[#2]
Re: Kilka pytań o PiStorm 600
@QkiZ,
post #1
1. Musashi to chyba było coś w okolicach 68030 50 MHz... czyli 20x A500 :) Ale piszę, co przeczytałem, bo nigdy Musashi nie używałem
2. Normalnie działa. Pistorm z punktu widzenia Amigi to 68040. Tylko dużo szybszy niż oryginał. Te 2000x A500 to oczywiście efekt wyjątkowo kiepskich procedur testujących w SysInfo. Na podstawie o wiele bardziej miarodajnych wyników z AIBB, z RPi 4 taktowanym jak producent przykazał, oraz na podstawie moich subiektywnych wrażeń stawiałbym na jakieś 500x A500. Zasadniczo wszystko śmiga. Prawie, bo pod DOSBoxem dostał zadyszki - w PanzerGeneral na upartego dałoby się grać, ale człowiek w roku 2025 nie jest tak wyrozumiały dla prędkości sprzętu jak w 1995 roku. :)
3. Zapewne na starym Picasso 96 będzie działać OK, ja używam płatnego i jest OK. Działa bardzo dobrze, ale obecna wersja systemu RTG w emu68 (chyba) nie obsługuje przyspieszania sprzętowego i wszystko jedzie na emulowanym procku. Co z uwagi na jego bardzo dużą prędkość i brak wąskich gardeł między CPU a VRAM daje dobre efekty, jednak wyniki testów syntetycznych (np. SysSpeed) nie są aż tak powalające, jak by się można spodziewać. To znaczy rozkładają prawdziwe karty amigowe na łopatki, ale różnica nie jest aż tak drastyczna jak w przypadku emulowanego CPU.
4. Myślę że Emu68 jest prostsze, bo do Musashi musisz skonfigurować Linuksa, a Emu68 to baremetal. W przypadku Emu68 dzielisz kartę SD na partycje wg instrukcji (część jest dla Emu68, resztę widzi Amiga jako dysk), wrzucasz binarkę Emu68 i edytujesz tekstowy plik konfiguracyjny (właściwie to prawie wszystko jest na domyślnych wartościach). To wszystko. A potem odpalasz Amigę np. z dyskietki (w A1200, czy 600 możesz odpalić z wbudowanego IDE), formatujesz sobie dysk na karcie w RPi za pomocą HDToolboxa (ma około 20 MB/s, więc warto używać go), formatujesz partycję systemową i instalujesz AmigaOS. Czyli tak jak na zwykłej karcie turbo. Potem dobrze wrzucić MMU.library (bo to emuluje 68040), i, jeśli chcesz drivery do sieci i grafiki... ale tego nie musisz.
Jeżeli chodzi o sieć, toEmu68 daje Ci dostęp do sieci przez złącze ethernet i wifi, oraz kartę graficzną z HDMI.
Pistorm zasadniczo zachowuje się jak zwykła karta turbo, gdybyś o czymś takim nigdy nie słyszał, i dostał Amigę z Pistormem w środku bez mozliwości zaglądnięcia, to zapewne uznałbyś, ze Motorola wznowiła produkcję 68040, tyle że 500 MHz, a zmartwychwstała phase5 wypuściła z tym kartę turbo. :)
Musashi w stosunku do Emu68 nie ma ŻADNYCH zalet.
Ostatnia aktualizacja: 26.10.2025 19:06:50 przez wali7