[#31] Re: Nowy interfejs do Goteka

@mkdevil666, post #22

Jeżeli to nie problem to chciałem domówić drugi egzemplarz więc poniżej update ilości:

1. PWS 1szt A600/1200
2. Siege77 2szt (1szt A600/1200 i 1szt A500)
3. Jose 2szt A600/1200
4. KrisbA 1 szt do A500
5. FilipN 2szt (1szt A600/1200 i 1szt A500)
6. mkdevil666 1szt a1200
[#32] Re: Nowy interfejs do Goteka

@Jose, post #31

Nie ma problemu, będę tego trochę robił, więc wystarczy. Dotarły do mnie już wszystkie potrzebne części, więc postaram się przez weekend polutować wszystko, tak że zaraz po weekendzie mam nadzieję robić już wysyłki. W weekend wyślę namiary do wpłat dla zainteresowanych osób z listy.
[#33] Re: Nowy interfejs do Goteka

@Mq, post #32

1. PWS 1szt A600/1200
3. Jose 2szt A600/1200
4. KrisbA 1 szt do A500
6. mkdevil666 1szt a1200
7. k3ichi 1szt. A500
[#34] Re: Nowy interfejs do Goteka

@k3ichi, post #33

1. PWS 1szt A600/1200
3. Jose 2szt A600/1200
4. KrisbA 1 szt do A500
6. mkdevil666 1szt a1200
7. k3ichi 1szt. A500
8. MarX 1sz. A600/1200
[#35] Re: Nowy interfejs do Goteka

@MarX, post #34

1. PWS 1szt A600/1200
3. Jose 2szt A600/1200
4. KrisbA 1 szt do A500
6. mkdevil666 1szt a1200
7. k3ichi 1szt. A500
8. MarX 1sz. A600/1200
9. banan666 2szt A600/A1200
[#36] Re: Nowy interfejs do Goteka

@Mq, post #1

Pytania czysto formalne:
1. Kiedy można się spodziewać realizacji projektu?
2. No i jaka cena za interfejs?

:)
[#37] Re: Nowy interfejs do Goteka

@mkdevil666, post #36

Odpowiedź czysto formalna: kolego, czytałeś chociaż o czym jest ten wątek?
1. post 32
2. post 1

:)
[#38] Re: Nowy interfejs do Goteka

@banan666, post #35

PWS, Siege77, Jose, KrisbA, FilipN, mkdevil666, MarX - przesyłki wysłane, numery na PW

k3ichi, banan666 - brak kontaktu - dajcie znać czy chcecie te interfejsy czy nie, bo nie wiem co z nim zrobić

Jak ktoś jeszcze chętny, to mam wszystko co potrzebne dostępne od ręki, zapraszam
[#39] Re: Nowy interfejs do Goteka

@Mq, post #38

Dzięki - przesyłka dotarła... ostrzeżenie dla pozostałych... ostrożnie rozpakowujcie tę paczuszkę... ja niestety przeciąłem nożyczkami taśmę (6 żył poszło).
No nic, znajdę gdzieś nową 24-żyłową taśmę i wymienię w święta...
[#40] Re: Nowy interfejs do Goteka

@PWS, post #39

PWS, wystarczyło taśmę klejącą z wierzchu odkleić, albo naciąć... Podszedłeś chyba do tematu zbyt dynamicznie

Wiesz co, szkoda zniszczyć tej niebieskiej wtyczki, bo są drogie i trudno dostępne. Jak nie wiesz jak rozebrać, to jest duże ryzyko, że połamiesz i będzie po wszystkim - i nie chodzi mi tu już o to czy i jakie ktoś ma zdolności manualne, tylko taka jest po prostu konstrukcja tej wtyczki, że rozebrać bez połamania jest ją bardzo trudno. Ja sobie do tego powyginałem odpowiednio spinacz na otwartej wtyczce i mam takie "specjalne narzędzie", ale nie jestem w stanie tego wytłumaczyć, ani pokazać jak to robić...

Dlatego jeśli chcesz, to wyślę Ci po prostu drugi taki kabelek - od Mikołaja Wówczas ten uszkodzony możesz mi odesłać, a ja go wykorzystam. Jeśli chcesz wykorzystać tą opcję, to napisz na PW, dogadamy się tam już.

Druga opcja: nie rozbieraj wtyczek i nie wymieniaj taśmy, tylko napraw ją w tym miejscu, w którym przeciąłeś. Po prostu polutuj, zaizoluj i już.

Trzecia opcja: jeśli koniecznie chcesz zrobić taśmę samodzielnie i uda Ci się rozebrać wtyczki, to mam kilka wskazówek.
1. Taśma musi mieć 24 żyły (jak już sam policzyłeś) i teraz: jak chcesz identyczną długość, to tniesz kawałek taśmy o długości 14cm, takie tnę długości taśmy dla A600/A1200.
2. Czarna wtyczka IDC26 ma 26 pinów, w niej taśmę montujesz na środku, czyli po obu stronach ma zostać jeden niepodłączony pin.
3. We wtyczce DB25 taśmę należy zamontować maksymalnie przesuniętą w tą stronę gdzie są wszystkie piny (nie tam gdzie są usunięte).
UWAGA! Nie należy się pomylić z tą taśmą jak się ją robi samemu, bo na złączu i na taśmie są napięcia 5V i 12V, niewłaściwe podłączenie zasilania może spowodować uszkodzenia zarówno w Goteku, jak i w Amidze, czy w zasilaczu. Taśmy zrobione przeze mnie są tak wykonane, że na pewno jest wszystko dobrze (testuję każdą taśmę), a konstrukcja całości jest taka, że nie da się tego źle podłączyć.

Ostatnia aktualizacja: 20.12.2018 11:17:46 przez Mq
[#41] Re: Nowy interfejs do Goteka

@Mq, post #40

@Mq - przesyłka dotarła wczoraj, interfejs działa super. Świetna robota OK
[#42] Re: Nowy interfejs do Goteka

@Mq, post #40

Ja też potwierdzam odbiór przesyłki, a testować będę w weekend. Dzięki!
[#43] Re: Nowy interfejs do Goteka

@Mq, post #40

Witam serdecznie.
Co do "dynamicznego" otwierania to nie miało ono miejsca - jakimś pechowym zbiegiem okoliczności ta brązowa taśma klejąca była przyklejona bezpośrednio do taśmy (a myślałem że taśma okleja folię bombelkową)... poprostu pech - nic więcej (nikogo za niego nie winię - "takie jaja się zdażają").
Co do Twojego opisu... to trochę demonizujesz te niebieskie wtyczki - nie są one aż tak drogie (można je dostać za 4pln). Drogie są wtyczki D-Sub 23M czyli pasujące do portu drive (koło 10pln, jeśli wogóle je można dostać).
Wtyczkę niebieską otwieramy - tak jak pisałeś - spinaczem i płaskim micro śrubokrętem... trudność polegała jedynie na tym że nigdy takiej nie otwierałem... ale wszystko poszło sprawniej niż z czarną wtyczką (w 30 sekund była otwarta).
Jedyną "trudność" stanowi niestandardowa ilość żył w taśmie... ale wezmę taśmę 26 żyłową pasującą do czarnej wtyczki i poprostu pozbędę się dwóch skrajnych żył... przytnę 3mm obie.
Taśmę przetestuję na Amidze sprawdzę napięcie na gnieździe fdd... jeśli bedzie OK to reszta też bedzie OK. A tak na marginesie -gdzie jest w goteku napięcie 12V? O ile wiem potrzebuje on tylko 5V.
Pozdrawiam i życzę wesołych i pogodnych świąt Bożego Narodzenia.
PWS (B.P.)
[#44] Re: Nowy interfejs do Goteka

@PWS, post #43

W Goteku napięcie 12V nie jest wykorzystywane, ale ponieważ jest ono dostępne na złączu, to podprowadziłem je również do złącza zasilania - pomimo niewykorzystywania tego postanowiłem przeprowadzić wszystkie linie, żeby dopełnić standard. Tak samo doprowadziłem do złącza sygnałowego np. sygnał MTRX, którego Gotek też nie używa - po prostu w interfejsie podłączyłem poprawnie wszystkie sygnały wychodzące z Amigi, tak dla porządku.

Z taśmy 26 pin robimy taśmę 24 pin po prostu odrywając dwie żyły. Te taśmy są tak produkowane, że chwyta się na końcu i odrywa potrzebną ilość żył.
[#45] Re: Nowy interfejs do Goteka

@Mq, post #38

Potwierdzam otrzymanie przesyłki z interfejsem.
Mam inne pytanie potrzebuję dwóch sztuk goteka bez obudowy.
Orientuje się czy ktoś na ppa zajmuje się lutowaniem - składaniem gotowego układu.

Obudowę mam z innych urządzeń i kolejne mi nie jest potrzebne.
[#46] Re: Nowy interfejs do Goteka

@mkdevil666, post #45

Chyba najtaniej będzie kupić Goteka w wersji bez wyświetlacza od Chińczyków (płytka główna w środku jest ta sama), a obudowę po prostu wywalić
[#47] Re: Nowy interfejs do Goteka

@Mq, post #46

z tymi chinolami to różnie bywa... ma ktoś jakiegoś pewniaka :)
[#48] Re: Nowy interfejs do Goteka

@mkdevil666, post #47

Ja kupuję gdziekolwiek, zawsze tam gdzie znajdę najtaniej. Jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby z Gotekiem coś było nie tak, gdzie nie kupiłem to zawsze było to samo dokładnie i wszystko dobrze. Co innego z częściami elektronicznymi, wtedy faktycznie różnie bywa. Pewniaka natomiast nikt nie da, bo nigdy nie wiadomo co Chińczyk ma, a on sam też zazwyczaj nie wie co ma
[#49] Re: Nowy interfejs do Goteka

@Mq, post #48

Ja też zawsze kupowałem tam gdzie taniej, jak do tej pory nie miałem problemów. Zwróć tylko uwagę, że są też wersje bez przycisków i wyświetlacza, bo możesz się zdziwić :) (chyba, że chcesz od razu oled + enkoder montować to można troszkę zaoszczędzić)

Ostatnia aktualizacja: 23.12.2018 19:19:50 przez lopezpb
[#50] Re: Nowy interfejs do Goteka

@mkdevil666, post #47

"z tymi chinolami to różnie bywa"... to powoli jest już przeszłość.
Jestem po świeżej wizycie w Chinach (i zaraz znów się tam wybieram)... Chińczycy zrobili kosmiczne postępy w gonieniu za jakością... "made in China" to już nie to samo co 10 lat temu... za 5 lat to z tej naklejki Chińczycy będą równie dumni, co teraz Japończycy z "made in Japan" (a po wojnie był to taki sam obciach jak u nas 10 lat temu "made in China").
[#51] Re: Nowy interfejs do Goteka

@Mq, post #38

a został może jeszcze jeden interfejs wolny?
[#52] Re: Nowy interfejs do Goteka

@Ankuz MkOne, post #51

Tak, mam interfejsy - jeśli ktoś chce, to zapraszam na PW.
[#53] Re: Nowy interfejs do Goteka

@Mq, post #52

super, już pisze
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem