[#61] Re: Moja Amiga 500+ ...

@yashin, post #60

[#62] Re: Moja Amiga 500+ ...

@yashin, post #56

Wpisz w CLI avail, to się dowiesz ile pamięci było na starcie.
[#63] Re: Moja Amiga 500+ ...

@wali7, post #62

[#64] Re: Moja Amiga 500+ ...

@yashin, post #63

Jakie 2 kicki zastosować?

1.3 i 3.1?
[#65] Re: Moja Amiga 500+ ...

@yashin, post #64

OK, to przyłącze się do tematu.

A500 z RAMem 0,5MB można rozbudować o kolejne 0,5MB w rozszerzeniu pod klapką lub dolutowując 0,5MB na płyte, albo poprzez rozszerzenie pod klapkę z "wkładką" pod GARY-ego do 2MB. Jest jeszcze opcja rozszerzenia od Lotharka (używam) do 2MB po wypruciu wszystkich kości... OK.

A500+ miała już 1MB i możliwość doładowania do 2MB w porcie rozszerzeń pod klapką bez "dziwactw pod GARY-ego" itp. TAK?

Pytanie: Czy A500 na płycie "500+" z 1MB wlutowanego RAM można identycznie rozbudować do 2MB pod klapkę (bez dodatkowych modułów )jak fabryczną A500+? Czy nie i dlaczego?

Zawsze mnie to pytanie męczyło i nigdzie nie mogłem nic wynaleźć na ten temat.

Ostatnia aktualizacja: 02.01.2020 15:06:37 przez lrdmaras
[#66] Re: Moja Amiga 500+ ...

@lrdmaras, post #65

[#67] Re: Moja Amiga 500+ ...

@yashin, post #66

To jest zmodyfikowane rozszerzenie dla A500+, a mi chodziło o podobne ale do A500 z wlutowanym 1MB CHIP, tak żeby rozszerzyć do 2MB najprostszym sposobem.
[#68] Re: Moja Amiga 500+ ...

@yashin, post #66

Paranoja jakaś, wszystkie sklepy elektroniczne w okolicy remanent :/:/:/
[#69] Re: Moja Amiga 500+ ...

@yashin, post #68

Oto?
[#70] Re: Moja Amiga 500+ ...

@lrdmaras, post #67

Jeżeli masz A500 na płycie dla A500+ (czyli rev 8), to po zamontowaniu pełnego 1 MB na płytę możesz spokojnie używać rozszerzenia o kolejny 1 MB dla A500+ (będziesz miał wtedy 2 MB chip ram), oraz o 0,5 MB dla A500 (wtedy będziesz miał 1,5 MB chip ram).
A500 na płycie rev 8 różni się bardzo nieznacznie od A500+: ma 0,5 MB na płycie zamiast 1 MB, ma kicka 1.3 zamiast 2.0, często nie ma wszystkich kości ECS (na pewno ma 2 MB Agnusa ECS, bo z innym ta płyta nie ruszy... i to jest najważniejsze), zwłaszcza Denise może być OCS, do tego nie ma RTC. Tak więc niezwykle łatwo przerobić ją na pełną A500+.... lub "częściową".
Jedyne co zdaje się nie ruszy na A500 rev8 z 1 MB chip ram na płycie, to różne rozszerzenia do pięćsetki dodające więcej niż 1 MB "pod klapką". Bo już rozszerzenia fastu ruszą jak najbardziej.
[#71] Re: Moja Amiga 500+ ...

@lrdmaras, post #65

500 z płytą REV8.1 lub REV8 to ta sama płyta która była w 500+ tylko że nie było na niej zegara. Zworkologia jest trochę inna, ale to ta sama płyta.
Reasumując 500 z płytą "+" można tak samo zrobić jak 500+.
[#72] Re: Moja Amiga 500+ ...

@MariuszK, post #71

I roboty nie ma dużo aby przerobić.
[#73] Re: Moja Amiga 500+ ...

@yashin, post #72

Dziękuję za obszerne odpowiedzi 😀 Będę zatem próbował 😀
[#74] Re: Moja Amiga 500+ ...

@yashin, post #68

To jest nienormalny kraj inne sklepy również ale alkohol to kupisz przez całą dobę.
[#75] Re: Moja Amiga 500+ ...

@marcinm, post #74

Gdzie można szukać działające kicki? Bo te z neta nie działają a te co zgrałem z oryginalnych płyt działają :/ Co do alkoholu to wiadomo ja na szczęście miałem nałóg z papierosami ale nie pale już półtora miesiąca. Ale sklepy masakra zwłaszcza elektroniczne remanenty do przyszłego tygodnia.
[#76] Re: Moja Amiga 500+ ...

@lrdmaras, post #67

Tak jest najprościej
[#77] Re: Moja Amiga 500+ ...

@UJP, post #76

wali7

[#78] Re: Moja Amiga 500+ ...

@yashin, post #77

Ryj się cieszy pomysł
[#79] Re: Moja Amiga 500+ ...

@UJP, post #76

Dokładnie i tym samym modzie 2mb SOJ wspominałem wcześniej. No ale litości... 80pln?!?
[#80] Re: Moja Amiga 500+ ...

@MariuszK, post #79

Gdzie taka cena?
[#81] Re: Moja Amiga 500+ ...

@MariuszK, post #79

To tylko pierwsze zdjęcie tego moda które znalazłem w googlach, nie sugeruję zakupu na tej aukcji ( szczególnie że to archiwalna aukcja )
W jednaj Amidze zrobiłem tego moda bez płytek, po prostu wylutowałem kości z sima, wyprostowałem piny i wlutowałem w płytę Amigi, pięknie to nie wygląda, ale działa i koszt 0,0 PLN :)
Drugą już zrobiłem na tych małych PCB, ktoś na PPA miał je po kilka PLN za sztukę

Ostatnia aktualizacja: 02.01.2020 21:11:02 przez UJP
[#82] Re: Moja Amiga 500+ ...

@yashin, post #80

Układy działają ale klawisze w jednej klawiaturze nie i będzie big problejszyn :/

Recapu tasmy pod klawiszami chyba nie zrobię chociaż...
[#83] Re: Moja Amiga 500+ ...

@yashin, post #82

UJP ale im więcej zaczniesz lutować tym to piękniej zacznie wyglądać.

Ostatnia aktualizacja: 02.01.2020 21:12:15 przez yashin
[#84] Re: Moja Amiga 500+ ...

@UJP, post #81

Więcej wiary w siebie!!!
[#85] Re: Moja Amiga 500+ ...

@yashin, post #83

Ważne że działa i jest bezpieczne dla sprzętu, pięknie nie musi wyglądać ( przynajmniej jak robię dla siebie, nie zależy mi na tym), mikołaj przyniósł mi Falcona, pod choinkę kupiłem mu ct60e.
Przez święta miałem trochę czasu i chciałem to poskładać do kupy i przetestować tego "zabójcę Amig", ale okazało się że mimo że mam 512MB TT-RAM ( odpowiednik Amigowego FAST-u 32bit) to sporo fajniejszych dem i tak potrzebuje 14MB ST-RAM ( odpowiednik Amigowego CHIP-u ), a mój Falcon ma tylko 4MB, samo rozszerzenie nie jest jakoś bardzo drogie, niecałe 200 zł u Lotharka, ale przyszłoby dopiero po świętach :(
Ogołociłem Sima 16MB i po 4h lutowania i "rzeźbienia" Falcon miał 14MB, pięknie to nie wygląda ( podobnie wygląda pierwsza A500+), ale działa od pierwszego strzała i przez święta obejrzałem chyba wszystkie godne uwagi dema na Falcona, nic się nie wywaliło, a Falcon nadal żyje
[#86] Re: Moja Amiga 500+ ...

@UJP, post #85

Ja dopiero zaczynam więc spokojnie ja dopiero zaczynam ale będzie dobry projekt tylko niech te jebane sklepy otworzą grrrrr ale to co opisujesz to naprawde dobra robota ja aktualnie kick 8in1 szeroki uśmiech
[#87] Re: Moja Amiga 500+ ...

@yashin, post #86

A co do lutowania to co teraz to co pakują i pakowali bez ołowiowe itp daj pan siana...
[#88] Re: Moja Amiga 500+ ...

@yashin, post #77

Czy ja tam widzę baterię VARTA lub pochodną?? Czy mnie wzrok myli?
[#89] Re: Moja Amiga 500+ ...

@lrdmaras, post #88

Bateria marki VIPOW szeroki uśmiech
[#90] Re: Moja Amiga 500+ ...

@yashin, post #89

Opóźnienia z dostawą towaru grrrrrrrrrrrrrrrrrrr !?2$?@$
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem