Przedstawiam nowy projekt interfejsu do podłączenia Goteka do zewnętrznego złącza FDD Amigi.
Urządzenie pasuje do Amigi 500/600/1200.
Postanowiłem zrobić coś takiego, bo każdy kto kupuje Goteka, boryka się następnie z pytaniam jak go podłączyć, jaki kabel, skąd wziąć kabel, kto mi polutuje itp.
Koncepcja tego interfejsu opiera się o założenie, że Goteka stawiamy na wierzchu na Amidze, do tego mamy krótkie połączenie z Amigą.
Nie pałętają nam się luzem żadne zbędne kable, całość jest zwarta, estetyczna, nie zajmuje miejsca.
W jednej taśmie puszczone są wszystkie sygnały włącznie z zasilaniem do Goteka, taśma jest krótka, nic nie leży na biurku. Taśma jest też dużo węższa niż od flopa, bo pokrywa ilościowo dokładnie linie złącza Amigi, dopiero przy Goteku są zrobione odpowiednie połączenia na całe IDC34 oraz złącze zasilania - czyli wymyśliłem to odwrotnie niż robili wszyscy dotychczas rozczapierzając ze złącza Amigi od razu IDC34 plus zasilanie osobnymi kablami.
Płytkę w całości wpina się z tyłu w Goteka. Złącza są tak zaprojektowane, że idealnie pasują jednocześnie w złącze sygnałowe i zasilania.
Wtyczka do Amigi, to DB25 z usuniętymi dwoma pinami, tak żeby uzyskać DB23.
Żeby podpiąć wtyczkę do Amigi konieczne jest wykręcenie jednej śrubki obok gniazda FDD. Na ostatnim zdjęciu pokazane jest, którą śrubkę wykręcić. Bez obaw: śrubka ta nie jest do niczego potrzebna, ponieważ gniazdo w Amidze jest przymocowane do płyty głównej, dlatego jej wykręcenie nie ma żadnego wpływu kompletnie na nic.
Zdecydowałem się na takie rozwiązanie, ponieważ chciałem zastosować złącza zaciskane, które nie wystają z tyłu komputera i pozwalają od razu wyprowadzić taśmę do góry do Goteka. Te zaciskane płaskie wtyczki w ogóle nie występują w przyrodzie jako DB23, więc jedyne wyjście to DB25. Drugi powód jest taki, że nie wyglądają ładnie pocięte wtyczki DB25, bo się całość robi za bardzo "homemade" - a tak, to całość wygląda bardzo profesjonalnie, wykonane wszystko na profesjonalnych płytkach, bez żadnych patentów i kombinowania. Do tego wreszcie na koniec: konstrukcja jest bardzo solidna, nie trzeba się obawiać czy coś tam się nie urwie
Sama taśma z wtyczkami jest wypinana z interfejsu, więc nic nie stoi na przeszkodzie, żeby ewentualnie zmienić sobie jej długość czy kolor jeśli ktoś tego w przyszłości zapragnie
Poniżej zdjęcia interfejsu i jak wygląda podłączony do Amigi 500 i 600. W przypadku 1200 jest podobnie jak w 600.
Interfejs_1
Interfejs_2
A600_1
A600_2
A500_1
A500_2
A500_3
A500_4
srubka
Cena przez ppa jeśli są jacyś chętni, to 43zł plus przesyłka 10zł priorytetowa.
Dostępność jest od ręki, mam zrobionych kilka sztuk, jeśli będzie więcej chętnych, to dorobię więcej.
Uwaga: możliwe są dwie długości kabelka-taśmy łączącej Goteka z Amigą do wyboru. Dla Amigi 600/1200 kabelek jest nieco dłuższy, a dla Amigi 500 może być krótszy. Na zdjęciach widać na czym rzecz polega, krótszy kabelek dla Amigi 500 powoduje lepsze jego dopasowanie, całość wygląda jeszcze bardziej elegancko. Tak że chętni niech piszą który kabelek ma być (do Amigi 500, lub do Amigi 600/1200). Jeśli nie zostanie to wyraźnie określone, wówczas wysyłam dłuższy kabelek, żeby wystarczył do dowolnego z tych trzech komputerów.