[#1] A640
powrót dawno zapomnianego projektu..
klik
10
[#2] Re: A640

@lukzer, post #1

Przerobić go na wersje do Amigi 500/2000. Brak projektów z 040 szczególnie do Amigi 2000.
[#3] Re: A640

@luka, post #2

Tak do a 2000 przydałaby się karta 40
gdzieś Tf2060 znikł.

matyz coś gadał że robi 60 dla 500 ale cicho się zrobiło

Ostatnia aktualizacja: 02.03.2025 11:33:41 przez Dorian3d
[#4] Re: A640

@lukzer, post #1

68040 w A600 to jest moc.
[#5] Re: A640

@lukzer, post #1

Dwie karty turbo, które bym kupił, to właśnie A640 dla Amigi 600 oraz TF1240 dla Amigi 1200. Może kiedyś takie karty ujrzą światło dzienne.
1
[#6] Re: A640

@tukinem, post #5

Lepiej trinity 1240/1260
[#7] Re: A640

@lukzer, post #1

Projekt fajny, ale 25Mhz 040 to tak słabo trochę. W sumie ADoom na mojej A1200 z 030 50Mhz chodzi szybciej lub tak samo. Przy 40Mhz może miałoby to sens dla takiego 3D. OCS/ECS ma wolny dostęp do CHIP i te karty 040 i 060 mają chipsetowy kaganiec jesli chodzi o wyplucie przeliczonej grafiki na ekran. Karta 060 to byłoby marnowanie potencjału tego CPU.
040 na 40Mhz to taki złoty środek i wstrzelenie się w nisze sprzętowa i cenową. Czekam na dalsze postępy i zwiększenie zegara

1
[#8] Re: A640

@snifferman, post #7

Czy 040 25 mhz jest szybasza od 30 50 mhz ?
1
[#9] Re: A640

@Sventevith, post #8

W Sysinfo niecałe drugie tyle pnkt.
2
[#10] Re: A640

@pong777, post #9

To czemu tutaj doom na 40 dziala jak na 30 ?
[#11] Re: A640

@Sventevith, post #10

a to nie tak, że nastąpiło porównanie wolniejszego chipsetu ECS z szybszym AGA.. :/
2
[#12] Re: A640

@RokiS, post #11

Oczywiście że ECS jest tu "spowalniaczem" , i docelowo karta ma współpracować z P-Vision co będzie optymalne dla 040 .. natomiast jeżeli chodzi o wyższe częstotliwości to głównym problem jest temperatura.. w A600 jest ciasno a 040 daje do pieca.
4
[#13] Re: A640

@lukzer, post #12

A dlaczego wszyscy robiący karty dla A600 umieszczają je na procesorze?
Przecież jest miejsce tam gdzie lądowały karty 1MB chip ram, a potrzebne sygnały procesora można doprowadzić odpowiednią przedłużką.
1
[#14] Re: A640

@lukzer, post #12

no ale to chłodzenie co teraz jest na karcie to dla 25MHz chyba wystarcza?
no i jeszcze najważniejsze czy mieści się w zamkniętej Amidze :)

Ostatnia aktualizacja: 02.03.2025 17:03:32 przez RokiS
[#15] Re: A640

@lukzer, post #1

Aaa, to już wiem do czego potrzebujesz Quake ECS pomysł
[#16] Re: A640

@waldiamiga, post #15

tak, tylko czy on (ten port) nie jest pod emulator o nazwie psistorm? i nie korzysta z jego funkcji / technologii
[#17] Re: A640

@RokiS, post #16

Przed chwilą na szybko sprawdziłem na WinUAE z emulowaną 040 i ECS, działa tryb HAM6, EHB zawiesza system, choć wydaję mi się że na A500 z PiStorm działał.

A tu log z cli.

Ostatnia aktualizacja: 02.03.2025 17:44:14 przez waldiamiga
[#18] Re: A640

@RokiS, post #11

To nie rozumiem co ma dać 40 Mhz skoro i tak wcs będzie blokerem i po co coś więcej niż 30 50 Mhz ?
[#19] Re: A640

@pong777, post #9

Pong777
Ta ACA1233 50Mhz ma prawie 12Mips vs prawie 19Mips więc różnica jest.

RokiS
a to nie tak, że nastąpiło porównanie wolniejszego chipsetu ECS z szybszym AGA.. :/

Tak. Napisałem o tym w poście

Chłodzenie najlepiej dać jakieś laptopowe z heatpipem. Takie proste da radę wypompować 50W co dla 040 powinno spokojnie wystarczyć. Minusem jest oczywiscie wiatraczek. 040 na 25Mhz bierze max 5.1W. 40Mhz ma max 7.7W. To nie jest jakiś problem z aktywnym chłodzeniem.

To nie rozumiem co ma dać 40 Mhz skoro i tak wcs będzie blokerem i po co coś więcej niż 30 50 Mhz ?

Blokerem nie, ale spowalniaczem. Zwiększenie taktowania da przyrost wydajności.

Przecież jest miejsce tam gdzie lądowały karty 1MB chip ram, a potrzebne sygnały procesora można doprowadzić odpowiednią przedłużką.

Przedłużki to dodatkowa rzecz która może się popsuć. Jak sobie robisz jedną kartę na testy to ok. Jak chcesz to sprzedawać to najlepiej jeszcze tak to zaprojektować, żeby nie dało się zamontować odwrotnie

Ostatnia aktualizacja: 02.03.2025 18:01:46 przez snifferman
1
[#20] Re: A640

@lukzer, post #12

zawszę można dać do innej budy ja mam budę po cdtv
są też fajne z pleksy
[#21] Re: A640

@Sventevith, post #18

Spokojnie.. po pierwsze Amigowanie samo w sobie ma mało logiki jeżeli chodzi o możliwości dzisiejszej techniki..A jak powiedział George Mallory "ponieważ tak można" to i ja robię to ponieważ tak można..
A tak poza tym docelowo karta ma chodzić na 33/40MHz, oraz chciałem zastosować procesor FE co powinno znacznie obniżyć koszty takiej karty .. ale one step after another..
7
[#22] Re: A640

@lukzer, post #21

33 styknie
[#23] Re: A640

@*y, post #13

Prostota.

Przecież jest miejsce tam gdzie lądowały karty 1MB chip ram

To nie A1200. Tam jest jeszcze mniej miejsca, już dokładanie Indi ECS do 1MB CHIP wymagało kombinowania przestrzennego, sam 1MB CHIP z RTC już swoje zajmuje, a ty jeszcze tam chcesz kartę turbo wciskać. Nie, że jest to niemożliwe, ale nie wiem czemu ktoś mógłby chcieć sobie tak utrudniać życie. Z chęcią bym jednak zobaczył chociaż szkic koncepcyjny takiej konstrukcji.

Ostatnia aktualizacja: 02.03.2025 19:12:24 przez bulbulator
[#24] Re: A640

@Sventevith, post #18

A kto zabroni biednemu żyć bogato? Takie karty to jak kulturystyka, czyli prężenie mięśni, które do niczego nie służą, ale za to cieszą oko.
2
[#25] Re: A640

@lukzer, post #21

To Mega super projekt , amiga to zabawa
dałem link to twojego filmu na zagraniczne discordy ludzie są zachwyceni
super projektem
1
[#26] Re: A640

@bulbulator, post #24

Trenowałem kulturystykę od 17 roku życia do 38 , elekt nie przychodzi od razu tylko pracuje się latami.
Można wszytko krytykować i narzekać ale możesz też coś sam zrobić
[#27] Re: A640

@Dorian3d, post #26

Przepraszam jeśli zostało to odebrane w złym świetle, jednak nie krytykuję i nie narzekam. Dla kolegi, który zastanawia się po co w ECS szybka karta, zastosowałem analogię do kulturystyki, która generalizując cechuje się (albo kojarzy, przynajmniej w mojej opinii) budowaniem masy mięśniowej i rzeźby dla własnego zadowolenia, a nie praktycznego zastosowania w życiu, tak jak szybkie karty na ECS, których potencjału nie za bardzo można wykorzystać, ale cieszą tym bardziej im szybsze są. Można by użyć innych analogii, jak posiadanie psa myśliwskiego, z którym nie polujesz, tylko rzucasz mu patyki, niby nie ma sensu, ale kogo to obchodzi, póki właściciel jest szczęśliwy.

Ostatnia aktualizacja: 02.03.2025 20:07:33 przez bulbulator
2
[#28] Re: A640

@lukzer, post #21

Rozumiem na czym polega amigowanie. Moje pytanie czy na a600 doom z 40 bedzie duzo szybciej chodzil niz na 30 ?
[#29] Re: A640

@Sventevith, post #28

Oczywiście, zakładając, że dostęp do CHIP jest taki sam, co na karcie z 030. Pytanie brzmi, czy to będzie duża różnica, tu trudno powiedzieć, ale na karcie Vampire 600 w trybie EHB Doom całkiem szybko pomykał i to na pełnym ekranie.

Tu masz nawet Duke Nukem 3D w trybie EHB na Vampirze.

O ile karta potrafi w pełni wykorzystać przepustowość pamięci CHIP (im szybsza, tym łatwiej to osiągnąć), to nie jest tak źle. Klatka w EHB zajmuje 62kB, a do CHIPu można zapisywać z prędkością 3.5MB/s, co daje 58 klatek w idealnych warunkach, w rzeczywistych to będzie pewnie około 25 zakładając, że jedna klatka jest przeznaczona na transfer do CHIP, a druga na obliczenia. Łatwo to zauważyć, że im szybciej klatka trafi do CHIP, tym szybciej zacznie się liczenie następnej klatki i im szybciej klatka zostanie obliczona, tym szybciej będzie można ją zacząć wysyłać.

Tak to wygląda na papierze.

Ostatnia aktualizacja: 02.03.2025 20:52:54 przez bulbulator
[#30] Re: A640

@bulbulator, post #29

Łatwo to zauważyć, że im szybciej klatka trafi do CHIP, tym szybciej zacznie się liczenie następnej klatki i im szybciej klatka zostanie obliczona, tym szybciej będzie można ją zacząć wysyłać.

Tak to wygląda na papierze.

Coś tam dało się jeszcze usprawnić i przy powolnym kopiowaniu danych, można było jeszcze wykorzystać czas CPU na liczenie i zapis do Fastu. Nie wiem tylko czy było to w ECS czy w AGA.

Sam pomysł karty 040 do A600 jest fajny. Ja bym jednak wolał wersję z podstawką pod 040 niż lutowany FE, ale to tylko dlatego, że mam procki. Mam też A630 autorstwa lukzera i tak w sumie to 040 kupiłbym raczej z ciekawości niż jakiejkolwiek potrzeby.

Pistorm w sumie da dużo większą wydajność i karta 040 to taka dla konserwatystów.

Będę śledził rozwój prac.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem