[#1] AmiGUS Audiocard - info nt. możliwości
Hej.
Czy w tej karcie jest możliwe pełne wykorzystanie
możliwości na tak wolnej szynie jaka jest w A2000?.
Trudno mi uwierzyć że ta karta "pociśnie" 192Khz@24bit odgrywane z dysku twardego
przy 68000@8MHz ...
Czy jest już może głębsze omówienie możliwości?
Delfina dsp miała być także skokiem jakości a wyszło "tak sobie"..
Pozdr
[#2] Re: AmiGUS Audiocard - info nt. możliwości

@Mikrobi, post #1

W specyfikacji karty nigdzie nie jest napisane, że taki strumień będzie odtworzony z HDD w czasie rzeczywistym.
[#3] Re: AmiGUS Audiocard - info nt. możliwości

@Mikrobi, post #1

Dla mnie temat kart dźwiękowych w Ami to w sumie porażka. Kiedy nie miałem, to chciałem mieć.
A gdy polutowałem sobie Prelude, ustawiłem AHI, to po pierwsze okazało się że jakichś sensownych programów pod AHI jest bardzo mało.
Po drugie jakiś tam tracker pod AHI z aminetu działa, gra, ale obciążenie szyny Zorro II (bo to A2000 z 68030 50 MHz) jest tak duże, że wyraźnie obniża responsywność systemu. Przy Pauli sie tak nie dzieje, a moduły są jak wiadomo 8-bitowe, więc trudno liczyć na jakąś poprawę jakości gdy grają przez Prelude.
Być może mam coś źle ustawione w AHI, nie wiem. Ale jak pisałem - "bogactwo" oprogramowania pod AHI zniechęca mnie do inwestowania mojego wolnego czasu w zgłębianie tematu.
Póki co Prelude używam jako odgrywajki MP3 bez zarzynania systemu, bo polutowałem też moduł mpegit.
Kartę AmiGus zrobię z ciekawości, chociażby po to, aby porównać z Prelude. Dopisałem się do zamówienia płytek przez Mariusza (jak kilka innych osób)....
[#4] Re: AmiGUS Audiocard - info nt. możliwości

@wali7, post #3

Dla mnie temat kart dźwiękowych w Ami to w sumie porażka.
Co się dziwisz, gdy najszybszy w miarę popularny sposób przesłania danych (Zorro II) ma całe 3,5 MB/s w teorii. A karty na PCMCIA (była taka) czy port zegara to już w ogóle amba. Pecety nas przyzwyczaiły do tego, że możesz wysłać kilka(naście) strumieni jakości CD po szynie, a ta się nawet nie spoci. Większość amigowych kart (a za tym poszło AHI) preferuje taktykę załadowania dźwięków do bufora karty, dalej wszystko się już rozgrywa na karcie. Tak można obsłużyć np. efekty w grze, czy trackera, ale typowy przypadek: skompresowany plik na dysku dekodujemy procesorem i wyrzucamy na bieżąco audio do karty, jest dla Amigi przypadkiem najmniej wygodnym. Ale tak się robi na PC, co też powoduje że amigowi programiści też chcą tak robić. Przez to możliwości amigowych kart dźwiękowych (a takie ma też AmiGUS: sprzętowy dekoder formatów skompresowanych, 32-kanałowy wavetable i 32 MB wewnętrznego RAM na audio) pozostają tragicznie niewykorzystane.
4
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem