[#31] Re: Amiga 500 Rev8a czarny ekran

@Cizar, post #30

zacznij od podstawki pod gary'm, skoro on odpowiada za szyne komunikacyjna i wszystko sprawdzales na zdrowej i chipy sa ok, to moze tu cos smierdzi

Ostatnia aktualizacja: 09.03.2019 22:25:53 przez ami2019
[#32] Re: Amiga 500 Rev8a czarny ekran

@Cizar, post #30

No i niestety brak efektów

Podsumowanie, żeby nie trzeba było czytać całego wątku:

-Wymienione podstawki na nowe i układy na sprawdzone działające - CPU,ROM,2xCIA,PAULA,GARY,AGNUS,DENISE,U10,U11,U12,U13,RAM,OSCYLATOR
-Pomierzyłem wszystkie piny procesora do mobo/innych podzespołów i wszystko ok.
-Zasilacz OK. Wszystkie inne amigi na nim działają

objawy:
Capslock mrugnie przy włączeniu zasilania. Reaguje na wciśnięcie z 10 razy, później aż do resetu nie.
Czarny ekran
Dioda power 50%

Stacja dysków kliknie raz po ok 30s od włączenia.

Płyta jest w ładnym stanie (fotki wyżej)

Mam DiagROM i też czarny ekran.

nie wiem teraz już oscyloskop i cykle szyny podglądać

Nie mam oscyloskopu. Zamówiłem analizator logiczny (24MHZ,8 Kanałów). Powinien przyjść w przyszłym tygodniu. Nada się?

Ostatnia aktualizacja: 10.03.2019 01:51:51 przez snifferman
[#33] Re: Amiga 500 Rev8a czarny ekran

@snifferman, post #32

Próbowałeś może uruchamiać Amigę z odłączona całkowicie stacja dyskietek? A w jakim stanie są kondensatory?
[#34] Re: Amiga 500 Rev8a czarny ekran

@nostrum666, post #33

Próbowałeś może uruchamiać Amigę z odłączona całkowicie stacja dyskietek? A w jakim stanie są kondensatory?

Próbowałem odpalić samą płytę. Podłączon tylko kabel RGB i Zasilczacz.

Kondensatory wyglądają ok. Właściwie mogę je wymienić, bo mam na stanie.
[#35] Re: Amiga 500 Rev8a czarny ekran

@snifferman, post #34

A układy wymieniales na sprawne po przelutowaniu podstawek? Bo jak kojarzę to wpierw je wymieniałes a później lutowales podstawki.

Ostatnia aktualizacja: 10.03.2019 02:02:55 przez nostrum666
[#36] Re: Amiga 500 Rev8a czarny ekran

@nostrum666, post #35

Po wlutowaniu podstawek włożyłem układy z innej a500rev8 (oczywiście sprawnej), a te z niesprawnej do tamtej (zamieniłem).
Sprawna A500 pozostała sprawna a niesprawna daje ciemność.
[#37] Re: Amiga 500 Rev8a czarny ekran

@snifferman, post #36

A może nie idzie sygnał zegara z rezonatora?
[#38] Re: Amiga 500 Rev8a czarny ekran

@panti1801, post #37

Jako, że nie mam oscyloskopu, podpiołem dobrą a500+ i wadliwą i porównywałem napięcia sygnałów. Na pinie 12 U33(74F258) na zdrowej ami miałem 1,5V, a na niesprawnej 0,11V.
Zamieniłem układy i działa !!!!!!!!!!!!!!! Mam obraz Kicka.

Problem jednak był przy zegarze. Kto miał rację, może czuć satysfakcję :D

Dzięki za pomoc.

O ile prościej byłoby to zdiagnozować z oscyloskopem

Ostatnia aktualizacja: 10.03.2019 16:08:42 przez snifferman
[#39] Re: Amiga 500 Rev8a czarny ekran

@snifferman, post #38

Czy mogę dać 74LS258AN zamiast oryginalnego74F258?
[#40] Re: Amiga 500 Rev8a czarny ekran

@snifferman, post #39

Możesz oba są bipolarne i wystarczająco szybkie
[#41] Re: Amiga 500 Rev8a czarny ekran

@snifferman, post #38

Właśnie takich postów mi brak gdzie jest wytłumaczone co było nie tak i w czym był problem. Pomaga to bardzo kiedy samemu szuka się rozwiązań podobnych problemów.
[#42] Re: Amiga 500 Rev8a czarny ekran

@Stoopi, post #41

Właśnie takich postów mi brak gdzie jest wytłumaczone co było nie tak i w czym był problem. Pomaga to bardzo kiedy samemu szuka się rozwiązań podobnych problemów.

Zawsze staram się dobrze opisać i udokumentować naprawę. Sam po jakimś czasie zapominam, więc notatki i szczegóły pomiarów opisuję w miarę swoich możliwości i wiedzy. Daltego podałem przybliżone napięcia pomiarów, bo nie każdy ma oscyloskop, lub taką samą amigę, aby porównać. Mierzyłem miernikiem z True RMS

Jeszcze jedno pytanie. Co z układami 74HC? Mogę zamiast 74LS244N dać SN74HC244N i zamiast 74LS373N dać 74HC373N w sekcji DATA PATH (U10,U11,U12,U13).
[#43] Re: Amiga 500 Rev8a czarny ekran

@snifferman, post #42

Podstawowa zasada to zachować standard napięciowe zasilania układów. Stany logiczne 0 i 1 przy tym samym zasilaniu praktycznie zawsze się pokrywają i mieszczą w zakresach. Jeżeli chodzi o czas ich propagacji to rzeczywiście się różnią ale przy zegarach dają rade oba. LS 9ns vs HC 8ns.
OK
[#44] Re: Amiga 500 Rev8a czarny ekran

@Cizar, post #43

W elektronice logicznej zamiennikami układów LS są układy HCT.
Lepiej użyć ich, niż samych HC.
[#45] Re: Amiga 500 Rev8a czarny ekran

@Cizar, post #43

[#46] Re: Amiga 500 Rev8a czarny ekran

@Cizar, post #45

Używałem zamiennie HC i LC układy 7474 i 7438 w interfejsach stacji dysków. Podejrzewam, że 8ns,9ns nie ma żadnego znaczenia, skoro pamięci w tej amidze mają 80ns.

Przyjdą wszystkie części, to napiszę czy działa. Czeka mnie jeszcze 2MB mod na tej płycie i może wymiana podstawek, bo nie miałem 48PIN i wlutowałem 2x24PIN w tandemie.

Będę jeszcze naprawiał folię klawiatury i nie wiem czy robić fotki z instrukcją co i jak. Patent z folią aluminiową i lakierem przewodzącym. Jedną już tak naprawiłem. Wiem, że można kupić nową folię, ale jak komuś nie działa kilka klawiszy, to może warto taką naprawę przeprowadzić
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem