kategoria: Karty procesorowe
[#1] Kilka pytań o PiStorm 600
Kupiłem sobie PiStorm600, jeszcze nie wysłane, zrobiłem risercz co z tym mogę zrobić i mam kilka pytań.

1. Wiem, że Emu68 ma lepszą wydajność niż Musashi, bo działa bezpośrednio na sprzęcie. W sieci widziałem, że Emu68 daje kopa 2000x goła A600 wg SysInfo. Jak wypada w tym porównaniu Musashi? Ile razy szybciej niż goła A600?

2. Jak wygląda uruchamianie gier przez WHDLoad. Czy nie ma z tym problemów? A jeśli są czy są na to jakieś workaroundy?

3. Czy do używania RTG niezależnie czy to przez PiStorm czy Emu68 wystarczy zwykły pakiet P96 z Aminetu czy warto zainwestować w płatną i nowszą wersję P96?

4. Co stwarza mniej problemów Musashi czy Emu68? Wizja posiadania Linuksa pod ręką w Amidze, do tego możliwość użycia sieci z RPi również bardziej mi się podoba, ale docelowo chce zainstalować obydwa rozwiązania na jednej karcie i w razie potrzeby się przełączać.
[#2] Re: Kilka pytań o PiStorm 600

@QkiZ, post #1

1. Musashi to chyba było coś w okolicach 68030 50 MHz... czyli 20x A500 :) Ale piszę, co przeczytałem, bo nigdy Musashi nie używałem
2. Normalnie działa. Pistorm z punktu widzenia Amigi to 68040. Tylko dużo szybszy niż oryginał. Te 2000x A500 to oczywiście efekt wyjątkowo kiepskich procedur testujących w SysInfo. Na podstawie o wiele bardziej miarodajnych wyników z AIBB, z RPi 4 taktowanym jak producent przykazał, oraz na podstawie moich subiektywnych wrażeń stawiałbym na jakieś 500x A500. Zasadniczo wszystko śmiga. Prawie, bo pod DOSBoxem dostał zadyszki - w PanzerGeneral na upartego dałoby się grać, ale człowiek w roku 2025 nie jest tak wyrozumiały dla prędkości sprzętu jak w 1995 roku. :)
3. Zapewne na starym Picasso 96 będzie działać OK, ja używam płatnego i jest OK. Działa bardzo dobrze, ale obecna wersja systemu RTG w emu68 (chyba) nie obsługuje przyspieszania sprzętowego i wszystko jedzie na emulowanym procku. Co z uwagi na jego bardzo dużą prędkość i brak wąskich gardeł między CPU a VRAM daje dobre efekty, jednak wyniki testów syntetycznych (np. SysSpeed) nie są aż tak powalające, jak by się można spodziewać. To znaczy rozkładają prawdziwe karty amigowe na łopatki, ale różnica nie jest aż tak drastyczna jak w przypadku emulowanego CPU.
4. Myślę że Emu68 jest prostsze, bo do Musashi musisz skonfigurować Linuksa, a Emu68 to baremetal. W przypadku Emu68 dzielisz kartę SD na partycje wg instrukcji (część jest dla Emu68, resztę widzi Amiga jako dysk), wrzucasz binarkę Emu68 i edytujesz tekstowy plik konfiguracyjny (właściwie to prawie wszystko jest na domyślnych wartościach). To wszystko. A potem odpalasz Amigę np. z dyskietki (w A1200, czy 600 możesz odpalić z wbudowanego IDE), formatujesz sobie dysk na karcie w RPi za pomocą HDToolboxa (ma około 20 MB/s, więc warto używać go), formatujesz partycję systemową i instalujesz AmigaOS. Czyli tak jak na zwykłej karcie turbo. Potem dobrze wrzucić MMU.library (bo to emuluje 68040), i, jeśli chcesz drivery do sieci i grafiki... ale tego nie musisz.
Jeżeli chodzi o sieć, toEmu68 daje Ci dostęp do sieci przez złącze ethernet i wifi, oraz kartę graficzną z HDMI.
Pistorm zasadniczo zachowuje się jak zwykła karta turbo, gdybyś o czymś takim nigdy nie słyszał, i dostał Amigę z Pistormem w środku bez mozliwości zaglądnięcia, to zapewne uznałbyś, ze Motorola wznowiła produkcję 68040, tyle że 500 MHz, a zmartwychwstała phase5 wypuściła z tym kartę turbo. :)
Musashi w stosunku do Emu68 nie ma ŻADNYCH zalet.

Ostatnia aktualizacja: 26.10.2025 19:06:50 przez wali7
[#3] Re: Kilka pytań o PiStorm 600

@QkiZ, post #1

Ile razy szybciej niż goła A600?

Musashi to coś ok. 030/100MHz.

Jak wygląda uruchamianie gier przez WHDLoad. Czy nie ma z tym problemów? A jeśli są czy są na to jakieś workaroundy?

WHDLoad Warpper powinien pomóc. Co do działania, to zbyt wiele WHDLoad nie używam, ale to co włączam (Demka OCS) działają.

Czy do używania RTG niezależnie czy to przez PiStorm czy Emu68 wystarczy zwykły pakiet P96 z Aminetu czy warto zainwestować w płatną i nowszą wersję P96?

Używam CaffeineOS, tam zdaję się jest P96 z Aminetu. Czy warto kupować nowsze wersje? Nie wiem...

Co stwarza mniej problemów Musashi czy Emu68?

Pewnie że Emu68, cały czas się rozwija, wkrótce (??) Michał wypuści wersje 1.1 która ma mieć kilka ciekawych ficzerów, a i pracuje nad EmuPPC na drugim rdzeniu RPi. Soft pod WarpUp/WarpOS będzie możliwy do uruchomienia na Twojej A600. W developingu jest coś w rodzaju Warp3D oraz sterowniki dla USB.
Dostałem A500 od Mokrego i gdyby nie PiStorm Classic z RPi 3A+ i kartą SD oraz Riser (Thx Paula!) za ~350pln to nie wiem czy odpalałbym ją raz na rok.

Ostatnia aktualizacja: 26.10.2025 19:07:57 przez waldiamiga
1
[#4] Re: Kilka pytań o PiStorm 600

@wali7, post #2

Jeżeli chodzi o sieć, toEmu68 daje Ci dostęp do sieci przez złącze ethernet i wifi

Emu68 już się dorobił obsługi sieci? W repo nie ma słowa nic o tym.
Musashi to coś ok. 030/100MHz.

Czyli w sumie też całkiem nieźle.
Pewnie że Emu68, cały czas się rozwija

No właśnie. Czytam komentarze na forum, że Musashi jest już nie rozwijane, a wchodzę na Githuba i widzę że są komity z tego roku.
Michał wypuści wersje 1.1 która ma mieć kilka ciekawych ficzerów, a i pracuje nad EmuPPC na drugim rdzeniu RPi.

No to jest na pewno mocny ficzer z tym PPC. Czy w takim razie możliwe będzie uruchomienie AmigaOS 4.x? Pewnie nie.
Nie miałem do czynienia zbytnio z PPC wcześniej. Co można uruchomić na tym czego nie można na 68k
[#5] Re: Kilka pytań o PiStorm 600

@QkiZ, post #4

wchodzę na Githuba i widzę że są komity z tego roku.

Wchodzisz na Discorda Pistorm i Michał codziennie coś nowego wrzuca.

Jeżeli chodzi o sieć, toEmu68 daje Ci dostęp do sieci przez złącze ethernet i wifi

Są odpowiednie sterowniki w pakiecie. Ethernet ponoć działa świetnie, ale ja używam WiFi, które u mnie działa tak sobie.
[#6] Re: Kilka pytań o PiStorm 600

@TomcioPaluszek, post #5

Wchodzisz na Discorda Pistorm i Michał codziennie coś nowego wrzuca.

Chłop pewnie życia swojego nie ma
Ethernet ponoć działa świetnie, ale ja używam WiFi

RPi 3A+ nie ma ethernetu, a ja chcę jak najmniej kabli ciagać do Amigi. Więc wifi mnie interesuje. A na githubie nie ma nic słowem o obsłudze sieci. W ogóle dokumentacja do Emu68 jest biedna.
[#7] Re: Kilka pytań o PiStorm 600

@QkiZ, post #4

Emu68 już się dorobił obsługi sieci? W repo nie ma słowa nic o tym.

W złym repo szukasz. Repo Emu68 to cały bebech od strony RPi. Aż, ale i tylko.
Bo wszystko co Amiga może wykorzystać za pośrednictwem Pistorma znajdziesz w:

https://github.com/michalsc/Emu68-tools

Tam są sterowniki do grafiki, do sieci (kabel i wifi), do różnych innych rzeczy, a na programie EmuControl skończywszy. Wszystko od strony AmigaOS.
Jedyne czego mi brakuje, to obsługi USB... ale nad tym też pracują.
Zwróć uwagę, że Emu68 to jakieś 500x A500, a Musashi jakieś 40x (bo mniej więcej tyle wycisnąłbyś z 68030 100 MHz, to zaledwie 68040 25 MHz)... ponad 10x szybciej.

Ja też używam WiFi na Pistormie, dawniej na RPi 3, teraz na RPi 4.

Ostatnia aktualizacja: 26.10.2025 20:27:07 przez wali7
[#8] Re: Kilka pytań o PiStorm 600

@wali7, post #7

Jedyne czego mi brakuje, to obsługi USB

Tak z czystej ciekawości zapytam: jak już będzie USB to co będziesz chciał tam podłączać. Mi by się marzyło podłączyć pada od xboxa360, bo akurat takiego mam na kablu.
[#9] Re: Kilka pytań o PiStorm 600

@QkiZ, post #8

Przede wszystkim pendrive. Oczywiście przez WiFi mogę ściągnąć rzeczy z Aminetu wprost, ale nie wszystko znajdę na Aminecie.
Bo ja używam Pistorma z minimigiem (skoro mam Amigę w FPGA, to uznałem, że dodatkowo emulacja 68040 przez ARM już niewiele pogorszy moją sytuację w kwestii koszerności ;) ), a tam nie mam możliwości podpięcia USB tak jak w prawdziwej Amidze.
Drugą rzeczą, którą chętnie podepnę do USB w RPi jest bezprzewodowa myszka z rolką. I znowu to wina minimiga, bo na prawdziwej Amidze mam najnowszego Toma USB z obsługą rolki, ale w minimigu mogę mieć jedynie myszkę PS2, a rolki w PS2 minimig nie obsługuje.

PS. Wiedziałem, że gdzieś miałem link do dokumentacji emu68. Oto on:
https://michalsc.github.io/Emu68/

Ostatnia aktualizacja: 26.10.2025 20:55:56 przez wali7
[#10] Re: Kilka pytań o PiStorm 600

@wali7, post #9

Wiedziałem, że gdzieś miałem link do dokumentacji emu68. Oto on:
https://michalsc.github.io/Emu68/

Tyle to na githubie widziałem w plikach markdown. Dobrze, że chociaż tyle. Coś o sieci by się przydało.
[#11] Re: Kilka pytań o PiStorm 600

@QkiZ, post #10

A sieć to prosta sprawa.
Masz sterownik wifipi.device, podpinasz go do stosu TCP/IP który używasz i konfigurujesz pod ustawienia twojego routera - najczęściej wystarczy dać DHCP i wszystko się ustawi samo. Identycznie jakbyś ustawiał amigowy stos TCP/IP do kablowego ethernetu.
Do zalogowania do konkretnej sieci wifi i podania hasła używasz programu:
https://aminet.net/comm/tcp/WirelessManager.lha

w tym programie tworzysz sobie listę SSID i haseł do nich, program sam się zaloguje, jeśli któryś będzie dostępny. Tam jako parametr podaje się nazwę sterownika wifi, czyli wifipi.device.
Wirelessmanager uruchamiasz najpierw, gdy nawiąże połączenie (kilka sekund) aktywujesz stos TCP/IP (ja używam Roadshow).
Dokładnie tak, jakbyś używał karty Wifi np. poprzez PCMCIA.

Ostatnia aktualizacja: 26.10.2025 22:09:30 przez wali7
2
[#12] Re: Kilka pytań o PiStorm 600

@wali7, post #11

Nawet nie wiedziałem, że taki program istnieje. Dzięki. Czyli w sumie to jak na pc. Najpierw nawiązujesz połączenie sieciowe (wifi), a potem wchodzi klient DHCP i pobiera ustawienia sieci. Tylko na pc to odbywa się tak szybko, że wydaje się to jak jedna czynność.
----- edit:
Ale ten program jest pod ppc i to na MOS.
https://aminet.net/package/comm/tcp/WirelessManager

Ostatnia aktualizacja: 27.10.2025 09:01:26 przez QkiZ
[#13] Re: Kilka pytań o PiStorm 600

@QkiZ, post #12

Byłem przekonany, że to to ten... postaram się zaraz znaleźć link. Szukałem wczoraj po historii wyszukiwań i sądziłem, że to to...

OK, znalazłem - on jest w pakiecie Prism: https://aminet.net/driver/net/prism2v2.lha
Po prostu WirelessManager wrzuć do C:

Ogólnie w Pistormie specyficzne dla tego pakietu jest jedynie ustawienie Emu68 - to jest jeden plik tekstowy, oraz przygotowanie karty SD z partycjami dla Emu68 i dla Amigi.
Cała reszta to zwykła konfiguracja AmigaOS na wypasionej Amidze z 68040 - biblioteki dla procka i drivery dla RTG, sieci, czy co tam jeszcze chcesz używać (np. RTX podpiety do RPi za pomocą I2C).
Wszystko instalujesz tak, jakby to była zwykła Amiga. Jeśli potrafisz skonfigurować np. A4000 z RTG i netem, to Ami z Pistormem robi się to dokładnie tak samo.

Ostatnia aktualizacja: 27.10.2025 09:26:05 przez wali7
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem