[#31] Re: Nowe "folie" klawiatury do A500

@panti1801, post #22

Może w wersji A600/1200 dać taśmę FFC np. https://slawmir.com.pl/tasma-ffc-31pin-31x80-30v-80c-p-18893.html do płyty PCB klawiatury można przylutować albo dać złącze.
To tak dla przykładu bo nie pamiętam jaki raster ma taśma w A600/1200.
[#32] Re: Nowe "folie" klawiatury do A500

@Adinfo, post #30

Dolne pady mają wspólny pin na złączu klawiatury, fix można zrobić w dwóch miejscach, albo przy górnych padach, albo przy złączu. Jest w sumie jeszcze trzecia opcja, przeciąć ścieżki przy złączu i przylutować cienkie kable bezpośrednio z padów do złącza, ale będzie to mało estetycznie wyglądać.
[#33] Re: Nowe "folie" klawiatury do A500

@Alex, post #31

To tak dla przykładu bo nie pamiętam jaki raster ma taśma w A600/1200.
1,25 mm. W swoim projekcie klawiatury mechanicznej nie zdecydowałem się jednak na kabel FPC, zrobiłem płytkę z pozłacanymi stykami wkładaną do złącza, a dalej klasyczny kabel IDC34 i złącze w klawiaturze.
[#34] Re: Nowe "folie" klawiatury do A500

@Krashan, post #33

Muszę się zgodzić, kable FPC są najbardziej zawodnym i nabardziej kłopotliwym elementem klawiatur A600/1200. Rozwiązanie płytka i kabel IDC powinno być znacznie trwalsze, dodatkowo kabel do klawiatury w łatwy sposób można sobie przygotować o wymaganej długości, w razie uszkodzenia kabla szybko i tanio można dorobić kolejny/kupić gotowy.
[#35] Re: Nowe "folie" klawiatury do A500

@Mandi, post #34

Na początku myślałem właśnie o taśnie FFC, ale nie po to zastępuję folię płytką PCB aby dalej była na niej niepewna taśma. Taśma IDC + kawałek PCB w roli gniazda też wydał mi się najlepszym rozwiązaniem.
[#36] Re: Nowe "folie" klawiatury do A500

@panti1801, post #35

A ja właśnie postawiłem na FFC, wcale nie jest to takie złe rozwiązanie. Na mojej akurat przylutowana bezpośrednio. Ale komercyjnie będzie wymienna.

[#37] Re: Nowe "folie" klawiatury do A500

@Architect1200, post #36

O właśnie i to będzie wyglądać estetycznie a jak będzie jeszcze złącze z drugiej strony i będzie wymienna w razie uszkodzenia to super rozwiązanie. Przecież te taśmy nie mają zakończeń grafitowych tak jak oryginalna więc nie powinno być problemu że się zetrze i przestanie łączyć.
[#38] Re: Nowe "folie" klawiatury do A500

@panti1801, post #27

Co do fixowania, to mogę też sobie to sam ogarnąć, więc podtrzymuję dwie sztuki dla mnie, nawet wersja niepoprawiona (chociaż oczywiście wolałbym poprawioną).
[#39] Re: Nowe "folie" klawiatury do A500

@wali7, post #38

Jeżeli jednak bierzesz tę wersję co jest teraz to ja w takim razie wylatuję
[#40] Re: Nowe "folie" klawiatury do A500

@panti1801, post #27

Co do firmy to wszystko zależy od ilości zamówionych sztuk. Jedna firma wychodzi taniej przy 10 niż druga, natomiast ta druga ma taniej przy 20 (w przeliczeniu na sztukę). Małą partię opłacało mi się robić w AllPCB.

Myślę, że spokojnie tutaj na forum 20 sztuk "pójdzie na pniu"OK.
[#41] Re: Nowe "folie" klawiatury do A500

@AD99, post #40

Podałem te ilości jako przykład :) niektóre firmy rekompensują sobie tanie płytki drogą wysyłką...

Rozeszły się wszystkie płytki, powysyłam do Was PW z informacją co dalej. Myślę, że do końca tygodnia powinno mi się wysłać paczki.
[#42] Re: Nowe "folie" klawiatury do A500

@Adinfo, post #30

1. wojtek9989 1szt
2. ted - 1 szt.
3. Stoopi 2szt
4. misiomatyk 1szt
5. Kilos - 1 szt
6.dorian3d 2 szt (poprawiona wersja)
7.mariuszk - 1szt rev następnej
8. AD99 - 2szt - poprawiona wersja
9. wali7 - 2 szt - poprawiona wersja
10. Adinfo - 1-2 szt. (aktualna wersja z błędem)
11. Grzonas - 2 szt. - poprawiona wersja
[#43] Re: Nowe "folie" klawiatury do A500

@grzonas, post #42

Aktualna lista na PCB w wersji !!!rev. 0!!!

1. wojtek9989 1szt
2. ted - 1 szt.
3. Stoopi 2szt
4. misiomatyk 1szt
5. Kilos - 1 szt
6. wali7 - 2 szt
7. Adinfo - 2 szt

Narazie nie zapisujcie się na nową wersję. Ogarnę tą partię, a co dalej dam znać jakoś "po niedzieli".
[#44] Re: Nowe "folie" klawiatury do A500

@panti1801, post #43

Miałem wysłać Wam wiadomości na PW, ale niestety z racji wyjazdu służbowego muszę poprosić Was o chwilę cierpliwości, jutro wieczorem powinnieście już dostać informację.
[#45] Re: Nowe "folie" klawiatury do A500

@panti1801, post #44

To nie goni, nasze stare folie z klawiatur za tydzień lub dwa nie będą dużo gorsze niż obecnie
[#46] Re: Nowe "folie" klawiatury do A500

@Adinfo, post #45

Będzie nowa partia?
Pisał bym się.
[#47] Re: Nowe "folie" klawiatury do A500

@Risc, post #46

Trwają już zapisy na kolejną patrię link.
[#48] Re: Nowe "folie" klawiatury do A500

@panti1801, post #1

Witaj - masz jeszcze folię? jak coś napsisz mi prosze sms 602746571. Pozdro
[#49] Re: Nowe "folie" klawiatury do A500

@panti1801, post #1

Witaj - masz jeszcze folię? jak coś napsisz mi prosze sms 602746571. Pozdro
[#50] Re: Nowe "folie" klawiatury do A500

@Architect1200, post #36

Witam gdzie można taką taśmę kupić na tych złączkach do amigi600?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem