[#43]
Re: Kilka pytań o PiStorm 600
@Norbert,
post #41
Znalazłem przyczynę. Początkowo ustawiłem
z2_ram_size=0
bo pomyślałem, że po co mi ten mi ten fast z2, przecież mam z3 345MB. Jeszcze będzie mi w konflikt wchodził z PCMCIA. Ale gdy ustawiłem
z2_ram_size=4
czyli 4MB fastu z2 to system przyspieszył. Początkowo zrobiłem to po to aby sprawdzić czy emu68 czyta plik cmdline.txt. Sprawdziłem kilku programach typu SysInfo, ShowConfig itd i widzę, że fast 4MB dodatkowy jest. Myślę 4MB nie powinno blokować PCMCIA. Podłączyłem sieć po kablu przez PCMCIA i działa. Wg SysInfo chip ram przyspieszył z 0.94 na 1. W SysSpeed również jest przyspieszenie względem tego co było wcześniej. Ale już w porównaniu do A630 to już tak różnie. Odczyty z dysku wg SysInfo również przyspieszyły z 800kB/s na 1.2MB/s. Wg SysSpeed niektóre operacje przyspieszyły i to znacznie, bardziej niż na A630, inne tak sobie.
Wg mnie subiektywnie zawartość katalogów ładuje się szybciej, ikonki szybciej się pokazują. Również wczytywanie plików jest jakby szybsze. Sam system ładuje się z IDE trochę szybciej. Docelowo zmigruje się na SD w RPi. Ciekaw jestem czy sklonowanie dysku, który jest na CF na partycję udającą dysk na SD przejdzie. Czy będę musiał jednak tworzyć partycje ręcznie i kopiować pliki. Otwieranie okien, menu działa wg mnie szybciej niż na A630, choć testy tego aż tak nie potwierdzają.
Prawdopodobnie opcja vbr_move potrzebuje z2 fast do umieszczenia tam VBR. Z samym z3 to nie działa.
Teraz się biorę za instalowanie tych wszystkich tooli do zarządzania kartą, sterowników i takie tam.
Ostatnia aktualizacja: 10.11.2025 18:04:55 przez QkiZ