[#1] Amiga 500 Rev8a czarny ekran
Jak w temacie.
Podmieniłem procesor,2xCIA,GARY`ego,Kick z innej amigi i to samo. Czarny ekran.
Na DiagROMie czarny ekran
Druga amiga na układach z niedziałającej Rev8a(wymienionych wyżej) odpala, także te układy sprawne.

Amiga reaguje na reset mignięciem capslock`a. Dioda power jest na 50%. Po jakimś czasie(1-3 minuty) zapala się całkowicie i zapala się dioda stacji i tak święcą cały czas. Raz włączył się nawet silnik stacji

Sprzedający w opisie napisał, że wyczyścił amigę i raz mu jeszcze wystartowała. Później jak opisane wyżej.

Podpinałem przez RGB i RCA mono.

Układy lekko ciepłe za wyjątkiem kicka i GARRY`ego.

Planuję sprawdzić przejścia z CPU,Kickstartu,Gary`ego,CIA do mobo, czy wszystko dobrze styka i ewentualnie wymienić podejrzane podstawki.

Podmienić jeszcze Agnusa 8735(nie wiem czy jego usterka też by dawała czarny ekran, ale sprawdzić nie zaszkodzi)

Jakieś inne pomysły? Co jeszcze mogę sprawdzić bez oscyloskopu?
Zasilanie układów?
[#2] Re: Amiga 500 Rev8a czarny ekran

@snifferman, post #1

Zapomniałem o DENISE. Jutro też go podmienię :D
[#3] Re: Amiga 500 Rev8a czarny ekran

@snifferman, post #2

Agnusa tez bym sprawdzil, jesli masz kompatybilnego... To byla plyta z A500 czy A500+ ? W sensie wyczyszczenie po wylanej baterii? Jesli tak, to sciezki, piny itp. pod katem zielonego nalotu/korozji trzeba sprawdzic, da sie miernikiem - wiecej mi nie przychodzi do glowy, bo nic ponad to nie robilem :)
[#4] Re: Amiga 500 Rev8a czarny ekran

@snifferman, post #1

W takich objawach to nawet nie dociskaj tylko od razu wymień podstawkę pod agnusem.
wyjmij go i nawet trąc o kartkę papieru wyczyść piny z wierzchu... zobaczysz jaki syf... :)
A skoro diagrom nie startuje to nie zaszkodziłoby nawet podstawkę pod romem wymienić.
[#5] Re: Amiga 500 Rev8a czarny ekran

@MariuszK, post #4

Akurat podstawki pod agnusa nie mam. Przy wyjęciu styki w podstawce błyszczące.
Taka się nada?

Teraz zauważyłem, że podstawek 42Pin pod ROM też nie mam. Zamówiłem, jak nie dojdą na czas to wstawie 40pin. Tak przy okazji, Rev8 obsłuży Kicka 1MB?

Mam wszystkie układy na podmiane z innej A500 rev8.

Jakie podstawki sugerujecie? Zwykłe czy precyzyjne?

Płyta A500 512KB ram bez zegara.
[#6] Re: Amiga 500 Rev8a czarny ekran

@snifferman, post #5

Denise sprawny. Zamieniony z innym i brak rezultatów. Zostało obejrzeć mobo i podstawki. Większość socketów mam na stanie.

Pytanie do speców- dawać precyzyjne czy trzymać się rozwiązania klasycznego?
[#7] Re: Amiga 500 Rev8a czarny ekran

@snifferman, post #6

Jak się nie możesz zdecydować jakie i nie zamierzasz później kombinować że sprzętem bardzo(tak żeby coś upalić) to lutuj układy w płytę :)
[#8] Re: Amiga 500 Rev8a czarny ekran

@MariuszK, post #7

Wolałbym podstawki :)
Tyle nowych turbo ma się pojawić, że mi amig zabraknie

Ostatnia aktualizacja: 05.03.2019 16:07:09 przez snifferman
[#9] Re: Amiga 500 Rev8a czarny ekran

@snifferman, post #8

hej - z waszego doswiadczenia byly kiedys przypadki ze w ramach sprawdzani ukladow i podmiany zepsuliscie sobie tez to co bylo sprawne? co jest mniej ryzykowne sprawdzac kosci podejrzane w amidze ktora dziala czy przekladac dzialajace kosci do tej niesprawnej?
[#10] Re: Amiga 500 Rev8a czarny ekran

@ami2019, post #9

Jeśli juz to układy podejrzane w sprawnej Ami.
[#11] Re: Amiga 500 Rev8a czarny ekran

@watman, post #3

Agnus sprawdzony- OK
Wszystkie układy co są w socketach sprawdzone i sprawne.

Wyczyściłem wszystkie sockety i podoginałem w nich wszystkie blaszki- Brak rezultatów
Na dniach pomierzę wszystkie przejścia z układów w podstawkach na mobo (Chciałem tego uniknąć ) Bardziej pracochłonne niż wymiana podstawek, ale przy okazji sprawdzę tak ścieżki i przelotki. Pomocne narzędzie do diagnostyki jakby ktoś jeszcze nie znał :D

Przy włączeniu amigi dioda power 50% i mrugnięcie capslocka. Po 2 minutach power zapala się 100% (nieraz dioda stacji też się zapali i obie palą się cały czas).

Przy resecie capslok mrugnie i reaguje na wciśnięcie.

Przy włączeniu zasilania z dyskietką w stacji- silnik stacji się chwilę zakręci.

Jakbyście mieli pomysły co jeszcze sprawdzić, jestem otwarty na wszelkie propozycje. W przyszłym tygodniu powinien dojść analizator stanów logicznych.
[#12] Re: Amiga 500 Rev8a czarny ekran

@snifferman, post #11

U mnie lekarstwem na czarny ekran w takiej płycie była wymiana podstawki pod procesor.
[#13] Re: Amiga 500 Rev8a czarny ekran

@snifferman, post #1

Miałem kiedyś uwaloną 500 i też był czarny obraz. Chwilę po włączeniu stacja ze 2 razy pykła (ale też nie za każdym razem). Diody też były na 50%. U mnie było jeszcze to, że co mniej więcej 8-10 raz wywalało guru... Caps nie pamiętam jak świecił... Pomogła wymiana pamięci i podstawek. Wpadłem na to, bo ktoś tam już był przede mną i właśnie podstawki sobie zamontował (niezbyt udolnie co zwróciło moją uwagę...).
[#14] Re: Amiga 500 Rev8a czarny ekran

@yoo_gas, post #13

W pierwszej kolejności sprawdziłbym procesor, kickstart oraz ich podstawki, przejścia pomiędzy nimi, potem przejścia do agnusa, denise i pamięci. Jeśli te są ok, to powinny się pojawić kolorki lub inne zachowania.
[#15] Re: Amiga 500 Rev8a czarny ekran

@makarsky, post #14

Jestem w trakcie sprawdzania przejść z procesora do reszty. Narazie nic nie znalazłem. Na pinie 18 _RST po włączeniu zasilania cały czas stan wysoki :(
[#16] Re: Amiga 500 Rev8a czarny ekran

@snifferman, post #15

I tak ma być
[#17] Re: Amiga 500 Rev8a czarny ekran

@jarob, post #16

Dzisiaj sprawdziłem wszystkie piny procesora. Wszystko dochodzi tam gdzie trzeba. Gdy poklikam capslockiem kilkanaście razy, to przestaje reagować.

Może jakiś mniejszy układ logiczny jest martwy, tylko czy powodowałby czarny ekran.
Ktoś wie jakie jest minimum, aby DiagROM odpalił?
[#18] Re: Amiga 500 Rev8a czarny ekran

@snifferman, post #15

Cały czas? To zewrzyj na chwilę do masy i zobacz co będzie się potem działo.
[#19] Re: Amiga 500 Rev8a czarny ekran

@makarsky, post #18

Cały czas 5v na włączonym zasilaniu na pinie 18 procesora (RST_). Jarob napisał, że tak ma być. Narazie nie będę zwierał, bo nie wiem skąd te 5v się bierze i nie chce nic upalić.

Dzisiaj, albo jutro przemierze jeszcze przejścia z innych układów do mobo.

Sprawdzę jeszcze na wyłączonym zasilaniu co pokaże miernik między RST_ a 5v.

Ostatnia aktualizacja: 07.03.2019 11:06:34 przez snifferman
[#20] Re: Amiga 500 Rev8a czarny ekran

@snifferman, post #19

Między pinem 18 procesora a 5v mam 4,7k ohma. Na zdrowej amidze dla porównania tak samo.
Miedzy linia 12v(mierzoną z portu stacji) a RST_ mam tez 4,7k a na dzialajacej rev8 rosnaca do mega ohmów. Warunki pomiarów nie byly takie same (w kendej podlaczony zasilacz, a w drugiej stacja i klawiatura).

W każdym razie 4,7k miedzy 12v a linią procesora wg mnie nie jest dobrym znakiem. W każdym razie po wlaczeniu zasilania jest tam 5v. Dzisiaj już nie mam czasu. Jutro postaram się powrzucać fotki. Może forumowe oczy zobaczą coś czego ja nie widzę.
[#21] Re: Amiga 500 Rev8a czarny ekran

@snifferman, post #19

Nazwa sygnału poprzedzona "_" oznacza, że sygnał ten jest aktywny po zanegowaniu, czyli _RST powoduje reset w stanie niskim. 5V pochodzi z zasilania poprzez rezystor podciągowy (np. 4k7)... jest on po to aby wymusić stan wysoki, a przy pojawieniu się stanu niskiego nic się nie upaliło...
A więc jarob ma 100% racji....
[#22] Re: Amiga 500 Rev8a czarny ekran

@wali7, post #21

Z 4,7k pomiędzy 12v a _RST też się wyjaśniło.... Przejście było przez wyłączony zasilacz, także fałszywy alarm.

To moja jedyna Rev8, która ma 3300uF . Inne tak jak na schematach mają 1000uF

Zdjęcia pacjentki

Ostatnia aktualizacja: 07.03.2019 20:36:47 przez snifferman
[#23] Re: Amiga 500 Rev8a czarny ekran

@snifferman, post #22

Przelutowałem jeszcze U10,U11,U12,U13 bez rezultatu.

Uszkodzony ram może powodować czarny ekran?
[#24] Re: Amiga 500 Rev8a czarny ekran

@snifferman, post #23

Nie zauważyłem wypowiedzi kolegi yoo_gas. A więc przelutuje ram :D
[#25] Re: Amiga 500 Rev8a czarny ekran

@snifferman, post #23

Uszkodzony ram może powodować czarny ekran?

Jesli jest ROM sprawny to ekran bylby zielony przy uszkodzonym chip Ram
[#26] Re: Amiga 500 Rev8a czarny ekran

@HOŁDYS, post #25

Też mi się tak wydawało. W każdym razie przelutowałem ram i nie pomogło. Przemierzyłem wszystkie przejścia z procka i romu. Wszystko ok. Wymieniam wszystkie podstawki. Zobaczymy czy to coś zmieni. Sprzedający powiedział że wyczyścił amige i raz odpaliła a później już nie.
Nie wyzywajcie od Januszy, bo to z niemiec jest... co najwyżej Janusch nie powiedział całej prawdy.
[#27] Re: Amiga 500 Rev8a czarny ekran

@snifferman, post #26

No to jak zostało jeszcze procka podmienić, nie widziałem być tą operacje robił to że te diody się zapalają po kilku minutach to proc stoi na moje w jakimś dziwnym stanie. Powodzenia
[#28] Re: Amiga 500 Rev8a czarny ekran

@snifferman, post #26

A inny zasilacz próbował ? ;)
[#29] Re: Amiga 500 Rev8a czarny ekran

@Cizar, post #27

Podmieniłem wszystkie chipy co sa w socketach.
Uklady Z niedziałającej włożyłem do innej rev8 i odpaliła.
Wymieniłem u10,u11,u12,u13
Wymieniłem kości ram.
Zasilacz używam z innymi amigami i odpałem na nim sprawna rev8 z układami z popsutej.
Wyczyszcze rozlutownice i wymieniam sockety.
Procek jest wyraźnie ciepły. Coś tam robi, ale z klawiatury jak wcisnę capslocka kilkanaście razy to bufor sie przepełnia i caps zostaje zapalony lub zgaszony aż do resetu.
Płyta jest w ładnym stanie. Albo podstawka gdzieś nie łączy albo coś innego się upaliło czego jeszcze nie podmieniłem.

Co byście jeszcze podejrzewali?
[#30] Re: Amiga 500 Rev8a czarny ekran

@snifferman, post #29

Generator kwarcowy ?? nie wiem teraz już oscyloskop i cykle szyny podglądać .
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem