kategoria: Karty procesorowe
[#31] Re: Czy Blizzard 1230/50 mkIV może obsłużyć 64 MB FAST RAM?

@krzysiekp41, post #30

Ekran na 32 lub 64 kolory ustawić
Używaj system bez tapet lub jakie lekkie
Zainstalować fblit i ftext lub blaze wcp.
Wgrać obsługę mmu ,mmu.library
Zainstalować blizzkick aby ładować kicka do Fastu.
Na karcie masz zworki które odpowiadają za przyspieszenie simm i za używanie blizzkicka. Weź znajdź opis w necie karty i tych zworek.
Ustaw nie za duże bufory dla partycji , bo one mogą ci rezerwować część pamięci fastu.
To co mi na szybko do głowy przyszło, używałem tej karty bardzo długo i też miałem 32mb jest to w cholerę pamięci.
Gdzieś mam jeszcze simm do niej 64mb ale chyba był kilka mm za długi ze dwa i procesor przeszkadzał w założeniu.

Ostatnia aktualizacja: 14.09.2025 20:23:28 przez mwb113
2
[#32] Re: Czy Blizzard 1230/50 mkIV może obsłużyć 64 MB FAST RAM?

@mwb113, post #31

Ja miałem w Blizzardzie IV 16 MB RAM (ale w latach 90 :) ), i ne przypominam sobie, aby brakowało mi RAMu do czegokolwiek. Ale były to trochę inne realia, potem pojawiły się np. dema nie gardzące większą ilością RAM.
W tamtej Ami miałem FBlita i ogólnie mocno dopieszczony system, większości rzeczy już nie pamiętam. Generalnie działało to bardzo sprawnie.
Ogólnie zgadzam się z zaleceniami, jednak jestem zwolennikiem dawania raczej większej ilości buforów, zazwyczaj daję po 300 na partycję w HDTB, dzięki temu sprawniej działają operacje dyskowe. O ile mnie pamięć nie myli, to doraźnie za pomocą komendy Addbufers można też bufory odjąć - argument ma wartość ujemną.
[#33] Re: Czy Blizzard 1230/50 mkIV może obsłużyć 64 MB FAST RAM?

@wali7, post #32

U mnie siedzi 32 MB i raz musiałem użyć MMU bo zabrakło mi pamięci. Aktualnie mam 2 GB i wydaje się, że na parę lat powinno wystarczyć, ale to już w innej karcie.
[#34] Re: Czy Blizzard 1230/50 mkIV może obsłużyć 64 MB FAST RAM?

@Amra, post #28

Ja też potrzebowałem trochę więcej fastu i też kupiłem te pamięci. Np. czasem bawię się muzyką i mając więcej fastu mogę załadować do niego cały utwór wave - w stereo, który np. "waży" ok 50 - 60 MB i w tym pliku, mając go już w fast, na spokojnie sobie pogrzebać.
[#35] Re: Czy Blizzard 1230/50 mkIV może obsłużyć 64 MB FAST RAM?

@koczis, post #33

mnie siedzi 32 MB i raz musiałem użyć MMU bo zabrakło mi pamięci.

A można wiedzieć jak użyłeś MMU? Jaki program lub gra wymagała więcej niż 32MB Fastu? I jak szybko to działało?
[#36] Re: Czy Blizzard 1230/50 mkIV może obsłużyć 64 MB FAST RAM?

@RokiS, post #35

MMU zainstalowałem z jakiejś płyty z "MA", by uruchomić sterownik karty graficznej w emulacji Maka, bodajże "Savage" co dawało niezłego kopa w emulacji. Pamięci zabrakło mi gdy obrabiałem scany w 300 DPI pod "ImageFX" i było wolno, ale robiło swoją robotę, a to było najważniejsze.
[#37] Re: Czy Blizzard 1230/50 mkIV może obsłużyć 64 MB FAST RAM?

@koczis, post #36

ImageFX ma swoją pamięć wirtualną, nie jest do tego wymagane mmu
1
[#38] Re: Czy Blizzard 1230/50 mkIV może obsłużyć 64 MB FAST RAM?

@Norbert, post #37

Też, mi się tak wydawało. Dzięki za sprostowanie.
[#39] Re: Czy Blizzard 1230/50 mkIV może obsłużyć 64 MB FAST RAM?

@Norbert, post #37

Był programik pozwalający na dodanie pamięci wirtualnej do systemu za pomocą MMU, nazywało się to VMM i jest na Aminecie. Tylko że ta pamięć jest b. wolna, i potrafi zrobić nieoczekiwane efekty w systemie, który nie został zaprojektowany pod pamięć wirtualną. Ale można sobie ściągnąć i pobawić się.
A ImageFX ma, jak napisałeś, własny mechanizm "pamięci wirtualnej" niewykorzystujący MMU.
Prawdę mówiąc, w zamierzchłych czasach (druga połowa lat 90), jako szczęśliwy posiadacz Blizzarda IV z 68030 z MMU na pewno nie korzystałem z żadnych wynalazków w rodzaju mm.library. Wszystko działało. Bawiłem się też trochę Savage dla SahepeShiftera, i oczywiscie wymagał on MMU, ale mmu.library chyba nie potrzebował.
[#40] Re: Czy Blizzard 1230/50 mkIV może obsłużyć 64 MB FAST RAM?

@wali7, post #39

Był jeszcze soft o nazwie GigaMem, używałem go ze 30 lat temu gdy w M-Tecu 1230/28 miałem tylko 4MB Fastu a potrzebowałem do LW więcej... Ależ to była rzeźba na dysku.
[#41] Re: Czy Blizzard 1230/50 mkIV może obsłużyć 64 MB FAST RAM?

@krzysiekp41, post #26

Mam pytanie:
Czy wiesz że trzymając dwa klawisze myszy podczas uruchamiania A1200 wchodzi ona w dodatkowe opcje, gdzie można uruchomić komputer bez sekwencji startowej? Następnie wpisując w oknie "cztery komendy" możesz uruchomić "podstawowy Workbench" o którym piszesz że jest ratunkiem ( nie musisz go instalować) i w takim WB uruchomić wymagającą pamięci chip gry dosowe? Po restarcie wszystko wraca do stanu wyjściowego a 4 komendy możesz sobie zapisać np. w edytorze tekstu - Ced i uruchamiać na swoje potrzeby komendą "execute"?
[#42] Re: Czy Blizzard 1230/50 mkIV może obsłużyć 64 MB FAST RAM?

@krzysiekp41, post #1

1. Czy do tej karty turbo można podpiąć jednego simma 64 MB FAST RAM, aby ta karta obsłużyła taką pamięć?

Można nawet 128MB, mam taką pamiątkę jak niżej i używam.

https://ebay.us/m/bhuguB

Ostatnia aktualizacja: 16.09.2025 10:05:33 przez Madman
2
[#43] Re: Czy Blizzard 1230/50 mkIV może obsłużyć 64 MB FAST RAM?

@EndrjuDH0, post #41

Wiem, że po restarcie trzymając dwa klawisze myszy podczas uruchamiania A1200 można uruchomić komputer bez sekwencji startowej - wpisując w oknie odpowiednie komendy. Jedną z tych komend do uruchomienia "podstawowego Workbencha" jest LoadWB. Pozostałych trzech komend nie pamiętam, bo nie ma mnie teraz przy Amidze.
[#44] Re: Czy Blizzard 1230/50 mkIV może obsłużyć 64 MB FAST RAM?

@krzysiekp41, post #43

To oki,
dla przypomnienia:
assign env: ram:
assign t: ram:
loadwb
endcli
Jest to najprostsza sekwencja startowa gdzie Amiga uruchomi się z "gołym systemem" i masz 2 MB wolnej pamięci chip. Możesz sobie wtedy odpalić gierę wymagającą wolnej pamięci chip.
Polecam użycie fblit. Skopiuj go do katalogu C. W startup - sequence wtedy wpisz C:fblit. Wpisz to w miejscu od razu po komendzie "setpatch", zyskasz trochę pamięci chip.
Pozdro
4
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem