[#31] Re: Programowanie kickstartów TL866

@Marcin74, post #27

Ja zaprogramowałem kilka kości 27C160, ale ustawienia robiłem inne:

- chip wybieram AM27C4096
- odznaczam Check ID (żeby się nie pluł, że ma inną kość)

Vpp - 13,5V
Vdd - 6,25V
Vcc - 5V
Pulse delay - 100us

Programowałem w ten sposób poczwórne kickstarty, nie robiłem tego bardzo dużo, ale zrobiłem z 8-10 kości i nigdy nie było żadnego problemu, wszystko zweryfikowane i działało w 100%, a robię to zawsze mega ostrożnie, bo nie dorobiłem się póki co kasowarki do EPROMów.

Snifferman pisał, że ma problemy z kościami z innym krzemem. Może chodzi o to Vpp? Ja daję wyższe niż zaproponował Marcin74. A miałem kiedyś przy jakichś flashach (nie pamiętam co to były za kości) tak, że programowały się wszystkie z jednej partii dobrze, a wziąłem inną partię i programowały się na takich samych ustawieniach z błędami. Wówczas właśnie zwiększyłem napięcie programowania o jeden poziom wyboru wyższe i poszło od razu bez problemu. Może tu inna sytuacja, ale warto spróbować.
Patrzę też na ten pulse delay. Nie wiem co robi ten parametr, ja tak mam ustawione, bo tak było domyślnie, ale tak sobie dumam, że może to jest długość impulsu zegarowego i może przekłada się w czasie programowania na dłuższy czas programowania każdego adresu? Gdyby tak było, to też może logicznie wynikać, że może to pomóc. Może mnie ktoś poprawi jak się lepiej w tych parametrach wyznaje, bo ja tam tego nie zgłębiałem nigdy, po prostu odpalam i działa
[#32] Re: Programowanie kickstartów TL866

@Marcin74, post #27

sprawdzałem
Vpp - 12,5V
Vcc - 6,25V
Vdd - 6,25V
Pulse Delay - 50 us

oraz
Vpp - 13,5V
Vdd - 6,25V
Vcc - 5V
Pulse delay - 100us

Kończy się zawsze tak samo:

Kostki leżały 20 minut w kasowarce.
czterosegmentowe idą od strzała, a ośmiosegmentowych mam 4szt i każda daje ten sam błąd
[#33] Re: Programowanie kickstartów TL866

@snifferman, post #32

Przeglądam szuflady
Jak ktoś chętny to mam jeszcze jedną płytkę i jeden kit ( płytka plus komplet elementów )
do zrobienia adaptera

Ostatnia aktualizacja: 30.01.2019 09:35:51 przez nekroskop
[#34] Re: Programowanie kickstartów TL866

@snifferman, post #32

Miałem dokładnie to samo z tymi 8 segmentowymi i tak jak u ciebie 4 segmentowe szły normalnie. Kasowane różnie 15/20/30 min...
Dopiero na Willemie udało mi się je zaprogramować przez LPT :)

Kiedyś narzekałem na niego że wolny... itp, ale cholera jaki niezawodny! :)
[#35] Re: Programowanie kickstartów TL866

@MariuszK, post #34

Mam tylko Universal Flash Programmer, czy warto wziąć TL866 II Plus z zestawym tych adapterów co są na Ali
Które z nich do zastosowań Amigowych, kart turbo z otwardych projektów itp. będę w stanie wykorzystać. W Polsce sam ten programator bez dodatków do koszt min. 280zł, a tu nawet po doliczeniu VAT i Cła max 439zł z wysyłką wyjdzie, albo taniej.
[#36] Re: Programowanie kickstartów TL866

@Adinfo, post #35

Z tych adapterów to może raz skorzystasz... albo i nie...
[#37] Re: Programowanie kickstartów TL866

@Adinfo, post #35

Większość popularnych kości w obudowach DIL zaprogramujesz bezpośrednio w programatorze (różne epromy, flashe, gale, pice itp.). Do kickstartów żaden z tych gotowych adapterów i tak nie pomoże i potrzeba dedykowanego, a do wszelkich układów PLCC, to kupujesz sobie później na sztuki pojedynczy adapter taki jaki akurat będziesz potrzebował. Oczywiście pewnie taniej wyjdzie kupić cały zestaw adapterów, ale tak jak napisał Mariusz, z większości z nich nigdy nie skorzystasz, więc to wg mnie bez sensu.
[#38] Re: Programowanie kickstartów TL866

@nekroskop, post #33

Jestem zainteresowany zestawem.
[#39] Re: Programowanie kickstartów TL866

@MariuszK, post #34

Czyli wniosek prosty. Masz TL866, to unikaj ośmiosegmentowców.
[#40] Re: Programowanie kickstartów TL866

@snifferman, post #39

Jeśli komuś został z jeden adapter, to jestem zainteresowany zakupem
[#41]

@Pentanteles, post #40

Witam

Potrzebne pcb albo cały adapter czy ma ktoś na zbyciu ?
[#42] Re:

@harrik, post #41

Widziałem na ebay i sprzedawca jest z PL.
[#43] Re:

@harrik, post #41

Mam PCB
[#44] Re: Programowanie kickstartów TL866

@Pentanteles, post #40

Mam gotowy i kilka PCB
[#45] Re: Programowanie kickstartów TL866

@Adaskw, post #44

oki dzięki za odzew już kupione
[#46] Re: Programowanie kickstartów TL866

@Adaskw, post #44

Witam
jest szansa na pcb szeroki uśmiech
[#47] Re: Programowanie kickstartów TL866

@jmaciejasz, post #46

Jeżeli jest możliwość też potrzebowałbym PCB.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem