Pamięć Fast we wszystkich kartach z 060 do Amigi jest od zawsze wąskim gardłem (o dostępie do pamięci Chip nawet nie wspominam bo wiadomo DMA, układy specjalizowane, kolejkowanie, itd. - na szczęście nikt nie używa 060 bez Fastu

). To głównie z powodu pamięci Fast w Blizzard 1260 procek z dużym prawdopodobieństwem nie poleci z taką częstotliwością z jaką ten sam procek poleci w Apollo 1260. Jednak wbrew pozorom to jeszcze bardziej pokazuje jak procesor w Amidze cierpi z powodu wolnej pamięci Fast! W Apollo możliwość wyższego taktowania procesora wynika wyłącznie z tego, że pamięć Fast w Apollo 1260 leci na połowie częstotliwości procesora...
Co to oznacza? Wiadomo, pozornie wysoka częstotliwość procesora jest dławiona przez wolną pamięć Fast, bo procesor bez pamięci Fast z którą może gadać jak równy z równym, w trakcie operacji na pamięci Fast przez połowę swojego czasu nic nie robi tylko czeka aż zakończy się zapis do 2x wolniejszej pamięci, albo aż dane załadują się do cache z 2x wolniejszej pamięci. Dopóki procek operuje na cache jest ok, ale wyjście poza cache całkowicie zmienia obraz sytuacji. Przy czym 8 KB cache dla danych poszaleć nie pozwoli i zasadniczo procek przez większość czasu operuje na wolnej (w stosunku do swoich możliwości) pamięci Fast. Nie pomoże tu ani 2x wyższa częstotliwość procka ani superscalar...
Wcześniej pisałem:
Mnie w zasadzie interesuje wyłącznie wydajność w demach na klasyka z AGA, a ta karta z szybkim prockiem i ramem (zakładam, że freescale rev6 poleci 100MHz z palcem w nosie, skoro w atarowskich kartach sporo egzemplarzy poleci nawet 130 MHz) - pozwoli robić c2p do fastu z prędkością kilkanaście (jak nie kilkadziesiąt) razy większą niż osiągana dotychczas, a to daje naprawdę spore możliwości. Nawet przy wolnym chipie - kopiując co klatkę dane obrazu z fast do chip przy wyłączonym dma bitplanów - można się spodziewać nieosiągalnych do tej pory fps
Być może w tym co zacytowałem to niespecjalnie wybrzmiało, ale IMHO możliwość współdziałania 060 (z 'przyzwoitym' taktowaniem na poziomie 80-100MHz)
z szybkim Fast RAMem jest tym czego Amigowym kartom z 060 najbardziej brakuje i osobiście bardzo liczę na to, że WARP 1260 wreszcie tą nieciekawą sytuację zmieni bo wykresy i inne materiały, które pokazujecie działają na wyobraźnię
W demie Starstruck by TBL jest taka scena z cieniowanym landscape i o ile na Blizzard 1260/80 chodzi ona w ok. 20 fps, to na Apollo 1260/80 tak skacze, że w gruncie rzeczy nie da się na to patrzeć - a wynika to właśnie z tego, że jest tam bardzo dużo operacji na pamięci Fast. Pamięć ta w Blizzardzie leci na częstotliwości 1:1 z procesorem, czyli 80MHz, a w Apollo 1:2 czyli 40MHz. Mam obie te karty na freescale 060/80MHz i piszę to na bazie własnego subiektywnego odbioru.
Niestety, demo to widziałem na tegorocznym Riverwash również na Falconie 060/95MHz i pomijając fakt, że tam jest sprzętowe chunky to widać jaką SDRAM w karcie CT63 robi robotę - całe demo chodzi w 50fps... Z kolei na zalinkowanym we wcześniejszym poście demie Massive by Skarla widać, że dla Amigi z AGA i Apollo 1260/105 MHz nawet 25 fps to jest framerate nieosiągalny i to niestety nie tylko przez brak chunky, bo teksturowanie perspektywiczne z mipapami i c2p do Fastu obciąża głównie procesor i Fast RAM właśnie.
Dlatego też bardzo kibicuję temu projektowi i Wam chłopaki, róbcie swoje, a jestem przekonany, że cel stworzenia najszybszej karty do Amigi zostanie niebawem osiągnięty i wszystkim nam opadną kopary jak ten sprzęt odpalimy w naszych Amigach!