[#1] Nowy interfejs do Goteka
Przedstawiam nowy projekt interfejsu do podłączenia Goteka do zewnętrznego złącza FDD Amigi.
Urządzenie pasuje do Amigi 500/600/1200.
Postanowiłem zrobić coś takiego, bo każdy kto kupuje Goteka, boryka się następnie z pytaniam jak go podłączyć, jaki kabel, skąd wziąć kabel, kto mi polutuje itp.

Koncepcja tego interfejsu opiera się o założenie, że Goteka stawiamy na wierzchu na Amidze, do tego mamy krótkie połączenie z Amigą.
Nie pałętają nam się luzem żadne zbędne kable, całość jest zwarta, estetyczna, nie zajmuje miejsca.
W jednej taśmie puszczone są wszystkie sygnały włącznie z zasilaniem do Goteka, taśma jest krótka, nic nie leży na biurku. Taśma jest też dużo węższa niż od flopa, bo pokrywa ilościowo dokładnie linie złącza Amigi, dopiero przy Goteku są zrobione odpowiednie połączenia na całe IDC34 oraz złącze zasilania - czyli wymyśliłem to odwrotnie niż robili wszyscy dotychczas rozczapierzając ze złącza Amigi od razu IDC34 plus zasilanie osobnymi kablami.

Płytkę w całości wpina się z tyłu w Goteka. Złącza są tak zaprojektowane, że idealnie pasują jednocześnie w złącze sygnałowe i zasilania.
Wtyczka do Amigi, to DB25 z usuniętymi dwoma pinami, tak żeby uzyskać DB23.
Żeby podpiąć wtyczkę do Amigi konieczne jest wykręcenie jednej śrubki obok gniazda FDD. Na ostatnim zdjęciu pokazane jest, którą śrubkę wykręcić. Bez obaw: śrubka ta nie jest do niczego potrzebna, ponieważ gniazdo w Amidze jest przymocowane do płyty głównej, dlatego jej wykręcenie nie ma żadnego wpływu kompletnie na nic.
Zdecydowałem się na takie rozwiązanie, ponieważ chciałem zastosować złącza zaciskane, które nie wystają z tyłu komputera i pozwalają od razu wyprowadzić taśmę do góry do Goteka. Te zaciskane płaskie wtyczki w ogóle nie występują w przyrodzie jako DB23, więc jedyne wyjście to DB25. Drugi powód jest taki, że nie wyglądają ładnie pocięte wtyczki DB25, bo się całość robi za bardzo "homemade" - a tak, to całość wygląda bardzo profesjonalnie, wykonane wszystko na profesjonalnych płytkach, bez żadnych patentów i kombinowania. Do tego wreszcie na koniec: konstrukcja jest bardzo solidna, nie trzeba się obawiać czy coś tam się nie urwie

Sama taśma z wtyczkami jest wypinana z interfejsu, więc nic nie stoi na przeszkodzie, żeby ewentualnie zmienić sobie jej długość czy kolor jeśli ktoś tego w przyszłości zapragnie

Poniżej zdjęcia interfejsu i jak wygląda podłączony do Amigi 500 i 600. W przypadku 1200 jest podobnie jak w 600.

Interfejs_1
Interfejs_2

A600_1
A600_2

A500_1
A500_2
A500_3
A500_4

srubka

Cena przez ppa jeśli są jacyś chętni, to 43zł plus przesyłka 10zł priorytetowa.
Dostępność jest od ręki, mam zrobionych kilka sztuk, jeśli będzie więcej chętnych, to dorobię więcej.

Uwaga: możliwe są dwie długości kabelka-taśmy łączącej Goteka z Amigą do wyboru. Dla Amigi 600/1200 kabelek jest nieco dłuższy, a dla Amigi 500 może być krótszy. Na zdjęciach widać na czym rzecz polega, krótszy kabelek dla Amigi 500 powoduje lepsze jego dopasowanie, całość wygląda jeszcze bardziej elegancko. Tak że chętni niech piszą który kabelek ma być (do Amigi 500, lub do Amigi 600/1200). Jeśli nie zostanie to wyraźnie określone, wówczas wysyłam dłuższy kabelek, żeby wystarczył do dowolnego z tych trzech komputerów.
[#2] Re: Nowy interfejs do Goteka

@Mq, post #1

<3
Jak mi się sprzedadzą płyty główne to cię pingnę po interfejs do A500 :)
[#3] Re: Nowy interfejs do Goteka

@watman, post #2

Ok, na razie mam, jak się skończą to będę dorabiał najwyżej.

Jeszcze dopowiem z tą długością kabli, bo mi się ludzie dopytują. Dłuższy pasuje do wszystkich Amig, ale przy A500 jest go niepotrzebnie z tyłu za dużo. Jak ktoś ma różne Amigi, to lepiej brać dłuższy, bo jest uniwersalny do wszystkiego. Natomiast opcja krótsza jest dla tych, którzy mają tylko A500 i i tak nie potrzebują dłuższego kabla, a wtedy ten krótszy jest idealny do A500 i wygląda elegancko i bardziej wszystko jest zwarte.
[#4] Re: Nowy interfejs do Goteka

@Mq, post #3

poproszę jedną z kablem do A500
PW poszło.
[#5] Re: Nowy interfejs do Goteka

@Mq, post #1

Bierę! do a500 jeśli to ma znaczenie. gdzie siano słać?:)
[#6] Re: Nowy interfejs do Goteka

@Mq, post #1

Ja chcę taki z dłuższą taśmą. Proszę na priv dane do przelewu.
[#7] Re: Nowy interfejs do Goteka

@Mq, post #1

Ja również poproszę o wersję dla Amigi 500, dane do przelewu na priv.
[#8] Re: Nowy interfejs do Goteka

@engine, post #7

Na obecną chwilę zostały mi już wolne tylko 2szt ostatnie, obie z krótkim kabelkiem, bo skończyły mi się części.

Mogę zrobić kolejną partię i na pewno zrobię, ale muszę części zamówić, i znaleźć trochę czasu, żeby poskładać, więc dam tu znać za jakiś czas znowu, a na razie zapraszam chętnych jeszcze po te dwie ostatnie sztuki jeśli ktoś chce.
[#9] Re: Nowy interfejs do Goteka

@Mq, post #8

Ja też się zapiszę na jeden zestaw... PW poszło
OK
[#10] Re: Nowy interfejs do Goteka

@PWS, post #9

Słuchajcie, jest tak, że poszła cała partia pierwszych kilku sztuk, które miałem, zostały mi tak jak pisałem tylko te dwa interfejsy z krótkim kabelkiem do A500 jak by ktoś chciał.

Koncepcja teraz jest taka, że zamówię części i zrobię kolejną partię dla chętnych, więc tradycyjnie jak to na ppa bywa robimy listę zapisów na interfejs. Proszę się dopisywać podając ilość i wersję A500 lub A600/1200.

1. PWS 1szt A600/1200
2.
[#11] Re: Nowy interfejs do Goteka

@Mq, post #10

1. PWS 1szt A600/1200
2. Siege77 1szt A600/1200
[#12] Re: Nowy interfejs do Goteka

@Siege77, post #11

1. PWS 1szt A600/1200
2. Siege77 1szt A600/1200,A500 1szt.
[#13] Re: Nowy interfejs do Goteka

@Siege77, post #12

1. PWS 1szt A600/1200
2. Siege77 1szt A600/1200,A500 1szt.
3. Jose 1szt A600/1200

PS. A czy do CDTV też podejdzie wersja z dłuższym kabelkiem?
[#14] Re: Nowy interfejs do Goteka

@Jose, post #13

Nigdy w życiu nie widziałem na żywo CDTV. Musiał byś pomierzyć. W pierwszym poście widać na zdjęciu jak to wygląda w A600, to sobie pomierz w A600 odległości sznurkiem i przymierz do CDTV. Ewentualnie jeśli ma być jakaś inna specjalna długość, to mogę zrobić do CDTV na wyjątkowe zamówienie, ale będzie kosztowało pięć stów Żartuję, pomierz, jak będzie potrzeba inną odległość zrobić, to dopisz w nawiasie przy zamówieniu (CDTV) i jak będę już miał części i robił, to się zgadamy i zrobimy tak, żeby było dobrze. Ale tak jak mówię, najpierw sprawdź, bo logistycznie ciężko mi trochę ogarniać dla każdego inną długość, dlatego są te dwie i wolę, żeby się w tym wszystko mieściło.
[#15] Re: Nowy interfejs do Goteka

@Mq, post #14

Ok,
Jutro zmierzę i dam znać. Napisz mi jakiej długości jest taśma w wersji A600/1200, to będę wiedział, czy przypasuje.
[#16] Re: Nowy interfejs do Goteka

@Jose, post #15

Tak to sobie nie zmierzysz, bo taśma jest przewidziana, że Gotek leży na Amidze, a złącze do taśmy jest na górze Goteka, nic Ci ta długość nie powie, bo ona ma zapas, a w ogóle taśma ma kilka cm, lecz długość robią też wtyczki, kąty pod jakimi to leży i wysokość na jaką wystaje Gotek. Dlatego powiedziałem, żebyś sobie na oko zobaczył jak to leży na Amidze na zdjęciach. Właśnie spojrzałem na zdjęcia CDTV i widzę, że ma złącza na samej górze obudowy. Więc jeśli Goteka postawisz na wierzchu, to nawet ta krótka taśma od A500 spokojnie wystarczy. Nie wiem natomiast gdzie to chcesz postawić, w zasadzie projekt jest przewidziany na krótkie odległości, chodziło o to, żeby postawić Goteka na wierzchu na Amidze. Nie mam też teraz już na czym tego zmierzyć, bo wszystkie kabelki poszły... Ja tego z resztą nie wiem jaka to jest odległość, bo ja mam to przypasowane tak, że wiem jaką długa taśmę ucinać, ale taśma we wtyczkach jest wszędzie jeszcze zarobiona, plus jeszcze jest odwinięta w przeciwną stronę, a na to idzie kolejnych kilka cm. Tak że nie bardzo mam jak podać wymiary. Jest do A500 krótka, do A600/1200 dłuższa - takie są wymiary O wiem, eska i emka jak w ubraniach
[#17] Re: Nowy interfejs do Goteka

@Mq, post #16

Przepraszam wszystkich za opóźnienie z wysyłką, ale przychodzę se dziś na pocztę i dupa... wisi kartka "system nie działa" a pani se siedzi gdzieś z tyłu i nawet jej nie widziałem, tylko krzyknąłem z zapytaniem czy będzie działał, a ona mi odkrzyknęła gdzieś zza ściany, że dzisiaj już nie... U mnie na wiosce to czasem jak u Barei jest, więc uśmiechnąłem się tylko i krzyknąłem w kierunku zaplecza "do widzenia"
Jutro rano postaram się wysłać wszystko.
[#18] Re: Nowy interfejs do Goteka

@Mq, post #16

Podejrzałem jak to wygląda w CDTV i masz rację. Pozostaję więc przy wersji A600/1200, bo w pierwszej kolejności będę tego używał w A600, a A500 i CDTV muszą poczekać aż zrobi się więcej miejsca na biurku :) Daj znak kiedy przelew robić.
[#19] Re: Nowy interfejs do Goteka

@Jose, post #18

Wysłałem interfejsy z tej pierwszej partii, do tych wszystkich, którzy już zapłacili. Numery przesyłek na PW. Dajcie znać jak dojdzie czy wszystko w porządku i czy interfejsy działają jak należy.

Jednocześnie informuję, że interfejsów z pierwszej partii już nie ma wolnych, są zamówione części na kolejną partię, wklejam aktualną listę, można się dopisywać, interfejsy będą gdzieś za miesiąc.

1. PWS 1szt A600/1200
2. Siege77 2szt (1szt A600/1200 i 1szt A500)
3. Jose 1szt A600/1200
4.

Ostatnia aktualizacja: 20.11.2018 14:54:16 przez Mq
[#20] Re: Nowy interfejs do Goteka

@Mq, post #19

Dopisałem się do listy.
1. PWS 1szt A600/1200
3. Jose 1szt A600/1200
4. KrisbA 1 szt do A500
[#21] Re: Nowy interfejs do Goteka

@KrisbA, post #20

Dopisuję się i ja:
1. PWS 1szt A600/1200
3. Jose 1szt A600/1200
4. KrisbA 1 szt do A500
5. FilipN 2szt (1szt A600/1200 i 1szt A500)
[#22] Re: Nowy interfejs do Goteka

@FilipN, post #21

Dopisuję się i ja:
1. PWS 1szt A600/1200
3. Jose 1szt A600/1200
4. KrisbA 1 szt do A500
5. FilipN 2szt (1szt A600/1200 i 1szt A500)
6. mkdevil666 1szt a1200
[#23] Re: Nowy interfejs do Goteka

@Mq, post #19

Mam pytanko odnośnie zastosowania twojego interfejsu wraz z bootselectorem. Zamontowałem wszystko w swojej A500 i sytuacja wygląda tak: jak bootselector ma ustawione DF0 - wewnętrzna, DF1 - gotek na zewnątrz (czyli domyślnie tak jak bez bootselectora) to wszystko działa poprawnie. Jeśli natomiast przestawię przełącznik bootselectora na DF0 - gotek zew. DF1 - wewnętrzna - to działa tylko sam Gotek - stacja nie reaguje. Czy jest to wina samej stacji (przerobiona z PC) czy jednak interfejs nie dopuszcza takiej konfiguracji z gotekiem?
[#24] Re: Nowy interfejs do Goteka

@engine, post #23

To nie ma nic wspólnego z interfejsem do Goteka.
Jest to związane ze specyfiką działania bootselectorów i jest to normalne zachowanie.
Wszystkie obecnie dostępne na rynku bootselectory mają taką zasadę działania, że zamieniają sygnały SEL0 i SEL1, co powoduje, że zewnętrzny Gotek staje się SEL0, a wewnętrzna stacja wtedy nie jest wykrywana.
[#25] Re: Nowy interfejs do Goteka

@Mq, post #24

W takim razie opis aukcji z allegro jest chyba błędny: aukcja - choć jest tam coś wspomniane o interfejsie Sakura.
[#26] Re: Nowy interfejs do Goteka

@engine, post #25

O tamten opis pytaj tamtego sprzedawcy
Powtarzam raz jeszcze: interfejs Goteka, czy też jakikolwiek inny zewnętrzny interfejs stacji dyskietek lub kabel zewnętrzny nie ma tu nic do rzeczy, jak i nie ma to nic do rzeczy czy jest to stacja czy Gotek.

Ostatnia aktualizacja: 02.12.2018 12:30:38 przez Mq
[#27] Re: Nowy interfejs do Goteka

@Mq, post #26

Jasne, rozumiem i dzięki za informację.
[#28] Re: Nowy interfejs do Goteka

@engine, post #27

Wiesz co, jeśli interesuje Cię dokładniej ten temat, to poszukaj na forum, bo było to gdzieś dokładnie opisane. Rzecz polega najogólniej na tym, że na wewnętrznym złączu FDD w Amidze nie ma mechanizmu wykrywania flopa, jaki jest na zewnętrznym złączu. Amiga potrafi wykryć obecność flopa tylko na zewnętrznym złączu (DF1, DF2, DF3). Natomiast na wewnętrznym założono, że flop zawsze jest podpięty, bo jest tam standardowo, oryginalnie (DF0). Kiedy zamieniamy miejscami sygnał DF0 z DF1, to Amiga nadal zakłada że ma podłączonego flopa DF0, natomiast napędu DF1 nie potrafi wykryć na wewnętrznym złączu, choć on tam jest. Dzieje się tak nawet nie dlatego, że sprzętowo jest coś nie tak, tylko dlatego, że Amiga nie przeprowadza w ogóle próby wykrycia dodatkowych napędów innych niż DF0 na wewnętrznym złączu flopa. Niemniej jednak flop ten jest tam podłączony i działa poprawnie (ze sprzętowego punktu widzenia), ale ponieważ kickstart go nie wykrył, to nie zobaczysz go ani w Workbenchu, ani nie skorzystają z niego gry. Możesz natomiast odpalić sobie xcopy, w którym jest opcja wymuszenia wszystkich flopów i wtedy w xcopy będzie Ci działał wewnętrzny flop jako DF1. Spróbuj sobie dla testu, że tak właśnie jest.
Z powyższego powodu urządzenie zamieniające sygnały SEL0 z SEL1 nie zostało nazwane w stylu np. "DF0/DF1 switcher" czy jakoś podobnie, a właśnie nazwano te urządzenia "bootselector" - ponieważ taka zamiana sygnałów nie powoduje pełnego zamienienia flopów miejscami, a jedynie wybranie z którego flopa Amiga będzie bootowała jako DF0, reszta natomiast pozostaje "nie do końca" zamieniona.
Reasumując: za Twój objaw odpowiedzialny jest bootselector, kóry działa dokładnie tak jak powinien, robi to prawidłowo, ale po prostu nie da się zrobić tego inaczej (samym bootselectorem). Ja również mam w swojej ofercie bootselector, ten mój jest trochę inny niż ten, który wskazałeś w aukcji, ale ostatecznie działa tak samo, identycznie - i wiedz, że każdy dostępny bootselector będzie działał również tak samo.
Mam nadzieję, że rozwiałem wszystkie Twoje wątpliwości

Ostatnia aktualizacja: 02.12.2018 20:15:38 przez Mq
[#29] Re: Nowy interfejs do Goteka

@Mq, post #28

Zdecydowanie rozwiałeś :), ale jeśli w Xcopy da się wymusić możliwość użycia tak podpiętego DF1 wewnętrznego - to w zasadzie niczego więcej raczej mi nie potrzeba. W sumie to najczęściej właśnie będę używał zew. goteka jako DF0, ze względu na wygodę i ciszę - przez brak sygnału wykrywania dyskietki stacja nie "klika" ciągle. A jednocześnie jeśli będę potrzebował przegrać coś z goteka na dyskietki to nadal jest to możliwe w tym ustawieniu. Jeśli zaś będę chciał się poczuć jeszcze bardziej retro to przełączam wew. stacje na df0 i używam dyskietek do odpalania softu.
Dzięki za wyczerpującą odpowiedź.
[#30] Re: Nowy interfejs do Goteka

@engine, post #29

No i o to właśnie chodzi Dlatego nikt się tym nie przejmuje, i nikt nie zmienia konstrukcji bootselectora, bo w zasadzie nie jest ta przypadłość bardzo uciążliwa. W 96,37% przypadków bootselector jest używany do tego, żeby grać w gierki z Goteka zewnętrznego i tyle
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem