[#1] FPGA vs ASIC
Nie wiem czy to właściwy dział, ale jako ciekawostkę wrzucę porównanie(możliwe, że dość stare): http://www.deepchip.com/downloads/fpga-vs-asic.pdf

W sumie to chyba powinniśmy się cieszyć, że wielu z Was chce się coś robić dla Amigi, bo jakby to liczyć stawkami w przemyśle komercyjnym to liczby w rodzaju w rodzaju bodajże 82000 $ za samo opracowanie prototypu raczej nie brzmią zachęcająco.

Poza tym ciekawostką z porównania jest to, że przy ok. 200 sztukach koszt produkcji w ASICu zaczyna być niższy niż w FPGA, tylko czy rynek amigowy zawsze jest "aż tak" chłonny...
[#2] Re: FPGA vs ASIC

@pgru2, post #1

Fajna wrzutka.
Gdyby nie wymyślali koła na nowo, tylko co najwyżej usprawnili i poprawili błędy, te co były znane ...;
gdyby nie to, że każdy ma rozbuchaane ego i uważa, że jego rozwiązanie jest najlepsze...;
gdyby nie podziały na amigowców A, B, C to te 200 szt to sami betatesterzy by byli, a tak to się w tym środowisku NieDA.

Wielka szkoda, bo mamy super fachowców i pasjonatów, ale oni nie rządzą, nie mają praw, patentów itd.
[#3] Re: FPGA vs ASIC

@KM_Ender, post #2

Myślę że 68080 w ASIC rozeszłoby się w ilości 1000 sztuk w parę godzin.
Zapewne przy dzisiejszym wymiarze technologicznym trzeba by do procesora dodać ze 4 MB cache, i miniumum 4 rdzenie. Po to aby CPU zachował sensowną powierzchnię.

Ostatnia aktualizacja: 23.11.2020 11:21:47 przez WojtekX
[#4] Re: FPGA vs ASIC

@WojtekX, post #3

Jestem wykluczony cyfrowo, ponieważ jako
posiadacz a500 i a600 nie mam jak się
podłączyć do internetu.
68080 da się
[#5] Re: FPGA vs ASIC

@pgru2, post #1

To już mocno nie aktualne zestawienie, 3200$ za FPGA ( 250KGates) ?!?, dziś to bardziej 32,00$
Koszty ASIC też sporo spadły ( nie mówię tu o topowych technologiach 10-5nm ), ale nie aż w takim stopniu, przy małych nakładach robi się wspólną maskę z innymi niskonakładowymi układami ( nawet w Polsce to robią ) i wyprodukowanie kilkuset sztuk takich układów pewnie kosztowałoby kilkadziesiąt tyś PLN. drążyłem ten temat już na PPA
najdroższe jest zaprojektowanie układu, ale jak mają go już w FPGA to przeniesienie go do ASIC nie kosztuje kosmicznej kasy.

Ostatnia aktualizacja: 23.11.2020 14:45:14 przez UJP
[#6] Re: FPGA vs ASIC

@mmarcin2741, post #4

Że co. Każda moją a500 i a600 jest usieciowiona :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem