[#1]
Diagnoza uszkodzonego 1084s-p1
Mój 1084s-p1 niestety "wyzionął ducha". Przez parę miesięcy wydawał dziwny zapach i od czasu do czasu szerokość ekranu zmniejszyła się tak, że nie mogłem już pokrętłem od szerokości skompensować.
Sugerując się tym zapachem, zamówiłem kondensatory, będąc pewien, że wizualnie stwierdzę, które są do wymiany. Jak tylko przestał działać całkowicie niestety (albo raczej na szczęście) nic wyciekającego nie znalazłem po otwarciu obudowy.
Mimo wszystko kilka kondensatorów sprawdziłem, i wszystkie w obwodzie odchylania poziomego okazały się sprawne (względem pojemności i ESR). Tranzystor BU508AF też sprawny, a transformator wysokiego napięcia HR7533 nie wykazuje przejścia między uzwojeniami i same uzwojenia mierzone mało dokładnym miernikiem uniwersalnym wykazują ok 5Ω.
Z oczywistych uszkodzeń znalazłem tylko ledwo trzymający przewód (zimny lut) między trafo a główką kineskopu (opisane jako J11):

Niestety po przylutowaniu, nic się nie zmieniło.
Objawy w tej chwili są takie, że z głośnika dobywa się dziwny pyrkoczący niski bas, a na ekranie widać dziwną kolorową plamę. Nie ma za to charakterystycznego odgłosu pisku zmieniającego ton przy wyłączaniu, który na wielu forach i filmikach na YT jest przedstawiany jako jednoznacznie wskazujący na uszkodzenie trafo w.n. Przy słabym oświetleniu nie widzę też żarzenia w kineskopie, choć szczerze to nie wiem, jak jasne to żarzenie powinno być. Po wylutowaniu HOT'a, na linii b+ zmierzyłem 130Vdc.
[youtube]https://youtube.com/shorts/ht5HDHpguz4[/youtube]
Ma ktoś sugestie co dalej sprawdzić? Niestety nie mam sprzętu pomiarowego >1kV
p.s. PPA ma problem z linkami do youtube
EDIT:
Ostatnia aktualizacja: 06.04.2025 18:14:49 przez sq7bti