[#31] Re: Amiga 500 - problem z zasilaczem (chyba?)

@brain030, post #30

Ten tutaj. Wiem ze był uzywany bo na taki wyglądał ale była o tym informacja

https://allegro.pl/oferta/zasilacz-mocny-do-amigi-500-600-1200-7-5a-11170178808?snapshot=MjAyMi0wMS0xMVQyMjo0OToxMy42NThaO2J1eWVyO2I3MDI3MDJiNWI2ODc2MDU5ZDk1YjE5YmU0NWY1NDA5ZGVjNGQxMDUzODNjN2I1ODY2ODZkYjhmNjNjNjY0NDI%3D
[#32] Re: Amiga 500 - problem z zasilaczem (chyba?)

@druzil28, post #31

Tak, to jest Astec AA20270, u mnie na 2 sztukach były szumy, nic się z tym nie zrobi, pozostaje zwrot sprzedającemu.
[#33] Re: Amiga 500 - problem z zasilaczem (chyba?)

@brain030, post #32

Juz odesłałem. Sprzedajacy nie robił problemow chociaz twierdzil ze nikt nigdy z nimi nie mial problemow.

Cytuje
"ok, proszę zrobić zwrot, każdy zasilacz jest sprawdzany na amidze i u nas żadnych problemów nie ma z obrazem. Sprzedaliśmy tych zasilaczy dużo i nikt problemów nie miał. Można ewentualnie wymienic na taki, z nimi tez zadnych problemów nigdy nie było."
I tu link do słabszego
https://allegro.pl/oferta/zasilacz-do-amigi-500-600-1200-cisco-mocny-amiga-10628490982

Z nim tez sa problemy ?
1
[#34] Re: Amiga 500 - problem z zasilaczem (chyba?)

@druzil28, post #33

Tutaj każdy sprzedawca twierdzi, że nikt nie ma problemu z tymi zasilaczami, popatrz na post 70, który jest tutaj (ukryty gdyż była bardzo burzliwa dyskusja).

Ten Cisco jest ok, jeśli jest sprawny to będzie działał. Problem w tym, że to zawsze loteria, bo to są używki (co by nie napisać odpady elektroniczne) skupowane na znanym portalu po 5-10zł i przystosowywane do Amigi. Widziałem już sztuki z ogromną rdzą w środku, zalane, z niedziałającymi niektórymi liniami (sprzedawca sprawdza na mierniku napięcie 5V, które teoretycznie jest, ale pod minimalnym obciążeniem spada do 2v i zasilacz nie działa) itp.

Osobiście uważam, że dlatego dla dobra własnego sprzętu lepiej kupić coś NOWEGO jak Mean Well RT-50B czy RT-65B (tylko trzeba je wsadzić do jakiejś obudowy) lub kupić stary Amigowy zasilacz i zrobić mu przegląd w postaci kondensatorów (najlepiej od razu wymienić). Wtedy można spokojnie się bawić.
1
[#35] Re: Amiga 500 - problem z zasilaczem (chyba?)

@brain030, post #34

Ten sprzedawca to chyba nie ta sama osoba u której kupiłeś. Bo to byłoby trochę słabe ciągle wysyłać ten sam zasilacz licząc na to ze ktoś nie zauważy albo machnie ręką -(
[#36] Re: Amiga 500 - problem z zasilaczem (chyba?)

@druzil28, post #35

Nie, ja nie kupowałem u żadnego sprzedawcy, który je przysposabia do Amigi. Kupowałem po prostu zasilacz ASTEC i sam robiłem testy dla siebie. To było z 2 lata temu, jak te zasilacze kosztowały około 10-15 zł, a Cisco 5 zł za sztukę szeroki uśmiech
[#37] Re: Amiga 500 - problem z zasilaczem (chyba?)

@brain030, post #34

Cisco to pewnie model adp-30rb. Mam go i nie mam zakłuceń, ale to są mocno eksploatowane zasilacze i przed podłączeniem lepiej zrobić jego przegląd. Ja je kupowałem za 5e czyli wtedy jakieś 20zł szt i to miało jeszcze sens.

Lepiej kup nowy i przełóż do obudowy po starym, bo masz już wtyk i kable.

Podejrzewam, że nowy zasilacz nie rozwiąże twojego problemu.
[#38] Re: Amiga 500 - problem z zasilaczem (chyba?)

@snifferman, post #37

Tez tak sadze bo pomimo szumow on nic nie zmienił w temacie uruchamiana. Wiec w sumie odpadł dylemat czy sobie zachować czy odesłać bo i tak jest niesprawny.
[#39] Re: Amiga 500 - problem z zasilaczem (chyba?)

@druzil28, post #33

Kup sobie meanwella rt50b, wsadz do środka obudowy po starym zasilaczu Amigowym. załacisz około 90 pln a masz bardzo dobry zasilacz do Amigi.
1
[#40] Re: Amiga 500 - problem z zasilaczem (chyba?)

@Stoopi, post #39

Dzięki tak zrobię, poczekam tylko na zwrot :)
[#41] Re: Amiga 500 - problem z zasilaczem (chyba?)

@druzil28, post #40

Polecam ten zasilacz, mam i sobie chwalę.
https://www.c64psu.com/c64psu/56-commodore-amiga-a500-a500-a600-a1200-psu.html
[#42] Re: Amiga 500 - problem z zasilaczem (chyba?)

@druzil28, post #40

Tylko najpierw napraw Amigę, bo bez niej trochę bez sensu zasilacz kupować. W A500 zdażyło mi się miec uszkodzone chipy więc może na początek podmiana u kogoś kto ma i chce pomóc
[#43] Re: Amiga 500 - problem z zasilaczem (chyba?)

@snifferman, post #42

Odesłany zasilacz został ponownie przetestowany przez sprzedajacego na A1200 i twierdzi ze obraz jest idealny. Wysłał mi nawet screena aby to potwierdzic, na którym faktycznie nic nie widac.
[#44] Re: Amiga 500 - problem z zasilaczem (chyba?)

@druzil28, post #43

Diagrom wykrywa blad podczas testowana chip mem, gdzies w granicach 467kb pojawia sie AdressError Detected. Czy to moze powodować problemy z uruchomieniem czy może znalazłem dodatkowy problem ?
Diag jest 1.2.1 a plyta 6A

A i wejscie w opcje Test Detected Chip Mem powoduje ze nic sie nie dzieje. Sam napis sie wyswietla.

To samo co w tym wątku
http://eab.abime.net/showthread.php?t=97881

taki urok tego softu czy jednak jakis problem ? Bo w sumie amiga mi sie nigdy nie zawiesiła a sprawdziłem ze 20 gier.

Ostatnia aktualizacja: 20.01.2022 11:38:38 przez druzil28
[#45] Re: Amiga 500 - problem z zasilaczem (chyba?)

@druzil28, post #44

No wiec wszystko jasne, były dwa problemy, ktoś gmerał przy podstawce fat agnus, była uszkodzona przez wyciagnięcie chipu bez narzędzi (tak podejrzewam) a na dokładkę do 6A ktoś włożył mi 8731.
Jak to działało ze gry się nie wieszały ?
[#46] Re: Amiga 500 - problem z zasilaczem (chyba?)

@druzil28, post #45

Agnus 8371 jest kompatybilny pinowo z 8372 (tym z A500), także można zamienić. Pamiętam tylko, że w A200 musialem coś przestawić, żeby był PAL.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem