[#31] Re: Uszkodzona Paula? - mocno zniekształcony dźwięk

@bobycob, post #30

A sprawdziłeś już elementy pasywne w układzie wzmacniacza operacyjnego? Wymiana samego wzmacniacza też nie pomogła?
Jak masz drugą A500 to podmień Paulę.
1
[#32] Re: Uszkodzona Paula? - mocno zniekształcony dźwięk

@snifferman, post #31

Pomiary nie wykazały usterek. Wymiana wzmacniacza wydaje się najprostsza, ale jego uszkodzenie nie tłumaczy anomalii.
Wczoraj uruchomiłem Cannon Fodder (dzięki wymianie ramu). Intro zawiera piosenkę która bazuje na długich samplach głosów ludzkich. To co się rzuciło w oczy (raczej uszy) sample są urywane, zaraz po tym jak zaczną być odtwarzane.
Podejrzewać zacząłem, że być może CafeineOS jest tu problemem. Przygotowałem więc kartę z czystym systemem - bez RTG - hippo player i paroma modułami. Otóż w trakcie odtwarzania jednego z modułów pojawiały się artefakty obrazu wypełniające powoli ekran.

Wiem, że kolejne opisy usterki brzmią już jak męczeniem buły - Amiga zachowuje się jak nawiedzone ;) - może ktoś kiedyś skorzysta.
Skłaniam się więc ku wymianie Pauli i mam nadzieję, że Agnus też nie dostał w szczepionkę.

Ostatnia aktualizacja: 13.08.2024 21:41:48 przez bobycob
[#33] Re: Uszkodzona Paula? - mocno zniekształcony dźwięk

@bobycob, post #32

Wymiana wzmacniacza wydaje się najprostsza, ale jego uszkodzenie nie tłumaczy anomalii.

Mogłaby wytłumaczyć oscylogram, który wkleiłeś. wzmacniacz kosztuje kilka zł. Jak masz narzędzia i umiejętności to warto to wykluczyć.

To co się rzuciło w oczy (raczej uszy) sample są urywane, zaraz po tym jak zaczną być odtwarzane.

To raczej problem softu. sugeruję test dźwięku przez ATK najlepiej odpalonym z dyskietki, na sinusie i sprawdzenie oscyloskopem. Najlepiej zdjąć Pistorma i testować na golasie. Im więcej masz podłączone tym więcej zmiennych do sprawdzenia.
[#34] Re: Uszkodzona Paula? - mocno zniekształcony dźwięk

@snifferman, post #33

Niestety brak stacji uniemożliwia uruchomienie na golasie. Oscylogram jest właśnie "sinusem" z ATK.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem