Udało się przywrócić do życia 1200, to kupiłem sobie nowy problem. Jest to kontynuacja tego wątku https://www.ppa.pl/forum/amiga/48212/naprawa-amigi-1200-rev-2b-diagrom-zawiesza-sie#m853361 ale postanowiłem założyć nowy. A więc do rzeczy, kartę kupiłem gołą bez procesora (060 w rev 6 kupiłem osobno) wraz ze zmodyfikowanym kickiem 3.2.3 w sklepie https://amigastore.eu/ . Od początku są z nią problemy. Problem nr 1. Amiga wykrywa tylko 16mb ram fast, a powinno być 128.
Problem nr 2. Amiga nie bootuje się z ide karty, w early boot menu w ogóle nie widzi partycji karty (mam adapter i kartę CF jako dysk). Gdy przestawię zworkę w adapterze na slave dioda przez jakiś czas się świeci i gaśnie, tyle wiem że napięcie do adaptera dochodzi. Z ide w amidze startuje bez problemu.
Specjalnie kupiłem kicka z ehide, chyba że ktoś się pomylił przy zamówieniu i wysłał mi niezmodyfikowane kości (choć jest na nich naklejka for 1230/1260) Wiem że na niezmodyfikowanym kicku trzeba było kombinować z edycją startup sequence i załadować ehide z wewnętrznego dysku lub dyskietki jak tutaj
Może ktoś ma lub wskaże jak spreparować taką dyskietkę dla testu.
Problem nr 3. Jest problem z samym wystartowaniem amigi z kartą. Niemal od razu amiga wiesza się, resetuje, wywala guru lub inny błąd.
Jednak tu nie zawsze tak było. Na początku jeszcze mogłem coś potestować, odpalałem dooma, quake, parę dem i chodziło to dobrze. W międzyczasie wciąż naprawiałem samą płytę główną amigi, więc karta często była odpinana z gniazda. Zauważyłem że teraz jak przestawię kartę tf w gnieździe to czasem działa normalnie. Raczej coś nie łączy, zimne luty/uszkodzenie na złączu lub karcie.
Kolega z wątku naprawy amigi sugerował timing fix, być może nie zaszkodzi, jakie modyfikacje dla rev. 2b. dla tej kart z tej listy powinienem wykonać ? https://www.ianstedman.co.uk/amiga-a1200-motherboard-fixes/
Może ktoś z Wielkopolski miałby czas przetestować moją kartę czy to na pewno nie wina mojej amigi. Mogę przyjechać osobiście, najlepiej do okolic Poznania lub Piły. Być może trzeba by kartę odesłać na gwarancję, ale chcę mieć pewność.
Ostatnia aktualizacja: 26.11.2025 22:38:56 przez Amifan94
Skoro masz procek to może ją wy@@ebać i zakupić warpa1260 ? One są chyba mniej problematyczne. Inna opcja to nowe karty 1260 od Jensa z icomp. Sprzedaje zarówno z prockiem jak i bez. Tez chyba wypasione.
Ostatnia aktualizacja: 26.11.2025 23:00:22 przez mateusz_s
Wątpię by AmigaStore sprzedała nieprzetestowaną kartę. Obstawiam Amigę autora jako źródło problemów. Na wstępie przemyłbym złącze krawędziowe jakimś sprayem do poprawy styków elektrycznych. Samo złącze też może być zajechane od wachlowania kartami.
Ja bym jednak profilaktycznie sprawdził czy są a jak są to wywalił E123C i E125C. Dla wersji 2B są jeszcze jakieś dodatkowe kombinacje, których ja nie robiłem bo mam wersję 1D.3 a na szybko przeglądając nie zrozumiałem co on tam wymyślił. W każdym razie te dwa powyższe kondensatory zniekształcają sygnał zegarowy (w celu obniżenia EMI) i ja musiałem je wywalić, inaczej nie szło.
O ile mnie pamiec nie zawodzi to guru 8000003D oznacza blad braku instrukcji movep w procesorze.
I dotyczy tylko procesora 68060, bo wszystkie inne procesory 68k maja ta instrukcje jako wewnetrzna.
Rozwiazania sa dwa:
1. Uzyc SetPatcha w s-s, ktory zaladuje wlasciwe 68060.library z emulacja instrukcji movep
2. Nie uzywac wersji programow, ktore uzywaja instrukcji movep, tylko dedykowanych wersji dla 68060.
Też niedawno kupiłem TF1260 z amigastore i mam do niej 060 Rev6, dorzuciłem też ichni kickstart 3.2.3 z bootem z ide karty. Czekam jeszcze na nową obudowę od Archi-Tech, bo ma jakieś opóźnienia. Jak tylko będę w stanie to poskładać do kupy to dam znać czy u mnie były jakieś problemy.
a wlsciwe bibliotek sa? do kazdego nowego firmware tej karty sa inne bibioteki , proponuje pocztac exxos forum
https://www.exxosforum.co.uk/forum/viewtopic.php?t=6726
Ostatnia aktualizacja: 27.11.2025 16:44:31 przez fibi
Wylutowałem te 2 kondensatory i faktycznie amiga z kartą wstaje teraz za każdym razem. Biblioteki jakieś są, kartę CF kupiłem gotowca więc nie zgłębiałem jeszcze tematu. No dobrze, został ten brak większości ramu i problem braku wykrywania dysku z ide karty. Może trafiła się wadliwa sztuka, mam też tf536 w 500 i tam bez problemu widzi całe 64 mb bez ceregieli. Ponawiam prośbę o pomoc w próbie odpalenia dysku z ide karty, tak jak przy niezmodyfikowanych kościach kickstartu.
No powinien widzieć cały RAM chyba bez dodatkowych kombinacji. U mnie widział całe 128MB na niemodyfikowanym kicku 3.0 albo 3.1, nie pamiętam. Bawiłem się tym ze 2 lata temu. Żeby uruchomić IDE musiałem modyfikować kicka według jakiegoś względnie skomplikowanego tutoriala.
Spróbuję w weekend podłączyć moją A1200 i przypomnieć sobie co i jak.
Jest jeszcze możliwość, że z samym procesorem jest coś nie tak...
Ostatnia aktualizacja: 27.11.2025 23:55:55 przez bfgmatik
No to włożyłem procesor w kartę, wszedł z drobnym kliknięciem. Karta wchodzi dość ciasno na złącze, a komputer z nią nie odpala. Co prawda nie podmieniałem jeszcze kickstartu, ale z tego co wiem to powinno zadziałać nawet ze stockowym 3.0 i załadować, tyle że bez ramu. A tu kompletnie nic. Po usunięciu karty komp startuje normalnie.
Ostatnio prawie sprzedałem swoją TF1260 niestety w amidze kupującego nie chciała działać więc wróciła z powrotem .W mojej A1200 chodzi idealne .Chyba będziesz musiała zainwestować w jakiś dobry środek do przemywania złącza
A procesor na 100%sprawny. Jak tak to spróbuj go w gnieździe z 1mm podnieść.
A potem jak podłączysz kartę w slot to jej też nie dopychaj do końca. Może jakiś pin nie styka.
A najlepiej mieć drugą kartę i sprawdzić czy to wina kompa czy karty.
Może ktoś blisko mieszka i możesz u kogoś swoją podłączyć
Niedługo po moim poście pomerdałem trochę kartą dokładnie tak jak opisałeś i zaczęła działać. Co prawda Workbench 3.1 który mam na karcie SD nie odpala, błąd 8000000B, czyli coś z FPU. Zapewne brak sterownika. Jak odpalam WB 3.1 z dyskietki to działa. SysInfo pokazuje 040 bez FPU, ale Amiga Testing Kit mówi że to 060 Rev 6 więc raczej jest ok. Paczka z kartą CF z WB 3.2.3 która docelowo ma być w tym komputerze jest już w drodze, więc niedługo będę mógł poprawnie poinstalować w tym system i powinno działać :)
No i pozostaje jeszcze przełożenie kości KS na te z wersją 3.2.3 i sterownikiem ehide, wtedy zobaczymy czy będę miał podobne problemy co OP.
Moim zdaniem merdanie kartą pomaga dlatego, że tam timingi są na granicy, każdy nieco gorszy kontakt powoduje już ich rozjeżdżanie poza dopuszczalny zakres. Dlatego należy wywalić E123C i E125C żeby ten zegar chociaż trochę bardziej przypominał prostokąt i nie będzie trzeba merdać.
Moja płyta dopiero co miała robiony timing fix, więc trudno mi powiedzieć czy to przez te elementy, czy po prostu stare złącze które nie widziało karty od niemal 30 lat po prostu źle styka.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies
(ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach.
Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy
niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki
internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.