kategoria: Karty procesorowe
[#91] Re: apollo 1240

@Jacques, post #90

W latach `90 chyba miałem Blizzard 1230 IV z EDO RAM.

Są nawet ogłoszenia zarówno pamięci EDO do tej karty jak i karty z tą pamięcią

Być może wcześniejsze wersje tej karty nie obsługiwały EDO

Inna sprawa, że EDO były zaprojektowane pod chipset Intela, więc mogą nie wykorzystywać ich przyspieszenia

Ostatnia aktualizacja: 23.10.2025 11:17:53 przez lukjan
[#92] Re: apollo 1240

@lukjan, post #91

Możliwe, albo są jakieś dziwne zależności dotyczące konkretnego SIMMa.
[#93] Re: apollo 1240

@Jacques, post #90

Widze ze masz kostke 32MB. Zrob bardzo prosty test: zapelnij czyms cala pamiec, np przewal co mozesz do RAM Dysku.
Sprawdz czy komputer sie nie zawiesi.

Ostatnia aktualizacja: 23.10.2025 11:20:05 przez Phibrizzo
1
[#94] Re: apollo 1240

@Phibrizzo, post #93

Wczoraj odpalałem Dooma i demo Settlers 2 pod Fusionem, generalnie karta stabilna jak skała, a miałem obawy przy Apollo
2
[#95] Re: apollo 1240

@Jacques, post #94

Ja tez na Apollo1240 nie nazekalem. Pracowala poprawnie bez timingfixow z plyta 2B.
Ale problem z pamiecia mialem. Teraz naszla mnie taka mysl ze moja kostka 32MB mogla miec defekt.
Po zaplenieniu polowy pamieci komputer zawieszal sie.
1
[#96] Re: apollo 1240

@Phibrizzo, post #95

No tak, raczej defekt pamięci.
U mnie też bez timing-fixa, jedynie płyta po recapie. Nie pamiętam rewizji płyty tej Amigi, w której wczoraj testowałem. Zasilacz 4.2A na 5V.

Ostatnia aktualizacja: 23.10.2025 11:48:04 przez Jacques
1
[#97] Re: apollo 1240

@Jacques, post #94

I jak Settlersi chodzą pod takim emulatorem na 040 + AGA ?
[#98] Re: apollo 1240

@lukjan, post #97

Tak średnio, bo korzystałem w Fusion ze zwykłej wtyczki obrazu "amirefresh", trzeba by uruchomić z czymś korzystającym z MMU (np. MUEVD pod SS). Ale w epoce byłoby to uznane i tak za grywalne
[#99] Re: apollo 1240

@Jacques, post #98

A bez Fusion jak chodzi?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem