[#31] Re: amiga klasyczna ala laptop

@Dorian3d, post #30

ja kce!
[#32] Re: amiga klasyczna ala laptop

@Dorian3d, post #30

Cosik mało portów w tym C64.
[#33] Re: amiga klasyczna ala laptop

@Kwahu, post #8

ekranem zamykanym nad klawiaturą

To dużo nie mówi, Ale do rzeczy.

Jaka klawiatura? Ja bym proponował jakiegoś STM32 i klawe z laptopa oczywiście z blokiem numerycznym.

Matryca albo laptopowa i driver albo coś co bangla z PAL-em

Turbo ja to bym zrobił na mobo Amigi 600 z wlutowanym Vampire na stałe. Ale jak chcesz 500/1200 to 500 z Vampire była by spoko.

Płyta od Amigi 500 ma coś 35cm normalnie w 15 calowym laptopie to się powinno zmieścić.

Ale z każdym dołożonym elementem to rośnie do góry tak że to nie będzie takie małe. Można zachować skos który C= wprowadziło w Amidze. Dzięki temu wszystko będzie trochę krótsze i turbo jakieś się zmieści w 500. 1200 z turbo to jest całkiem inny projekt.

Już nie wypominając o bloku zasilania, baterii ewentualnym tołczpadzie i przełączniku myszka dzoj, interfejsie usb do myszki i joya. Portach etc.. Można też zastosować stacje dokującą... czy też tak zwany replikator portów itd.

Ale wydaje mi się że Amigowy laptop od zera to nie jest prosty temat. I projekt jest ostatnim elementem tej układankiok, racjaok, racja

Może też być A500 ACA500/500+, friendly i wtedy można położyć kondzie na mobo albo dać coś w smd i wcale nie musi być takie grube, wyjdzie normalny laptop.

Amigowy laptop to jest temat rzeka, już nie wypominając o jakimś customowym mobook, racjaok, racja

Ostatnia aktualizacja: 21.11.2019 22:11:22 przez tWINpIX
[#34] Re: amiga klasyczna ala laptop

@tWINpIX, post #33

Jak ma być klasyk z Vampire to jak dla mnie lepiej zastosować V4S. Z kilku powodów:

1. Mniejsze rozmiary.
2. Mniejsza waga.
3. Mniejszy pobór energii.
4. Nie potrzeba dodatkowych rozszerzeń.
5. Brak problemów z obsługą sygnału video.
6. Brak problemów z wyprowadzeniem i obsługą portów.
7. Nie ma niepotrzebnych (z punktu widzenia wersji laptop) elementów.

Zapewne coś więcej by się znalazło, ale to mi przyszło teraz na myśl.

Natomiast jeżeli chodzi o klasyka bez Vampira to najlepiej by się nadawała płyta główna z CD32.

Ostatnia aktualizacja: 22.11.2019 09:31:12 przez Solo Kazuki
[#35] Re: amiga klasyczna ala laptop

@Solo Kazuki, post #34

Vampire V4S to jest tak bardziej w strefie marzeń, biorąc pod uwagę że autor postu ma Vampire do A500 to na tym może się wzorować, jakiś relokator do karty i można coś działać.

Po za tym V4S jest jak Yeti, gdzieś tam występuje w przyrodzie ale zdobyć go nie łatwo.

Płyta CD32 mogła by być dobra ale nie koniecznie. Jak bym miał to robić masowo to bym się dogadał z jakimś lokalnym developerem od HW i zlecił wykonanie customowej mobo. Na bazie Amigi 500 z ewentualnym 020, 030 i customowym slotem Zorro na dołożenie ewentualnego RTG.

6. Brak problemów z wyprowadzeniem i obsługą portów.

Raczej brak portów, z mobo A500 też można wy lutować porty ale porty to nie problem. Większe gniazdo niż db jest od zasilania tak że porty mogą spokojnie zostać. Przy standardowej płycie.

Większym np: wyzwaniem są zawiasy do klapy matrycy. Bo tu się rozchodzi oto z czego to będzie drukowane.

Jak tu jest PAL i tu nie widzę żadnej róznicy

7. Nie ma niepotrzebnych (z punktu widzenia wersji laptop) elementów.

To znaczy jakich elementów, brakuje portu klawiatury i ide na starcie.

1. Mniejsze rozmiary.
2. Mniejsza waga.
3. Mniejszy pobór energii.
4. Nie potrzeba dodatkowych rozszerzeń.

Mrzonkiok, racjaok, racja
[#36] Re: amiga klasyczna ala laptop

@tWINpIX, post #35

Vampire V4S to jest tak bardziej w strefie marzeń

Czy aby na pewno?

Na razie to nowinka, ale niedługo zapewne będzie dostępne i na pewno łatwiejsze do spotkania niż mityczny Yeti. ok, racja

Jak tu jest PAL i tu nie widzę żadnej róznicy

V4S ma sygnał video przystosowany do dzisiejszych czasów (HDMI), a na dodatek emulację AGA i RTG na jednym wyjściu.

To znaczy jakich elementów

Tak z grubsza około 75% elementów z płyty głównej Amigi klasycznej, wszystko co zastępuje lub nie potrzebuje Vampire.

Mrzonki

Mógłbyś rozwinąć, co się nie zgadza? Sugerujesz że V4S ma większą wagę, wymiary, pobór energii niż Amiga klasyczna + karta Vampire? I dodatkowo potrzebuje rozszerzeń?

Przypomniał mi się jeszcze jeden problem, którego doświadczyłem na klasyku. Mianowicie podczas transportu zdarzało się że rozszerzenia się poruszyły i trzeba było poprawiać połączenia między nimi a płytą. Nie wiem jak solidne jest łączenie Vampire z płytą, ale domyślam się że może nastąpić poruszenie się elementów i pogorszenie styku między nimi.
[#37] Re: amiga klasyczna ala laptop

@Solo Kazuki, post #36

To że są na zdjęciach to jeszcze nic nie znaczy, jak pierwsze 3K będzie miało V4S to wtedy będzie można mówić że jest dostępne.

Mógłbyś rozwinąć, co się nie zgadza?

Pisałem o płycie CD32 nie o Vampire. Po za tym V4 mia jakieś komplikacje z klawiaturą i monitorem.

Przypomniał mi się jeszcze jeden problem, którego doświadczyłem na klasyku. Mianowicie podczas transportu zdarzało się że rozszerzenia się poruszyły

To są problemu wieku niemowlęcego.
[#38] Re: amiga klasyczna ala laptop

@tWINpIX, post #37

To że są na zdjęciach to jeszcze nic nie znaczy

Ale to że można będzie je kupić już tak.

jak pierwsze 3K będzie miało V4S to wtedy będzie można mówić że jest dostępne.

A co to ma do rzeczy? Dostępność to możliwość pozyskania a nie ilość osób które coś mają.

Pisałem o płycie CD32 nie o Vampire.

A ja o V4S w odniesieniu do Amiga+V2.

Możesz rozwinąć co masz na myśli?
[#39] Re: amiga klasyczna ala laptop

@Solo Kazuki, post #38

Możesz rozwinąć co masz na myśli?

To znaczy że takie rzeczy rozwiązuje się w początkowym stadium okresu developerskiego.
[#40] Re: amiga klasyczna ala laptop

@Solo Kazuki, post #34

David i Sordan mieliby tu coś do powiedzenia w kwestii znalezienia kompatybilnego TV
[#41] Re: amiga klasyczna ala laptop

@Kwahu, post #1

Choć puryści pewnie zachwyceni nie będą (no bo zaś ta emulacja), no cóż kwestia podejścia do tematu, ale mój laptop amigowy jest oparty o rozwiązanie softwarowe:

Więcej o tym można poczytać w KAplus#13.
[#42] Re: amiga klasyczna ala laptop

@don_rafito, post #41

Rewelacje !
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem