kategoria: Karty procesorowe
[#1] Czy Blizzard 1230/50 mkIV może obsłużyć 64 MB FAST RAM?
Witam.
Posiadam A1200 z Kickstartem 3.1 (wersja 40.68) z nowszym scsi.device obsługującym partycje powyżej 4GB + kartę turbo Blizzard 1230/50 mkIV (CPU 68030 / FPU 68882 / MMU brak / 32 MB FAST RAM).

Mam 2 pytania:
1. Czy do tej karty turbo można podpiąć jednego simma 64 MB FAST RAM, aby ta karta obsłużyła taką pamięć?
2. Czy ta karta turbo obsłuży jednego simma 64 MB FAST RAM - bez żadnej ingerencji w elektronikę na tej karcie turbo?
[#2] Re: Czy Blizzard 1230/50 mkIV może obsłużyć 64 MB FAST RAM?

@krzysiekp41, post #1

Nawet 128mb
https://amiga.resource.cx/exp/blizzard1230mk4
kolejne na 128mb razem ze złączem scsi

Ostatnia aktualizacja: 13.09.2025 12:14:44 przez Norbert
1
[#3] Re: Czy Blizzard 1230/50 mkIV może obsłużyć 64 MB FAST RAM?

@Norbert, post #2

Po pierwsze ta moja karta turbo nie posiada Memory Management Unit (MMU) jako jednostki zarządzającej pamięcią. Program SysInfo wyświetla mi komunikat MMU 68030 (not in use).

Po drugie skoro brak MMU na tej karcie turbo, to czy faktycznie na tej karcie turbo bez problemu będzie obsłużony jeden simm 64 MB FAST RAM?
1
[#4] Re: Czy Blizzard 1230/50 mkIV może obsłużyć 64 MB FAST RAM?

@krzysiekp41, post #1

MMU masz (jest wbudowane w procesor) tylko nie jest raportowane bo nie masz zainstalowanej właściwej biblioteki. To raz. A B1230 Mk.IV obsługuje 128MB pamięci na sobie plus 128MB na rozszerzeniu SCSI jeśli je masz. W sumie 256MB. Ja mam dla przykładu 192MB (128+64) bo odpowiednio niski moduł 128MB jest teraz tylko teoretycznie do dostania.

Ostatnia aktualizacja: 13.09.2025 13:15:46 przez perinoid
1
[#5] Re: Czy Blizzard 1230/50 mkIV może obsłużyć 64 MB FAST RAM?

@krzysiekp41, post #3

Bo karty turbo nie posiadają MMU tylko procesory.
Wygląda na to, że Twoja 030 posiada MMU tylko jest nie załączone... Skopiuj sobie kickstart do pamięci Fast to załączy sie MMU i dodatkowe otrzymasz przyspieszenie pracy w środowisku WB. U Ciebie można dokonać tego, jak dobrze pamiętam, albo za pomocą pchełki BlizKick -a albo instalując bibliotekę MMU... Wszystko dostępne na aminecie.
[#6] Re: Czy Blizzard 1230/50 mkIV może obsłużyć 64 MB FAST RAM?

@perinoid, post #4

W zupełności wystarczy mi 64 MB FAST RAM na tej karcie turbo.

Czy możesz podać mi linka do kupna takiego odpowiedniego simma 64 MB FAST RAM, aby ta karta turbo bez problemu go obsługiwała?
[#7] Re: Czy Blizzard 1230/50 mkIV może obsłużyć 64 MB FAST RAM?

@Norbert, post #2

Z tymże czy ta karta turbo obsłuży jednego simma 64 MB FAST RAM umieszczonego tylko w tej jednej podstawce SIMM - bez żadnej ingerencji w elektronikę na tej karcie turbo?
[#8] Re: Czy Blizzard 1230/50 mkIV może obsłużyć 64 MB FAST RAM?

@krzysiekp41, post #7

Jeśli potrafi obsłużyć 128mb w jednym simmie i slocie to dlaczego nie miałoby obsłużyć 64 .
Opisane to jest w linku który podalem,.oraz w instrukcji do karty.

Dlaczego ci przyszło do głowy jakąś ingerencja w kartę ?
Szukałeś w ogóle w necie informacji o swojej karcie Blizzard ?
[#9] Re: Czy Blizzard 1230/50 mkIV może obsłużyć 64 MB FAST RAM?

@Norbert, post #8

Nie mam instrukcji do tej karty turbo.
Skoro bez problemu ta karta turbo obsłuży jednego simma 64MB, to podasz mi linka do kupna takiego simma, aby taki simm 64MB został wykryty?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem