[#1] Zasilacz do amigi 1200
Szukam małego zasilacza ATX do Amigi Wysokość nie powinna przekraczać 4cm więc mam ograniczony wybór.
Czy ktoś z was miał okazję testować z Amigą ten zasilacz?

link
[#2] Re: Zasilacz do amigi 1200

@bobycob, post #1

albo np coś takiego:
Mean Well RPT-60B
[#3] Re: Zasilacz do amigi 1200

@Cezarykl, post #2

To też jakaś opcja - dziękuję.
[#4] Re: Zasilacz do amigi 1200

@bobycob, post #1

Ten z linka jest najgorszej znanej mi marki zasilaczy, Akyga to król "czarnych list", jak mi przychodzi na serwis komp z uwalonym takim zasilaczem to jest jakieś 70% szans że pociągnął coś jeszcze, a 20% że nic nie zostało na chodzie w tym kompie, po prostu zabezpieczenia to on ma chyba tylko na etykiecie :(( 
ale to typowy FlexATX, można znaleźć dużo lepszych producentów, jeszcze w wakacje miałem w podobnych pieniądzach Fortrony  FSP180-50FEB 180W, bez porównania lepszej jakości, niestety "wywiało" je u dystrybutora i nie ma podanej daty dostawy :(
tak w ogóle to średni wybór do Amigi, do prawidłowej pracy tego typu zasilacze wymagają minimalnego stałego obciążenia 12 i 3,3V.
W ogóle do jakiego konfigu Amigi potrzebny jest ten zasilacz ? aż 200W !
a nie lepiej wrzucić zasilacz typu PicoPSU + dobry zewnętrzny 12V ? 

Ostatnia aktualizacja: 24.11.2024 19:50:39 przez UJP
[#5] Re: Zasilacz do amigi 1200

@UJP, post #4

Właśnie w pierwotnym planie skreśliłem Akyga. Planowałem użyć dostępny zasilacz z jakiegoś małego della. Niestety miejsca brak.
Ta Amiga będzie dźwigać co najwyżej dysk, cdrom, pistorm i gotek + jakieś własne wynalazki. Więc te 200W to nie wymóg. Obstawiam, że nawet 100W to byłby aż nadto.
W wiele przeglądanych zasilaczy wydawało się OK, ale brakowało -12V, lub dawało tylko 12V.

Szukam dalej. Podany przez kolegę wyżej MW też wydaje się ok, ale znajduję tylko golasa.
[#6] Re: Zasilacz do amigi 1200

@bobycob, post #5

Meanwell RT-85B (85W) lub mocniejszy RT-125B (132W)
Wysokość zasilacza 38 mm

Ostatnia aktualizacja: 25.11.2024 00:53:31 przez Nightmare777
[#7] Re: Zasilacz do amigi 1200

@bobycob, post #5

Ja niedawno kupowałem kilka Meanwelli na tej stronie https://www.zasilacze-meanwell.pl/. Mają tego naprawdę sporo, przeglądnij sobie ofertę zasilaczy modułowych: https://www.zasilacze-meanwell.pl/51-modulowe
1
[#8] Re: Zasilacz do amigi 1200

@UJP, post #4

tak w ogóle to średni wybór do Amigi, do prawidłowej pracy tego typu zasilacze wymagają minimalnego stałego obciążenia 12 i 3,3V.
Dokładnie to. Dlatego również polecam zasilacze MeanWell, RT65-B pracuje u mnie od paru ładnych lat i raz nawet (dzięki zabezpieczeniu nadprądowemu "z podcięciem") uratował A1200 od sfajczenia się przy eksperymentach.

Ostatnia aktualizacja: 25.11.2024 07:51:47 przez Krashan
1
[#9] Re: Zasilacz do amigi 1200

@wali7, post #7

Dzięki za ten link - skorzystam.
Najbardziej obawiam się uszkodzenia elektroniki przez g...o zasilacz.
2
[#10] Re: Zasilacz do amigi 1200

@bobycob, post #1

Skorzystam z okazji, że jest tu kilku specjalistów:

Potrzebuję zasilacza AT do mojej A1200T. Mam tam sloty Elboxowe i było to wszystko napędzane jakimś podłym zasilaczem, kupionym razem z moim infinitivem jeszcze w okolicy 95 roku w pewnej znanej firmie z Puław :) (czy to może był Płock? Nieistotne).

Niestety - zasilacz już niedomaga. Wymieniłem mu większość kondensatorów, ale nadal to wszystko jest średnio stabilne. W sumie czytając co tu piszecie, to cud że działa ;).

Dlatego nie chcę go już, chciałbym coś nowego. Pytanie czy coś z tych tutaj się nada:
SEASONIC SSG-200G AT 200W AUX
MORETEC MP-200W 200W AT
MAX POWER MPT-200P 200W AT

Wszystkie te nazwy brzmią zupełnie anonimowo, dlatego ciężko mi coś na ich temat wnioskować. Najważniejsze że mają P8 + P9 i FDD, które to zasilają sloty i płytę.

Pytanie czy powinienem iść w tym kierunku, czy raczej spróbować spreparować wtyczki samemu i pójść w stronę takiego meanwella?

Czy może jest jakieś inne, sensowne rozwiązanie zasilania do Amigi 1200 w towerce ze slotami?
[#11] Re: Zasilacz do amigi 1200

@baderman, post #10

Seasonic przyzwoita marka, reszta to jakieś szopki garażowe.
2
[#12] Re: Zasilacz do amigi 1200

@baderman, post #10

są adaptery atx na at
1
[#13] Re: Zasilacz do amigi 1200

@Dorian3d, post #12

O to też dobry pomysł. A ktoś z Was może zaproponować jakiś dobry zasilacz ATX do Amigi? Taki, który nie bazuje na obciążaniu 3.3V czy tam 12V tylko głownie na 5V - tak jak w zwyczaju ma to Amisia? :)
[#14] Re: Zasilacz do amigi 1200

@baderman, post #13

Niestety obecne zasilacze nacisk kładą na +12v bo taki jest wymóg nowych pecetów. Dlatego raczej lepiej jest mieć w zanadrzu jakąś starą dobrej klasy konstrukcję AT/ATX i ją porządnie przeserwisować.
1
[#15] Re: Zasilacz do amigi 1200

@alt_, post #14

Dokładnie - linia +12V musi być solidnie obciążona - gdy tego nie zrobimy mamy straszne spadki na +5V.

Seasonic to stara marka, bardzo popularna kiedyś. Firmówka.
1
[#16] Re: Zasilacz do amigi 1200

@Hubez, post #15

Może kogoś zainteresuje to, że niedługo ma być dostępna nowa partia PowerSharka (czyli przejściówki do zasilacza usb-c): https://retrousbpower.com

Ostatnia aktualizacja: 28.12.2024 19:15:32 przez ntx
[#17] Re: Zasilacz do amigi 1200

@ntx, post #16

Czy ktoś próbował PowerSharka pod Warpem 1260? albo czymś bardziej pradozenym? W specyfikacji na 5V jest 4.5A.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem