[#31] Re: Zasilacz do amigi 1200

@mareq, post #30

Załóż grubszy przewód, a nie 0,5mm2 0 daj 1mm2
[#32] Re: Zasilacz do amigi 1200

@bfgmatik, post #29

Na jednym metrze miedzianego kabla 0.5mm^2 przy poborze 1A masz spadek 34mV czyli z 5V robi się 4.966V.
Zapomniałeś o rezystancji powrotnego przewodu masy. Czyli 4,932 V zakładając, że przewód masowy ma ten sam przekrój. A przecież Amiga nawet w skromnej konfiguracji 2 ampery szarpnie. To już mamy 4,864 V....
2
[#33] Re: Zasilacz do amigi 1200

@mareq, post #30

RT-65B ma zakres regulacji napięcia dla linii 5V (4.7-5.5V), można zmierzyć co jest w środku Amigi i zrobić korektę w razie potrzeby. Przekrój 0,5mm2 spokojnie powinien wystarczyć.
[#34] Re: Zasilacz do amigi 1200

@Krashan, post #24

Tego przewodu nie należy używać po stronie napięcia sieciowego 230 V.

Po stronie napięcia sieciowego będzie standardowy kabel zasilający do zasilaczy ATX itp itd
1
[#35] Re: Zasilacz do amigi 1200

@brain030, post #33

To działa tak długo jak długo podłączasz zasilacz zawsze do tej samej Amigi, pozostającej zawsze w tej samej konfiguracji. Inaczej ryzykujesz podaniem za wysokiego napięcia.

Ostatnia aktualizacja: 14.01.2026 11:43:33 przez Krashan
2
[#36] Re: Zasilacz do amigi 1200

@Krashan, post #35

Czyli sugerujesz że mogę tym zasilaczem Amige spalić? Nie znam sie na tych sprawach, dlatego do regulacji napiec mam człowieka który to ogrania. Ale drogą dedukcji wnioskuję że skoro dowolny zasilacz amigowy można było podpiąć do dowolnej Amigi i wszystko działało (no może po za przypadkiem kiedy w ami było za dużo gratów a zasilacz za slaby) to czemu tu miało by być inaczej ? Napiecis ns wyjściu do ami są zawsze takie same.
[#37] Re: Zasilacz do amigi 1200

@Krashan, post #35

Jeśli napięcie ustawi na 5.25V to nic nie spali a ma lekki zapas na spadki napięć
1
[#38] Re: Zasilacz do amigi 1200

@brain030, post #33

Dziwne podejście. Jeśli kabel jest za cienki na dane natężenie prądu to bierze się grubszy kabel, a nie kombinuje jak z naprawą bezpiecznika drutem.
[#39] Re: Zasilacz do amigi 1200

@ViruS, post #36

Jeśli skorygujesz spadek napięcia na cienkim przewodzie linii +5V, gdy Amiga ma podłączoną, np. kartę turbo i łącznie pobiera ok. 4A, to gdy odłączysz kartę turbo lub podłączysz tak "podkręcony" zasilacz do gołej Amigi (prąd ok. 2A), to napięcie na linii +5V wzrośnie. Raczej nie uszkodzi Amigi, ale dobrze być tego świadomym. Poza tym zwiększając napięcie +5V w zasilaczach Mean Well, równocześnie rośnie też napięcie +12V i na nie bym bardziej uważał.

Przewodem 0.5 mm2, to se można diodę LED zasilać, a nie Amigę ;)

Ostatnia aktualizacja: 14.01.2026 15:40:02 przez RomanWorkshop
[#40] Re: Zasilacz do amigi 1200

@RomanWorkshop, post #39

Ciekawostka którą sam przerabiałem...

Odpaliłem kiedyś Cannon Fodder i nie mogłem strzelać. Nie działał lewy klawisz myszy. Zacząłem drążyć temat i natknąłem się na:

https://eab.abime.net/showthread.php?p=1321121

No i problemem okazało się właśnie za dużo na linii 5V

Przy zbyt wysokim 5V (nie pamiętam dokładnie) może około 5,4V przestawał działać jeden z klawiszy myszy.

W WB również klawisz potrafił nie działać losowo z tego powodu.

Przywrócenie 5V to rozsądnych wartości zniwelowało problem (komputer na szczęście przeżył)

Kombinowanie na zasadzie podnoszenia napięcia prką i "liczenie" na obciążenie komputerem i wszelkie spadki jest średnim pomysłem.

Kiedyś tak w PL robili zasilacze do CB - miałem taki. Zasilacz opisany o wydajności 3A, a w środku trafo 2A. Zasilacz na 13,8V a trafo po wyprostowaniu i filtracji dawało chyba z 26V.

Dało się wyciągnąć faktycznie 3A przeciążając trafo które i tak w chwili przeciążenia dawało napięcie w takim zakresie, że LM723 stabilizował na 13,8V (generując przy tym mnóstwo strat i ciepła).
[#41] Re: Zasilacz do amigi 1200

@RomanWorkshop, post #39

Można zniwelować spadek napięcia prowadząc linię sprzężenia zwrotnego do samego wtyku zasilacza. Tak miały zasilacze ATX dla lini 3.3V. Wiązałoby się to oczywiście z lekkim przerobieniem i dodatkowymi przewodami idącymi do wtyczki.

Miałem kable dla maszyn przemysłowych gdzie dwie linie były grubsze dla 24V, a sygnałowe były cienkie.

Przewodem 0.5 mm2, to se można diodę LED zasilać, a nie Amigę ;)

To też zależy od jego długości.

Ostatnia aktualizacja: 14.01.2026 18:44:38 przez snifferman
[#42] Re: Zasilacz do amigi 1200

@snifferman, post #41

Albo założyć komparator LM393 :)

Tylko po co?

Ostatnia aktualizacja: 14.01.2026 18:45:23 przez Hubez
[#43] Re: Zasilacz do amigi 1200

@ViruS, post #36

Czyli sugerujesz że mogę tym zasilaczem Amige spalić?
Aż tak ekstremalnie raczej nie będzie. Policzmy. Mamy ten przewód 0,5 mm^2, jego metr ma rezystancję 0,034 oma. Czyli metrowy przewód od zasilacza do Amigi to w sumie dwa metry tej miedzi, a więc 0,068 oma. Mamy przykładowo Amigę wypasioną z prądożernym podkręconym 040, jakimś Indi AGA itp. Pobór prądu 5 A. Spadek napięcia na przewodach: 0,34 V. Kontruję to potencjometrem ustawiając na zasilaczu 5,34 V. Uważny czytelnik wytknie mi, że założyłem brak zależności poboru prądu od napięcia zasilania, ale błąd jest niewielki, a jego uwzględnienie wzmacnia efekt.

Teraz ten sam zasilacz podpinamy do A1200 z fastem, pobierającej 2A. Spadek napięcia na przewodach tym razem to 0,136 V. Na zasilaczu mamy 5,34 V, więc na wejściu Amigi jest 5,204 V. To nie powinno jej spalić, ale jakąś różnicę jednak robi. Przewoltowane układy bardziej się grzeją, co np. dla chipsetu AGA pracującego w trybach double może mieć już negatywne skutki.
1
[#44] Re: Zasilacz do amigi 1200

@prz, post #38

Kabel 0,5mm2 nie jest za cienki, aby przy długości mniejszej niż 2 m przenieść 5A, bo o takiej mocy mówimy. Taki kabel przeniesie nawet dwa razy tyle, ale wtedy wypadałoby już zrobić pomiary i sprawdzić co się dzieje w rzeczywistości. Wiedząc jak zachowuje się dany przewód realnie, można podjąć konkretne działania. Zwiększenie napięcia w zasilaczu (niewielkie) nie jest błędem, do tego jest właśnie taka regulacja przeznaczona. Nie wiem po co straszyć kolegę, który robi sobie zasilacz - już się zastanawia czy mając przekrój 0,5mm2 nie spali Amigi. Nie, nie spali.

Oryginalny przewód zasilacza 4,5A do Amigi ma średnicę 6,5mm i 5 żył, wychodzi że jest tam przekrój żyły 0,75mm2. Jeśli ktoś chce mieć spokój, taki lepiej wybrać.
[#45] Re: Zasilacz do amigi 1200

@brain030, post #44

Korekcja często - gęsto jest po to, gdyż zastosowane podzespoły mają pewną tolerancję. Tyczy się to nie tylko elementów biernych, ale również układów - np. Lm723 od SGS po spaleniu i wymianie na UL7523 będzie na 100% wymagał korekcji jeśli chcemy tą samą wartość napięcia (są to zamienne układy różnych producentów).
[#46] Re: Zasilacz do amigi 1200

@RomanWorkshop, post #39

Na amibayu jest wątek o zasilacz meanwell i linii 12v. Podkręcają linię 5v a przy tym wzrasta napięcie na linii 12v. I znaleźli rozwiązanie- przetwornica. I wtedy na linii 12v na wyjściu ustawiamy porządaną wartość i działa jak należy OK
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem