, więc to raczej wersja dla desperatów
Schemat i pomysł z wykorzystaniem układu wyprowadzeń 27C4096 nie jest mojego autorstwa, znalazłem go gdzieś w sieci. Ja natomiast zaprojektowałem płytkę PCB do tego i narysowałem wszystko od nowa po swojemu.
Gdyby były jakieś pytania, to chętnie odpowiem, pomogę.
I na koniec wisienka na tort

Jak zwykle przy zamawianiu płytek jest ich więcej niż jedna

Mam kilka płytek luzem, chętnie podzielę się po kosztach plus symbolicznie na piwo dla mnie

i plus oczywiście wysyłka. Nie robię gotowych adapterów, bo mi się nie chce, ani nie mam na to czasu, same PCB tylko są do wzięcia. Koszt 27zł, w tym PCB, piwo dla mnie i wysyłka poleconym priorytetem. Jak ktoś chętny, to pisać w wątku, lub na PM, podam szczegóły. Jak by ktoś chciał więcej niż 1szt, to PM -zrobię baaaardzo promocyjną cenę kolejnej sztuki. Ilość ograniczona, akcja jednorazowa, jak się skończą więcej nie będzie.
Ostatnia aktualizacja: 27.08.2018 17:05:42 przez Mq