[#1] Inatalacja napędu CD
Od pewnego czasu pracuję nad zainstalowaniem w mojej A1200 stacji CD. Odpowiedni dysk itp. już mam, ale nie za bardzo wiem jak się zabrać do zamontowania tego w amidze. Klejenia zamego napędu chciałbym uniknąć, bo:
a) Nie chcę żeby klej się dostał do środka napędu.
b) Chciałbym w razie czego mieć możliwość w miare łatwego rozmontowania sprzętu.
Czy ktoś ma jakieś doświadczenie w tego typu sprawach?
1
[#2] Re: Inatalacja napędu CD

@Jonson26, post #1

Kup sobie obudowe zewnetrzna CD/DVD z zasilaczem. Do tego K60 dualport 2,5/3,5. Taśmy połączeniowe, sterowniki i to wszystko.
[#3] Re: Inatalacja napędu CD

@Stoopi, post #2

Albo poszukaj okazji i kup konsolę multimedialną TOMS. Sam kiedyś kupiłem, posiadam i jestem mega zadowolony.

W konsoli zmieści się twardy dysk 3,5 cala, napęd CD oraz jest też miejsce na stację dysków.

Taśmę wyprowadzam bez problemu i bez żadnych ingerencji.

Ostatnia aktualizacja: 12.07.2021 14:32:44 przez Hexmage960
[#4] Re: Inatalacja napędu CD

@Stoopi, post #2

1) K60 dualport 2,5/3,5 - prośba o namiar na ten adapter
2) sterowniki : CDFS wystarczy (amicdfs240) ?
3) Co to jest ta konsola TOMS ? nie moge tego znaleźć.

Ostatnia aktualizacja: 12.07.2021 14:36:31 przez ch0mik
[#5] Re: Inatalacja napędu CD

@ch0mik, post #4

K60 sprzedaje RASTPORT. Sterowniki powinny wystarczyć, choć nie wszystkie napędy może obsługiwać.
[#6] Re: Inatalacja napędu CD

@ch0mik, post #4

Dziś występuje dość rzadko, ale swego czasu firma TOMS produkowała i sprzedawała takie obudowy - bardzo solidne - do montażu 3 urządzeń pod Amigą 600/1200 - HDD 3,5", CD-ROM oraz stacji dysków.

Konsola TOMS ma wejście na taśmę IDE oraz zasilanie napędów z lewej strony.

Tutaj zdjęcia pochodzące z archiwum Allegro:

https://archiwum.allegro.pl/oferta/obudowa-toms-do-amiga-1200-600-commodore-i7857504493.html

Sterowniki pójdą w zasadzie wszystkie - nawet CD File System pod scsi.device Unit 1, ale zazwyczaj wymagany jest program IDEFix, który jest częścią integralną wielu pakietów do CD.

Ostatnia aktualizacja: 12.07.2021 14:44:03 przez Hexmage960
[#7] Re: Inatalacja napędu CD

@Hexmage960, post #6

podziękować!

Dual IDE znalazłem na Allegro, dokupię.
ogólnie podłączyłem się pod temat, ponieważ planuję A1200 wsadzić do jakiejś obudowy (prawdopodobnie od PC) i oprócz HDD też będę chciał dorzucić CD do niej (tutaj zadałem pytanie : wątek ppa / YouTube- ale cos mało odzewu ;))

Ostatnia aktualizacja: 12.07.2021 14:50:37 przez ch0mik

Ostatnia aktualizacja: 12.07.2021 14:50:53 przez ch0mik
[#8] Re: Inatalacja napędu CD

@ch0mik, post #7

Jeśli chcesz bawić się w PCetowe obudowy do Amigi to przygotuj się na rzeźbienie. Kup jakąś obudowe miniATX lub podobną.
[#9] Re: Inatalacja napędu CD

@Stoopi, post #8

@Stoopi - ogólnie na zewnątrz będą tylko porty DB9x2, Scart (RGB), PS/2 (mouse) oraz USB (klawiatura) oraz SD karta slot (extender).

Tak, świadom jestem rzeźbienia ;) szablon na kartonie mam już odrysowany.
Jeszcze nad plexi się zastanawiam czy nawet elektryczną skrzynką ;)

Ostatnia aktualizacja: 12.07.2021 15:30:22 przez ch0mik
[#10] Re: Inatalacja napędu CD

@ch0mik, post #9

Zamiast extendera możesz kupić SD-IDE 40pin. Są modele, które mają otwory montażowe i wtedy łatwiej jest je przymocować.
To rozwiązuje też problem 44pin. Kupujesz przelotkę 44-40 i masz kartę SD oraz CD na taśmie 40 pin

Pamiętam, że nie każda przejsciówka ide pasowała do mobo amigi. Trzeba sprawdzić albo dopytać która fizycznie pasuje i sie mieści

https://www.ebay.de/itm/363387204909
https://www.ebay.de/itm/203043500499

Ostatnia aktualizacja: 12.07.2021 15:38:10 przez snifferman
[#11] Re: Inatalacja napędu CD

@Hexmage960, post #6

O TOMSie prawie nic w internetach nie ma, ale sądząc po zdjęciach mógłbym sobie zrobić podróbkę z jakiejś mini obudowy pecetowej i wstawić sobie do środka jakiś wzmacniaczyk dla CD-audio.
[#12] Re: Inatalacja napędu CD

@Jonson26, post #11

No nie wiem, czy znajdziesz taką o odpowiednich wymiarach, z mocowaniami w odpowiednich miejscach oraz złączem na taśmę i zasilanie.

Tutaj jest zdjęcie mojej Amigi 1200 z konsolą TOMS. Wszystko ładnie dopasowane. Idealnie nadaje się do połączenia z Amigą desktop. Są wgłębienia pod gumowe nóżki Desktopa, sama konsola też ma gumowe nóżki.

Fakt, że konsola TOMS dosyć rzadko pojawia się na aukcjach.

Innym rozwiązaniem, żeby umieścić CD-ROM jest obudowa Tower.

1
[#13] Re: Inatalacja napędu CD

@Hexmage960, post #12

To już chyba lepiej tę obudowę wsadzić pod monitor, bo pisanie na tak wysoko umieszczonej klawiaturze musi być dosyć ciężkie. Chyba, że dla kogoś Amiga to tylko gniazdo joysticka i myszy. Wtedy można to ustawić nawet w ten sposób.
[#14] Re: Inatalacja napędu CD

@MDW, post #13

Obudowa musi być pod Amigą, ponieważ jest połączona z nią przez taśmę IDE z lewej strony.

Ale to, że jest pod Amigą to żaden problem bo nie zajmuje dodatkowego miejsca na biurku - dokładnie tyle ile Amiga desktop.

Pisanie jest dla mnie wygodne. Nie jest to dużo wyżej.

Według mnie świetne rozwiązanie na podłączenie CD-ROM dla Amigi Desktop typu 1200. Cenię je sobie.

Ostatnia aktualizacja: 12.07.2021 18:35:31 przez Hexmage960
[#15] Re: Inatalacja napędu CD

@Hexmage960, post #12

Kolejnym rozwiązaniem jest rozszerzenie montowane w porcie pcmcia, do którego taśmą podłącza się normalny napęd dvd czy cd.
Mam takie rozszerzenie i sprawuje się świetnie z każdą Amigą 600 czy 1200.
link
[#16] Re: Inatalacja napędu CD

@Jonson26, post #1

Checkmate 1500 Plus i niech cię ręka broni przed spawaniem, gięciem czegoś z obudowy PC na wzór TOMS. Twoja Amiga na to nie zasługuje. To, że była taka prowizorka, brzydka jak noc w zadżumionym mieście, nie oznacza, że masz jej szukać. Nie na darmo "internety" tak mało o niej piszą, bo chcą o niej zapomnieć.
[#17] Re: Inatalacja napędu CD

@KM_Ender, post #16

Konsola TOMS to solidna konstrukcja, którą zaprojektowała firma TOMS. Jest bardzo atrakcyjna wizualnie i solidna jak czołg. Posiadam i używam jej od ok. 1997 roku.

Konsola wymaga tylko wyprowadzenia taśmy IDE na zewnątrz bez żadnej ingerencji.

Ja po prostu polecam to co sprawdziłem i stwierdzam że jest niezawodne.

Checkmate 1500 Plus nie widziałem i nie używałem.
[#18] Re: Inatalacja napędu CD

@Hexmage960, post #12

Miałem to niby fajne ale to gniot
bo problem jest jak kabel wprowadzić z amigi 1200
[#19] Re: Inatalacja napędu CD

@Dorian3d, post #18

Zapewniam Cię, że nie ma z wyprowadzeniem kabla żadnego problemu. Nawet mam oba ekranowania w Amidze.
[#20] Re: Inatalacja napędu CD

@Hexmage960, post #19

no ale obudowa amigi 1200 musi być rozkręcona
[#21] Re: Inatalacja napędu CD

@Dorian3d, post #20

Chyba że wypiłujesz szparsko na taśmę w obudowie
[#22] Re: Inatalacja napędu CD

@Hexmage960, post #14

Pisanie jest dla mnie wygodne. Nie jest to dużo wyżej.
Trzeba być nie szanującym swojego zdrowia desperatem, żeby pisać na klawiaturze w takiej pozycji. Albo pisać po 1000 znaków dziennie...
[#23] Re: Inatalacja napędu CD

@Krashan, post #22

Albo mieć biurko o odpowiednio dobranej wysokości :) Tylko coś pod nadgarstki by się przydało.

Swego czasu myślałem o zamontowaniu napędu CD pod blatem biurka - ale ta przeklęta taśma :/
[#24] Re: Inatalacja napędu CD

@Cedrat, post #23

Rozwiązanie jest proste. Bierzemy wyrzynarkę i wycinamy w biurku otwór o rozmiarach konsoli multimedialnej TOMS. Całość wkładamy do środka tak, że nad blat wystaje tylko klawiatura. Trzeba tylko pod spód podłożyć odpowiedniej wysokości drewniane pudło, żeby nam Amiga nie spadła na podłogę. Kolejnym krokiem jest wycięcie przy pomocy piły łańcuchowej otworu na nogi w drewnianym pudle, które podtrzymuje nam Amigę - et voila! Jesteśmy w domu.

5
[#25] Re: Inatalacja napędu CD

@ch0mik, post #9

https://www.ppa.pl/sprzet/amiga-1200-tower-powrot-do-przeszlosci.html
1
[#26] Re: Inatalacja napędu CD

@recedent, post #24

Prościej chyba kupić wyższy fotel?
[#27] Re: Inatalacja napędu CD

@Krashan, post #22

Ależ kolego, ja szanuję swoje zdrowie. Jestem dosyć wysoki, mam krzesło z podłokietnikami i pisze mi się wygodnie. Na pewno spece z TOMS myśleli o ergonomii tego rozwiązania.

Zapewniam, że piszę na tej klawiaturze bardzo intensywnie od dawna.

Nie cierpię na bóle nadgarstków, ani podobne dolegliwości. Gdybym rzeczywiście miał takie dolegliwości, pozostałbym przy Desktopie bez konsoli.

W Amidze nie trzeba dokonywać żadnych modyfikacji - taśma wychodzi bez problemu.

Korzyści z posiadania napędu CD-ROM są dosyć spore - szczególnie jak posiada się kolekcję CD dla Amigi. Już na jednej płycie CDPD mieści się ponad 600 dyskietek a mam 4 płyty z tej kolekcji.

Ostatnia aktualizacja: 13.07.2021 13:56:53 przez Hexmage960
[#28] Re: Inatalacja napędu CD

@Hexmage960, post #27

Korzyści z posiadania napędu CD-ROM są dosyć spore - szczególnie jak posiada się kolekcję CD dla Amigi. Już na jednej płycie CDPD mieści się ponad 600 dyskietek a mam 4 płyty z tej kolekcji.

Ja rozumiem i akceptuje prawo do innego zdania. Też mam w A4000 nagrywarkę DVD i pewnie zamontuje taką też w A2000. Co do użyteczności, to nie widzę kożyści. Za 40zł można dzisiaj kupić kartę microSD 64GB i mieć cały soft amigi w środku amigi bez "podkładki" pod ami. Jak potrzebne jest coś nowego, to można szybciej przerzucić przez PCMCIA. Wydaje mi się to wygodniejsze niż klocek pod amigą.

4 płyty CD to może było dużo danych w latach 90. Dzisiaj możesz to wrzucić nawet na kartę 4GB, która jest obsługiwana z "firmowym" scsi.device i jeszcze zostanie ci miejsce

Jak już potrzebne jest fizyczne miejsce na rozbudowę, to raczej jestem za towerem, albo desktopem pod monitor
[#29] Re: Inatalacja napędu CD

@snifferman, post #28

Jak już potrzebne jest fizyczne miejsce na rozbudowę, to raczej jestem za towerem, albo desktopem pod monitor

Mam dwie Amigi 1200. Nie mam dużych Amig.

Zdecydowanie jestem teraz bardziej za desktopem. Obudowę Tower już posiadałem.

- Reagowanie na dwa klawisze na raz,
- Bezpieczne mocowanie dzięki oryginalnej obudowie i ekranowaniu z obu stron,
- Miła w użyciu klawiatura,
- Estetyczny wygląd desktopa.

Druga Amiga 1200 jest bez konsoli, zwyczajny desktop z dyskiem 2,5".

Jak potrzebne jest coś nowego, to można szybciej przerzucić przez PCMCIA. Wydaje mi się to wygodniejsze niż klocek pod amigą.

Sterownik CD0 mam ładowany przy starcie systemu.

Płytę CD po prostu wkładam i mogę korzystać z jej zasobów. Odbywa się to zdecydowanie szybciej, aniżeli kopiowanie danych na kartę PCMCIA.

4 płyty CD to może było dużo danych w latach 90. Dzisiaj możesz to wrzucić nawet na kartę 4GB, która jest obsługiwana z "firmowym" scsi.device i jeszcze zostanie ci miejsce

Mam dużo więcej płyt niż cztery. Posiadam kilkadziesiąt oryginalnych płyt dla Amigi - covery CD z Amiga Computer Studio, Magazynu Amiga, eXeca, Amigazynu, czy zagranicznego Amiga Format.

Wszystkie płyty w wygodnym futerale.

Do tego wspomniane CDPD I-IV, Euroscene I, Amiga CD32 Gamer, płyty Aminet, Amiga Developer CD i wiele więcej.

Za 40zł można dzisiaj kupić kartę microSD 64GB i mieć cały soft amigi w środku amigi bez "podkładki" pod ami.

Można zrzucić cały Software dla Amigi, aczkolwiek nie jestem fanem tego rozwiązania. Korzystam z tego co mi potrzebne. Nawet gdybym miał wszystko pod ręką, utonąłbym w gąszczu, który trudno przeszukać.

Aminet jest po to, by z niego korzystać na bieżąco.

Dodam, że moim marzeniem jest Amiga 4000T, no ale ponieważ jest to marzenie niemal nieziszczalne, cieszę się tym co mam.

Przyznam, że rozważyłbym tylko kartę na PCMCIA, bo nie korzystałem i nie badałem tego tematu jeszcze.

Ostatnia aktualizacja: 13.07.2021 15:13:24 przez Hexmage960
[#30] Re: Inatalacja napędu CD

@Jonson26, post #1

Elbox

checkmate 1500

Popatrz, porównaj. Masz fajną Amigę z turbinką, może warto rozważyć taki zakup. Samoróbka choćby najlepsza nie dorówna gotowcom.

Ostatnia aktualizacja: 13.07.2021 15:53:34 przez KM_Ender
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem