kategoria: Płyty główne
[#1] AmigaPCI
Ciekawy projekt znalazłem. Ktoś z forum testował?

https://github.com/jasonsbeer/AmigaPCI
[#2] Re: AmigaPCI

@jarokuczi, post #1

To zdaje się pojawiło wczoraj na wielu innych grupach. Wiec, raczej nie ma nawet testowej płyty, żeby ja przetestować. Zacznę od narzekania, dlaczego to jest A2000 z PCI.
[#3] Re: AmigaPCI

@sand, post #2

A nie A3000?
[#4] Re: AmigaPCI

@michal_zukowski, post #3

Po co powstają takie projekty, jak zaraz się okaże, że oryginalny 68060 dusi kartę grafiki. Kierunek dobry, ale bez nowej wersji/rewizji 68060 z większym zegarem bazowym i w mniejszym procesie technologicznym to ciut mija się z celem. Karty, które są dostępne i sensowne na PCI powiedzmy od VooDoo3 lub lepsze nie były parowane z pentium 60/75Mhz, więc co tam wsadzicie? S3 z 2/4MB RAM? Znów coś w FPGA?

Wiem, że wyleje się na mnie hejt, ale trudno. Ile Waszym zdaniem może kosztować przeprojektowanie i wyprodukowanie 68060 z zegarem, powiedzmy 300 - 1000 Mhz w mniejszym procesie produkcyjnym? Zakładam, że mniej niż 1000 sztuk, żadna manufaktura w Indiach/Chinach/Rosji nie zrobi.

Nie da się, to po co marnować czas, na Amigę PCI?
[#5] Re: AmigaPCI

@KM_Ender, post #4

Ile Waszym zdaniem może kosztować przeprojektowanie i wyprodukowanie 68060 z zegarem, powiedzmy 300 - 1000 Mhz w mniejszym procesie produkcyjnym? Zakładam, że mniej niż 1000 sztuk, żadna manufaktura w Indiach/Chinach/Rosji nie zrobi.
Jak się dobrze zepniesz, to w 10 milionach dolarów powinieneś się wyrobić.
Nie da się, to po co marnować czas, na Amigę PCI?
Ktoś ma z tego dobrą rozrywkę. W sensie jak najbardziej nieironcznym. Nie rozumiem irytacji, uważasz projekt za bezsensowny, to przechodzisz dalej. No, chyba, że uważasz, że wszyscy musimy poznać Twoją opinię eksperta.
5
[#6] Re: AmigaPCI

@sand, post #2

Ah myslalem, ze to jakiś re-work jego projektu związanego z A2000. https://github.com/jasonsbeer/Amiga-2000-EATX , ale wyglada, ze jest to A3000

Kickstart ROM version 3.2 or greater for the Amiga 3000 should be burned to 100ns or faster 27C4096 EPROMs (DIP-40 footprint) for use by the AmigaPCI. Original Amiga Kickstart ROM footprints are not supported.
1
[#7] Re: AmigaPCI

@Krashan, post #5

Gdzie ty tam irytację dostrzegasz, to ja nie wiem, ale nie jestem ekspertem, więc mogę się mylić. Zastanawiam się nad sensem robienia takich rzeczy, skoro one nie będą pozwalały na wykorzystanie w 100% tego co jest na rynku używanych kart (podejrzewam, że najłatwiej będzie dorwać Ati 9200). Karta nie rozpędzi się przy 68060, a rzeźbienie pająka z PPC w czasach gdy są gotowe komputery z PPC? Nigdy tego nie rozumiałem i nie zrozumiem. Zrobienie nowej obudowy Tower dla Amigi lub PCB, żeby pasował do współczesnych obudów, to byłoby ok.

Cena, którą rzuciłeś, według mnie potwierdza, że taki projekt z powodów, które wymieniłem wcześniej, nie ma sensu. Zaprojektowałeś PCI (super sprawa) w czasach, gdy Amigowców było więcej i jakoś nie rzucili się na PCI, to po co marnować czas teraz na takie rozwiązania.

Jak ktoś ma coś do udowodnienia i chce robić, niech robi (sztuka dla sztuki).
[#8] Re: AmigaPCI

@KM_Ender, post #4

Jedyną możliwością dostępną dla szarego zjadacza chleba są implementacje w FPGA. I to chyba właśnie zrobił Apollo Team w swoich urządzeniach. Tyle, że to ogranicza maksymalne prędkości pewnie do 100-200MHz.

A projekt AmigaPCI fajny, gdybym miał bardzo dużo pieniędzy i nie musiał pracować to przy takich projektach bym dłubał.

Ostatnia aktualizacja: 05.06.2024 23:15:56 przez bfgmatik
1
[#9] Re: AmigaPCI

@KM_Ender, post #7

Zastanawiam się nad sensem robienia takich rzeczy

Tłumaczę Ci jeszcze raz, bo chyba ze zrozumieniem problem. Sens robienia takiej rzeczy polega na tym, że robienie jej sprawia autorowi przyjemność.

Równie dobrze mógłbyś zadawać pytania i marudzić "jaki jest sens seksu, gdy ciąży ma nie być", albo "po co ludzie piją alkohol".
7
[#10] Re: AmigaPCI

@jarokuczi, post #1

Też o tym projekcie wczoraj przeczytałem :) I sobie przeglądnąłem go, włącznie ze schematami.
A więc wygląda to tak:
- komputer oparty o chipset ECS z A500+, 2 MB chip RAM na płycie
- sloty rozszerzeń wyłącznie PCI, oparte o rozwiązania krashana (Prometheus)
- dedykowana karta procesorowa na procesor 68040 (chyba nie da się użyć 68060), karta korzysta z własnego złącza do mobo, nie trzeba szukać złącz KEL, ale jest to kompatybilne samo ze sobą, jest tam trochę RAMu (chyba 128 MB)
- komputer mieści się w standardowej obudowie ATX, dzięki zrezygnowaniu z Zorro płyta jest krótsza i mieści się w rozmiarach ATX
- jest podobny w budowie do A3000, ma 32 bitową szynę chip RAM<>CPU i 16 bitową do chipsetu, nie ma SuperBustera (to plus, bo trzeba obecnie nerkę oddać aby kupić) bo nie ma slotów Zorro
- nie ma SCSI, jest IDE

Ogólnie ciekawe, jeśli będzie działać według założeń, to pewnie sobie zrobię.
Póki co projekt jest w fazie rozwojowej, niby wersja 3.0, ale jeszcze nie wszystko działa. Nie ma opublikowanych wsadów do wszystkich CPLD... tak czy inaczej warto przyglądać się i czekać :)

Ostatnia aktualizacja: 07.06.2024 10:20:11 przez wali7
5
[#11] Re: AmigaPCI

@Krashan, post #9

Jak to ciąży ma nie być, przeca tak nie wolno!
1
[#12] Re: AmigaPCI

@wali7, post #10

"PCI, oparte o rozwiązania krashana (Prometheus)"
To jedna z opcji, główna to autorski mostek 040-PCI z DMA do pamięci Amigi i Amigowym AutoConfig tak aby karty PCI były widoczne w boot menu, tak ja to zrozumiałem ..niestety będą potrzebne nowe sterowniki ..
Co do działania to wg. mnie jeszcze nic nie działa bo np. autor dzisiaj dodał info że jego "fast CIA" nie da sie zrealizować bo opiera sie na tym cześć Amigowego softu jak i sprzętu.. no samo założenie że można pogonić CIA więcej niż 0,7MHz jest ok, ale każdy kto trochę się zna na Amigowym Hardware wie żę to przyniesie więcej problemów niż korzyści..

Przed autorem na pewno jeszcze masa pracy i bardzo kibicuje temu projektowi bo to jest coś o czym marzyłem od bardzo dawna taka AMI z natywnymi PCI bez mostków 040->030->buster->PCI
Mam tylko nadzieje ze autorowi wystarczy sił samozaparcia no i pieniędzy żeby ten projekt dokończyć.. bo na pewno nie jest tani..
1
[#13] Re: AmigaPCI

@lukzer, post #12

Mostek między szyną PCI a procesorem i tak musi być, bo szyna PCI i szyna procesora 680x0 nie są ze sobą kompatybilne i w dodatku nie są zsynchronizowane. Sprawę ułatwiłoby, gdyby PCI potaktować powielonym zegarem procesora (28,56 MHz), chociaż nie wiem czy wszystkie karty PCI to zaakceptują.
[#14] Re: AmigaPCI

@Krashan, post #13

Jasna sprawa 040 i PCI to zupełnie inne magistrale, ale rezygnujemy z mostka 040-->030 .. nie wiem jak to może wpłynąć na wydajność i czy w ogóle będzie jakiś improvement, no ale zapowiadane prze autora DMA do pamięci Amigi to fajna opcja !.
1
[#15] Re: AmigaPCI

@lukzer, post #12

Ja po lekturze strony projektu doszedłem do wniosku, że projekt na poziomie sterowników będzie zgodny z Prometheusem. Możliwe, że implementacja będzie inna, ale sterowniki powinny działać..... oby, bo jeśli nie, to kiepsko widzę wykonalność całości (z uwagi na fakt, że całość to hobbystyczna działalność jednego gościa).

PS. Jak na razie autor pracuje nad tym, aby autoconfig wykrywał fast, IDE, RTC i mostek PCI

Ostatnia aktualizacja: 07.06.2024 19:01:27 przez wali7
1
[#16] Re: AmigaPCI

@wali7, post #15

Hej , potrzebujemy pomocy przy płycie Amiga PCI ( magicy od elektroniki znawcy Amigi ), stanęliśmy na problemie komunikacji CIA z układem scalonym TRS213 (Obwód szeregowy, którego używam, nie działa. Transceiver szeregowy TRS213 nie wysyła niczego, co wygląda na sygnał szeregowy, ale CIA wydaje się działać poprawnie)

Oto wyjście szeregowe z U205. Bez i z kablem

projekt jest na etapie mniej więcej 30% i mnóstwo problemów ( powstanie jeszcze wiele rewizji płyty ), powstały dwie płyty prototypowe aby wyszukiwać błędy założone w projekcie i wyłapywać krok po kroku .
Prośba z mojej strony o pomoc dla Autora bo robi dobrą robotę . zainteresowanych własnym wkładem intelektualnym i wiedzą proszę na priwa . Dziękujemy za wsparcie projektu . Co do PCI to tak jest to jak Prometheus tylko autoconfigurowalny .
to jeden prototyp testowy a drugi u autora

Ostatnia aktualizacja: 02.07.2024 17:21:50 przez zeno65
6
[#17] Re: AmigaPCI

@jarokuczi, post #1

jeszcze daleka droga do sukcesu , ale po nitce do kłębkaOK
[#18] Re: AmigaPCI

@zeno65, post #16

Kolor ochyda.
[#19] Re: AmigaPCI

@Dorian3d, post #18

dorian nie w temacie
2
[#20] Re: AmigaPCI

@KM_Ender, post #4

Nie marudzisz , ale jest sens żeby skończyć z protezami i mieć nadal klasyka , głównie chodzi żeby zejść z wąskiej magistrali jaka jest w Amidze 3000/4000 i zacząć od 040 w górę , idea jest dobra ( wrzucić wszystkie nowinki klasyka na jedną płytę , a co do kart graficznych to za niewielkie pieniądze masz petardę ATI 512MB niski profil PCI-E + Riser PnP PCI=PCI-E i masz grafikę za 150PLN ( to wszystko na zmodyfikowanym PROMETHEUSu
1
[#21] Re: AmigaPCI

@wali7, post #10

będzie karta na 060 ( w późniejszym czasie ) , lub można założyć adapter 040/060 , ram na razie jest 256Mb , najważniejsze że nie ma spowalniacza GARY-ego , ciekawostką jest CHIP FASTRAM 2Mb ( bez znaczenia czy AGNUS 72A czy 75 ), po za tym wszystko się zgadza OK
1
[#22] Re: AmigaPCI

@zeno65, post #16

Gdybym tylko mógł to bym chętnie pomógł. Obawiam się jednak, że moja wiedza i doświadczenie nie przekracza poziomu amator-hobbysta. Bez wątpienia mogę taką płytę złożyć (mogę również ponieść nakłady... tzn. nie liczę że dostanę płytę i części za free), potestować, mam narzędzia diagnostyczne w rodzaju oscyloskopu do 200 MHz i analizatora stanów logicznych do 100 MHz. Od strony teoretycznej raczej się na wiele nie przydam.
Gdzie zgłaszać akces? Discord Jasona?
2
[#23] Re: AmigaPCI

@wali7, post #22

u mnie jest tak samo , https://discord.com/channels/878424362271772702/1247349662231298089
można obserwować lub ewentualnie jakieś merytoryczne podpowiedzi czy sugestie przekazywać ,prywatny kanał tylko przez zaproszenie Jasona , płytkę mogę ci wysłać za darmo , ja też złożyłem i wyłapuje na oscyloskopie porównawczo
1
[#24] Re: AmigaPCI

@zeno65, post #23

Tu jest stworzona nowa grupa dla tych co mogą pomóc :
https://discord.com/channels/@me/1258983456466272316
[#25] Re: AmigaPCI

@zeno65, post #24

prototypu część dalsza szeroki uśmiech
8
[#26] Re: AmigaPCI

@zeno65, post #25

Czy jest przewidywany choć jeden slot Zorro-2?
[#27] Re: AmigaPCI

@_arti, post #26

Raczej nie, na pewno nie będzie ZIII, bo nie ma SuperBustera.
Można Jasona zapytać na Discordzie.

Ostatnia aktualizacja: 17.07.2024 12:21:54 przez wali7
2
[#28] Re: AmigaPCI

@_arti, post #26

totalnie nie ma sensu się cofać do przeszłości , to jest kompromis ( najlepszy z możliwych ) , po karcie 040 powstanie 060 i zapewne 32 bitowy Pistorm
[#29] Re: AmigaPCI

@wali7, post #27

ja nie widzę sensu w wolnych slotach ZORRO
Jak będzie się chciało mieć więcej Fast Ram to oferuje to PROMETHEUS np. mając kartę graficzną 256Mb , można przypisać 128MB dla grafiki i 128 MB do fast ram

Ostatnia aktualizacja: 17.07.2024 19:02:07 przez zeno65
[#30] Re: AmigaPCI

@wali7, post #27

Jak tam idzie składanie ?
Ja jak wrócę z Włoch , to naniosę wszystkie poprawki Jasona i zabieram się za testy , oczywiście za poprawioną kartą CPU 4.0 przyjdzie nam poczekać

Ostatnia aktualizacja: 17.07.2024 19:06:11 przez zeno65
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem