kategoria: Karty procesorowe
[#31] Re: Kilka pytań o PiStorm 600

@QkiZ, post #30

Podepnij kabel HDMI do maliny , nagraj coffineOs na microSD i dopiero odpal Amige. OK
[#32] Re: Kilka pytań o PiStorm 600

@viger, post #31

A co to zmieni Nie chce żadnych CoffinOSów. Mam swój system i chce go używać. Pytanie czy PiStorm nie ma za mało prądu, ale jakie wtedy są objawy Druga sprawa jak patrzę na release na githubie to nie wiem czy dobrze pobrałem emu68. Jest z 20 marca 2024 roku. Skąd wziąć nowszą wersję Mam zbudować samemu ze źródła
[#33] Re: Kilka pytań o PiStorm 600

@QkiZ, post #32

Emu68 1.0.6 jest ostatnim oficjalnym releasem.
Jeśli chcesz brać udział w testowaniu nowszych to Michał Schulz prawie codziennie wrzuca na discorda nowe testowe buildy.

Discord -> link
[#34] Re: Kilka pytań o PiStorm 600

@QkiZ, post #30

W pliku cmdline.txt ustawiłem
sd.unit0=ro vbr_move z2_ram_size=0

Wydaje mi się, że w standardowej konfiguracji nic nie trzeba ustawiać w cmdline.txt. Ja np. w ogóle nie mam tam nic i działa super stabilnie na A500.
1
[#35] Re: Kilka pytań o PiStorm 600

@QkiZ, post #32

Choćby tylko dla testu. Jak Coffin będzie chodził Ok. to znaczy ze
to tylko kwestia softwerowa. Ja mam 2 karty SD. Na jednej CoffinOs a na drugiej Zwykły 3.9 na Aga.
Najnowszy emu68 pobierzesz z tąd:
https://github.com/michalsc/Emu68/releases/tag/v1.0.6
Polecam Kikstart wyższy niż 3.1 ale przetestuj różne.
[#36] Re: Kilka pytań o PiStorm 600

@QkiZ, post #30

Ja używam AmigaOS3.2, żadnych nakładek i gotowców. Nie pamiętam, czy kickstart jest mapowany przez Pistorm.
Transfer z partycji na karcie SD pistorma mam około 20 MB/s.
Po pierwsze - trzymaj się od gotowców z daleka (Caffeine i tym podobne wynalazki), bo już do niczego nie dojdziesz (w rozumieniu przyczyny problemów, bo może i będzie działać OK). W każdym razie na pewno do pistorma żaden pakiet gotowców nie jest potrzebny.
Po drugie sprawdź czystość styków złącza pistorma którym montujesz go na CPU, oraz styki samego 68000. Sprawdź, czy jest dobrze dociśnięty (nie mam doświadczeń z A600, więc praktycznych porad nie mam).
Goły 3.1, ew. 3.2 powinny działać stabilnie i system powinien fruwać.

Ostatnia aktualizacja: 10.11.2025 09:06:41 przez wali7
[#37] Re: Kilka pytań o PiStorm 600

@TomcioPaluszek, post #34

Wydaje mi się, że w standardowej konfiguracji nic nie trzeba ustawiać w cmdline.txt. Ja np. w ogóle nie mam tam nic i działa super stabilnie na A500.

Sprawdzę jeszcze zmieniając nazwę pliku na coś innego.
Choćby tylko dla testu.

Spróbuję na początek wyjąć CFkę i sprawdzę czy pojawi się defaultowy obraz kickstarta boingball i animacja z dyskietką. Ten CoffinOS to płatny soft jest? Spróbuję najpierw emu68-imager, to coś ma przygotować obraz systemu, który można użyć pod PiStorm.

Czy ktoś z Was wie w którym miejscu sprawdzić napięcie, które dostaje Pistorm?
[#38] Re: Kilka pytań o PiStorm 600

@QkiZ, post #32

Może właśnie masz problem z zasilaniem. Ja mam pi400 z oryginalnym zasilaczem i działa stabilnie. Tam jest chyba zasilacz 3A.
[#39] Re: Kilka pytań o PiStorm 600

@QkiZ, post #37

Poniżej masz rozpiskę sygnałów na GPIO RPi3. Tam masz napięcia 3,3 i 5V, sprawdź względem masy.
[#40] Re: Kilka pytań o PiStorm 600

@wali7, post #39

Sprawdziłem napięcie na GPIO rpi i jest 4.90V czyli jeszcze ok. Podłączyłem kabel HDMI i na ekranie z RPi nie ma żółtego pioruna, więc samo RPi nie zgłasza za małego prądu. Podczas podłączania HDMI musiałem chyba coś ruszyć kartą, bo ta zaczęła działać stabilnie. Bootuje za każdym razem, ale prędkość działania systemu pozostawia dalej wiele do życzenia. Porobiłem testy w SysSpeed i wiem co go tak spowalnia - wolny Chip RAM. Jest gorzej niż w ACA620.
Tak to wygląda na PiStorm 600:

SysInfo również widzi wolniejszy chip 0.96:

SysInfo na A630 1.21:

Wolny chip pewnie wpływa też na odczyty z dysku, które też są gorsze niż w ACA620.

SysInfo odczyt z dysku na A630:

SysInfo na PiStorm:

Tak jakby opcja vbr_move w ogóle nie działała w pistorm. Z tego co widziałem w SysSpeed odczyt z kickstartu jest szybki, więc wygląda na to, że kick z pliku na partycji FAT jest w RAM RPi. Tylko czemu ten chip taki wolny. Otwieranie okien Workbencha jest bardzo powolne i tu raczej odczyt z dysku nie ma znaczenia.
[#41] Re: Kilka pytań o PiStorm 600

@QkiZ, post #40

Coś mi się wydaje że Amiga korzysta z kickstartu z ROM, a nie z tego z karty SD.
Nagraj na kartę SD inny kickstart niż ten w ROM i wyciągnij kartę CF z IDE.
Napisz jaki kick się pokazał na ekranie
[#42] Re: Kilka pytań o PiStorm 600

@Norbert, post #41

Też tak myślałem na początku. Ale jak robiłem testy za pomocą SysSpeed to pokazał mi dużo szybszą prędkość odczytu z kickstarta niż w przypadku A630.
Załadowałem na kartę SD kick 2.05. nazwę pliku dałem w config.txt i działa. Nie mogę pokazać ekranu z dyskietką, bo próbuje startować z pustej partycji z karty SD. Ale bootmenu z 2.05 chyba jest wystarczającym dowodem.

Na discordzie w #pistorm600 opowiadają niesamowite historie o tym, że kickstart amiga 600 z os 3.2.3 nie może widzieć przestrzeni zorro3, nie powinienem widzieć całego fastu, ani urządzeń działających w przestrzeni z3.
piszą mi abym używał kickstarta z A1200. nigdzie z taką informacją się nie spotkałem.
[#43] Re: Kilka pytań o PiStorm 600

@Norbert, post #41

Znalazłem przyczynę. Początkowo ustawiłem
z2_ram_size=0

bo pomyślałem, że po co mi ten mi ten fast z2, przecież mam z3 345MB. Jeszcze będzie mi w konflikt wchodził z PCMCIA. Ale gdy ustawiłem
z2_ram_size=4

czyli 4MB fastu z2 to system przyspieszył. Początkowo zrobiłem to po to aby sprawdzić czy emu68 czyta plik cmdline.txt. Sprawdziłem kilku programach typu SysInfo, ShowConfig itd i widzę, że fast 4MB dodatkowy jest. Myślę 4MB nie powinno blokować PCMCIA. Podłączyłem sieć po kablu przez PCMCIA i działa. Wg SysInfo chip ram przyspieszył z 0.94 na 1. W SysSpeed również jest przyspieszenie względem tego co było wcześniej. Ale już w porównaniu do A630 to już tak różnie. Odczyty z dysku wg SysInfo również przyspieszyły z 800kB/s na 1.2MB/s. Wg SysSpeed niektóre operacje przyspieszyły i to znacznie, bardziej niż na A630, inne tak sobie.

Wg mnie subiektywnie zawartość katalogów ładuje się szybciej, ikonki szybciej się pokazują. Również wczytywanie plików jest jakby szybsze. Sam system ładuje się z IDE trochę szybciej. Docelowo zmigruje się na SD w RPi. Ciekaw jestem czy sklonowanie dysku, który jest na CF na partycję udającą dysk na SD przejdzie. Czy będę musiał jednak tworzyć partycje ręcznie i kopiować pliki. Otwieranie okien, menu działa wg mnie szybciej niż na A630, choć testy tego aż tak nie potwierdzają.
Prawdopodobnie opcja vbr_move potrzebuje z2 fast do umieszczenia tam VBR. Z samym z3 to nie działa.
Teraz się biorę za instalowanie tych wszystkich tooli do zarządzania kartą, sterowników i takie tam.

Ostatnia aktualizacja: 10.11.2025 18:04:55 przez QkiZ
[#44] Re: Kilka pytań o PiStorm 600

@QkiZ, post #43

Przeniesienie systemu z dysku na dysk na Amidze jest proste. Nie da się ukryć, że najpierw trzeba założyć partycje (jeśli systemowa, to musi być bootable), potem sformatować (ale wystarczy quick format), ja zazwyczaj daję każdej partycji 300 buforów (w miejsce domyślnych 30), to zawsze trochę usprawni działanie dysku. A potem w CLI dajesz:

COPY Stary_dysk: Nowy_dysk: ALL

i idziesz na kawę. Po wypiciu kawy powinno być gotowe... chyba że było do przerzucenia kilka/kilkanaście GB, to możesz zdążyć dobry obiad zjeść. :)
No i na koniec - jeśli planujesz używać tej Amigi głównie pod Pistormem, to wrzuć sobie wszystko na kartę na RPi - 20 MB/s warte jest tego. A jeśli planujesz od czasu do czasu pracować bez Pistorma (chyba jakimś klawiszem da się go wyłączyć), to wrzuć sobie na wewnętrzne IDE drugi system, tylko daj niższy priorytet bootowania od bootowalnej na RPi - będzie Ci się samo przęłączało.

Ostatnia aktualizacja: 10.11.2025 18:29:12 przez wali7
[#45] Re: Kilka pytań o PiStorm 600

@Norbert, post #41

Ja mam pistorma w a1200. Używany jest kick z karty w pi. Moja a1200 pracuje z wyjętymi układami KS. 😁
[#46] Re: Kilka pytań o PiStorm 600

@wali7, post #44

Spróbuje najpierw klona pod linuksem zrobić przez dd. będzie szybciej. jeśli to nie zadziała, bo zrobię jak mówisz.
[#47] Re: Kilka pytań o PiStorm 600

@QkiZ, post #42

No tak, kick ma być z a1200, a w Mobo ma być pusty socket
[#48] Re: Kilka pytań o PiStorm 600

@wali7, post #44

Podczas odczytu z karty SD, z tej partycji o id 76 dioda dysku twardego w Amidze to raczej nie będzie świecić
[#49] Re: Kilka pytań o PiStorm 600

@QkiZ, post #48

No raczej nie, ale dałoby się wrzucić sygnał świecenia z diodki RPi na prosty układ sterujący diodą w obudowie Amigi.
[#50] Re: Kilka pytań o PiStorm 600

@wali7, post #49

[#51] Re: Kilka pytań o PiStorm 600

@QkiZ, post #50

Na przykład to. Można zrobić to na kilka sposobów.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem