[#1] Amiga 500 - problem z zasilaczem (chyba?)
Czesc, kupiłem dwa dni temu a500 i podczas zakupu amiga wygladala na w pełni sprawna, poza małym mankametem dotyczacym klawiatury, nie dzialało pare klawiszy z czesci numerycznej o czym wspomniał sprzedajacy. Poniewaz te same klawisze były sprawne z drugiej czesci to machnałem na to reka. Przyjechałem do domu, pobawiłem sie pare godzin i zostawiłem amige na noc. Nastepnego dnia nie chciała sie uruchomic, zapala sie dioda power, capslock reaguje na wcisniecie i nic poza tym. Nie startuje fdd a ekran monitora to zaszumione drobne pasy. Co dziwne jesli wlacze jak x-razy to w koncu zaczyna dzialac i na jakis czas jest dobrze. Rozebralem ekrany i tak na oko same pcb amigi wyglada zdrowe (wiem ze na oko to sobie moge ;). Pomierzyłem zasilanie od strony wtyczki bez zadnego obciazenia. Linie +5V daja stabilne 5.25V, linia +12 daje stabilne 11.75V a linia -12V pokazuje cały -15V.
I tu pytania do znawców
Czy uszkodzona membrana klawiatury moze dawac takie objawy jak pisalem czy raczej tego nie łaczyc?
Czy -15V to poprawna wartosc?
Ewentualnie co moge sprawdzic jeszcze we własnym zakresie?
[#2] Re: Amiga 500 - problem z zasilaczem (chyba?)

@druzil28, post #1

Mierz napięcia na obciążonym zasilaczu. -15v to za dużo tak czy siak. sprawdz kondensatory, podmień CIA na płycie głównej cza dają takie same objawy. sprawdz bez podłaczonej klawiatury.
[#3] Re: Amiga 500 - problem z zasilaczem (chyba?)

@Stoopi, post #2

Wypiąłem wszystko co się dało, objaw jest taki sam. Amiga się testuje bo widać ze zmienia odcienie i na końcu kończy na czarnym. Tyle ze w trakcie tych testów obraz jest zaszumiony i pojawiają sie drobne kolorowe linie. Moze jest ktos z wawy kto moglby pozyczyc zasilacz na testy albo podepnie moja u siebie i sprawdzi? Bo ten moj jest nie rozbieralny, niechce sie do niego dobierac bo moze go oddam jesli potwierdze ze to jednak zasilanie

Ostatnia aktualizacja: 09.01.2022 16:00:40 przez druzil28
[#4] Re: Amiga 500 - problem z zasilaczem (chyba?)

@druzil28, post #3

-12 masz do urządzeń zewnętrznych i dżwięku. Amiga powinna startować, jeśli nie to powodem nie jest zasilacz. Chyba że walnęło powyżej -24v co już raz miałem w Amidze. Zdarzało się i -3v. :P
[#5] Re: Amiga 500 - problem z zasilaczem (chyba?)

@Stoopi, post #4

Mam zasilacze co dają -16v a jak tylko podłącze obciążenie 0.1A to drastycznie spada do -12V.

Można zacząć od podociskania układów w podstawkach, a dla bardziej obeznanych wyjęcie i włożenie wskazane
[#6] Re: Amiga 500 - problem z zasilaczem (chyba?)

@Stoopi, post #2

zmierz pod obciążeniem jak radzi Stoopi
szczególnie te 5V
musiało Ci się coś zasmażyć w ciągu nocy
1
[#7] Re: Amiga 500 - problem z zasilaczem (chyba?)

@nekroskop, post #6

co oznacza podmien cia? moge zamienic even z odd?

Ostatnia aktualizacja: 09.01.2022 17:14:33 przez druzil28

Ostatnia aktualizacja: 09.01.2022 17:14:54 przez druzil28
[#8] Re: Amiga 500 - problem z zasilaczem (chyba?)

@druzil28, post #7

Tak, zamień je miejscami (to są takie same układy).
[#9] Re: Amiga 500 - problem z zasilaczem (chyba?)

@Adinfo, post #8

wszystkie układy z podstawek wyjąłem (poza 8371) i przeczysciłem. Podpiałem fdd i klawiature i o dziwno cos tam sie z niej załadowało bo słyszę dźwięk gry, ale dalej nie mam obrazu, tak jakby nie łapał synchronizacji, tyle ze nic nie widać. Cia zamieniłem miejscami ale nic sie nie zmieniło , dokladnie taki sam obaj mam nawet jak ich nie ma w podstawkach wiec wróciłem do tego co było. Zaczynam podejrzewać samo gniazdo ale jak sprawdzam miernikiem każde przejście to jest sygnał. Kable mam dwa i oba nie działają. Czy piny w gniezdzie rgb sa od siebie odseparowane? bo jak sprawdzę przykładowo pin pierwszy to zwiera się on również z 4 i 7 (wymyślam teraz), tak powinno być ze niektóre się zwierają?
[#10] Re: Amiga 500 - problem z zasilaczem (chyba?)

@druzil28, post #9

Do ataku!
[#11] Re: Amiga 500 - problem z zasilaczem (chyba?)

@Stoopi, post #10

Dobra to chyba nie ten trop bo teraz wróciłem do puntu wyjścia i z nowa sie nie odpala. Chyba musze przewietrzyc głowe :)
[#12] Re: Amiga 500 - problem z zasilaczem (chyba?)

@druzil28, post #9

Czy masz obraz po composite video mono ?
[#13] Re: Amiga 500 - problem z zasilaczem (chyba?)

@Norbert, post #12

wlasnie jak na złosc nie moge zadnego composite w domu znalezc. Ale teraz mam to wszystko na blacie stołu podłaczone bez składania i amiga sie non stop odpala i laduje gry, lacznie z obrazem po rgb. W zasadzie mozna by uznac ze dziala tyle ze imho za za jakis czas znowu bedzie to samo. Patrzac na symptomy to albo cos z napieciami, albo jednak jakis kondensator/y sa do wymiany. Bo gdyby to był jeden z układów to chyba by nie działał cały czas
[#14] Re: Amiga 500 - problem z zasilaczem (chyba?)

@druzil28, post #13

A co do napiec z zasilacza pod obciążeniem to nie za bardzo wiem jak to zrobić, zasilacz jest zamknięty plastikiem wiec nie za bardzo mam jak podejść, a z pinow płyty nie za bardzo wiem jak to zrobić, nawet patrząc na układ płyty w tym programie pcb explorer, nachciałbym czegoś zewrzeć podczas pomiaru

ok w sumie to juz wiem jak to zrobic, ogarnalem ten program, tyle ze musze poczekac az znowu przestanie dzialac

Ostatnia aktualizacja: 09.01.2022 19:14:21 przez druzil28
[#15] Re: Amiga 500 - problem z zasilaczem (chyba?)

@druzil28, post #14

Jak na złość na razie działa. Napięcia pod obciążeniem, mierzone z pinów na płycie
+11,67V
-12,25V
+5,05V
[#16] Re: Amiga 500 - problem z zasilaczem (chyba?)

@druzil28, post #15

napięcia eleganckie szeroki uśmiech
[#17] Re: Amiga 500 - problem z zasilaczem (chyba?)

@druzil28, post #15

Jak znów nie będziesz miał obrazu, to sprawdź na wyjściu RGB jak i RCA (tam jest sygnał czarno-biały)

Prawdopodobnie coś ci nie łączy. Jak działa to "jeździć i obserwować"

[#18] Re: Amiga 500 - problem z zasilaczem (chyba?)

@snifferman, post #17

Hey, odpaliłem po nocy i od razu problem wrócił. Od razu sprawdziłem piny i niestety ale napięcia poprawne.
+11,70V
-12,18V
+5,07V
Pstryknąłem on/off na zasilaczu nic robiąc i Amiga normalnie wstała. Co obstawiacie ?
[#19] Re: Amiga 500 - problem z zasilaczem (chyba?)

@druzil28, post #18

Trochę w ciemno - przyjrzyj się okolicom kości U42, ewentualnie U37 bo to co ostatnio napisałeś nasuwa mi myśl o szwankującym układzie RESET. Może któryś kondensator szwankuje?
[#20] Re: Amiga 500 - problem z zasilaczem (chyba?)

@druzil28, post #18

Czy ta Amiga ma jakieś rozszerzenie pamięci pod klapką, czy to jest golas 512 KB ? Czasem losowe problemy z uruchomieniem powodują niesprawne lub niekontaktujące rozszerzenia pamięci.
[#21] Re: Amiga 500 - problem z zasilaczem (chyba?)

@brain030, post #20

ma, ale wszystkie testy dla pewnosci wykonuje po odlaczeniu wszystkiego. Generalnie zasada jest taka ze za pierwszym razem wyglada na martwa, za drugim razem juz cos zaczyna dzialac nawet fdd zaczyna cos wczytywac ale amiga sie wiesza a za 3 razem dziala juz poprawnie caly czas az do momentu gdy nie "ostygnie" :)
czasem trzeba wiecej razy zrobic on/off aby zadzialala. Wszystkie kable i uklady juz pomijam bo ja nawet nie dotykam amigi kiedy sie sama naprawia. Uklady sie nie nagrzewaja, sa albo zimne albo ledwo wyczuwalne jesli chodzi o temperature. Z kazdej strony slysze aby podmienic mimo wszystko zasilacz tyle ze nie mam zadnego na podmiane a nowy kosztuje prawie 200 wiec nie za bardzo chce inwestowac jesli nie mam pewnosci ze to to :)
[#22] Re: Amiga 500 - problem z zasilaczem (chyba?)

@snifferman, post #17

Sorry za offtop, ale nie mogłem się powstrzymać. To ten tzw. "Zestaw naprawczy", zamiast koła zapasowego .
[#23] Re: Amiga 500 - problem z zasilaczem (chyba?)

@druzil28, post #21

Z kazdej strony slysze aby podmienic mimo wszystko zasilacz tyle ze nie mam zadnego na podmiane a nowy kosztuje prawie 200 wiec nie za bardzo chce inwestowac jesli nie mam pewnosci ze to to :)

W sumie, żeby działało wszystko poza dźwiękiem i portem serial, to potrzebujesz +5V i +12V. Nie musi to być zasilacz amigowy, ale jakikolwiek co ma te napięcia.

Właśnie nie pamiętam czy amigowa stacja wymaga 12V, ale chyba tak. Samo 5V wystarczy, aby odpalić gołą mobo.

A sprawdzałeś czy z odłączoną stacją zachowuje się tak samo?
[#24] Re: Amiga 500 - problem z zasilaczem (chyba?)

@snifferman, post #23

Tak, jak juz pisalem objawy sa takie same jak wszystko jest odpiete
[#25] Re: Amiga 500 - problem z zasilaczem (chyba?)

@druzil28, post #24

Zamówiłem zasilacz , jak przyjdzie to dam znać czy cos się zmieniło.
Polecicie jakiegos magika ktory naprawia amigi w okolicach wawy? Kogos kto mi dobrze przepatrzy plyte, ewentualnie cos przelutuje.
[#26] Re: Amiga 500 - problem z zasilaczem (chyba?)

@druzil28, post #25

Kupiłem nowy zasilacz, jakies cisco co daje 7A na +5V. Niestety nie dość ze jest to samo, to jeszcze daje on ogromne szumy na obrazie czego nie ma na starym. Amiga niechciała się właczyc tak jak zwykle ale jest jedna rzecz o której nie wspomniałem a moze ma to jakies znaczenie. Klawiatura jest z uzmieniem które lata sobie luzno nie przymocowane do niczego. Jak przymocowałem je do fdd to amiga normalnie wystartowała za kolejnym razem. Na ile jest istotne to uziemienie klawiatury?
[#27] Re: Amiga 500 - problem z zasilaczem (chyba?)

@druzil28, post #26

Nie przypominam sobie uziemienia klawiatury w A500. fotki proszę.

Tak, jak juz pisalem objawy sa takie same jak wszystko jest odpiete

Jak sprawdzałeś bez klawiatury i ami nie odpalała, to raczej będzie to zbieg okoliczności
[#28] Re: Amiga 500 - problem z zasilaczem (chyba?)

@snifferman, post #27

Tak, pisalem na szybko. To zbieg okolicznosci niestety.
Znalazłem tak na szybko koło mnie naprawy amigi - Amiserwis, czy ktos z was korzystał z usług tego magika ?
[#29] Re: Amiga 500 - problem z zasilaczem (chyba?)

@druzil28, post #26

Chyba najstarsze a500 miały uziemieniem tak poprawione EMC. Skoro zachowuje się inaczej po podłączeniu tego kabla sprawdź kontakt masy na złączu wiązki (pin 6 - gnd) klawiatury.

Ostatnia aktualizacja: 14.01.2022 13:41:58 przez sq7bti
[#30] Re: Amiga 500 - problem z zasilaczem (chyba?)

@druzil28, post #26

Który zasilacz kupiłeś, możesz zamieścić zdjęcie, albo link do aukcji ?

7A na linii 5V to raczej nie Cisco, tylko zapewne nieszczęsny, przerabiany przez sprzedawców ASTEC, który powodował u mnie i innych osób szumy na obrazie, pisałem o tym: tutaj. Reklamuj u sprzedawcy, bo cena jak za zboże, a to nie są nowe zasilacze, tylko totalnie zajechane pracą latami w serwerach przez całą dobę.

Ostatnia aktualizacja: 14.01.2022 15:11:17 przez brain030
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem