[#31]
Re: Programowanie kickstartów TL866
@Marcin74,
post #27
Ja zaprogramowałem kilka kości 27C160, ale ustawienia robiłem inne:
- chip wybieram AM27C4096
- odznaczam Check ID (żeby się nie pluł, że ma inną kość)
Vpp - 13,5V
Vdd - 6,25V
Vcc - 5V
Pulse delay - 100us
Programowałem w ten sposób poczwórne kickstarty, nie robiłem tego bardzo dużo, ale zrobiłem z 8-10 kości i nigdy nie było żadnego problemu, wszystko zweryfikowane i działało w 100%, a robię to zawsze mega ostrożnie, bo nie dorobiłem się póki co kasowarki do EPROMów.
Snifferman pisał, że ma problemy z kościami z innym krzemem. Może chodzi o to Vpp? Ja daję wyższe niż zaproponował Marcin74. A miałem kiedyś przy jakichś flashach (nie pamiętam co to były za kości) tak, że programowały się wszystkie z jednej partii dobrze, a wziąłem inną partię i programowały się na takich samych ustawieniach z błędami. Wówczas właśnie zwiększyłem napięcie programowania o jeden poziom wyboru wyższe i poszło od razu bez problemu. Może tu inna sytuacja, ale warto spróbować.
Patrzę też na ten pulse delay. Nie wiem co robi ten parametr, ja tak mam ustawione, bo tak było domyślnie, ale tak sobie dumam, że może to jest długość impulsu zegarowego i może przekłada się w czasie programowania na dłuższy czas programowania każdego adresu? Gdyby tak było, to też może logicznie wynikać, że może to pomóc. Może mnie ktoś poprawi jak się lepiej w tych parametrach wyznaje, bo ja tam tego nie zgłębiałem nigdy, po prostu odpalam i działa